Пленарне засідання Верховної Ради 22 червня 2012 року

vr12 03 2012У п'ятницю, 22 червня, завершився черговий пленарний тиждень десятої сесії Верховної Ради України шостого скликання. На початку ранкового засідання народні депутати у День скорботи і вшанування пам'яті жертв війни в Україні хвилиною мовчання вшанували пам'ять всіх загиблих співвітчизників, які віддали життя за Україну. 


Голова Верховної Ради України Володимир Литвин поінформував про результати роботи Верховної Ради на пленарних засіданнях 21 червня.

Фракції "БЮТ-Батьківщина" і "Наша Україна-Народна Самооборона" вимагали оголосити перерву або надати їм можливість зробити заяву.

Заяву фракцій зачитав народний депутат Роман Забзалюк. У заяві йшлося про те, що "минулого тижня фракція "БЮТ-Батьківщина" в офіційній заяві вимагала від Президента України пояснень з приводу того, на які документи він посилався, звинувачуючи лідера опозиції Ю.Тимошенко, де і на яких підставах він їх отримав".

Р.Забзалюк повідомив, що фракція не отримала відповіді. "Які б гучні заяви та обвинувачення не робили б представники влади прокуратурам, суддям, владній верхівці вже ніхто не вірить ані в Україні, ані за її межами. Весь світ визнав: в країні Януковичем та Партією регіонів монтується кримінальна диктатура, а Юлія Тимошенко як найнебезпечніша особистість для діючого режиму ув'язнена виключно через політичну діяльність та свою принципову незламну патріотичну позицію.

Тому ми заявляємо: Юлія Тимошенко - політична ув'язнена, і вона негайно повинна бути звільнена. Ми віримо і знаємо, режиму не вдасться поневолити Україну. Україна переможе! Слава Україні!", - наголошується у заяві.

Головуючий нагадав: у пленарні тижні щоп'ятниці проводиться "Година запитань до Уряду".

Він повідомив, що в урядовій ложі присутні члени Кабінету Міністрів за винятком Прем'єр-міністра М.Азарова та міністрів, які перебувають у відрядженнях та відпустках.

Представники депутатських фракцій та груп погодили пропозицію заслухати інформацію Кабінету Міністрів щодо стану справ у житлово-комунальному господарстві.

На запитання депутатських фракцій і груп, народних депутатів відповідав Міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства Анатолій Близнюк.

Перше запитання стосувалося рівня забезпечення централізованим водопостачанням населених пунктів в Україні.

А.Близнюк повідомив, що загалом центральним водопостачанням в країні забезпечено 63,9% населення. Міське населення забезпечено центральним водопостачанням на 83,3%, сільське - 24,6%. Система водопостачання в більшості побудована за радянських часів і рівень зношення основних фондів складає в середньому по країні 54%. Найбільшу зношеність мають очисні споруди - 58%.

Наступне запитання стосувалося того, чи відповідають вітчизняні стандарти якості питної води світовим стандартам якості?

Міністр відповів: "державні санітарні норми та правила, гігієнічні вимоги до води питної, призначеної для споживання людиною, розроблені на основі європейських і світових вимог до цих стандартів. Вони набули чинності у 2010 році. Окремі з цих вимог почнуть працювати з 2013 року. Однак, не існує лабораторного обладнання на водозаборах по низці показників. Саме тому у програмі "Питна вода України" є розділ "Оснащення лабораторій контролю якості питної води та стічних вод сучасним контрольно-аналітичним обладнанням". У рамках цієї програми розраховуємо поступово забезпечити лабораторії необхідним обладнанням, починаючих з регіонів. Найбільш складна ситуація з якістю води склалася у східних регіонах".

Наступне запитання було пов'язане з двома попередніми і стосувалося того, яких конкретних заходів вживає Міністерство і які проекти ним реалізуються для виконання завдань, передбачених загальнодержавною цільовою програмою "Питна вода"?

