Пленарне засідання Верховної Ради України 25 жовтня 2013 року

plenar zasidan

 
У п'ятницю, 25 жовтня, завершився черговий пленарний тиждень третьої сесії Верховної Ради сьомого скликання. Голова Верховної Ради України Володимир Рибак, відкривши ранкове засідання, повідомив, що у пленарному засіданні беруть участь члени Кабінету Міністрів на чолі з Першим віце-прем'єр-міністром С.Арбузовим.


В.Рибак поінформував про відсутніх на пленарному засіданні членів Уряду і причини, з яких вони відсутні.

Головуючий нагадав: у пленарні тижні щоп'ятниці проводиться година запитань до Уряду. Представники депутатських фракцій внесли пропозицію заслухати інформацію Кабінету Міністрів щодо виконання зобов'язань перед місцевими бюджетами та погашення заборгованості із заробітної плати. Депутатські фракції заздалегідь письмово повідомили Кабінет Міністрів про свої запитання до членів Уряду.

Розпочав годину запитань до Уряду Перший заступник Міністра фінансів Анатолій Мярковський. Він зазначив, що під час формування Державного бюджету на 2013 рік особлива увага була приділена місцевим бюджетам. За його словами, загальний ресурс місцевих бюджетів порівняно з 2012 роком зріс на 28,1 млрд. грн. або на 14,7%. Питома вага місцевих бюджетів у зведеному бюджеті держави зросла на 3,4%. Протягом року з метою збалансування місцевих бюджетів в процесі їх виконання урядом було вжито низку заходів. Так, своєчасно перераховуються міжбюджетні трансфери - протягом січня-вересня перераховано 83,3 млрд. грн., у тому числі в повному обсязі перерахована дотація вирівнювання. В межах взятих зобов'язань соціальні субвенції перераховані в обсязі 38,5 млрд. грн.

Урядовець також повідомив, що органами Державного казначейства станом на 1 жовтня поточного року для забезпечення своєчасності і в повному обсязі виплат з оплати праці працівників бюджетних установ надано місцевим бюджетам 28,1 тисяч позик на покриття тимчасових касових розривів на загальну суму 37,6 млрд. грн.

За словами доповідача, більшість місцевих бюджетів розрахувалися за такими позиками.

А.Мярковський також зазначив, що для забезпечення місцевих бюджетів додатковим ресурсом на оплату праці працівників бюджетних установ урядом 9 жовтня цього року прийнято рішення щодо збільшення обсягу додаткової дотації вирівнювання для фінансового забезпечення місцевих бюджетів на суму 2,1 млрд. грн.

З метою проведення своєчасних виплат і допомог, та догляду за інвалідами 1 і 2 груп рішенням уряду від 9 жовтня також збільшена субвенція місцевим бюджетам на суму 244 млн. грн.

Урядовець наголосив, що відповідно до Конституції України місцеві бюджети є самостійними, тому питаннями наповнення місцевих бюджетів, проведення роботи з вишукання додаткових джерел надходжень, в тому числі за рахунок детенізації, мають також займатися місцеві органи влади.

А.Мярковський також поінформував про підвищення основних соціальних стандартів і гарантій для населення. За його словами, середньорічний розмір мінімальної зарплати порівняно з 2009 роком зріс на 79,3%, посадові оклади підвищились на 56,3%, прожитковий мінімум протягом останніх чотирьох років зріс на 74,3%. Такі показники стали можливими завдяки низькій інфляції. Зростання повністю було забезпечено бюджетними показниками.

Щодо виплати заробітної плати працівникам бюджетної сфери Перший заступник Міністра фінансів зазначив, що завдяки вжитим урядом заходам у 2012 році було забезпечено дострокову виплату заробітної плати.

А.Мярковський поінформував про ще деякі показники місцевих бюджетів, а також про перераховані урядом кошти до Пенсійного фонду та стан соціальних фондів страхування.

Міністр соціальної політики Наталія Королевська відповіла на запитання, які стосувалися погашення заборгованості з виплати заробітної плати, виплат допомог по соціальному страхуванню, виплат державних допомог.

