Пленарне засідання Верховної Ради України 21 червня 2013 року

plenar zasidan

 
У п'ятницю, 21 червня, завершився черговий пленарний тиждень другої сесії Верховної Ради сьомого скликання. На початку ранкового засідання фракції Партії регіонів і КПУ вимагали надати їм можливість для заяви.


Заяву Партії регіонів зробив керівник фракції Олександр Єфремов. "72 роки тому, у чотири години ранку 22 червня 1941 року на радянські міста і села обрушився перший удар німецьких фашистів. Почалася Велика Вітчизняна війна. Мирне життя нашого народу розірвало виття ворожих бомб. 1418 днів і ночей пекла. Зруйновані міста і села. Мільйони вбитих на фронтах, гнаних у рабство, замучених у таборах смерті. Така страшна ціна, яку наш народ заплатив за велику перемогу. Кожний рік 22 червня ми вшановуємо пам'ять мільйонів людей різних національностей, які стали жертвами однієї з найстрашніших війн в історії людства. Ми сумуємо за загиблими, які полягли за свободу нашої батьківщини, схиляємо голови перед світлою пам'яттю усіх, чиї долі були зламані у страшні роки воєнного лихоліття.

Партія регіонів вважає своїм обов'язком нагадати, що слова "ніхто не забутий, ніщо не забуте" й сьогодні святі для нас. Гідне проведення траурних заходів, чесна розповідь про події нашої історії, реальне піклування про живих учасників війни - це наш обов'язок перед пам'яттю тих, хто згорів у пожежі світової війни.

Завтра, 22 червня, вся Україна, кожний патріот нашої Батьківщини вшанує хвилиною мовчання пам'ять загиблих у роки Великої Вітчизняної війни. День скорботи і пам'яті має стати днем єднання українського народу, повернути молодому поколінню історичну пам'ять і гордість за подвиги героїв нашої Вітчизни.

Партія регіонів рішуче засуджує сьогоднішні прояви неонацизму, які паплюжать пам'ять дідів і батьків, полеглих у роки війни. Ми віримо у розум українського народу і впевнені, що здорові сили суспільства готові дати відсіч екстремізму і нетерпимості. Вічна пам'ять героям Великої Вітчизняної війни!", - наголошується у заяві.

Народні депутати хвилиною мовчання вшанували пам'ять всіх загиблих у тій війні.

Фракції "Батьківщина" і "Свобода" вимагали оголосити перерву або надати можливість для заяви.

Заяву фракцій "Свобода" зробив представник цієї фракції Юрій Михальчишин. "Сьогодні ми справді вшанували пам'ять загиблих у війні, один з епізодів якої розпочався 22 червня 1941 року. Проте, я хотів би нагадати, що держава, за якою багато хто ностальгує у цій залі, була союзником гітлерівської Німеччини. Разом проводили паради фашисти і комуністи у Бресті, Вільнюсі.

Я хочу нагадати, що для нас війна почалася не 22 червня 1941 року, для нас війна розпочалася у 1918 році, коли орда з півночі порушила наші кордони і розпочала окупацію нашої держави…

Війна для нас не закінчилася і 9 травня 1945 року. Не тільки тому, що ще гриміли залпи Другої Світової. Ще бомбардували Хіросіму і Нагасакі. До серпня 1945 року на планеті лилася кров. А в нашій країні кров лилася і в 46, і в 47, і в 48, і в 49 роках. І наш День перемоги, закінчення війни для нас - це 24 серпня 1991 року, коли ми нарешті відродили свою незалежність. Тому, ми заявляємо: ми не допустимо фальсифікації історії, не допустимо реабілітації сталінізму, не допустимо очорнення наших героїв", - заявив Ю.Михальчишин.

Голова Верховної Ради України Володимир Рибак повідомив, що у пленарному засіданні беруть участь члени Кабінету Міністрів на чолі з Першим Віце-прем'єр-міністром С.Арбузовим.

