Єврокомісія вкотре нагадала владі Януковича про умови зближення з ЄС

evrokomisiya

 

Європейська комісія вкотре наголошує, що припинення вибіркового політичного переслідування владою України своїх опонентів є умовою зближення країни з Європейським Союзом.


"Залишається значне занепокоєння щодо поваги до верховенства права та посилення судової влади. Справи проти лідерів опозиції та членів колишнього уряду, які не відповідали міжнародним стандартам щодо чесності, прозорості та незалежності судового процесу", - йдеться в оприлюдненому Представництвом ЄС в Україні попередньому звіті Єврокомісії про реалізацію Європейської політики сусідства в Україні.

У документі зазначається, що понад 20 представників колишнього уряду високого рівня або перебувають під розслідуванням, або були засуджені, включаючи колишнього прем'єр-міністра Юлію Тимошенко. "У жовтні 2011 року Тимошенко було засуджено до семи років ув'язнення за перевищення влади у відношенні газових контрактів, які вона уклала з Росією у січні 2009 року. Тимошенко зараз відбуває покарання у виправній колонії. Інші резонансні справи стосуються колишнього міністра внутрішніх справ Юрія Луценка та колишнього виконувача обов'язків міністра оборони Валерія Іващенка, яких було засуджено до ув'язнення після звітного періоду", - констатує Європейська комісія.

"Окрім великої кількості процедурних недоліків, серйозне занепокоєння висловлювалося щодо відсутності належного медичного лікування, яким могли би скористатися ув'язнені. Відповідно до кількох звітів, влада здійснювала недопустимий тиск на голову Верховного суду України", - зазначається у звіті.

Крім того, Європейська комісія констатує відсутність значних результатів влади України у боротьбі з корупцією. У 2011 році Україна втратила 18 позицій в Індексі сприйняття корупції Transparency International, посівши 152-е місце серед 187 країн.

"Виконання рішень Європейського суду з прав людини продовжує викликати занепокоєння. Офіційний Київ досі не вжив заходів для виконання "пілотного рішення" щодо справи Іванова, яка стосується зобов'язання України забезпечити ефективний засіб захисту у випадках невиконання судових рішень, прийнятих в Україні.

Виконання цього пілотного судового рішення має особливе значення, тому що воно впливатиме на долю понад 1000 схожих звернень, поданих до Європейського суду з прав людини", - наголошується у звіті.

При цьому Єврокомісія посилається на дані міжнародних та національних правозахисних організацій щодо збільшення кількості скарг щодо катувань і неналежного поводження у пенітенціарних установах і слідчих ізоляторах, а також незабезпечення медичних послуг відповідного рівня.

"Спостерігається надмірне використання заходів досудового ув'язнення. Про проблему переповнення слідчих ізоляторів повідомляли як Уповноважений з прав людини, так і незалежні правозахисники. Існує термінова потреба підвищення обізнаності суддів, прокурорів та інших представників правоохоронних органів з питань боротьби з тортурами та нелюдськими та таким, що принижують гідність, покараннями", - зазначається у звіті.

Крім того, влада України проявляє все більшу ворожість до публічних виявів незадоволення та у деяких випадках намагалася обмежити свободу зібрань. "Кількість судових рішень, які забороняють зібрання, збільшилася у порівнянні з попередніми роками. Потрібні подальші зусилля для заохочення судів враховувати практику Європейського суду з прав людини, замість того, щоб використовувати правові акти радянської доби для обґрунтування своїх рішень", - вважають у Єврокомісії.

У попередньому звіті також наголошується на збільшенні кількості повідомлень про випадки цензури в ЗМІ та утисків журналістів з боку правоохоронних органів, а також на невирішеності питання недостатньої прозорості щодо власників ЗМІ, повідомляє tymoshenko.ua.



Коментарі

Коментарі відсутні. Можливо, ваш буде першим?

Додати коментар

Новости от Киноафиша.юа
Загрузка...
Загрузка...

Останні новини

Этой ночью рашисты провели 10-часовую «шахедную» атаку по Украине - всего 13 «шахедов» было выпущено противником, все 13 БпЛА сбиты силами ПВО

детальніше
Конфлікти і закони © 2008-2024.

Електронна версія всеукраїнського юридичного журналу «Конфлікти і закони». Свідоцтво про держреєстрацію: КВ № 13326-2210Р від 19.11.2007 р. Повний або частковий передрук матеріалів сайту дозволяється лише після письмової згоди редакції. Увага! Починаючи з 21.11.2013 року (дня провалу євроінтеграції з ЄС), редакція журналу «Конфлікти і закони» (всупереч правилам правопису) залишає за собою право публікувати слова «партія регіонів» та «віктор федорович янукович» з малої літери. Також, починаючи з 29.06.2016 року, редакція «КЗ» залишає за собою право назавжди публікувати на своїх сторінках з малої літери слова (і утворені від них абревіатури) та словосполучення «москва», «росія», «російська федерація», «володимир путін», а разом з ними і скорочення «роскомнадзор» (як і всі інші держустанови росії), порушивши таким чином встановлені правила правопису незалежно від мов, на яких ці слова та назви публікуються. Це наша зброя в інформаційній війні з окупантом.