Н.Королевська, зокрема, повідомила, що від фракцій надійшло 32 запитання. Щодо погашення заборгованості із заробітної плати, яке допущено в минулих роках, то, за її словами, воно визначено урядом як одне з найголовніших завдань.

Міністр доповіла про заходи, які вживаються для зменшення заборгованості із заробітної плати. Зокрема, для контролю по погашенню заборгованості при Міністерстві працює міжвідомча комісія. За її словами, це питання п'ять разів розглядалося на засіданнях Кабінету Міністрів.

Н.Королевська повідомила, що у Міністерстві підготовлено план заходів щодо прискорення погашення заборгованості із заробітної плати, активізовано роботу Держпраці щодо виявлення причин несвоєчасної виплати заробітної плати. За її словами, зміна підходів вже дає відповідний результат. За оперативними даними, впродовж 9 місяців поточного року державними інспекторами з питань праці проведено чотири тисячі перевірок із виплати заробітної плати, за результатами яких складено та передано до суду дві тисячі протоколів про адміністративні правопорушення. Загалом до адміністративної відповідальності притягнуто 2800 посадових осіб підприємств-боржників, зібрано півтори тисячі матеріалів, в яких вбачаються ознаки злочинів. За результатами їх розгляду до Державного реєстру досудових розслідувань внесено 680 матеріалів. Підприємства-боржники повністю чи частково погасили заборгованість із заробітної плати 273 тисячам працівників на суму 633 млн. гривень.

Міністр зазначила, що з березня поточного року спостерігається тенденція до зменшення боргів. За оперативною інформацією станом на 21 жовтня борги із зарплати зменшилися на 132 млн. грн. або на 12% порівняно з 1 вереснем цього року.

Н.Королевська зазначила, що заборгованості у бюджетній сфері зараз немає. Уряд виділив 2,1 млрд. грн. для того, щоб такої заборгованості не було.

Міністр повідомила, що заборгованість на підприємствах приватної форми власності складають 581 млн. грн. або 60% загальної суми заборгованості в цілому по Україні.

Н.Королевська також поінформувала про стан виплат державної допомоги, виплати з фондів соціального страхування та пенсійних виплат. Вона зазначила, що соціальні видатки з загального фонду Державного бюджету профінансовані у сумі понад 213 млрд. грн., що на 12% або на 24 млрд. грн. більше порівняно з відповідним періодом минулого року. Видатки з Державного бюджету на трансферти Пенсійного фонду були профінансовані вчасно та стовідсотково в обсязі понад 60 млрд. грн. Грошове забезпечення бюджетникам склало 46 млрд. грн. тощо.

Н.Королевська наголосила на тому, що "в непростих економічних умовах, на відміну від багатьох країн, нам вдалося не тільки зберегти, а й підвищити розміри соціальних допомог".

Міністр подякувала народним депутатам за два прийняті закони, які дозволити посилити соціальний захист найвразливіших верств населення.

Н.Королевська також повідомила, що у жовтні почали виникати окремі випадки здійснення несвоєчасних виплат. За її словами, Прем'єр-міністр дав доручення вирішити це питання і вже вживаються певні заходи.

На цьому Година запитань до Уряду завершилася.

Перший заступник Голови Верховної Ради України Ігор Калєтнік оголосив депутатські запити.

Головуючий оголосив про створення у Верховній Раді міжфракційного депутатського об'єднання "Без тоталітарної спадщини в Європу", головою якого обрано народного депутата Едуарда Гурвіца.

На вимогу фракцій "Батьківщина" і "Свобода" у засіданні була оголошена перерва

Представник фракцій "Свобода" А.Кайда висловив незадоволення фракцій з приводу відсутності під час "Години запитань до Уряду" Прем'єр-міністра М.Азарова і Міністра внутрішніх справ В.Захарченка, яким адресувалася більшість запитань, а також незадоволення з приводу почутих відповідей від урядовців.

Народні депутати розглянули два законопроекти стосовно внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо визначення умов пенсійного забезпечення громадян.

Про їх суть доповіли народні депутати Ірина Купрейчик і Володимир Зубик.

