Пленарні засідання Верховної Ради України 15 квітня 2014 року

plenar zasidan

 
У вівторок, 15 квітня 2014 року, відбулися пленарні засідання Верховної Ради України сьомого скликання. Голова Верховної Ради України Олександр Турчинов, відкривши ранкове засідання, повідомив про заяву фракцій партії регіонів і КПУ, які вимагали оголосити перерву або надати можливість для оголошення заяви.


Головуючий надав слово представникові фракції партії регіонів Нестору Шуфричу, який заявив, що фракція вимагає від влади забезпечення прозорого реального виборчого процесу. "Ми були свідками того, як вчора не було допущено кандидата в Президенти М.Добкіна на виступ на телебачення. Факт недопущення його на програму є свідченням того, що демократія в Україні не існує і є під загрозою", - наголосив він.

Н.Шуфрич також поінформував про інший випадок, який стався з іншим кандидатом в Президенти Олегом Царьовим. "Незалежно від того, чи він не є членом партії регіонів, за рішенням президії партії регіонів ми вимагаємо відповідальності відносно тих, хто вчора після його виходу із відповідної програми на ICTV напали на нього, завдали йому фізичних ушкоджень", - наголосив Н.Шуфрич і заявив, що фракція "вимагає провести розслідування, покарати винних і забезпечити процес".

О.Турчинов стосовно заяви фракції партії регіонів зазначив, що блокування виступів будь-якого кандидата в Президенти є порушенням виборчого законодавства. "Незалежно від симпатій, антипатій, ми повинні провести чесні, прозорі вибори. Вибори, які визнає не тільки український народ, але, які визнають в усьому світі", - наголосив він.

О.Турчинов закликав всіх громадян України не перешкоджати виступам будь-яких кандидатів в Президенти. Водночас, він звернувся до кандидатів в Президенти з проханням не порушувати закони України, не розповсюджувати провокативні і сепаратистські заяви, не збурювати суспільство і працювати виключно в межах закону і Конституції України.

Головуючий прокоментував учорашні заклики йти на парламент і спроби блокувати Верховну Раду, які відбувалися увечері і вночі. За його словами, "до цього підбурюють і деякі народні депутати, для яких власні комплекси і амбіції - гра на величезних проблемах і великій небезпеці, яка є навколо України - це частина виборчої кампанії".

О.Турчинов, говорячи про панування істеричних настроїв у деяких засобах масової інформації, політичних організаціях і в суспільстві, наголосив, що "це не сприяє зміцненню нашої країни, не сприяє подоланню тих страшних проблем і тих страшних загроз, які сьогодні стоять перед нашою державою".

Голова Верховної Ради прокоментував й заклики щодо рішучих дій, які сьогодні дуже голосно лунають в суспільстві. "Так, дії влади повинні бути рішучими, але дії влади повинні бути виваженими і відповідальними. Плани Російської Федерації були й залишаються брутальними. Вони хочуть, щоб палав не тільки Донбас. Вони працюють над тим, щоб палав весь Південь і Схід України - від Харківської до Одеської області. І те, що сьогодні більшість з цих регіонів захищають стабільність, демонструють приклад позиції на підтримку нашої держави і державності, у цьому є в й заслуга влади і багатьох тут присутніх народний депутатів".

О.Турчинов звернув увагу на "колосальну небезпеку, яка сьогодні загрожує Донбасу". За його словами, "крім російського спецназу, крім терористів, на Донбасі є сотні тисяч обдурених російською пропагандою громадян України, а поруч з ними сотні тисяч ні в чому невинних українців. І саме тому проводити будь-які антитерористичні заходи треба виважено і відповідально".

О.Турчинов проінформував про те, що сьогодні вранці на півночі Донецької області розпочалась антитерористична операція. Вона буде проводитися поетапно, відповідально і виважено. "Мета цих дій - захистити громадян України, зупинити терор, зупинити злочинність, зупинити спроби розірвати на шматки нашу країну", - зазначив він.

О.Турчинов звернувся до всіх, хто хоче проявити патріотизм з закликом йти працювати в міліцію, йти добровольцями до Національної гвардії. "Хочете захищати Україну, йдіть добровольцями до Збройних сил України. А бити вікна у Верховній Раді - це не героїзм, це - злочин проти власної держави", - наголосив він.

