Пленарні засідання Верховної Ради 6 листопада 2012 року

vr12 03 2012

 
У вівторок, 6 листопада, відбулися пленарні засідання одинадцятої сесії Верховної Ради шостого скликання. Голова Верховної Ради Володимир Литвин на початку ранкового засідання поінформував про підсумки роботи Верховної Ради на пленарних засіданнях 16 жовтня.


В.Литвин оголосив про вихід народного депутата Ю.Сербіна зі складу фракції "БЮТ-Батьківщина" згідно з особистою заявою.

З оголошеннями, заявами, повідомленнями, пропозиціями виступили уповноважені представники депутатських фракцій. У виступах давалася оцінка виборам народних депутатів до Верховної Ради, які відбулися 28 жовтня поточного року, та вносилися пропозиції, зокрема, щодо створення тимчасової слідчої комісії щодо розслідування випадків порушення виборчого законодавства під час виборів та підрахунку голосів.

Голова Верховної Ради В.Литвин, підсумовуючи пропозиції щодо створення тимчасової слідчої комісії, запропонував прийняти проект постанови про деякі заходи щодо з'ясування стану додержання виборчого законодавства в окремих одномандатних округах під час проведення чергових виборів до Верховної Ради України.

В.Литвин зачитав текст проекту постанови: "У зв'язку з неоднозначною суспільно-політичною оцінкою організації встановлення підсумків голосування в окремих одномандатних виборчих округах Верховна Рада України постановляє:

Перше. Вважати за доцільне утворити Тимчасову слідчу комісію Верховної Ради України з питань розслідування обставин встановлення результатів виборів народних депутатів України в деяких одномандатних виборчих округах. У зв'язку з цим запропонувати головам депутатських фракцій та депутатської групи подати пропозиції щодо кількісного та персонального складу цієї тимчасової комісії до 7 листопада 2012 року.

Друге. Рекомендувати Генеральній прокуратурі України провести перевірку правомірності залучення працівників правоохоронних органів до підтримання правопорядку на окремих дільничних та окружних виборчих комісіях у день голосування та у період підрахунку підсумків голосування в окремих одномандатних виборчих округах, а також відповідності дій працівників правоохоронних органів вимогам закону. Вищій раді юстиції, Вищій кваліфікаційній комісії суддів України перевірити додержання Присяги суддями при ухваленні ними рішень під час виборчої кампанії.

Центральній виборчій комісії повторно, відповідно до її повноважень і Закону "Про вибори народних депутатів", вивчити матеріали щодо встановлення результатів чергових виборів народних депутатів України у так званих проблемних одномандатних виборчих округах.

Третє. Генеральній прокуратурі, Вищій раді юстиції, Вищій кваліфікаційній комісії суддів та Центральній виборчій комісії надати попередню інформацію з зазначених питань Верховній Раді України до 9 листопада 2012 року".

Верховна Рада прийняла постанову 232-ма голосами.

Народні депутати розглянули проект постанови про скасування рішення Верховної Ради України про прийняття в цілому проекту Постанови "Про призначення членів наглядової ради публічного акціонерного товариства "Державний земельний банк".

Автор народний депутат Сергій Сас обґрунтував необхідність прийняття проекту постанови тим, що постанова "Про призначення членів наглядової ради публічного акціонерного товариства "Державний земельний банк" була прийнята з порушеннями. За його словами, "порушення відбувалися не випадково, а свідомо за вказівкою більшості".

Проект постанови не набрав необхідної кількості голосів для прийняття ("за - 73 голоси).

Народні депутати розглянули чотири проекти постанов народного депутата Ю.Кармазіна про скасування рішення Верховної Ради України від 16.10.12 року про прийняття проектів законів: "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо діяльності Міністерства освіти і науки, молоді та спорту України, Міністерства охорони здоров'я, Міністерства енергетики та вугільної промисловості, інших центральних органів виконавчої влади, діяльність яких спрямовується та координується через відповідних міністрів, Державного комітету телебачення і радіомовлення)"; "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо діяльності Міністерства юстиції, Міністерства культури, інших центральних органів виконавчої влади, діяльність яких спрямовується та координується через відповідних міністрів, а також Державного космічного агентства)"; "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо діяльності Міністерства аграрної політики та продовольства, Міністерства соціальної політики, інших центральних органів виконавчої влади, діяльність яких спрямовується та координується через відповідних міністрів)"; "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо діяльності Міністерства фінансів, Міністерства економічного розвитку і торгівлі, інших центральних органів виконавчої влади, діяльність яких спрямовується та координується через відповідних міністрів)" у цілому як законів.

Народний депутат Юрій Кармазін обумовив прийняття постанов тим, що "рішення Верховної Ради не відповідають вимогам Конституції і чинному законодавству і відповідно є незаконними, тому що позбавили права народних депутатів України на законодавчу ініціативу, що суперечить вимогам статті 30 частини першої, третьої, статті 47, статті 89, частини два, статті 98, 117, 119, 120, 121, 123 і Закону "Про Регламент Верховної Ради України". За його словами, "рішення приймалися без попереднього постатейного обговорення і взагалі без будь-якого обговорення. Це не відповідає ні Регламенту, ні Конституції".

