Микола Оніщук: Депутатську недоторканість необхідно обмежити

onischuk deputaty

 
Незважаючи на будь-яку політичну доцільність, депутатську недоторканість необхідно обмежити. Таку думку висловив президент Інституту правової політики Микола Оніщук під час програми «Точка зору» на Першому Національному.

 


За словами екс-міністра юстиції, цей процес має супроводжуватися відновленням довіри до судової системи, деполітизації правоохоронних органів, підвищенням поваги до закону з боку посадовців усіх рівнів та припиненням практики вибіркового застосування закону. «Лише за таких умов варто очікувати на довіру до обмеження недоторканості з боку опозиції та всього суспільства», - зауважив він.

Микола Оніщук також запропонував, щоб вирішення питання щодо надання згоди на затримання чи арешт судді було вилучене з компетенції Верховної Ради та здійснювалось в подальшому оновленим складом Вищої ради юстиції. А це, в свою чергу, також потребує змін до Конституції.

Експерт також роз’яснив, що депутатська недоторканість складається з індемнітету (право вільно висловлюватися в парламенті з будь-яких питань) та, власне, імунітету, як захисту від кримінального переслідування. Микола Оніщук зауважив, що на сьогодні йдеться саме про внесення змін до ч. 3 ст. 80 Основного Закону України щодо можливості притягувати народних обранців до кримінальної відповідальності за скоєння злочинів. «Що ж стосується затримання чи арешту народного депутата з дозволу Верховної Ради, ця гарантія має бути збережена», - наголосив він.

Як відомо, законопроект «Про внесення змін до Конституції України (щодо гарантії недоторканності для окремих посадових осіб)» був зареєстрований у Верховній Раді ще 3.10.2008 року. В квітні 2010 року Конституційний суд визнав конституційними запропоновані зміни, проте лише в лютому цього року даний проект закону був включений до порядку денного. На минулому тижні народні депутати вирішили повернутися до розгляду скасування депутатської недоторканості 5 липня.



Коментарі

Коментарі відсутні. Можливо, ваш буде першим?

Додати коментар

Новости от Киноафиша.юа
Загрузка...
Загрузка...

Останні новини

Враг продолжает атаковать нашу страну с воздуха различными средствами нападения и в прошедшую ночь применил 13 ударных «шахедов»

детальніше
Конфлікти і закони © 2008-2024.

Електронна версія всеукраїнського юридичного журналу «Конфлікти і закони». Свідоцтво про держреєстрацію: КВ № 13326-2210Р від 19.11.2007 р. Повний або частковий передрук матеріалів сайту дозволяється лише після письмової згоди редакції. Увага! Починаючи з 21.11.2013 року (дня провалу євроінтеграції з ЄС), редакція журналу «Конфлікти і закони» (всупереч правилам правопису) залишає за собою право публікувати слова «партія регіонів» та «віктор федорович янукович» з малої літери. Також, починаючи з 29.06.2016 року, редакція «КЗ» залишає за собою право назавжди публікувати на своїх сторінках з малої літери слова (і утворені від них абревіатури) та словосполучення «москва», «росія», «російська федерація», «володимир путін», а разом з ними і скорочення «роскомнадзор» (як і всі інші держустанови росії), порушивши таким чином встановлені правила правопису незалежно від мов, на яких ці слова та назви публікуються. Це наша зброя в інформаційній війні з окупантом.