Голова Верховної Ради також зазначив, що можна замінити всіх: і керівництво Верховної Ради, і Кабінет Міністрів, але, за його словами, "від цього в країні не збільшиться ні ресурсу, від цього в країні, яка має повністю зруйновану економіку, не збільшиться грошей". "Сьогодні потрібна консолідація всієї країни, потрібно припинити істерику, потрібна єдність, впевненість і координація дій. Я переконаний, спокійно, впевнено ми наведемо лад разом в нашій країні, ми переможемо", - наголосив О.Турчинов.

Із оголошеннями, заявами, повідомленнями, пропозиціями виступили представники депутатських фракцій і груп. У виступах йшлося про надзвичайну ситуацію, яка склалась на півдні і сході України, а саме: в Донецькій, Луганській, Харківській та заходи, які вживає влада для наведення конституційного порядку в країні.

Народний депутат О.Кузьмук під час виступу поінформував про те, що в Національній гвардії України створилась ситуація, яка є неприпустимою. За його словами, досі не призначено командувача Національної гвардії України, який виконує обов'язки, у якого немає заступників.

О.Кузьмук повідомив, що Комітет з питання оборони і безпеки, депутатська група "Економічний розвиток" підтримала кандидатуру генерала Полторака на цю посаду. Він звернувся до головуючого з проханням сьогодні узгодити з фракціями і винести кандидатуру Полторака на призначення командувачем Національної гвардії.

Народний депутат В.Литвин зазначив, що Україна переживає чи не найдраматичніший момент своєї історії, реальною є загроза чергової руїни України. "Але постає питання, що ми цьому протиставляємо? Заяви, останні попередження, прокльони і рішучі наміри. Осмислених практичних і цілісних дій немає", - заявив він.

В.Литвин, говорячи про питання узгодження спільних дій під час проведення широкомасштабної антитерористичної операції, звернув увагу на те, що парламентський Комітет з питань національної безпеки і оборони взагалі від цих питань відсторонений.

Народний депутат запропонував переглянути план роботи парламенту, "бо якщо судити із розкладу до порядку денного, в країні нічого не відбувається" і "провести засідання Верховної Ради, де обговорити ситуацію, заслухати звіт представників сектору безпеки і оборони і прийняти вичерпні рішення".

Головуючий запропонував заслухати інформацію представників сектору безпеки і оборони на пленарному засіданні у середу.

Голова фракції "УДАР" В.Кличко у виступі заявив, що "антитерористична операція є тестом на спроможність влади. Необхідно використати всі сили, і, зокрема, Збройні Сили України, якщо потрібно. Ми всі це зрозуміємо. Ми маємо справу з вторгненням і повинні захистити нашу державу".

В.Кличко також зазначив, що українське законодавство дозволяє проведення повноцінної антитерористичної операції із залученням усіх сил Української держави. "Якщо потрібно внести якісь зміни до законів чи уточнення, ми повинні зробити це сьогодні, щоб не було жодної відмовки від виконання кожним силовиком своїх обов'язків. А тих, хто не виконує наказ, потрібно карати з усією суворістю. Так само відповідальність мають понести ті, хто підтримує сепаратистів, хто виступає на сходах захоплених терористами адмінбудівель. Жоден мандат не повинен прикривати зрадників", - наголосив він.

Голова фракції "Свобода" О.Тягнибок заявив, що "події в східних регіонах України продемонстрували, що це не є мирні акції протесту". Це диверсанти, це терористи, очолювані офіцерами спецпідрозділів Російської Федерації, які підтримуються купкою сепаратистів, зокрема в східних регіонах України. Та ж купка сепаратистів активно підтримується депутатами від Партії регіонів і комуністів, що є абсолютно неприпустимо. Саме тому ми вважаємо, що в тій ситуації, яка зараз склалася в Україні, наші дії мають бути абсолютно рішучими", - заявив він.

О.Тягнибок підтримав пропозицію щодо негайного проведення закритого пленарного засідання парламенту.

О.Тягнибок також зазначив, що фракція "Свобода" вимагає розгляду і прийняття законів про люстрацію і про вільне володіння зброєю.

О.Турчинов прокоментував деякі виступи, зокрема, про те, щоб роздати зброю громадянам для захисту. Він зазначив: "коли ми відкриємо вільний доступ до зброї, то це означає, що вільний доступ отримають і сепаратисти. І це означає, що ми штовхаємо країну в прірву громадянської війни. Ми не допустимо громадянської війни. Ті, хто відповідає перед державою: Збройні Сили, міліція, записуйтесь і йдіть туди працювати, йдіть захищати країну. Громадянської війни в Україні не буде - крапка!"

