​Голова польського МЗС після інавгурації запросив Зеленського до Польщі

Міністр закордонних справ Польщі Яцек Чапутович, який у понеділок, 20 травня, представляв Польщу на церемонії інавгурації нового президента України Володимира Зеленського, переказав йому запрошення до Польщі. Після складання присяги у Верховній Раді України Чапутович провів коротку розмову із Зеленським. Він назвав її «дуже доброю», повідомляє Польське радіо.


«Ми могли обмінятися найважливішими позиціями нашої співпраці. Йшлося про запевнення українців у підтримці Польщі для територіальної цілісності України, і президент це добре сприйняв. Я переказав позитивну програму співпраці під час його президентства. Я переказав, передусім, вітання від президента Анджея Дуди і запрошення до Польщі. Це була коротка, але добра розмова», - сказав міністр польським журналістам у Посольстві Республіки Польща в Києві.

Чапутович поінформував, що серед тем розмов було, зокрема, питання різного погляду на історичну політику між Польщею та Україною.

«Я нагадав також про цей важливий момент початку президентства, про розв’язання важливих історичних питань, але вказав також на позитивне значення економічної співпраці, прикордонних пунктів пропуску, зв’язку, контактів між суспільствами. Я добре оцінюю цю співпрацю», - підкреслив він.

За словами очільника польської дипломатії, Зеленський говорив про прагнення України до інтеграції із об’єднаною Європою та згадав про ініціативу Тримор’я, за якою у Києві уважно стежать. Новий президент наголосив, що приїде до Польщі, коли вже складе свій політичний календар, що важливо з погляду на майбутні парламентські вибори, - зауважив Чапутович.

Зеленський подякував також міністру за підтримку Польщі для України на міжнародній арені.

«Я позитивно оцінюю президента і мушу сказати, що він запав у душу. Він є такою певною свіжістю і бажанням зайнятися важкими питаннями, має великий суспільний мандат і хоче його заповнити. Він звертає увагу на безпеку, на конфлікт, який є важким для України. Бажання його закінчити – це є теж певний виклик, на що ми повинні позитивно дивитися і підтримати ці процеси, що Польща постійно й робить. Це тут (в Україні) цінують», - сказав міністр.

«Для нас Україна – це дуже важлива держава, сусід, найважливіша країн з групи Східного партнерства», - заявив Чапутович.

Польський міністр також сповістив, що за кільканадцять днів він приїде в Україну спільно із міністром закордонних справ Швеції, аби підтримати Україну з боку держав, котрі ініціювали Східне партнерство.

«Потрібно чекати збільшення наших контактів і дипломатичних зусиль для підтримки України у її слушних проєвропейських прагненнях», - сказав він.

«Україна має міжнародну підтримку. Міжнародне співтовариство з надією сприймає його президентство, і треба дати йому шанс та чекати змін і прогресу в реформах. Тут стриманий оптимізм буде виправданим», - заявив міністр Яцек Чапутович у розмові з польськими журналістами.

Фото ЕРА



Коментарі

Коментарі відсутні. Можливо, ваш буде першим?

Додати коментар

Новости от Киноафиша.юа
Загрузка...
Загрузка...

Этой ночью рашисты провели 10-часовую «шахедную» атаку по Украине - всего 13 «шахедов» было выпущено противником, все 13 БпЛА сбиты силами ПВО

детальніше
Конфлікти і закони © 2008-2024.

Електронна версія всеукраїнського юридичного журналу «Конфлікти і закони». Свідоцтво про держреєстрацію: КВ № 13326-2210Р від 19.11.2007 р. Повний або частковий передрук матеріалів сайту дозволяється лише після письмової згоди редакції. Увага! Починаючи з 21.11.2013 року (дня провалу євроінтеграції з ЄС), редакція журналу «Конфлікти і закони» (всупереч правилам правопису) залишає за собою право публікувати слова «партія регіонів» та «віктор федорович янукович» з малої літери. Також, починаючи з 29.06.2016 року, редакція «КЗ» залишає за собою право назавжди публікувати на своїх сторінках з малої літери слова (і утворені від них абревіатури) та словосполучення «москва», «росія», «російська федерація», «володимир путін», а разом з ними і скорочення «роскомнадзор» (як і всі інші держустанови росії), порушивши таким чином встановлені правила правопису незалежно від мов, на яких ці слова та назви публікуються. Це наша зброя в інформаційній війні з окупантом.