​Глава МЗС України розповів про українсько-польські відносини у часописі «Rzeczpospolita»

«Польща та Україна мають за собою сотні років нелегкої, часто прямо трагічної історії. Та чи є в Європі країни, які з собою межують і в історії своїх відносин не мали кривавих сторінок? Що сталося б із Європейським Союзом, якби тепер кожна країна повитягала з минулого свої жалі і претензії?» – запитує у виданні «Rzeczpospolita» міністр закордонних справ України Павло Клімкін, повідомляє Польське радіо.


Як читаємо, на його погляд, висхідною точкою польсько-української історії були не війни та конфлікти, а мирне співіснування протягом століть. Це підтверджує нинішня ситуація: «Поляки та українці – це дві надзвичайно близькі нації з подібними мовою, культурою, менталітетом та цивілізаційними цінностями», – відзначив Павло Клімкін.

Автор написав про глибоку надію, що нинішні непорозуміння не зруйнують цих досягнень: «Я абсолютно переконаний, що немає об’єктивних причин погіршення польсько-українських відносин». Як додав український міністр, їх прикрила «непотрібна і шкідлива для обох народів хвиля історичних розрахунків, яку викликали політики та ЗМІ». За його словами, «до історії слід ставитися з великою повагою й обережністю. Не можна витягати окремих подій з контексту, перекручувати фактів відповідно до актуальної потреби».

«Недопустимо також привласнювати історію, приписувати собі виключне право на правду. Звісно, існують об’єктивні історичні факти, але також кожен народ, кожна держава дивиться (...) з певною дозою суб’єктивності», – написав міністр Павло Клімкін.

На думку очільника української дипломатії, від ескалації спорів не виграє ні Польща, ні Україна, а лише росія. А це дозволяє припускати, що ідею поратися при польсько-українській історії підсунув польським націоналістам ніхто інший, як російські спецслужби. Коли взяти до уваги «брекзит», втручання у вибори в США та референдуми в Нідерландах і Каталонії, ці підозри здаються дуже ймовірними», – зазначив глава МЗС України.

На закінчення дописувач додав, що Польща та Україна мають перед собою спільне сьогодення і, як він надіється, також майбутнє. «Я готовий до щирого діалогу з польськими колегами, щоб разом з ними вшанувати пам’ять наших жертв кожної національності, просити прощення і прощати. Я готовий взяти на себе відповідальність за повернення наших відносин до нормальності і стандартів цивілізованого, європейського діалогу. На жаль, як досі, не бачу такої готовності з польського боку. Попри те, я переконаний, що іншого виходу не існує. Тому я закликаю українців і поляків, які цінують нашу спільну спадщину, не мовчати і взяти слово в ім’я примирення», – написав міністр закордонних справ України Павло Клімкін.

Павло Клімкін. Фото PAP



Коментарі

Коментарі відсутні. Можливо, ваш буде першим?

Додати коментар

Новости от Киноафиша.юа
Загрузка...
Загрузка...

Останні новини

Враг продолжает атаковать нашу страну с воздуха: двумя баллистическими ракетами Искандер М 16 ударными беспилотниками типа «шахед»

детальніше
Конфлікти і закони © 2008-2024.

Електронна версія всеукраїнського юридичного журналу «Конфлікти і закони». Свідоцтво про держреєстрацію: КВ № 13326-2210Р від 19.11.2007 р. Повний або частковий передрук матеріалів сайту дозволяється лише після письмової згоди редакції. Увага! Починаючи з 21.11.2013 року (дня провалу євроінтеграції з ЄС), редакція журналу «Конфлікти і закони» (всупереч правилам правопису) залишає за собою право публікувати слова «партія регіонів» та «віктор федорович янукович» з малої літери. Також, починаючи з 29.06.2016 року, редакція «КЗ» залишає за собою право назавжди публікувати на своїх сторінках з малої літери слова (і утворені від них абревіатури) та словосполучення «москва», «росія», «російська федерація», «володимир путін», а разом з ними і скорочення «роскомнадзор» (як і всі інші держустанови росії), порушивши таким чином встановлені правила правопису незалежно від мов, на яких ці слова та назви публікуються. Це наша зброя в інформаційній війні з окупантом.