Міністр повідомив, що на реалізацію завдань і заходів Загальнодержавної цільової програми передбачено у бюджеті 2012 року 200 мільйонів на будівництво та реконструкцію водозабірних споруд із застосуванням новітніх технологій та обладнання у регіонах із найбільшими відхиленнями у якості води від встановлених норм, впровадження станцій доочищення питної води у системах централізованого водопостачання. Крім того, у цьому році передбачено 640 мільйонів гривень для реконструкції та будівництва очисних споруд та інших об'єктів з метою захисту акваторії Азово-Чорноморського узбережжя та басейнів і річок Дніпро і Сіверський Донець від забруднення. Кошти будуть спрямовані на модернізацію систем централізованого водовідведення, впровадження новітніх технологій очистки стічних вод. Також планується використати кошти Європейського інвестиційного банку, донорських організацій для розвитку систем водопостачання та водовідведення в містах, в селищах і в селах.

Народні депутати цікавилися: чи є перспективи в розвитку центрального водопостачання у приватному секторі в селах і чи варто стимулювати кожне домогосподарство мати індивідуальну водну свердловину?

А.Близнюк зазначив, що далеко не кожна індивідуальна свердловина може відповідати встановленим сучасним вимогам, стандартам якості води. "Ставити станцію доочистки на кожній свердловині - це дуже дорого і нераціонально. Тому централізоване водопостачання в селах може і повинно існувати. Повинна бути одна досить велика свердловина, яка забезпечує відповідний дебіт води, і на ній повинні стояти необхідні системи очищення. Тоді вода буде якісною. Подібні проекти також розглядаються в рамках програми "Питна вода України"", - повідомив урядовець.

Низка запитань стосувалися реалізації ініціативи Президента України щодо доступного житла.

А.Близнюк повідомив, що програма здешевлення вартості іпотечних кредитів почала працювати. За його словами, сьогодні сформовано необхідну нормативно-правову базу для реалізації цієї програми. В квітні уряд затвердив відповідний порядок, розроблені всі механізми і кроки для бюджетного фінансування. Для максимального комфорту громадян, які бажають отримати кредити, створені єдині вікна. Людина може безпосередньо отримати від забудовника, банкіра вичерпну інформацію. Розширилася кількість банків, які повідомили про участь у програмі, а також території, на яких вони будуть працювати. Для більш широкого інформування громадян про хід реалізації соціальних ініціатив Президента України щодо здешевлення іпотечних кредитів на офіційному веб-сайті Мінрегіонбуду діє комунікаційна платформа для всіх зацікавлених верств і громадян, і банкірів, і забудовників. Постановою уряду визначено умови отримання кредитів у рамках програми. "Є портрет позичальника, є портрет квартири, яка може бути йому запропонована, розрахункова вартість житла по регіонам. Відбір об'єктів для учасників програми здійснюється за поданням місцевих органів виконавчої влади. В державному бюджеті 2012 року передбачено 1 один мільярд гривень на часткову компенсацію відсоткової ставки і 1 червня перші 30 мільйонів гривень надіслано в регіони. Програма вже почала працювати, це - перший етап по реалізації програми добудови того, що вже будується. А надалі паралельна програма побудови нового житла на основі новітніх технологій. Загалом в Україні понад 7,5 тисяч громадян зараз виявили бажання отримати пільгові іпотечні кредити. Забудовники надали 4 тисячі 710 квартир і вже 50 договорів повністю укладені і перераховані кошти", - зазначив Міністр.

На запитання народних депутатів також відповіли Перший віце-прем'єр-міністр Валерій Хорошковський і Міністр юстиції Олександр Лавринович. Зокрема, В.Хорошковський, відповідаючи на запитання народного депутата К.Ващук, яке стосувалося започаткування урядом загальнодержавної програми якісних харчових продуктів, відповів, що уряд приділяє значну увагу якості, в тому числі харчових продуктів. Він підтримав пропозицію народного депутата і повідомив, що в парламент внесений законопроект про якість харчових продуктів, пов'язаний з впорядкуванням органу, який буде цим займатися. "Це наша спільна з вами робота. І ми вважаємо, що після того, як сама система контролю якості харчових продуктів, а також система покарань за неякісні продукти буде повністю імплементована, в тому числі в законодавстві, то уряд, звичайно, буде мати певний інструмент для більш впливового контролю у цьому секторі економіки", - зазначив він.

