Кличко: Парламент повинен ухвалити Виборчий кодекс та новий закон про референдум

klichko referendum

 
Верховна Рада України має невідкладно ухвалити новий закон про референдум, оскільки Венеціанська комісія підтвердила недопустимість усунення парламенту від процедури референдуму, бо це несе ризики узурпації влад, заявив Віталій Кличко під час круглого столу в представництві Єврокомісії за участі послів Єврокомісії та США, члена Венеціанської та представників організації ODIHR. Про це «Конфліктам і законам» повідомили у прес-службі партії «УДАР».


Лідер «УДАРу» наголосив, що Венеціанська комісія критично оцінила закони України «Про всеукраїнський референдум» та «Про вибори народних депутатів». За словами Кличка, такі висновки є прогнозованими, оскільки закон про референдум є антиконституційним як за процедурою ухвалення, так і за змістом. Політик зазначив, що новий закон про референдуми не повинен передбачати зміни Конституції і законів в обхід парламенту. «Водночас, він міг би передбачати процедури контролю громадян за владою, які діють в різних країнах. Зокрема, суб’єктом референдуму могли б стати політичні партії та всеукраїнські громадські організації», - сказав Кличко. За його словами, партії чи організації могли б реєструватися як прихильники чи противники референдуму і на цій підставі формувати комісії для його проведення. «Адже нинішній закон фактично передбачає, що влада і визначає правомірність питання, яке відноситься на референдум; і формує комісії; і визначає результат», - наголосив лідер «УДАРу».

«УДАР» наполягає на внесенні системних зміни до виборчого законодавства України – і на парламентських, і на президентських, і на місцевих виборах, при проведенні загальноукраїнського чи місцевого референдумів. «Тому необхідно ухвалити Виборчий кодекс, який передбачатиме єдині правила до виборів», - сказав Віталій Кличко.

За його словами, вибори до парламенту повинні відбуватися за пропорційною системою з відкритими списками. Крім того, має бути забезпечена паритетність представників влади та опозиції при формуванні Центрвиборчкому, а також робота за європейськими стандартами виборчих комісій і комісій з проведення референдуму. «Необхідно мінімізувати можливості для фальсифікацій результатів виборів та використання адмінресурсу під час виборчого процесу», - наголосив він.

Віталій Кличко також торкнувся питання проведення виборів мера Києва, Київради та в 5 «проблемних» округах. «У Києві повинні відбутися не просто вибори мера, а повне перезавантаження влади: вибори і мера, і міської ради», - наголосив лідер «УДАРу».

Він зазначив, що всі ці вибори мають відбутися восени, а не влітку, як це планує влада. Водночас, наголосив Віталій Кличко, парламент не повинен бути співучасником беззаконня та ухвалювати рішення про проведення виборів в округах депутатів Домбровського та Балоги, у яких сьогодні намагаються відібрати мандати.



Коментарі

Коментарі відсутні. Можливо, ваш буде першим?

Додати коментар

Новости от Киноафиша.юа
Загрузка...
Загрузка...

Останні новини

Этой ночью рашисты провели 10-часовую «шахедную» атаку по Украине - всего 13 «шахедов» было выпущено противником, все 13 БпЛА сбиты силами ПВО

детальніше
Конфлікти і закони © 2008-2024.

Електронна версія всеукраїнського юридичного журналу «Конфлікти і закони». Свідоцтво про держреєстрацію: КВ № 13326-2210Р від 19.11.2007 р. Повний або частковий передрук матеріалів сайту дозволяється лише після письмової згоди редакції. Увага! Починаючи з 21.11.2013 року (дня провалу євроінтеграції з ЄС), редакція журналу «Конфлікти і закони» (всупереч правилам правопису) залишає за собою право публікувати слова «партія регіонів» та «віктор федорович янукович» з малої літери. Також, починаючи з 29.06.2016 року, редакція «КЗ» залишає за собою право назавжди публікувати на своїх сторінках з малої літери слова (і утворені від них абревіатури) та словосполучення «москва», «росія», «російська федерація», «володимир путін», а разом з ними і скорочення «роскомнадзор» (як і всі інші держустанови росії), порушивши таким чином встановлені правила правопису незалежно від мов, на яких ці слова та назви публікуються. Це наша зброя в інформаційній війні з окупантом.