Пленарне засідання Верховної Ради України 4 березня 2014 року

plenar zasidan

 
У вівторок, 4 березня 2014 року, відбулося пленарне засідання Верховної Ради України сьомого скликання. Для участі у пленарному засіданні зареєструвалося 288 народних депутатів.


Голова Верховної Ради України Олександр Турчинов, відкривши пленарне засідання, оголосив про вихід народних депутатів Сергія Клюєва і Володимира Наконечного зі складу фракції партії регіонів.

О.Турчинов зазначив, що незважаючи на агресивні дії збройних сил Російської Федерації, в Україну повертається стабільність. За його словами, крім Кабінету Міністрів, який приступив до виконання своїх обов'язків, відновлюються місцеві адміністрації, в більшості областей вони уже працюють в нормальному режимі. Він висловив переконання, що найближчим часом вся виконавча вертикаль буде ефективно функціонувати в нашій країні.

О.Турчинов повідомив, що сьогодні вночі під час засідання Ради Безпеки ООН представник Російської Федерації заявив, що Російська Федерація ввела війська, або збирається ввести, бо вони ще з цим не визначилися, а робиться це за зверненням громадянина України Януковича.

О.Турчинов нагадав, що відповідно до Конституції України і українського законодавства тільки Верховна Рада, і лише Верховна Рада, може приймати рішення в разі потреби щодо введення іноземних військ на свою територію. "Це виключно компетенція парламенту. І жодна провокація не може застосовуватися під прикриттям заяви будь-якого громадянина, навіть екс-президента", - наголосив він.

За його словами, Генеральна прокуратура проводить слідство щодо масових вбивств в Україні. І одним із головних фігурантів у цих справах є екс-президент України Янукович. "Саме тому Генеральна прокуратура буде звертатися до Російської Федерації, де зараз знаходиться екс-президент, з вимогою екстрадиції його до нашої країни, де буде забезпечений чесний і неупереджений суд", - зазначив він.

О.Турчинов зазначив, що "для швидкого зняття напруги, яка сьогодні виникла в Автономній Республіці Крим, Російська Федерація повинна негайно повернути підрозділи своїх збройних сил, Чорноморського Флоту у місця постійної дислокації, вивести з Автономії всі свої військові підрозділи, припинити втручання у внутрішні справи нашої країни, а видача Україні Януковича сприяла би пришвидшенню і нормалізації двосторонніх стосунків наших країн".

О.Турчинов запропонував все сказане оформити заявою Верховної Ради, у якій чітко підкреслити виключну компетенцію парламенту щодо введення іноземних військ на територію і щодо нормалізації ситуації, яка пов'язана з виведенням військових з території України.

Народні депутати 239 голосами підтримали цю пропозицію.

Головуючий надав слово представникам депутатських фракцій.

Керівник фракції "Свобода" Олег Тягнибок у виступі наголосив на тому, що "ще ніколи в історії незалежної України ми не мали такої згуртованої і змобілізованої єдиної нації. Весь український народ, незалежно від території проживання, сьогодні є єдиним в розумінні тих процесів, які відбуваються в Україні, відбуваються в Криму, і готовий до кінця захищати свою Вітчизну".

О.Тягнибок повідомив, що фракція "Свобода" не буде протягом часу протистояння з Москвою акцентувати своєї уваги на можливих провокаціях, які можуть відбуватися тут, в залі, в тому числі, і в мовному питанні. "Ми хочемо нагадати, що не можна спекулювати конституційними базовими принципами: принципом державної української мови, принципом невтрати можливої подвійного громадянства, принципом забезпечення унітарності Української держави".

Представник фракції КПУ А.Мартинюк зазначив, що "такої тривоги, такого неспокою наша незалежна держава не мала ніколи. І ми, як парламент, кожна з наших політичних сил повинні все зробити мудро і виважено для того, щоб в Україні панував спокій і мир, і кожен громадянин відчував захищеність від нової влади".