Головуючий нагадав: у пленарні тижні щоп'ятниці проводиться Година запитань до Уряду. Представники депутатських фракцій внесли пропозицію заслухати інформацію Кабінету Міністрів про підготовку до відзначення 200-річчя з дня народження Т.Г.Шевченка, стан доріг та заходи з протипожежної безпеки. Депутатські фракції заздалегідь письмово повідомили Кабінет Міністрів про свої запитання до членів Уряду.

Розпочав годину запитань до Уряду Міністр культури Леонід Новохатько. Він повідомив, що однією із складових підготовки є завчасне формування організаційного комітету і повідомив, що два роки тому Кабінет Міністрів ухвалив постанову про відзначення 200-річчя з дня народження Т.Г.Шевченка.

За словами Міністра, перший рік виконання цієї постанови не був ідеальним, що дало підстави Президенту України видати Указ "Про додаткові заходи відзначення ювілею Т.Г.Шевченка". У березні поточного року Уряд прийняв ще один документ. Президент України провів громадсько-гуманітарну раду у м. Каневі на могилі Т.Г.Шевченка.

Л.Новохатько розповів про основні напрями підготовки: це - політична консолідація України; соціальна єдність - святкування ювілею має стати однаково близьким і старшим, і молодшим; ювілей Шевченка має стати об'єднуючим для українців усього світу для зміцнення зв'язків з діаспорою, з організаціями за кордоном; ювілей має стати наріжним каменем у програмовій, редакційній політиці усіх засобів масової інформації України.

Міністр поінформував про письмові питання фракцій, перші з яких стосувалися проведення ремонтно-реставраційних робіт в шевченківських музеях - у Національному музеї та його філіях у Києві, Літературно-меморіальному будинку.

Л.Новохатько повідомив, що Центральний музей імені Тараса Шевченка в Києві не ремонтувався з радянських часів. "Тому є прекрасна нагода довести до пуття не тільки могилу Шевченка, що вже зроблено в попередні роки, не тільки той музей, хоча там ще теж багато роботи, у тому числі і по інфраструктурі, по під'їзних дорогах тощо, а й в місті Києві. Це стосується відомого приміщення і його філій. Уряд нещодавно виділив 27,2 мільйона гривень коштів на цей ремонт. Ці кошти також будуть використані на створення кращих умов для експозиції, для роботи науковців, для майбутньої виставкової діяльності.

Одне з питань - депутатської фракції "УДАР" - стосувалося архівів і рукописів Тараса Шевченка.

Міністр повідомив, що сьогодні рукописи зберігаються у професійно-підготовленому приміщення там, де всі архіви, там, де є кондиціювання. "Ми працюємо над оцифруванням всієї спадщини, щоб вона була доступніша, щоб ці архіви стали доступніші", - поінформував він.

Л.Новохатько відповів на інші запитання, які стосувалися проведення реставраційних робіт, зокрема, кіноспадщини, відзначення ювілею Т.Шевченка на міжнародному рівні, про затвердження логотипу святкових заходів тощо.

Продовжив годину запитань до Уряду Міністр інфраструктури Володимир Козак. Він повідомив, що від депутатських фракції надійшло 31 письмове запитання. Зокрема, від фракції Партії регіонів 5 запитань, від фракції "УДАР" - 5 запитань, від фракції "Свобода" - 14 запитань, від фракції "Батьківщина" - 7 запитань.

Спочатку В.Козак відповів на запитання, які стосувалися дорожнього господарства, зокрема ліквідації ямковості на автошляхах.

Урядовець повідомив, що порівняно з минулим роком площа ямковості збільшилася майже вдвічі - з 2,7 мільйона квадратних метрів до 5,2 мільйона. І утворення ямковості не припиняються. За його словами, причиною інтенсивного утворення ямковості у цьому році є: тривала зима зі значними опадами та майже щоденними переходами температури з плюсової на мінусову, недотримання міжремонтних термінів, пов'язаних з недофінансуванням дорожньої галузі протягом десятиріч. Значна частина доріг була збудована в 60-70-і роки під навантаження вдвічі менше за сучасні та з використанням дьогтів, смол та некондиційних матеріалів.