Голова Комітету з питань Регламенту, депутатської етики та забезпечення діяльності Верховної Ради України Володимир Макеєнко доповів рішення Комітету щодо усіх чотирьох проектів постанов - вважати недоцільним розгляд зазначених проектів постанов на пленарному засіданні Верховної Ради.

За результатами голосування всі проекти постанов відхилено.

До порядку денного сесії було включено низку законопроектів.

Голова Комітету з питань Регламенту, депутатської етики та забезпечення діяльності Верховної Ради України Володимир Макеєнко доповів підготовлений до другого читання проект закону про внесення змін до Регламенту Верховної Ради України.

Він нагадав, що Верховна Рада 16 жовтня прийняла за основу проект закону та доручила Комітету доопрацювати зазначений законопроект з урахуванням зауважень і пропозицій суб'єктів права законодавчої ініціативи та внести його на розгляд Верховної Ради у другому читанні.

В.Макеєнко повідомив, що Комітет на своєму засіданні 2 листопада розглянув пропозиції суб'єктів права законодавчої ініціативи, які надійшли до комітету у встановлений строк.

За його словами, всього до порівняльної таблиці законопроекту внесено 48 пропозицій, з них враховано 18, відхилено - 30.

В.Макеєнко зазначив, що більшість відхилених пропозицій враховано редакційно. Крім цього, запропоновано порядок делегування народних депутатів України до складу підготовчої депутатської групи, з врахуванням принципу участі народних депутатів України, обраних в одномандатних округах, які реєструвалися кандидатами у депутати шляхом самовисування. Запропоновано також порядок роботи тимчасової президії першої сесії Верховної Ради тощо.

Народні депутати розглянули поправки до законопроекту.

За результатами голосування ("за" - 217 голосів) законопроект не набрав голосів.

Головуючий у цьому зв'язку зазначив, що рішення необхідно прийняти, і запропонував провести консультації і повернутися до остаточного прийняття рішення або прийняти рішення про направлення законопроекту на повторне друге читання.

Після перерви Перший заступник Голови Верховної Ради України Адам Мартинюк поінформував про підготовлені пропозиції, які, зокрема, стосувалися послідовності розгляду питань на пленарних засіданнях першої сесії новообраної Верховної Ради, умов формування депутатських фракцій і груп, звільнення з посади Уповноваженого Верховної Ради з прав людини.

З урахуванням цих пропозицій законопроект 247-ма голосами був прийнятий в цілому.

Верховна Рада ухвалила в цілому проект закону про всеукраїнський референдум у редакції першого читання.

Народні депутати включили до порядку денного проект постанови про звернення Центральної виборчої комісії приводу виборів народних депутатів України в одномандатних виборчих округах номер 94, 132, 194, 197 і 223.

Парламентарії далі продовжили розгляд законопроектів у другому читанні.

Верховна Рада прийняла в цілому проекти законів: про внесення змін до Закону "Про Митний тариф України" (щодо приведення ставок ввізного мита до критеріїв СОТ); про внесення змін до деяких законодавчих актів України у зв'язку з прийняттям Закону "Про безоплатну правову допомогу"; про внесення змін до Закону "Про стимулювання розвитку вітчизняного машинобудування для агропромислового комплексу" (щодо сприятливих умов для вітчизняних машинобудівних підприємств)"; про аграрні розписки.

Головуючий закрив ранкове засідання.

На початку вечірнього засідання Голова Верховної Ради України В.Литвин повідомив, що фракції "БЮТ-Батьківщина" і "Наша Україна-Народна Самооборона" вимагають оголосити перерву або надати можливість для виголошення заяви.

Заяву фракцій зачитав народний депутат Микола Томенко. Заява стосувалася "непомітного ухвалення Закону "Про всеукраїнський референдум".

М.Томенко нагадав, що цей закон передбачає можливість винесення і ухвалення на всеукраїнському референдумі нової редакції Конституції України.

М.Томенко повідомив, що фракції будуть оскаржувати рішення Верховної Ради про ухвалення Закону "Про всеукраїнський референдум" і зареєструють відповідну постанову.

Проект постанови про звернення Центральної виборчої комісії з приводу виборів народних депутатів України в одномандатних виборчих округах №№ 94, 132, 194, 197 і 223 за реєстр. №11398 доповів народний депутат О.Козуб. Він зазначив, що цим проектом пропонується рекомендувати Центральній виборчій комісії призначити відповідно до частини другої статті 104 Закону "Про вибори народних депутатів України" повторні вибори народних депутатів України в одномандатних виборчих округах №№ 94, 132, 194, 197 і 223 та забезпечити їх проведення згідно з названим законом, а також визначити у встановленому порядку обсяг бюджетних видатків, необхідних для проведення повторних виборів народних депутатів в цих одномандатних виборчих округах.