Народні депутати приступили до розгляду питань порядку денного.

Верховна Рада достроково припинила повноважень народних депутатів В.Колесніченка і Р.Ванзуряка згідно з особистими заявами.

О.Турчинов зазначив, що він змушений сказати тим сумісникам, які не написали заяви, що буде подавати до суду, щоб через суд позбавляти їх мандатів.

Парламентарії включили до порядку денного сесії низку проектів законів і постанов.

Підготовлений до другого читання проект закону про внесення змін до Закону "Про вибори депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, місцевих рад та сільських, селищних, міських голів" (щодо обрання міських голів за мажоритарною системою абсолютної більшості) за реєстр. №1098 доповів секретар Комітету з питань державного будівництва та місцевого самоврядування Руслан Князевич. Він повідомив, що до другого читання надійшло 37 поправок, які всі без винятку враховані. За його словами, ці поправки корелюються із тими змінами до Закону "Про вибори депутатів місцевих рад та сільських, селищних голів", який нещодавно був проголосований.

За результатами голосування законопроект не набрав голосів для прийняття у другому читанні ("за" - 194).

Верховна Рада прийняла в цілому законопроект про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо спрощення порядку відкриття бізнесу (реєстр. №2258а).

Знято з розгляду було проект закону про внесення змін до Закону "Про ліцензування певних видів господарської діяльності" (реєстр. №0932).

Проект закону про забезпечення прав і свобод громадян на тимчасово окупованій території України (реєстр. №4473-1) доповів голова Комітету з питань прав людини, національних меншин і міжнаціональних відносин Валерій Пацкан. Він зазначив, що в процесі доопрацювання законопроект був докорінно змінений.

В.Пацкан повідомив, що над цим законом працювали всі міністерства та відомства, Уповноважений з питань прав людини. Також Комітет врахував правки, зауваження таких міжнародних організацій як Міжнародна організація мігрантів, Управління Верховного комісару з питань біженців, Організація Об'єднаних Націй.

Голова Комітету доповів про основні нововведення. За його словами, було докорінно змінено і забезпечено права громадян, які перебувають на тимчасово окупованих територіях, що переселяються з неї. Це, що стосується отримання документів, що підтверджують статус громадянина України, посвідчують особу чи її спеціальний статус, що стосується зайнятості населення, пенсійного забезпечення, загальнообов'язкового державного соціального страхування та інших соціальних послуг.

Законопроектом також визначено особливості припинення проходження громадянами України військової служби у військових формуваннях та правоохоронних органах України, які розташовані в Автономній Республіці Крим.

Проектом, за словами доповідача, гарантовано право на переведення суддів з Автономної Республіки Крим на територію України і забезпечено їм право на роботу.

Водночас, повідомив В.Пацкан, під час доопрацювання законопроекту відбулася принципова дискусія щодо доцільності запровадження в законодавстві такої норми як "колабораціонізм". Комітетом статтю 10 "Колабораційна діяльність" ухвалену в першому читанні, виключено.

За пропозицією Міністерства юстиції до редакції законопроекту підготовленого до другого читання, внесена додаткова стаття - 12, якою регулюються зміни територіальної підсудності судових справ, підсудних розташованих на території Автономної Республіки Крим судам. Тобто, забезпечено правовий механізм регулювання для того, щоб наші громадяни в подальшому мали право апелювати до європейський судів.

В.Пацкан також прокоментував деякі поправки.

Народні депутати розглянули поправки до проекту.

Під час розгляду у засіданні було оголошено перерву.

Після закінчення перерви О.Турчинов поінформував про результати засідання Погоджувальної ради, на якому було ухвалено рішення у середу провести закрите пленарне засідання Верховної Ради. На цьому засіданні будуть заслухані всі силові міністри і керівники з питання національної безпеки України з питання захисту конституційного ладу та інших нагальних проблем, з цим пов'язаних.

О.Турчинов також повідомив про домовленість фракцій сприяти стабілізації ситуації як в парламенті, так і в Україні для консолідації і створення всіх умов для захисту територіальної цілісності і недоторканості нашої держави.

