Пленарне засідання Верховної Ради України 9 жовтня 2013 року

plenar zasidan

 
У середу, 9 жовтня, Верховна Рада України продовжила роботу в пленарному режимі. Голова Верховної Ради України Володимир Рибак на початку ранкового засідання повідомив, що в Україні з офіційним візитом перебуває Голова Палати представників Парламенту Ірландії Шон Барретт. Парламентарії привітали гостя.


Народні депутати виступили з оголошеннями, заявами, повідомленнями.

Парламентарії далі розглянули питання ратифікації.

Проект закону про ратифікацію Правил перевезення вантажів у міжнародному прямому вантажному залізнично-поромному сполученні між портами України та портами Турецької Республіки, що мають залізничне сполучення, між Кабінетом Міністрів України та Урядом Турецької Республіки доповів Голова Державної інспекції з безпеки на морському та річковому транспорті Григорій Соболевський. Він зазначив, що Правила перевезення вантажів у міжнародному прямому вантажному залізнично-поромному сполученні між портами України та портами Турецької Республіки, що мають залізничне сполучення, між Кабінетом Міністрів України та Урядом Турецької Республіки підписані 13 вересня 2012 року в м. Київ.

За його словами, прийняття законопроекту необхідне для створення та функціонування надійного правового механізму міжнародного рівня, для регулювання обов'язків та взаємних відносин між залізницями України та залізницями Турецької Республіки, поромними комплексами, судновласниками, відправниками та одержувачами при виконанні договору перевезення вантажів у міжнародному залізнично-поромному сполученні через порти України та Турецької Республіки, а також встановлення принципів проведення розрахунків за перевезення вантажів, вагонів та контейнерів.

Заступник голови Комітету у закордонних справах Юрій Мірошниченко доповів рішення Комітету рекомендувати Верховній Раді прийняти законопроект в цілому.

Верховна Рада 312 голосами "за" ратифікувала Правила перевезення вантажів у міжнародному прямому вантажному залізнично-поромному сполученні між портами України та портами Турецької Республіки, що мають залізничне сполучення, між Кабінетом Міністрів України та Урядом Турецької Республіки.

Проект закону про внесення зміни до статті 16 Основ законодавства України про охорону здоров'я (щодо акредитації аптечних закладів) у першому читанні доповів народний депутат Андрій Шипко. Він обґрунтував прийняття законопроекту необхідністю зменшити регулюючий вплив держави на діяльність суб'єктів господарювання, які здійснюють торгівлю лікарськими засобами.

Доповідач нагадав, що згідно з чинним законодавством акредитація закладів охорони здоров'я є офіційним визнанням наявності умов для якісного, своєчасного, певного рівня медичного обслуговування населення, дотримання ним стандартів у сфері охорони здоров'я, відповідності медичних (фармацевтичних) працівників єдиним кваліфікаційним вимогам, тоді як головним призначенням аптечних закладів є торгівля лікарськими засобами.

За його словами, проваджуючи діяльність з оптової та роздрібної торгівлі лікарськими засобами ліцензіати зобов'язані дотримуватись встановлених для цього виду діяльності Ліцензійних умов.

Таким чином, здійснюючи торгівлю лікарськими засобами  фармацевтичні (аптечні) заклади повинні отримати ліцензію на провадження відповідного виду діяльності та акредитаційний сертифікат.

А.Шипко запропонував виключити аптечні заклади, які здійснюють діяльність на підставі відповідної ліцензії, з числа закладів охорони здоров'я, які підлягають акредитації. На його думку, це дозволить спростити обов'язкове регулювання діяльності фармацевтичних (аптечних) закладів та створить сприятливі умови для забезпечення населення лікарськими засобами.

Голова Комітету з питань охорони здоров'я Тетяна Бахтеєва доповіла рішення Комітету рекомендувати парламенту прийняти законопроект за основу.

Законопроект було прийнято у першому читанні за основу 255 голосами "за".

Головуючий поставив на голосування пропозицію народного депутата П.Розенка про продовження пленарного засідання до завершення розгляду всіх питань порядку денного.

Парламентарії не підтримали пропозицію ("за" - 163).

Народний депутат А.Шипко доповів ще один законопроект, автором якого він є, - про внесення зміни до підпункту 197.1.27 пункту 197.1 статті 197 Податкового кодексу України (щодо створення сприятливих умов для поліпшення забезпечення закладів охорони здоров'я та громадян доступними лікарськими засобами). Він звернув увагу на те, що Податковим Кодексом визначено: від оподаткування звільняються, зокрема, операції з постачання лікарських засобів, дозволених для виробництва і застосування в Україні та внесених до Державного реєстру лікарських засобів (у тому числі аптечними закладами), а також виробів медичного призначення за переліком, затвердженим Кабінетом Міністрів. За його словами, ця норма визначає вимоги до лікарських засобів операції з постачання, яких звільняються від оподаткування, а саме такі лікарські засоби повинні бути: внесені до Державного реєстру лікарських засобів та дозволені до виробництва і застосування в Україні.