А.Мартинюк наголосив "наша фракція послідовно і наполегливо виступає за збереження територіальної цілісності і єдності нашої держави" і поінформував про низку пропозицій фракції, "мета яких - заспокоїти суспільство і гарантувати усім складовим частинам України, що держава, влада відноситься однаково і з повагою до всіх".

А.Мартинюк також повідомив, що фракція не голосуватиме доти, доки не буде звільнено головний офіс КПУ та не припиниться переслідування комуністів.

Представники інших фракцій і груп у виступах дякували громадянам за те, що вони "в сьогоднішній непростій ситуації виявилися мудрішими, виваженішими, відповідальнішими за всіх політиків, разом взятих". Вони також висловлювали подяку українським військовослужбовцям, які сьогодні захищають територіальну цілісність єдність країни.

Промовці висловлювалися проти федералізації України, наголошували на тому, що вони повинні чітко сказати і мешканцям Криму, і областям Східної і Південної України, що вони "зроблять все, щоб рішення приймалися місцевою громадою, і бюджетні кошти так само розподілялися з урахуванням місцевої громади, а не царьків на рівні областей чи рівні України". "Широке місцеве самоврядування, свобода кожної людини, свобода мови, віросповідань і світогляду", - наголошували промовці.

Парламентарії, говорячи про ситуацію в Криму, пропонували відновити роботу українсько-російської міжпарламентської комісії, яка вже рік не працює.

Народні депутати закликали всіх "об'єднати зусилля по виходу держави із системної кризи і створення незворотності розвитку України як європейської конкурентоспроможної держави", звернутися до українського народу, в якому чітко зафіксувати, що права кожної людини, особливо в таких чутливих питаннях, як мова, вірування, національне питання, будуть враховані тощо.

Парламентарії 252 голосами затвердили порядок денний пленарного засідання.

Народні депутати розглянули питання ратифікації.

Верховна Рада 280 голосами ратифікувала Меморандум про взаєморозуміння між Україною як Позичальником та Європейським Союзом як Кредитором і Кредитної угоди між Україною як Позичальником, Національним банком України як Агентом позичальника та Європейським Союзом як Кредитором щодо надання Україні макрофінансової допомоги Європейського Союзу у сумі до 610 мільйонів євро.

О.Турчинов оголосив до розгляду питання про утворення Тимчасової спеціальної комісії Верховної Ради України з питань підготовки законопроекту про внесення змін до Конституції України.

Головуючий нагадав, що Верховна Рада відновила своїм рішенням конституційною кількістю голосів дію Конституції, яка була прийнята в 2004 році. За його словами, зараз діє саме цей конституційний акт. Водночас, діяльність Президента, урядових структур і місцевих адміністрацій, яка була протягом дії Конституції, показала, що цей проект потребує доопрацювання, в тому числі і в напрямку не тільки розподілу влади між гілками, але і реального захисту громадян, забезпечення їхніх інтересів.

О.Турчинов повідомив, що під час Погоджувальної ради керівників депутатських фракцій і груп була внесена пропозиція створити Тимчасову спеціальну комісію з питань підготовки законопроекту про внесення змін до Конституції України. Пропонувалося, щоб в цю комісію увійшли представники різних фракцій і груп з тим, щоб були враховані всі пропозиції при уточненні проекту Конституції парламентсько-президентської республіки.

Народний депутат Р.Князевич звернув увагу на те, що проектом постанови не визначено строки дії цієї комісії. Він запропонував встановити термін дії комісії до прийняття Верховною Радою цього закону в цілому.

Парламентарії 288 голосами підтримали постанову з урахуванням висловлених пропозицій.

Низку проектів постанов про звільнення суддів доповів Голова Вищої ради юстиції Олександр Лавринович.

Деякі з цих постанов були проголосовані.