Міністр юстиції О.Лавринович відповів на запитання народних депутатів, яке стосувалося виконання урядом судових рішень та недосконалої роботи Державної виконавчої служби.

Ще одне запитання до Міністра юстиції стосувалося укладеної урядом угоди з американської кампанією Skadden на суму менше сто тисяч гривень. Народні депутати висловили сумнів щодо правдивості такої інформації.

О.Лавринович повідомив, що питання щодо укладання угод Міністерством юстиції з юридичними компаніями врегульовано чинним законодавством. "Воно передбачає проведення тендерів, так як і для інших закупівель, починаючи з певної суми. Та сума, на яку укладений договір з американською компанією Skadden, є меншою від цієї суми, і вона не передбачала проведення обов'язкового тендеру. Таким чином, у нас є укладений договір Міністерства юстиції з компанією, завданням якої було вивчити обставини справи стосовно звернення громадянина України до Європейського cуду з прав людини з тим, щоб допомогти сформувати позицію уряду під час розгляду у Європейському cуді з прав людини".

Урядовці також відповіли на інші запитання, які цікавили народних депутатів.

На цьому Година запитань до уряду завершилася.

Головуючий зачитав депутатські запити.

Підготовлений до другого читання проект закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо плати за приєднання до мереж суб'єктів природних монополій, доповів голова Комітету з питань паливно-енергетичного комплексу, ядерної політики та ядерної безпеки Микола Мартиненко.

Народні депутати розглянули поправки до законопроекту і 279-ма голосами прийняли його в цілому.

Проект закону про внесення змін до Закону "Про Державний бюджет України на 2012 рік" (щодо додаткових видатків у сфері безпеки держави) доповів народний депутат Юрій Каракай. Він зазначив, що метою законопроекту є забезпечення реорганізації та доукомплектування підрозділів Служби зовнішньої розвідки (в межах граничної чисельності Служби, визначеної Законом) відповідно до Указу Президента України. У цьому зв'язку пропонується внести зміни до Державного бюджету України на 2012 рік та збільшити видатки із загального фонду для Служби зовнішньої розвідки на грошове забезпечення військовослужбовців з нарахуваннями на суму 47,0 млн. грн. за рахунок перевиконання надходжень до загального фонду державного бюджету від ввізного мита.

Ю.Каракай зазначив, що прийняття законопроекту дозволить доукомплектувати у 2012 році підрозділи Служби зовнішньої розвідки на 652 одиниці відповідно до рішення, прийнятого Президентом України.

За результатами голосування законопроект 271-м голосом був прийнятий за основу та в цілому.

Народні депутати включили до порядку денного сесії законопроект про організації роботодавців, їх об'єднання, права і гарантії їх діяльності (реєстр. №10108).

Проект закону про реалізацію соціальних ініціатив Президента України щодо здешевлення вартості іпотечних кредитів доповів заступник Міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства Дмитро Ісаєнко. Урядовець повідомив, що цим проектом пропонується в Державному бюджеті України на 2013 та наступні роки передбачити видатки на компенсацію процентів, сплачуваних банкам та/або іншим фінансовим установам за кредитами, отриманими громадянами на будівництво (реконструкцію) чи придбання житла.

За словами доповідача, проектом також пропонується установити, що інвестування та фінансування будівництва об'єктів, що здійснюється за бюджетними програмами, які передбачають надання громадянам державної підтримки для будівництва (придбання) житла, зокрема шляхом сплати частини його вартості, надання пільгового іпотечного кредиту, компенсації процентів, сплачуваних банкам та/або іншим фінансовим установам за кредитами, отриманими на будівництво (реконструкцію) чи придбання житла, може здійснюватися шляхом укладення між замовниками будівництва (власниками, управителями) та громадянами договорів купівлі-продажу майнових прав на квартири в об'єктах незавершеного будівництва.