"Для ліквідації ямковості Укравтодор максимально задіяв свої виробничі потужності. Щоденно працює до тисячі ремонтних бригад, 90 асфальтобетонних заводів та біля 12 тисяч працівників дорожньої галузі. Це дало змогу ліквідувати її на 49 тисячах кілометрів протяжності доріг загального користування або на 4,2 мільйона квадратних метрів покриття, що становить 76 відсотків. На дорогах державного значення ця робота наближається до завершення. Так, завершено ліквідацію ямкості на автомобільних дорогах загального користування державного значення в Автономній Республіці Крим, Дніпропетровській, Запорізькій, Луганській, Миколаївській, Полтавській, Сумській, Харківській, Херсонській, Хмельницькій, Чернігівській областях та у місті Севастополь",- повідомив В.Козак.

Міністр інфраструктури звернув увагу на некоректність даних, розповсюджених засобами масової інформації стосовно того, що у березні поточного року була ліквідована ямковість на 98 відсотків доріг загального користування. За його словами, насправді мова йшла про основні дороги державного значення, які по завершенню зимового періоду підлягали першочерговому відновленню. Це 2,6 тисячі кілометрів 23 стратегічних доріг держави і ремонтні роботи на них дійсно були завершені в цей період.

"В цілому на дорогах загального користування роботи з ліквідації ямковості планується завершити до кінця червня, а в подальшому новоутворену ямковість ліквідовувати одразу після її виявлення. На жаль, на значній протяжності дороги зруйновані до основи, ямковий ремонт не допомагає. Тому, на окремих ділянках доріг таких, як "Житомир-Бердичів", "Дніпропетровськ-Решетилівка", "Стрий-Тернопіль-Кіровоград-Знамянка " та інших, ми вже приступили до робіт з відновлення покриття", - зазначив урядовець.

В.Козак також повідомив про достатнє фінансове забезпечення ремонту доріг. "Якість доріг - це головний пріоритет нашої роботи і один із основних важелів покращення доріг. Питання якості постійно виноситься на робочу групу міністерства та Укравтодору, до якої входять провідні фахівці та залучаються науковці галузевих інститутів. Для підвищення якості будівництва доріг запропоновано внести зміни до державних будівельних норм, де визначити гарантії: для земляного полотна - не менше 10 років, для мості в і шляхопроводів - не менше 10 років, для дорожнього покриття - не менше 3 років. Передбачено запровадити фінансову відповідальність підрядника за неякісне виконання робіт", - зазначив він.

В.Козак також поінформував про те, що багато питань стосується роботи авіаційної галузі. Одне з них стосувалося вартості авіаперельотів на внутрішніх рейсах в Україні, які є одними з найвищих в Європі.

Міністр повідомив, що за результатами 2012 року авіаційним транспортом скористалися 14,1 мільйонів пасажирів, що на 13,2 відсотки більше порівняно з 2011 роком. За період січень-травень (це 5 місяців 2013 року) в українських аеропортах було обслуговано 4,6 мільйонів пасажирів, що  на 3 відсотки більше порівняно з 2012 роком.

"Міністерством інфраструктури проведено значну роботу з підвищення ефективності використання повітряних ліній, підвищення конкуренції та вдосконалення роботи усього ринку авіаперевезень і демонополізація ринку. Для цього запроваджено механізм залучення компаній та систему заохочення авіаперевізників, затверджено порядок призначення авіаперевізників на використання повітряних ліній, та створена спеціальна комісія. У березні і травні 2013 року було проведено 2 засідання комісій та надані права на експлуатацію 97 повітряних ліній, що складає близько 90 відсотків заяв авіаперевізників. На завершальній стадії знаходиться процес переговорів щодо укладання з ЄС угоди про спільний авіаційний простір. Проведено вже 6 раундів переговорів. Наступний - наприкінці червня цього року у Києві", - повідомив урядовець.

