​У Швейцарії заблокували 60 мільйонів франків, викрадених у «Нафтогазі»

Швейцарська прокуратура розслідує справу за підозрою у відмиванні грошей, імовірно, вкрадених у «Нафтогазу України». У банках країни в рамках цієї справи заблоковані 60 мільйонів франків, виведених з України, повідомляє Deutsche Welle.


У Швейцарії знайшлася частина коштів, імовірно, незаконно виведених з України колишнім керівництвом державної компанії «Нафтогаз України». Федеральна прокуратура у Берні повідомила, що розслідує справу за підозрою у відмиванні коштів «у зв'язку з імовірною розтратою коштів державного українського енергоконцерну «Нафтогаз». На даний момент в рамках відповідного кримінального провадження на рахунках у швейцарських банках заблоковано вже 60 мільйонів франків, повідомили швейцарські правоохоронці в понеділок, 1 липня, у відповідь на запит DW. Федеральна прокуратура Швейцарії зазначає, що на даний момент у справі двоє підозрюваних, обидва - громадяни України. Одного з них підозрюють у відмиванні коштів, другого - у співучасті у відмиванні.

Гроші за «вишки Бойка»?

Цю інформацію Федеральна прокуратура надала, відповідаючи на запит DW про долю коштів на рахунках офшорної компанії з Британських Віргінських Островів, яку генеральна прокуратура України вважає підконтрольною народному депутату Євгену Бакуліну. За даними слідства, на швейцарський рахунок цієї компанії було виведено 25 мільйонів доларів США у період, коли Бакулін був головою «Нафтогазу» (2010-2014 роки). Номінальним бенефіціаром компанії, за цими ж даними, виступає дочка екс-голови держкомпанії. Навесні 2018 року Євгена Бакуліна було оголошено у розшук. Його підозрюють у привласненні і розтраті майна, участі у злочинній організації і відмиванні грошей злочинного походження.

Ідеться про роль Євгена Бакуліна у резонансній справі про «вишки Бойка». Так журналісти охрестили бурові установки, куплені 2011 року через підставних осіб і офшорні компанії для «Чорноморнафтогазу» - дочірньої компанії «Нафтогазу». Скандальну справу назвали на честь тогочасного міністра енергетики і давнього близького соратника Бакуліна Юрія Бойка. Після втечі екс-президента України віктора януковича до росії 2014 року слідчі Генпрокуратури встановили, що за бурові установки було переплачено 400 мільйонів доларів. Ці гроші, вочевидь, були виведені за кордон. Згідно з інформацією у судовому реєстрі, у рамках оборудки до Швейцарії, крім 25 мільйонів, імовірно, виведених на рахунки Бакуліна, також було виведено 95 мільйонів доларів на рахунки офшорної компанії з Белізу. Бенефіціаром останньої слідчі вважають януковича.

Рахунок, оформлений на дітей Бакуліна

Контроль над рахунком, на який, за даними українських слідчих, було виведено 25 мільйонів доларів, мали діти Євгена Бакуліна. Про це свідчать і документи з судового реєстру Швейцарії, які є в розпорядженні DW. Бакуліни та підконтрольна їм фірма з Британських Віргінських Островів позивалися у Швейцарії, аби розблокувати заморожені кошти і завадити передачі українським слідчим документів про банківські рахунки.

Як свідчать судові документи, бенефіціари вимагали у швейцарців не задовольняти запит української сторони про правову допомогу, стверджуючи, що рахунок не має жодного стосунку до батька. У разі ж задоволення українського запиту діти екс-голови «Нафтогазу» просили зафарбувати чорним їхні імена і прізвища у документах, а документи, в яких згадується їхній батько, в жодному разі не передавати. Українську кримінальну справу проти Бакуліна його діти називають політично мотивованою.

Лише чотири мільйони на рахунку Бакуліних

Тим не менше, спершу Федеральний кримінальний суд у квітні 2019 року дав дозвіл на передачу Україні банківських документів і продовження арешту коштів. 16 травня таке рішення підтримав Федеральний суд. Тексти рішень є у розпорядженні DW. Судді встановили, що є достатньо підстав вважати, що інформація про швейцарський рахунок компанії дітей Євгена Бакуліна має стосунок до розслідування кримінальної справи проти депутата і екс-голови «Нафтогазу».

Утім, як свідчать судові документи, станом на серпень 2018 року, коли на кошти було накладено арешт на виконання рішення українського суду, на рахунку залишилося лише 329 тисяч доларів, 28 тисяч євро, 518 тисяч єн, а також цінні папери вартістю близько чотирьох мільйонів доларів. Інформацію про рух коштів на цьому рахунку буде передано в Україну на запит Генеральної прокуратури України, скерований швейцарським колегам більше року тому. «Запит про правову допомогу перебуває у стадії виконання», - повідомили DW у Федеральній прокуратурі Швейцарії.

Бойко не є підозрюваним у справі про «вишки Бойка»

Якщо банківські документи зі Швейцарії таки буде передано, вони можуть пролити світло на питання, куди зникли сотні мільйонів, переплачені за «вишки Бойка». Сам же Юрій Бойко, під чиїм іменем на всю країну відома справа про імовірне розкрадання на закупівлі нафтових вишок, схоже, не цікавить українських правоохоронців. Як повідомив торік генпрокурор Юрій Луценко, Бойко не є підозрюваним. Водночас Євген Бакулін і Юрій Бойко - давні соратники. Бакулін прийшов працювати у «Нафтогаз» саме у той час, коли бойко був частиною владної команди навколо віктора януковича. До листопада 2018 року Бакулін і Бойко було соратниками по парламентській фракції «Опозиційного блоку».

Фото AFP



Коментарі

Коментарі відсутні. Можливо, ваш буде першим?

Додати коментар

Новости от Киноафиша.юа
Загрузка...
Загрузка...

Останні новини

Враг продолжает атаковать нашу страну с воздуха различными средствами нападения и в прошедшую ночь применил 13 ударных «шахедов»

детальніше
Конфлікти і закони © 2008-2024.

Електронна версія всеукраїнського юридичного журналу «Конфлікти і закони». Свідоцтво про держреєстрацію: КВ № 13326-2210Р від 19.11.2007 р. Повний або частковий передрук матеріалів сайту дозволяється лише після письмової згоди редакції. Увага! Починаючи з 21.11.2013 року (дня провалу євроінтеграції з ЄС), редакція журналу «Конфлікти і закони» (всупереч правилам правопису) залишає за собою право публікувати слова «партія регіонів» та «віктор федорович янукович» з малої літери. Також, починаючи з 29.06.2016 року, редакція «КЗ» залишає за собою право назавжди публікувати на своїх сторінках з малої літери слова (і утворені від них абревіатури) та словосполучення «москва», «росія», «російська федерація», «володимир путін», а разом з ними і скорочення «роскомнадзор» (як і всі інші держустанови росії), порушивши таким чином встановлені правила правопису незалежно від мов, на яких ці слова та назви публікуються. Це наша зброя в інформаційній війні з окупантом.