Сьогодні відкрилася одинадцята сесія Верховної Ради України шостого скликання

vr12 03 2012У вівторок, 4 вересня, відкрилася одинадцята сесія Верховної Ради України шостого скликання. Голова Верховної Ради України Володимир Литвин оголосив, що на церемонії відкриття одинадцятої сесії присутні: Прем'єр-міністр України М.Азаров та члени Кабінету Міністрів України, Голова Конституційного Суду України, Голова Верховного Суду України, Голова Вищого спеціалізованого суду з розгляду цивільних і кримінальних справ, Голова Вищого адміністративного суду України, Голова Національного банку України, Уповноважений Верховної Ради України з прав людини, Генеральний прокурор України, Голова Служби безпеки України, Голова Фонду державного майна України, Голова Вищої ради юстиції, глави дипломатичних представництв іноземних держав та інші офіційні особи.


Голова Верховної Ради України оголосив одинадцяту сесію Верховної Ради України шостого скликання відкритою.

У виконанні хору прозвучав Гімн України.

З вітальним словом до народних депутатів звернувся Прем'єр-міністр України Микола Азаров. Він зазначив, що у порядку денному завершальної одинадцятої сесії багато питань, які визначать розвиток України на ближню і дальню перспективу. "Тому, не дивлячись на розпал виборчої компанії, не дивлячись на розбіжності у політичних поглядах на Верховній Раді і на уряді лежить велика відповідальність. Зараз економічна ситуація в Україні стабільна завдяки тому, що вчасно і злагоджено приймали рішення, необхідні, щоб мінімізувати ризики і стимулювати економічне зростання. Водночас, ми всі свідки, як несприятливо розвивається ситуація у світовій економіці. На фінансових ринках невизначеність і обережне вичікування. Економіки країн-лідерів демонструють уповільнення та рецесію. В Єврозоні накопичуються проблеми, які раз-ураз вибухають соціальними протестами і конфліктами між владою і суспільством. Фактично рецесія охоплює основні ринки збуту української продукції. У цій ситуації ми зобов'язані вкрай відповідально і виважено, а головне вчасно приймати рішення, які забезпечать сталий розвиток нашої економіки", - зазначив Прем'єр-міністр.

М.Азаров наголосив на тому, що "уряд концентрує зусилля на поліпшенні інвестиційного клімату, звільненні бізнесу від регуляторного тиску і зменшенні фіскального навантаження, на розширенні внутрішнього попиту, реалізації програми імпортозаміщення, енергетичної незалежності та енергоефективності".

За словам глави уряду, "не менш важливим є підвищення рівня життя людей, а, отже, підвищення їх платоспроможності, що безпосередньо залежить від неухильного продовження програми соціальних ініціатив Президента України. "Вони включають вирішення питань і дійсно турбують людей: підвищення пенсій, вдосконалення адресної допомоги та рівня соціального захисту, виплати компенсацій знецінених заощаджень, допомогу у вирішення житлових проблем, забезпечення справедливих цін на ліки тощо. На цих напрямках вже багато зроблено, але ще більше потрібно зробити. Саме тут необхідно максимально консолідувати зусилля з боку усіх гілок влади", - наголосив М.Азаров.

Прем'єр-міністр також наголосив на тому, що "в першу чергу необхідно прийняти збалансований, абсолютно реалістичний Державний бюджет на 2013 рік. Відповідний законопроект, визначений Президентом України як бюджет розвитку, буде спрямований на забезпечення виконання соціальних ініціатив Президента України".

М.Азаров повідомив, що уряд внесе проект державного бюджету на 2013 рік до Верховної Ради у повній відповідності з діючим законодавством. "Ми розраховуємо, що парламент прийме цей визначальний документ ще діючим складом", - зазначив він.

Прем'єр-міністр також повідомив, що на розгляді у Верховній Раді знаходиться 151 урядовий законопроект, з них 46 прийнято за основу. Уряд визначив перелік законопроектів, спрямованих на виконання Національного плану дій на 2012 рік щодо впровадження Програми економічних реформ на 2010-2014 роки, які потребують невідкладного розгляду на 11-ій сесії. Серед них, зокрема, законопроекти, спрямовані на сприяння залученню інвестицій у пріоритетні галузі економіки із збереженням існуючих та створенням нових робочих місць, подальше покращення умов ведення бізнесу. В першу чергу йдеться про зменшення втручання держави у діяльність бізнесу, спрощення та вдосконалення існуючих дозвільних процедур та ліцензування, вдосконалення законодавства щодо безпечності та якості продуктів харчування, посилення енергетичної незалежності держави, запровадження оподаткування багатств та предметів розкоші, стимулювання розвитку аграрного комплексу, в тому числі, через податкові механізми, спрощення і вдосконалення процедур ведення господарської діяльності, державної реєстрації речових прав, оцінки нотаріальних дій тощо.

Невід'ємною частиною законодавчих ініціатив уряду, за словами глави уряду, є низка законів, спрямованих на підвищення рівня життя людей, збільшення доходів громадян та наведення порядку на ринку лікарських засобів. "Ми розраховуємо, що саме у цей відповідальний період депутатський корпус продемонструє громадянам України, що він не на словах, а на ділі прагне поліпшити якість життя людей, підвищити конкурентоспроможність України в світі", - наголосив Прем'єр-міністр.

М.Азаров, завершуючи виступ, запевнив народних депутатів у тому, що уряд налаштований на плідну, узгоджену та конструктивну співпрацю з Верховною Радою України, побажав мудрості та відповідальності у спільній роботі.

