​Прокуратура у Польщі не виявила фактів «прославляння Бандери» у Сагрині

Районна прокуратура у Грубешові припинила розслідування щодо «бандерівського привітання» під час поминальних березневих заходів у селі Сагринь Люблинського воєводства. Польські прокурори не виявили фактів «прославляння Степана Бандери» та порушення нового закону про Інститут національної пам’яті, повідомляє Польське радіо з посилання на портал nasze-slowo.pl.


Нагадаємо, 10 березня офіційна українська делегація, до якої увійшли посол України в Польщі Андрій Дещиця, заступник міністра закордонних справ України Василь Боднар, представники місцевої влади у Львівській та Волинській областях приїхали у село Сагринь, щоб вшанувати убитих польською Армією Крайовою у 1944 році українців.

Як повідомила тоді люблинська газета «Dziennik Wschodni», один з промовців завершив свій виступ традиційним українським привітанням «Слава Україні. Героям Слава». Видання назвало це привітання «бандерівським». Людиною, яка виголосила це привітання, був перший заступник голови Волинської облради Олександр Пирожик, обраний від партії ВО «Свобода». Він також заявив, що в України є свої герої - це Степан Бандера та УПА, а у Польщі - свої.

Один з присутніх на заході поляків потрактував це як героїзацію Степана Бандери, що згідно з прийнятими нещодавно змінами до закону про Інститут національної пам’яті у Польщі, заборонено. Чоловік викликав на кладовище поліцію, яка перевірила документи волинського чиновника, проте вирішила не затримувати його.

Водночас, як нагадує портал nasze-slowo.pl, Вєслав Гук з Товариства вшанування поляків, замордованих на Волині з осідком у Замості сказав тоді польському сайту «Kronika Tygodnia»: «Коли українці пішли помолитися за загиблих в Сагрині, один з учасників, одягнений у вишиванку «бандерівського» кольору зі вставленим нагрудним знаком націоналістичної партії «Свобода», виступив з промовою, розхвалюючи УПА, Бандеру і Шухевича. Він сказав, що Бандера завжди буде національним героєм України, таким же, як для поляків Пілсудський».


Зі слів члена організації можна було зробити висновок, що українець порушив зміни до закону про Інститут національної пам’яті, це – заборонені законом дії, і тому справою зайнялася прокуратура, яка тепер припинила розслідування.

«Розслідування у цій справі щодо підозри про поширення тоталітарного та фашистського режиму 10 березня 2018 року в Сагрині (тобто за правопорушення, передбачене пунктом 1 статті 256 Кримінального кодексу) було припинено через відсутність ознак заборонених дій», - поінформував Артур Кубік, прокурор районної прокуратури у Грубешові. Він також додав, що Олександра Пирожика не допитували як свідка у справі.

Нагадаємо також, що нещодавно Окружна прокуратура у місті Замостя в Люблинському воєводстві припинила слідство у справі виступу голови Українського товариства від липня цього року під час пам’ятних заходів у Сагрині, присвячених українцям, вбитих під час акції, проведеної польським підпіллям 1944 року.

Пам'ятний хрест на спомин українських мешканців Сагрині, замордованих 10 березня 1944 року. Фото creativecommons.org



Коментарі

Коментарі відсутні. Можливо, ваш буде першим?

Додати коментар

Новости от Киноафиша.юа
Загрузка...
Загрузка...

Останні новини

Враг продолжает атаковать нашу страну с воздуха различными средствами нападения и в прошедшую ночь применил 13 ударных «шахедов»

детальніше
Конфлікти і закони © 2008-2024.

Електронна версія всеукраїнського юридичного журналу «Конфлікти і закони». Свідоцтво про держреєстрацію: КВ № 13326-2210Р від 19.11.2007 р. Повний або частковий передрук матеріалів сайту дозволяється лише після письмової згоди редакції. Увага! Починаючи з 21.11.2013 року (дня провалу євроінтеграції з ЄС), редакція журналу «Конфлікти і закони» (всупереч правилам правопису) залишає за собою право публікувати слова «партія регіонів» та «віктор федорович янукович» з малої літери. Також, починаючи з 29.06.2016 року, редакція «КЗ» залишає за собою право назавжди публікувати на своїх сторінках з малої літери слова (і утворені від них абревіатури) та словосполучення «москва», «росія», «російська федерація», «володимир путін», а разом з ними і скорочення «роскомнадзор» (як і всі інші держустанови росії), порушивши таким чином встановлені правила правопису незалежно від мов, на яких ці слова та назви публікуються. Це наша зброя в інформаційній війні з окупантом.