Головуючий оголосив вимоги громадян, які перебувають перед Верховною Радою, - щодо рішучих дій по наведенню конституційного ладу в країні, щодо мобілізації всіх патріотів для захисту громадян України від окупантів, щодо відставки міністра внутрішніх справ, щодо підтримки генерала Крутова, який очолив Антитерористичний центр і зараз координує роботу по виконанню антитерористичної операції в східній Україні.

Він також повідомив, що громадяни просять парламент активно і наполегливо працювати.

Парламентарії продовжили розгляд поправок до законопроекту про забезпечення прав і свобод громадян на тимчасово окупованій території України (реєстр. №4473-1).

З урахуванням деяких пропозицій законопроект 228 голосами було прийнято в цілому.

Народні депутати 247 голосами підтримали пропозицію про проведення у середу закритого пленарного засідання Верховної Ради.

Головуючий закрив ранкове засідання.

На вечірньому засіданні парламентарії продовжили розгляд питань порядку денного.

Проект закону про внесення змін до деяких законів України, пов'язаних з діяльністю Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини у сфері захисту персональних даних (реєстр. №4551) доповіла перший заступник Міністра юстиції Інна Ємельянова.

Доповідачка зазначила, що з 1 січня 2014 року набрав чинності Закон України від 3 липня 2013 року №383-VII "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення системи захисту персональних даних", яким повноваженнями у сфері захисту персональних даних наділяється Уповноважений Верховної Ради України з прав людини.

Проте Законом "Про Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини" визначено, що сферою застосування цього закону є відносини, що виникають при реалізації прав і свобод людини і громадянина лише між громадянином України, незалежно від місця його перебування, іноземцем чи особою без громадянства, які перебувають на території України, та органами державної влади, органами місцевого самоврядування та їх посадовими і службовими особами. Це унеможливлює реалізацію Уповноваженим своїх функцій у приватному секторі, визначених Законом "Про захист персональних даних".

Проектом пропонується визначити, що дія Закону "Про Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини" у випадках, передбачених законом, також поширюється на відносини, що виникають між юридичними особами публічного та приватного права, а також фізичними особами, які перебувають на території України.

Законопроектом також пропонується врегулювати на рівні закону поняття "згода суб'єкта персональних даних" шляхом внесення відповідного визначення до Закону "Про захист персональних даних".

І.Ємельянова зазначила, що прийняття проекту закону дозволить Україні завершити першу (законодавчу) фазу виконання Плану дій щодо лібералізації ЄС візового режиму для України у сфері захисту персональних даних.

Верховна Рада 243 голосами прийняла законопроект за основу.

Народні депутати далі розглянули законопроект про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо запобігання та протидії дискримінації) за реєстр. №4581.

За словами доповідачки, першого заступника Міністра юстиції І.Ємельянової, цей проект розроблено з метою врахування міжнародних стандартів та рекомендацій у сфері захисту прав та свобод людини і громадянина, а також зауважень до Закону "Про засади запобігання та протидії дискримінації в Україні", висловлених міжнародними експертами щодо: визначення термінів, які вживаються у законі; розширення переліку ознак, дискримінація за якими забороняється; сфери дії закону; форм дискримінації; повноважень Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини.

За результатами голосування законопроект не набрав голосів для прийняття ("за" - 172).

Головуючий запропонував проголосувати за основу раніше обговорений проект закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України у сфері державної антикорупційної політики у зв'язку з виконанням Плану дій щодо лібералізації Європейським Союзом візового режиму для України (реєстр. №4556).

Народні депутати не підтримали проект ("за" - 209).

Після короткого обговорення законопроект знову було поставлено на голосування. 228 голосами він був прийнятий за основу.

Головуючий нагадав, що на ранковому засіданні звучали пропозиції щодо призначення командувача Національною гвардією України. Він поставив на голосування проект постанови про призначення С.Полторака на посаду командувача Національної гвардії України (реєстр. №4485).

Народні депутати 235 голосами з другої спроби підтримали проект постанови.

За основу було прийнято проект закону про внесення змін до Основ законодавства України про охорону здоров'я щодо забезпечення профілактики та лікування рідкісних (орфанних) захворювань (реєстр. №2461).

Парламентарії повернулися до законопроекту про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо запобігання та протидії дискримінації) за реєстр. №4551 і 234 голосами прийняли його за основу.

Народні депутати продовжили розгляд законопроектів у першому читанні.