На відкритті одинадцятої сесії виступив Голова Верховної Ради України Володимир Литвин.

В.Литвин зазначив, що одинадцята сесія розпочинається у період, який багато в чому визначить майбутнє країни, як мінімум до 2020 року, у політичній та економічній сферах, і визначить місце України у цьому мінливому світі. За його словами, "завдання Верховної Ради - зберегти парламент у стані робочого діалогу. Таким чином, забезпечити діалог у суспільстві і прийняти необхідні рішення, про які, зокрема, й говорив Прем'єр-міністр України. Для нас вкрай важливо не допустити конфліктів і не скотитися до голого популізму, що негативно позначиться на країні. Нам вкрай важливо приймати серйозні рішення, а головне зайнятися разом з урядом підготовкою проекту державного бюджету".

В.Литвин навів деякі дані, згідно з якими за період роботи Верховної Ради України шостого скликання прийнято 1369 законів, 3751 постанову. "Здавалося б у законодавчому плані зроблено дуже багато. Проблема у тому, як працюють ці закони", - зазначив він.

В.Литвин повідомив, що "на 11-у сесію, після того, як почистили законодавчий портфель, залишається 752 питання, з них 151 підготовлено у першому та другому читанні. 581 питання потрібно опрацювати в комітетах і винести на розгляд у сесійну залу".

Голова Верховної Ради України зазначив, що навантаження на комітети далеко не однакове. В.Литвин навів статистику: 5 комітетів мають розглянути 6 питань, 9 комітетів - до 20 питань, 6 комітетів - до 30 питань кожен, 5 комітетів 40 і більше питань кожен. За навантаженням на першому місці Комітет з питань фінансів і банківської діяльності, податкової та митної політики - 172 питання. На другому місці Комітет з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності - 83 питання. Комітет з питань економічної політики має розглянути 68 питань.

В.Литвин, завершуючи виступ, побажав народним депутатам чесної перемоги у виборчій кампанії.

Голова Верховної Ради України подякував усім, хто брав участь у церемонії відкриття одинадцятої сесії.

Для участі у пленарному засіданні зареєструвалося 370 народних депутатів.

Голова Верховної Ради України оголосив про вихід народного депутата Бориса Шиянова зі складу фракції "БЮТ-Батьківщина".

Головуючий повідомив, що необхідно затвердити порядок денний одинадцятої сесії Верховної Ради України шостого скликання. Він зазначив, що у процесі опрацювання цього питання виявилося багато проблем. Зокрема, є проект порядку денного, який складається з чотирьох розділів. Перший розділ - питання, які підготовлені до розгляду, другий - питання, які належить підготувати комітетам, третій - питання, які комітети пропонують не включати до порядку денного сесії з огляду на те, що вони вже значною мірою враховані в раніше прийнятих законодавчих актах або втратили свою актуальність. Разом з тим, фракції з політичних міркувань, з врахуванням економічної ситуації в державі, запропонували не включати до порядку денного низку законопроектів, які носять або конфронтаційний характер, або мають виключно популістський характер.

В.Литвин у цьому зв'язку повідомив, що вже вносять законопроекти про вирішення проблем в окремо взятому населеному пункті - провести водогін або прибрати сміття.

За словами головуючого, є потреба провести невідкладно засідання комітетів та чітко визначитися щодо того, наскільки актуальні, злободенні та перспективні законопроекти, які зараз знаходяться у комітетах.

В.Литвин звернувся до комітетів та фракцій з проханням дуже відповідально підійти до своїх пропозицій і щодо формування порядку денного.

Головуючий зазначив, що з огляду на це і за пропозицією фракцій на голосування вноситься проект постанови про внесення змін до календарного плану проведення одинадцятої сесії стосовно роботи парламенту у вересні. Проектом передбачається 4-5 вересня працювати у комітетах та фракціях, 6 вересня - провести пленарні засідання.

Народні депутати 256-ма голосами підтримали постанову.

Голова Верховної Ради України оголосив закритим пленарне засідання, повідомляє Інформаційне управління ВР України.



Коментарі

Коментарі відсутні. Можливо, ваш буде першим?

Додати коментар

Новости от Киноафиша.юа
Загрузка...
Загрузка...

Останні новини

В ночь на сегодняшний день противник нанес авиационный удар по Украине с применением 3 крылатых ракет и одной противорадиолокационной ракеты

детальніше
Конфлікти і закони © 2008-2024.

Електронна версія всеукраїнського юридичного журналу «Конфлікти і закони». Свідоцтво про держреєстрацію: КВ № 13326-2210Р від 19.11.2007 р. Повний або частковий передрук матеріалів сайту дозволяється лише після письмової згоди редакції. Увага! Починаючи з 21.11.2013 року (дня провалу євроінтеграції з ЄС), редакція журналу «Конфлікти і закони» (всупереч правилам правопису) залишає за собою право публікувати слова «партія регіонів» та «віктор федорович янукович» з малої літери. Також, починаючи з 29.06.2016 року, редакція «КЗ» залишає за собою право назавжди публікувати на своїх сторінках з малої літери слова (і утворені від них абревіатури) та словосполучення «москва», «росія», «російська федерація», «володимир путін», а разом з ними і скорочення «роскомнадзор» (як і всі інші держустанови росії), порушивши таким чином встановлені правила правопису незалежно від мов, на яких ці слова та назви публікуються. Це наша зброя в інформаційній війні з окупантом.