Народний депутат зауважив, що вищезазначена норма Кодексу не ставить чіткої вимоги щодо виробника лікарських засобів, оскільки виробництво лікарських засобів може бути як в умовах аптеки, так і промислове.

А.Шипко запропонував розширити норми звільнення від оподаткування постачання лікарських засобів, що виготовляються аптечними закладами за рецептами лікарів та замовленнями лікувально-профілактичних закладів з дозволених до застосування діючих та допоміжних речовин. На його думку, це дозволить: встановити єдині норми та механізми регулювання податкових пільг в частині звільнення операцій з постачання лікарських засобів, що виготовляються аптечними закладами за рецептами лікарів та замовленнями лікувально-профілактичних закладів з дозволених до застосування діючих та допоміжних речовин; створити сприятливі умови для поліпшення забезпечення закладів охорони здоров'я та громадян доступними лікарських засобів; удосконалити реалізацію державної політики у сфері обігу лікарських засобів.

Рішення Комітету з питань податкової та митної політики щодо законопроекту доповіла голова підкомітету Катерина Ващук. Вона повідомила, що Комітет рекомендує Верховній Раді прийняти законопроект за основу.

Під час дискусії парламентарії наголошували на тому, що вартість ліків в Україні не витримує жодної критики. Особливо, на їхню думку, це стосується тендерних закупівель в системі охорони здоров'я. За їхніми словами, "зловживання носять системний характер".

Парламентарії наголошували на необхідності докорінних змін всієї системи охорони здоров'я, особливо в тій частині, яка стосується фінансування як медичних закладів, так і медицини в цілому.

Верховна Рада 256 голосами прийняла законопроект за основу.

Проект закону про внесення змін до деяких законів України (щодо дотримання принципу соціальної справедливості в пенсійному забезпеченні) доповів народний депутат Павло Розенко. Він акцентував увагу на дисбалансі, який існує у пенсійному забезпеченні українських громадян. Він зазначив, що цей законопроект має на меті "виправити помилки пенсійної реформи і дати шанс українцям на достойні пенсії, а також вирішити питання справедливості у пенсійному забезпеченні".

Народний депутат зазначив, що сьогодні середній розмір пенсій в Україні для простих людей складає приблизно від 900 до 1200 гривень. За його словами, розрив між пенсіями простих українців і чиновників сьогодні складає 15 разів. "Такий дисбаланс є абсолютно зрозумілим. Адже сьогодні пенсійне законодавство регулює біля 20 законів. Таким чином, по суті, в нашій державі сьогодні існує 20 пенсійних систем. І така громіздка і несправедлива система не має права на подальше існування", - наголосив він.

П.Розенко запропонував перевести пенсійне забезпечення Президента України, народних депутатів та членів уряду на загальну систему пенсійного страхування. "Ми пропонуємо нараховувати пенсію всім цим категоріям чиновників згідно єдиного закону про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування. Тобто таким же самим чином, як і 90 відсотків наших українських громадян", - пояснив доповідач.

Прийняття законопроекту підтримали народні депутати з опозиційних фракцій та фракції КПУ.

Народні депутати з фракції Партії регіонів зазначали, що вони в непростих умовах "забезпечують стабільність, вчасно виплачують пенсії, вчасно виплачують заробітні плати і зберігають державу. Вони зверталися до опозиційних фракцій з проханням підтримати їхні конструктивні пропозиції щодо покращення пенсійного забезпечення.

Законопроект за результатами голосування було відхилено ("за" - 193).

Перший заступник Голови Верховної Ради України І.Калєтнік закрив пленарне засідання.

Наступне пленарне засідання третьої сесії відбудеться у четвер, 10 жовтня, повідомляє Інформаційне управління ВР України.



Коментарі

Коментарі відсутні. Можливо, ваш буде першим?

Додати коментар

Новости от Киноафиша.юа
Загрузка...
Загрузка...

Останні новини

Вчера поздно вечером враг атаковал многострадальный Харьков. Также в 7 часов утра были нанесені ракетные ударі по Одессе и предместью города Сумы

детальніше
Конфлікти і закони © 2008-2024.

Електронна версія всеукраїнського юридичного журналу «Конфлікти і закони». Свідоцтво про держреєстрацію: КВ № 13326-2210Р від 19.11.2007 р. Повний або частковий передрук матеріалів сайту дозволяється лише після письмової згоди редакції. Увага! Починаючи з 21.11.2013 року (дня провалу євроінтеграції з ЄС), редакція журналу «Конфлікти і закони» (всупереч правилам правопису) залишає за собою право публікувати слова «партія регіонів» та «віктор федорович янукович» з малої літери. Також, починаючи з 29.06.2016 року, редакція «КЗ» залишає за собою право назавжди публікувати на своїх сторінках з малої літери слова (і утворені від них абревіатури) та словосполучення «москва», «росія», «російська федерація», «володимир путін», а разом з ними і скорочення «роскомнадзор» (як і всі інші держустанови росії), порушивши таким чином встановлені правила правопису незалежно від мов, на яких ці слова та назви публікуються. Це наша зброя в інформаційній війні з окупантом.