В.Козак також зазначив, що ринок авіаперевезень повністю лібералізовано з Росією, Іспанією, Об'єднаними Арабськими Еміратами та Грузією. Найближчим часом планується лібералізувати ринок авіаперевезень з Ізраїлем та Італією.

Міністр стосовно питання щодо ціни на авіаквитки зазначив, що ціна на квитки залежить від низки факторів, дня, тижня, часу вильоту рейсу, сезонності, строку бронювання тощо.

Про заходи з протипожежної безпеки, яких вживає уряд, доповів голова Державної служби з питань надзвичайних ситуацій Михайло Болотських.

Урядовець повідомив, що стан виконання заходів щодо попередження протидії пожежам в природних екосистемах, постійно знаходиться в сфері уваги і активного впливу Президента України та уряду. Для координації дій центральних і місцевих органів влади з попередження і ліквідації надзвичайних ситуацій в літній період, в тому числі з протидії пожежам в природних екосистемах, Кабінет Міністрів 20 травня створив міжвідомчий оперативний штаб.

За словами М.Болотських, основні зусилля спрямовані на: попередження виникнення пожеж, захист від пожеж, запобігання ускладненню ситуації, забезпечення своєчасного реагування на період високої пожежної небезпеки, зокрема, передбачено введення тимчасових обмежень на відвідування лісів, здійснення патрулювання лісних масивів правоохоронцями, пожежними, спільно з представниками засобів масової інформації, громадськими та волонтерськими організаціями.

Голова Держслужби також відповів на запитання стосовно забезпечення захисту від пожеж міст масового відпочинку на території Автономної Республіки Крим, організації ефективної протидії лісовим пожежам у важкодоступній гірській місцевості, заповідних і рекреаційних зонах.

М.Болотських відповів на запитання, яке стосувалося захисту населення територій від паводка. "Сьогодні існує реальна загроза паводку в Одеській області, на українській ділянці частини Дунаю. Для запобігання та забезпечення реагування на можливе ускладнення Держслужбою вжиті превентивні заходи, зокрема, приведено у готовність ешелонне угрупування сил загальною чисельністю близько 1200 чоловік особового складу та понад 300 одиниць основної техніки", - повідомив він.

Народні депутати також отримали відповіді від членів уряду на запитання стосовно неможливості провести реєстрацію та оформити правоустановчі документи на об'єкти комунальної власності, гарантування проведення всіх робіт по ремонту всіх автодоріг, щодо подій в Миколаївській області та у м. Броварах, вчасного розмитнення гуманітарної допомоги тощо.

На цьому Година запитань до Уряду завершилася.

Перший заступник Голови Верховної Ради України Ігор Калєтнік оголосив депутатські запити.

Проект закону про внесення змін до прикінцевих положень Закону України "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України у зв'язку з прийняттям Податкового кодексу України" щодо відповідальності суб'єктів господарювання, які використовують реєстратори розрахункових операцій доповів народний депутат Сергій Горохов. Він наголосив на важливості прийняття цього законопроекту, який необхідний бізнесу.

С.Горохов зазначив, що цим проектом передбачається надати можливість суб'єктам господарювання, що використовують в своєї діяльності реєстратори розрахункових операцій належним чином підготуватись, придбати та опанувати для коректної роботи необхідні засоби реєстрації розрахункових операцій.

За словами доповідача, проектом пропонується продовжити до 01.07.2014 року час для запровадження обов'язкового подання до органів державної податкової служби звітності, пов'язаної із застосуванням реєстратора розрахункових операцій та розрахункових книжок, по дротових або бездротових каналах зв'язку без застосування фінансових санкцій за неподання до органів державної податкової служби звітності, пов'язаної із застосуванням реєстраторів розрахункових операцій, розрахункових книжок та копій розрахункових документів і фіскальних звітних чеків з реєстраторів розрахункових операцій по дротових або бездротових каналах зв'язку, в разі обов'язковості її подання.