Народні депутати зауважили, що вони не розуміють, чому питання звільнення суддів зараз розглядається, адже на Погоджувальній раді представники фракцій і груп не погодили його. Вони наголошували на тому, що ухваливши постанови про звільнення суддів, доведеться виплатити звільненим суддям величезні суми вихідної допомоги.

Головуючий пояснив, що Погоджувальна рада прийняла рішення приймати постанови щодо суддів виключно за віком, за станом здоров'я або за вироком суду. Тому він також здивований, чому зараз розглядається це питання.

Керівник фракції "Свобода" О.Тягнибок повідомив, що питання про звільнення суддів не було узгоджено на Погоджувальній раді. "Ми наголосили, що не можна ухвалювати подібного рішення і звільняти суддів з величезними виплатами матеріально-грошової допомоги, якої і так зараз немає в українському бюджеті. Потрібно переглянути кожного", - сказав він.

Після цього головуючий зняв питання з розгляду.

О.Турчинов оголосив про те, що відповідно до постанови Вищого адміністративного суду України від 28 лютого Сергій Власенко є народним депутатом. Він сказав, що в списку "Батьківщини" якраз виникла вакансія, яку С.Власенко зараз і заповнює, адже А.Яценюк склав свої депутатські повноваження.

Проект закону про внесення змін до Податкового кодексу України щодо уточнення обліку та реєстрації платників податків доповів народний депутат Валерій Карпунцов. Він зазначив, що проект закону спрямований на уточнення обліку та реєстрації платників податків, виключення положень Податкового кодексу і запропонував прийняти його лише за основу, давши доручення профільному комітету скоротити термін підготовки до другого читання.

Народні депутати 259 голосами прийняли законопроект за основу.

Про утворення Тимчасової спеціальної комісії Верховної Ради України з підготовки проекту закону "Про розвиток і застосування мов в Україні" доповів голова Комітету з питань культури і духовності В'ячеслав Кириленко. Він зазначив, що це питання виникло в суспільстві у зв'язку із необхідністю напрацювання нового закону про розвиток і застосування мов в Україні. За його словами, навколо цього питання відбуваються різноманітні дискусії, як політичні, так і дискусії професіоналів. Тому виникла потреба створити Тимчасову спеціальну комісію, щоб на рівні заступника Голови Верховної Ради, який дав згоду її очолити, вона почала свою роботу. За словами доповідача, до участі в такій комісії повинні бути залучені депутати всіх парламентських фракцій та груп, а також позафракційні, а до експертної частини мають бути залучені фахівці з усіх провідних вищих навчальних закладів України з усіх областей, регіонів і територій.

Народні депутати висловили пропозиції до проекту. Вони, зокрема, пропонували врахувати обов'язкове збереження існуючої системи освіти викладання мовами національних меншин, для того щоб людей заспокоїти.

Під час обговорення також зверталася увага на те, що свого часу було здійснено невірний переклад і ратифікацію Європейської хартії мов - замість міноритарних мов, які можуть загинути, які повинна захищати держава, зроблено невірний переклад і включено регіональні мови.

Доповідач зазначив, що навколо Європейської хартії регіональних мов, а точніше автентичності перекладу, завжди ламалися списи у Верховній Раді в декількох останніх скликаннях. На його думку, зараз є сенс звернутися до Міністерства закордонних справ та інших зацікавлених відомств, щоб вони дали остаточне офіційне тлумачення, остаточний офіційний переклад на українську мову Європейської хартії.

В.Кириленко зазначив, що слід пам'ятати, що Венеціанська комісія також повинна дати висновок тому проекту, який буде напрацьований Тимчасовою спеціальною парламентською комісією. "А якщо так і якщо є таке розуміння, то ми повинні бути свідомими того, що до 11 березня цього року ми можемо напрацювати наш варіант проекту, але до 11 березня цього року висновку Венеціанської комісії, швидше за все ще не буде, а він в цьому випадку є ключовим і надзвичайно важливим", - він.