Народний депутат І.Купрейчик зазначила, що метою проекту є відновлення положень пенсійного законодавства, що діяли до прийняття Закону "Про заходи щодо законодавчого забезпечення реформування пенсійної системи", яким було системно порушені права громадян в сфері пенсійного страхування, та підвищення рівня пенсійного забезпечення пенсіонерів.

За словами доповідачки, проект передбачає внесення змін до низки законодавчих актів України, якими пропонується:

надати право жінкам виходити на пенсію у 55 років;

зняти обмеження права пенсіонера на врахування при розрахунку пенсії заробітної плати за будь-які 60 календарних місяців страхового стажу підряд до 1 липня 2000 року періодом до 1 січня 2016 року;

застосовувати в розрахунку пенсії та її перерахунку у зв'язку з набуттям додаткового стажу середню заробітну плату на одну застраховану особу в цілому по Україні за рік, що передує року звернення за призначенням пенсії;

зменшити розміри страхового стажу, необхідного для призначення пенсії по інвалідності;

відновити право на перерахунок пенсії для працюючих пенсіонерів у зв'язку з підвищенням прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність.

Народний депутат Володимир Зубик зазначив, що проектом пропонується запровадити, починаючи з 1 липня 2013 року, збір на обов'язкове державне пенсійне страхування з операцій купівлі безготівкової іноземної валюти за ставкою 1 відсоток.

Доповідач також зазначив, що змінами до Закону "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" пропонується, зокрема, частково відновити та вдосконалити окремі положення цього закону, які діяли до прийняття Закону "Про заходи щодо законодавчого забезпечення реформування пенсійної системи". Зокрема, передбачається встановити: пенсійний вік для жінок - 55 років; страховий стаж, що надає право на одержання мінімальної пенсії за віком - 25 років для жінок та 30 років для чоловіків; а також зменшити страховий стаж, необхідний для призначення пенсії по інвалідності.

В.Зубик вважає, що прийняття запропонованого ним законопроекту сприятиме відновленню соціальної справедливості для людей, які були позбавлені права виходу на пенсію у зв'язку з підвищенням пенсійного віку та необхідного страхового стажу.

Голова Комітету у справах пенсіонерів, ветеранів та інвалідів Валерій Сушкевич повідомив, що Комітет не прийняв рішення щодо цих проектів і рекомендує Верховній Раді визначитися у сесійній залі.

Після обговорення Перший заступник Голови Верховної Ради України І.Калєтнік зазначив. що рішення щодо цих законопроектів буде прийняте, коли будуть розглянуті інші законопроекти з пенсійної реформи.

Народні депутати виступили із повідомленнями і пропозиціями.

Головуючий закрив пленарне засідання.

28 жовтня - 1 листопада народні депутати працюватимуть з виборцями.

Наступне пленарне засідання третьої сесії відбудеться у вівторок, 5 листопада, повідомляє Інформаційне управління ВР України.

Фото «Конфлікти і закони»



Коментарі

Коментарі відсутні. Можливо, ваш буде першим?

Додати коментар

Новости от Киноафиша.юа
Загрузка...
Загрузка...

Останні новини

Враг продолжает атаковать нашу страну с воздуха различными средствами нападения и в прошедшую ночь применил 13 ударных «шахедов»

детальніше
Конфлікти і закони © 2008-2024.

Електронна версія всеукраїнського юридичного журналу «Конфлікти і закони». Свідоцтво про держреєстрацію: КВ № 13326-2210Р від 19.11.2007 р. Повний або частковий передрук матеріалів сайту дозволяється лише після письмової згоди редакції. Увага! Починаючи з 21.11.2013 року (дня провалу євроінтеграції з ЄС), редакція журналу «Конфлікти і закони» (всупереч правилам правопису) залишає за собою право публікувати слова «партія регіонів» та «віктор федорович янукович» з малої літери. Також, починаючи з 29.06.2016 року, редакція «КЗ» залишає за собою право назавжди публікувати на своїх сторінках з малої літери слова (і утворені від них абревіатури) та словосполучення «москва», «росія», «російська федерація», «володимир путін», а разом з ними і скорочення «роскомнадзор» (як і всі інші держустанови росії), порушивши таким чином встановлені правила правопису незалежно від мов, на яких ці слова та назви публікуються. Це наша зброя в інформаційній війні з окупантом.