Альтернативний законопроект доповіла народний депутат Олександра Кужель. Вона зазначила, що проектом пропонується врегулювати ситуацію, що склалася із незабезпеченням з боку держави виготовлення РРО, які відповідали б вимогам чинного законодавства щодо передачі контрольно-звітної інформації у електронному вигляді; забезпечення потреби великих торгівельних мереж в РРО, які мають достатню ресурсність друкувального пристрою та вжиття заходів щодо сприяння у вирішенні питання по забезпеченню усіх суб'єктів господарювання доступом до Інтернету.

Проектом також передбачається унеможливити необґрунтоване та незаконне притягнення фіскальними органами до відповідальності за неподання звітності в електронному вигляді згідно з Законом "Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг" та відстрочення притягнення суб'єктів господарювання до відповідальності до 1 липня 2014 року.

Голова Комітету з питань податкової та митної політики Віталій Хомутиннік доповів рішення Комітету рекомендувати Верховній Раді прийняти за основу та в цілому, законопроект, який представила О.Кужель, з урахуванням пропозиції членів Комітету відстрочити не до 1 липня, а до 1 січня 2014 року застосовування до суб'єктів господарювання фінансових санкцій в разі неподання до органів державної податкової служби звітності, пов'язаної із застосуванням реєстраторів розрахункових операцій, по дротових або бездротових каналах зв'язку.

В.Хомутиннік зазначив, що члени Комітету внесли таку пропозицію у зв'язку з тим, що строк впровадження зазначених фінансових санкції за порушення вимог передачі звітної інформації з РРО вже двічі переносився законами України. На їхню думку, перенесення у черговий раз на рік впровадження фінансових санкцій не досягне очікуваної законопроектом мети.

Члени Комітету вважають, що для ефективного впровадженої нової системи РРО достатньо піврічного періоду для адаптації суб'єктами господарювання до застосування ними нових вимог Закону "Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг".

За результатами голосування ("за" - 293) законопроект прийнято за основу та в цілому.

Підготовлений до другого читання проект закону про внесення змін до Прикінцевих положень Закону "Про регулювання містобудівної діяльності" (щодо відтермінування заборони на відведення земельних ділянок) доповів голова Комітету з питань будівництва, містобудування і житлово-комунального господарства та регіональної політики Спірідон Кілінкаров.

Народні депутати розглянули поправки до законопроекту.

Верховна Рада 273-ма голосами ухвалила проект закону в цілому.

Проект закону про внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення прозорості відносин власності стосовно засобів масової інформації доповіла перший заступник Міністра юстиції Інна Ємельянова. Вона повідомила, що проект спрямований на забезпечення прозорості відносин власності стосовно засобів масової інформації. За її словами, ним пропонується дати визначення поняттю "пов'язані особи" в інформаційній сфері; передбачити подання засновником (співзасновниками), які мають на меті отримати свідоцтво про державну реєстрацію друкованого засобу масової інформації відомостей про засновника (співзасновників) видання та пов'язаних осіб; серед підстав відмови в державній реєстрації друкованого засобу масової інформації передбачити порушення засновником (співзасновниками) вимог статті 10 Закону "Про друковані засоби масової інформації (пресу) в Україні" стосовно гарантій від монополізації друкованих засобів масової інформації; передбачити подання юридичними особами (суб'єктами господарювання), які мають на меті отримати (переоформити) ліцензію на мовлення відомостей про засновника (співзасновників), власника (співвласників) телерадіоорганізації та пов'язаних осіб і відомості про розподіл часток статутного капіталу; для акціонерного товариства - список акціонерів, які володіють пакетами акцій у розмірі понад 5 відсотків.