В.Кириленко, говорячи про попередній закон, зазначив, що "Закон "Про засади державної мовної політики" фактично ввів українську державну мову в стан приниженої і упослідженої мови". "Це факт підтверджений усіма нормами цього закону. Разом з тим, ми повинні враховувати мовну різноманітність, яка має місце в Україні і дійсно забезпечити захист мовам національних меншин", - сказав він.

В.Кириленко також зазначив, що завданням Комісії є "напрацювати такий закон про порядок застосування мов України, який буде відповідати статті 10 Конституції України, яка чітко говорить: українська мова є державною, російська та мови інших мови інших національних меншин перебувають під захистом держави та нею розвиваються".

Верховна Рада 275 голосами прийняла постанову про утворення Тимчасової спеціальної комісії з підготовки проекту закону "Про розвиток і застосування мов в Україні" з врахуванням висловлених пропозицій.

Верховна Рада достроково припинила повноваження народного депутата Степана Кубіва у зв'язку з особистою заявою.

Народний депутат Нестор Шуфрич поінформував про зустріч представників Верховної Ради України з керівництвом Автономної Республіки Крим, яка відбулася минулої п'ятниці. За його словами, під час зустрічі, було озвучено ті питання, які сьогодні піднімаються парламентом і громадськістю Автономії.

Н.Шуфрич повідомив про попереднє рішення створити міжпарламентську робочу групу з вивчення питань щодо внесення змін в Конституцію Автономної Республіки Крим щодо розширення повноважень автономії.

О.Турчинов зазначив, що передумовою розв'язання всіх проблем, які є в Автономії, є повернення російських військових в частини, де вони повинні базуватися. Він зазначив, що вони повинні залишити територію України, зокрема, Автономної Республіки Крим.

Головуючий нагадав, що цей тиждень народні депутати працюватимуть в комітетах і фракціях. За його словами, парламент в екстремальних умовах довго не працював за напрямками, які визначені в комітетах, а необхідно підготувати серйозні закони.

"Водночас, враховуючи ту небезпеку, яка сьогодні ще залишається, враховуючи ситуацію наших відносин з Російською Федерацією, враховуючи ситуацію в Автономній Республіці Крим, я би просив народних депутатів не покидати місто Київ для того, щоб ми могли в будь-яку мить зібрати наш парламент для прийняття необхідних рішень", - зазначив О.Турчинов і оголосив перерву до вівторка 11 березня, повідомляє Інформаційне управління ВР України.



Коментарі

Коментарі відсутні. Можливо, ваш буде першим?

Додати коментар

Новости от Киноафиша.юа
Загрузка...
Загрузка...

Этой ночью рашисты провели 10-часовую «шахедную» атаку по Украине - всего 13 «шахедов» было выпущено противником, все 13 БпЛА сбиты силами ПВО

детальніше
Конфлікти і закони © 2008-2024.

Електронна версія всеукраїнського юридичного журналу «Конфлікти і закони». Свідоцтво про держреєстрацію: КВ № 13326-2210Р від 19.11.2007 р. Повний або частковий передрук матеріалів сайту дозволяється лише після письмової згоди редакції. Увага! Починаючи з 21.11.2013 року (дня провалу євроінтеграції з ЄС), редакція журналу «Конфлікти і закони» (всупереч правилам правопису) залишає за собою право публікувати слова «партія регіонів» та «віктор федорович янукович» з малої літери. Також, починаючи з 29.06.2016 року, редакція «КЗ» залишає за собою право назавжди публікувати на своїх сторінках з малої літери слова (і утворені від них абревіатури) та словосполучення «москва», «росія», «російська федерація», «володимир путін», а разом з ними і скорочення «роскомнадзор» (як і всі інші держустанови росії), порушивши таким чином встановлені правила правопису незалежно від мов, на яких ці слова та назви публікуються. Це наша зброя в інформаційній війні з окупантом.