​Зміни для водіїв та пішоходів у Польщі з 1 червня. Що варто знати українцям і не тільки

Перший день літа приніс кілька важливих змін як водіїв, так і пішоходів. З 1 червня набрав чинності закон, який запроваджує кілька нововведень для учасників дорожнього руху. Що саме змінилося і як це стосуватиметься в першу чергу тих, хто за кермом, інформує Yavp.pl.


Дистанція по-новому

Однією з основних причин аварій є недотримання безпечної дистанції між транспортними засобами. Відтак нові правила передбачають, що безпечна відстань між транспортом на автострадах та швидкісних магістралях повинна складати половину поточної швидкості.

На практиці це означає, що водієві, який рухається, наприклад, зі швидкістю 100 км/год, доведеться триматися на 50 м позаду автомобіля, що знаходиться попереду. На швидкості 120 км/год - на 60 м позаду, 140 км/год - 70 м і т.д. Це правило, зрозуміло, не діятиме у випадках обгону.

Повільніша їзда вночі

Ще одна зміна стосується зменшення швидкості руху на забудованій території в нічний час. Нові правила передбачають, що максимально допустима швидкість транспортних засобів у зоні забудови повинна складати 50 км/год в будь-який час доби. Раніше в населених пунктах дозволялося їздити 60 км/год між 23:00 та 5:00. В інший час доби - 50 км/год.

Крім того, з 1 червня за перевищення швидкості в населених пунктах на понад 50 км/год буде суворіше покарання. Раніше, наприклад, за їзду на швидкості понад 100 км/год можна було отримати штраф у розмірі 500 зл. Відтепер за це ще й вилучатимуть водійське посвідчення на 3 місяці.

Нові привілеї пішоходів

Чи не найбільш контроверсійне нововведення до правил дорожнього руху в Польщі стосується привілеїв пішоходів. Тепер вони матимуть перевагу в русі ще до того, як їхня нога ступить на «зебру». Водіям доведеться додатково зменшувати швидкість та «забезпечувати безпечний перехід дороги» не тільки людині, яка вже почала це робити, а навіть тим пішоходам, які стоять перед переходом або тільки наближаються до нього. Як все виглядатиме на практиці, покаже час.

Водночас нове правило щодо пріоритету на пішохідному переході не поширюватиметься на трамваї. Автори поправок пояснюють це тим, що гальмівний шлях середнього трамвая з повним набором пасажирів у кілька разів довший, ніж у автомобіля, що їде з такою ж швидкістю. До того ж у разі зіткнення з трамваєм у пішохода майже немає шансів вижити.

По «зебрі» без мобілки

Зміни до ПДР забороняють пішоходам користуватися мобільними телефонами та «іншими пристроями, які погіршують правильне сприйняття, особливо візуальне» під час переходу дороги чи колії у визначених для цього місцях.

Фото fotolia.com



Коментарі

Коментарі відсутні. Можливо, ваш буде першим?

Додати коментар

Новости от Киноафиша.юа
Загрузка...
Загрузка...

Останні новини

Враг продолжает атаковать нашу страну с воздуха: двумя баллистическими ракетами Искандер М 16 ударными беспилотниками типа «шахед»

детальніше
Конфлікти і закони © 2008-2024.

Електронна версія всеукраїнського юридичного журналу «Конфлікти і закони». Свідоцтво про держреєстрацію: КВ № 13326-2210Р від 19.11.2007 р. Повний або частковий передрук матеріалів сайту дозволяється лише після письмової згоди редакції. Увага! Починаючи з 21.11.2013 року (дня провалу євроінтеграції з ЄС), редакція журналу «Конфлікти і закони» (всупереч правилам правопису) залишає за собою право публікувати слова «партія регіонів» та «віктор федорович янукович» з малої літери. Також, починаючи з 29.06.2016 року, редакція «КЗ» залишає за собою право назавжди публікувати на своїх сторінках з малої літери слова (і утворені від них абревіатури) та словосполучення «москва», «росія», «російська федерація», «володимир путін», а разом з ними і скорочення «роскомнадзор» (як і всі інші держустанови росії), порушивши таким чином встановлені правила правопису незалежно від мов, на яких ці слова та назви публікуються. Це наша зброя в інформаційній війні з окупантом.