Голова Комітету з питань свободи слова та інформації Микола Томенко доповів рішення Комітету рекомендувати Верховній Раді прийняти законопроект за основу.

М.Томенко також відзначив, що прийняття цього проекту закону сприятиме забезпеченню реальної прозорості щодо власників ЗМІ, телерадіоорганізацій та інформаційних агентств.

За результатами голосування ("за" - 263) законопроект прийнято за основу.

Проект закону про внесення змін до Закону "Про Державний бюджет України на 2013 рік" (щодо уточнення джерел погашення заборгованості з різниці в тарифах на теплову енергію, послуги з централізованого водопостачання та водовідведення) доповів народний депутат Павло Корж. Він зазначив, що метою проекту є забезпечення джерел для погашення заборгованості з різниці в тарифах на теплову енергію, послуги з централізованого водопостачання та водовідведення, що вироблялися, транспортувалися та постачалися населенню, яка виникла у зв'язку з невідповідністю фактичної вартості теплової енергії та послуг з централізованого водопостачання та водовідведення тарифам, що затверджувалися та/або погоджувалися органами державної влади чи місцевого самоврядування.

П.Корж також наголосив на тому, що прийняття законопроекту не змінить загальних принципів надходження доходів до державного бюджету.

Голова Комітету з питань бюджету Євгеній Гєллєр доповів рішення Комітету рекомендувати Верховній Раді прийняти законопроект за основу та в цілому.

Є.Гєллєр зазначив, що законопроект передбачає лише перерозподіл доходів спеціального фонду державного бюджету в межах загального обсягу доходів, що відповідно не потребує зміни обсягу субвенції.

Голова Комітету поінформував про зауваження членів Комітету до законопроекту, з урахуванням яких Комітет рекомендує ухвалити законопроект в цілому.

За результатами голосування законопроект було відхилено.

Верховна Рада прийняла постанови про відзначення: 75-річчя утворення Луганської області; 40-річчя від дня присвоєння місту Керчі почесного звання "Місто-Герой"; 600-річчя заснування міста Кіцмань Чернівецької області.

Перший заступник Голови Верховної Ради України Ігор Калєтнік оголосив депутатські запити.

Народні депутати виступили із заявами. повідомленнями, пропозиціями.

Головуючий закрив пленарне засідання.

25-27 червня народні депутати працюватимуть з виборцями.

Наступне пленарне засідання другої сесії відбудеться у вівторок, 2 липня, повідомляє Інформаційне управління ВР України.



Коментарі

Коментарі відсутні. Можливо, ваш буде першим?

Додати коментар

Новости от Киноафиша.юа
Загрузка...
Загрузка...

Останні новини

В ночь на сегодняшний день противник нанес авиационный удар по Украине с применением 3 крылатых ракет и одной противорадиолокационной ракеты

детальніше
Конфлікти і закони © 2008-2024.

Електронна версія всеукраїнського юридичного журналу «Конфлікти і закони». Свідоцтво про держреєстрацію: КВ № 13326-2210Р від 19.11.2007 р. Повний або частковий передрук матеріалів сайту дозволяється лише після письмової згоди редакції. Увага! Починаючи з 21.11.2013 року (дня провалу євроінтеграції з ЄС), редакція журналу «Конфлікти і закони» (всупереч правилам правопису) залишає за собою право публікувати слова «партія регіонів» та «віктор федорович янукович» з малої літери. Також, починаючи з 29.06.2016 року, редакція «КЗ» залишає за собою право назавжди публікувати на своїх сторінках з малої літери слова (і утворені від них абревіатури) та словосполучення «москва», «росія», «російська федерація», «володимир путін», а разом з ними і скорочення «роскомнадзор» (як і всі інші держустанови росії), порушивши таким чином встановлені правила правопису незалежно від мов, на яких ці слова та назви публікуються. Це наша зброя в інформаційній війні з окупантом.