Постанову було прийнято 268-ма голосами.

Народні депутати далі розглянули низку законопроектів, які були включені до порядку денного сесії.

Проект закону про внесення змін до Податкового кодексу України (щодо ставок акцизного податку на речовини, що використовуються як компоненти моторних палив) доповів заступник Міністра енергетики та палива Володимир Макуха. Урядовець зазначив, що метою прийняття законопроекту є унеможливлення виробництва контрафактних моторних палив деякими суб'єктами господарювання та збільшення надходжень до державного бюджету.

В.Макуха повідомив, що за даними статистики впродовж 2011 року на території України було вироблено близько 160 тис. тонн бензолу сирого кам'яновугільного. При цьому лише близько 34 тис. тонн бензолу було спрямовано на отримання продуктів органічного синтезу (хімічна промисловість). Таким чином, близько 125 тис. тонн бензолу були спрямовані, у тому числі, на виробництво контрафактних моторних палив.

В.Макуха зазначив, що концентрація бензолу вища, ніж це передбачено державними стандартами на моторні палива, призводить до значного збільшення забруднення навколишнього середовища при роботі двигунів внутрішнього згоряння та несе загрозу для здоров'я та життя людей.

За його словами, деякими суб'єктами господарювання при виробництві контрафактних моторних палив в якості компонента використовується метанол технічний (метиловий спирт), який є дуже отруйною речовиною. Висока концентрація метанолу технічного в моторних паливах призводить до забруднення навколишнього середовища та несе загрозу для здоров'я та життя людей.

За результатами голосування законопроект 252-ма голосами був прийнятий в цілому як закон.

Народні депутати розглянули ще низку законопроектів.

Верховна Рада ухвалила в цілому проекти законів: про внесення змін до Закону "Про Державний бюджет України на 2012 рік" (щодо фінансування заборгованості з різниці в тарифах на теплову електроенергію для населення); про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо розширення інструментів впливу на грошово-кредитний ринок; про внесення зміни до статті 8 Закону "Про рекламу" щодо встановлення заборони зазначення ціни товарів, робіт та послуг не в грошовій одиниці України; про внесення зміни до Прикінцевих положень Закону "Про Державний бюджет України на 2012 рік" (щодо фінансування програми з реформування ЖКХ); про внесення змін до додатка № 3 до Закону "Про Державний бюджет України на 2012 рік" (щодо перерозподілу між бюджетними програмами Мінекономрозвитку).

За основу прийнято проект закону про внесення змін до статті 2 Закону України "Про здійснення державних закупівель" (щодо закупівель робіт, пов'язаних із діяльністю Національного банку України).

На доопрацювання направлено законопроект про внесення змін до Закону "Про Державний бюджет України на 2012 рік" (щодо реалізації інвестиційних проектів).

Головуючий зачитав депутатські запити.

Народні депутати внесли зміни до календарного плану проведення одинадцятої сесії Верховної Ради України шостого скликання. Згідно із змінами, 7, 8, 9 листопада пленарні засідання не будуть проводитися. Народні депутати у ці дні працюватимуть у комітетах та фракціях.

Головуючий закрив вечірнє засідання.

Наступне пленарне засідання одинадцятої сесії відбудеться у вівторок, 20 листопада, повідомляє Інформаційне управління ВР України.



Коментарі

Коментарі відсутні. Можливо, ваш буде першим?

Додати коментар

Новости от Киноафиша.юа
Загрузка...
Загрузка...

Останні новини

Этой ночью рашисты провели 10-часовую «шахедную» атаку по Украине - всего 13 «шахедов» было выпущено противником, все 13 БпЛА сбиты силами ПВО

детальніше
Конфлікти і закони © 2008-2024.

Електронна версія всеукраїнського юридичного журналу «Конфлікти і закони». Свідоцтво про держреєстрацію: КВ № 13326-2210Р від 19.11.2007 р. Повний або частковий передрук матеріалів сайту дозволяється лише після письмової згоди редакції. Увага! Починаючи з 21.11.2013 року (дня провалу євроінтеграції з ЄС), редакція журналу «Конфлікти і закони» (всупереч правилам правопису) залишає за собою право публікувати слова «партія регіонів» та «віктор федорович янукович» з малої літери. Також, починаючи з 29.06.2016 року, редакція «КЗ» залишає за собою право назавжди публікувати на своїх сторінках з малої літери слова (і утворені від них абревіатури) та словосполучення «москва», «росія», «російська федерація», «володимир путін», а разом з ними і скорочення «роскомнадзор» (як і всі інші держустанови росії), порушивши таким чином встановлені правила правопису незалежно від мов, на яких ці слова та назви публікуються. Це наша зброя в інформаційній війні з окупантом.