Д.Ісаєнко зазначив, що прийняття законопроекту сприятиме послідовному впровадженню державної соціальної політики щодо підвищення стандартів життя, забезпеченню реалізації житлових прав громадян, підвищенню інвестиційної привабливості будівельної галузі та залученню коштів у житлове будівництво.

Голова Комітету з питань фінансів, банківської діяльності, податкової та митної політики Віталій Хомутиннік доповів рішення Комітету рекомендувати Верховній Раді прийняти законопроект за основу.

Народні депутати 264-ма голосами підтримали рішення профільного комітету.

Верховна Рада прийняла Постанову "Про відзначення 75-річчя утворення Житомирської області".

Доопрацьований законопроект про організації роботодавців, їх об'єднання, права і гарантії їх діяльності доповів голова Комітету з питань соціальної політики та праці Василь Хара. Він зазначив, що цей законопроект є фактично новою редакцією діючого Закону "Про організації роботодавців". За його словами, проектом визначаються особливості правового регулювання, засади створення та діяльності організацій та об'єднань організацій роботодавців, основні принципи їх взаємодії з органами державної влади, місцевого самоврядування, професійними спілками, об'єднаннями громадян.

В.Хара зазначив, що законопроект, в разі його прийняття, дозволить усунути недоліки чинного закону, реалізувати права роботодавців на свободу об'єднань, деталізувати їх права на створення об'єднань організацій, встановити принципи їх діяльності, запровадити спеціальний правовий режим державної реєстрації організацій роботодавців та їх об'єднань. Прийняття закону також унормує участь роботодавців у соціальному діалозі на різних рівнях шляхом об'єднання у спільний представницький орган організацій роботодавців; дозволить запровадити якісно нові засади участі організацій роботодавців та їх об'єднань у вирішенні колективних трудових спорів (конфліктів), колективно-переговорному процесі щодо укладення колективних угод, у сфері професійного навчання, перекваліфікації, підвищенні кваліфікації; забезпечить представництво та захист інтересів своїх членів під час здійснення державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності; встановить покращені механізми взаємодії організацій роботодавців та їх об'єднань з органами державної влади та місцевого самоврядування тощо.

Верховна Рада прийняла 237-ма голосами законопроект за основу та в цілому.

Парламентарії розглянули і направили на доопрацювання проект закону про місцеві ініціативи.

Наприкінці ранкового засідання народні депутати виступили із заявами, повідомленнями, пропозиціями.

Головуючий закрив пленарне засідання.

25-27 червня народні депутати працюватимуть у виборчих округах.

Наступне пленарне засідання десятої сесії відбудеться у вівторок, 3 липня, повідомляє Інформаційне управління ВР України.



Коментарі

Коментарі відсутні. Можливо, ваш буде першим?

Додати коментар

Новости от Киноафиша.юа
Загрузка...
Загрузка...

Останні новини

Вчера поздно вечером враг атаковал многострадальный Харьков. Также в 7 часов утра были нанесені ракетные ударі по Одессе и предместью города Сумы

детальніше
Конфлікти і закони © 2008-2024.

Електронна версія всеукраїнського юридичного журналу «Конфлікти і закони». Свідоцтво про держреєстрацію: КВ № 13326-2210Р від 19.11.2007 р. Повний або частковий передрук матеріалів сайту дозволяється лише після письмової згоди редакції. Увага! Починаючи з 21.11.2013 року (дня провалу євроінтеграції з ЄС), редакція журналу «Конфлікти і закони» (всупереч правилам правопису) залишає за собою право публікувати слова «партія регіонів» та «віктор федорович янукович» з малої літери. Також, починаючи з 29.06.2016 року, редакція «КЗ» залишає за собою право назавжди публікувати на своїх сторінках з малої літери слова (і утворені від них абревіатури) та словосполучення «москва», «росія», «російська федерація», «володимир путін», а разом з ними і скорочення «роскомнадзор» (як і всі інші держустанови росії), порушивши таким чином встановлені правила правопису незалежно від мов, на яких ці слова та назви публікуються. Це наша зброя в інформаційній війні з окупантом.