ПАРЄ визнала Юлію Тимошенко політичним в'язнем

piter

 
Парламентська асамблея Ради Європи (ПАРЄ) затвердила доповідь "Відокремити політичну відповідальність від кримінальної", в якій екс-прем'єр-міністра України Юлію Тимошенко визнано політичним в'язнем. Про це повідомляють «Конфлікти і закони» з посиланням на tymoshenko.ua.


"Доповідь визначає пані Тимошенко політичним в'язнем, згідно з нормою, яку затвердила Парламентська асамблея Ради Європи в жовтні минулого року. Цей момент є дуже важливим для України, яка сподівається невдовзі підписати з Європейським Союзом угоду про асоціацію. Згідно з вимогами Копенгагенського договору, не може бути політичних в'язнів у країнах, які перебувають у близькому партнерстві з ЄС та в перспективі сподіваються на ймовірне кандидатство", - сказав доповідач ПАРЄ з цього питання Пітер Омтцігт у інтерв'ю виданню Тиждень.ua.

За його словами, підготовлена на основі доповіді резолюція ПАРЄ про відокремлення політичної відповідальності від кримінальної не містить прямих згадувань про ситуацію в Україні, оскільки вона є нормотворчим документом. "Як доповідач, я погодився, бо рішення Європейського суду з прав людини стосовно Юлії Тимошенко чітко каже, що її було ув'язнено з інших причин, які не входять до визначення "правові". Тобто - з політичних причин. Згадаємо, що тільки Україна та Росія мають вироки Європейського суду з прав людини за статтею 18 Європейської Конвенції, - за незаконне взяття під варту. Україна - двічі за рік. Найважливіше, на мою думку, - що в резолюції збереглася вимога до країн, чиє законодавство дозволяє під приводом боротьби із зловживанням владою надуживати позбавленням волі, змінити ці закони. Іншим здобутком, вважаю, є те, що сама доповідь була ухвалена без поправок", - пояснив він.

"Ця резолюція містить правові механізми, які можуть допомогти вирішити проблему як Тимошенко, так і Луценко. Бо помилування колишнього міністра внутрішніх справ не означає його повноцінне відновлення в громадянських правах. Він не визнаний невинним", - підкреслив доповідач ПАРЄ.

Пітер Омтцігт також звернув увагу на той факт, що представники правлячої в Україні партії підтримали доповідь. "Оскільки представники української правлячої партії проголосували за неї, то роблю висновок, що мою критику вони вважають справедливою", - наголосив він.

"Україні має бути соромно за себе. Коли країну засуджено на рівні Європейського суду з прав людини, і не за затягування термінів слідства, що трапляється з багатьма країнами, не за якісь процедурні помилки, а за те, що відомі та впливові політики потрапляють за ґрати без законних підстав, вона зобов'язана відмовитися від такої практики, а не звинувачувати інших в упередженому ставленні до себе. Якщо рекомендації доповіді не будуть взяті до уваги, справа може потрапити на розгляд Комітету Міністрів, а Комітет може поставити до дії процедуру моніторингу. Це однозначно означатиме, що країна не виконує зобов'язання, взяті на себе під час вступу до Ради Європи, що її політична практика не відповідає європейським стандартам", - вважає доповідач ПАРЄ.



Коментарі

Коментарі відсутні. Можливо, ваш буде першим?

Додати коментар

Новости от Киноафиша.юа
Загрузка...
Загрузка...

Останні новини

В ночь на сегодняшний день противник нанес авиационный удар по Украине с применением 3 крылатых ракет и одной противорадиолокационной ракеты

детальніше
Конфлікти і закони © 2008-2024.

Електронна версія всеукраїнського юридичного журналу «Конфлікти і закони». Свідоцтво про держреєстрацію: КВ № 13326-2210Р від 19.11.2007 р. Повний або частковий передрук матеріалів сайту дозволяється лише після письмової згоди редакції. Увага! Починаючи з 21.11.2013 року (дня провалу євроінтеграції з ЄС), редакція журналу «Конфлікти і закони» (всупереч правилам правопису) залишає за собою право публікувати слова «партія регіонів» та «віктор федорович янукович» з малої літери. Також, починаючи з 29.06.2016 року, редакція «КЗ» залишає за собою право назавжди публікувати на своїх сторінках з малої літери слова (і утворені від них абревіатури) та словосполучення «москва», «росія», «російська федерація», «володимир путін», а разом з ними і скорочення «роскомнадзор» (як і всі інші держустанови росії), порушивши таким чином встановлені правила правопису незалежно від мов, на яких ці слова та назви публікуються. Це наша зброя в інформаційній війні з окупантом.