Верховна Рада 249 голосами прийняла за основу та в цілому проект закону про внесення змін до Бюджетного кодексу України (щодо підвищення фінансової самостійності Автономної Республіки Крим та міста Севастополь) за реєстр. №4591.

Парламентарії розглянули два проекти законів про внесення змін до Бюджетного кодексу України щодо приведення його у відповідність з Конституцією України за реєстр. №№4160 4160-д.

За основу було прийнято законопроект за реєстр. №4160.

Проект закону про внесення змін до статті 19 Закону України "Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень" щодо особливостей державної реєстрації прав власності на об'єкти нерухомого майна, закінчених будівництвом до 05.08.1992 року (реєстр. №2252) доповів народний депутат Валентин Ничипоренко. Він звернув увагу на те, що чинним законодавством передбачені різні правила введення в експлуатацію та реєстрації прав власності на житлові будинки.

В.Ничипоренко також звернув увагу на те, що не передбачено введення в експлуатацію об'єктів, закінчених будівництвом до 5 серпня 1992 року індивідуальних (садибних) житлових будинків, садових, дачних будинків, господарських (присадибних) будівель і споруд, прибудов до них. Тому, за словами доповідача, існує необхідність, додатково спростити процедуру реєстрації прав власності на зазначені об'єкти нерухомості, що знаходяться у сільських населених пунктах. Відповідно до законодавства, що діяло на момент введення в експлуатацію об'єктів нерухомого майна, що знаходились у сільській місцевості, такі об'єкти не підлягали реєстрації в органах БТІ. Документом, що містив вичерпну інформацію про об'єкт та його власника була погосподарська книга, яка зберігалась у відповідних сільських радах.

Народний депутат вважає, що нині діюча обов'язковість проводити технічну інвентаризацію зазначених об'єктів нерухомого майна, закінчених будівництвом до 5 серпня 1992 року, повинна бути скасована. На його думку, державна реєстрація прав власності на ці об'єкти повинна здійснюватись, у разі відсутності технічного паспорту, за умови пред'явлення виписки з погосподарської книги, виданої виконавчим органом сільських рад (у разі, якщо такий орган не створений - сільським головою) або відповідною архівною установою.

Крім юридичної складової питання, важливою обставиною, яка змушує запровадити спрощену схему реєстрації прав власності на зазначені об'єкти нерухомості є той факт, що власники таких будинків - пенсіонери, які не в змозі оплатити, зокрема, послуги за виготовлення технічного паспорту.

В.Ничипоренко зазначив, що у разі запровадження спрощеної схеми реєстрації прав власності на вказані об'єкти нерухомості, їх власники зможуть вчиняти цивільно-правові дії зі своєю нерухомістю, від чого отримає користь, як родина власників, до яких переходитимуть права на будинки, та держава, що матиме дохід від сплати державного мита за реєстрацію прав власності та укладених угод.

Верховна Рада прийняла законопроект за основу та в цілому.

Парламентарії обговорили два законопроекти стосовно внесення змін до Закону України "Про столицю України - місто-герой Київ" - щодо надання Київському міському голові можливості реально впливати на розвиток міста (реєстр. №4638) і щодо призначення на посаду голови Київської міської державної адміністрації виключно особи, обраної Київським міським головою (реєстр. №3004).

Їх доповіли народні депутати В.Кличко і А.Павловський.

За результатами голосування обидва законопроекти не набрали голосів для прийняття за основу.

О.Турчинов повідомив, що український спецназ звільнив від терористів аеропорт у місті Краматорську.

Головуючий закрив вечірнє засідання.

У середу, 16 квітня, відбудеться закрите пленарне засідання Верховної Ради України, повідомляє Інформаційне управління ВР України.



Коментарі

Коментарі відсутні. Можливо, ваш буде першим?

Додати коментар

Новости от Киноафиша.юа
Загрузка...
Загрузка...

Останні новини

В ночь на сегодняшний день противник нанес авиационный удар по Украине с применением 3 крылатых ракет и одной противорадиолокационной ракеты

детальніше
Конфлікти і закони © 2008-2024.

Електронна версія всеукраїнського юридичного журналу «Конфлікти і закони». Свідоцтво про держреєстрацію: КВ № 13326-2210Р від 19.11.2007 р. Повний або частковий передрук матеріалів сайту дозволяється лише після письмової згоди редакції. Увага! Починаючи з 21.11.2013 року (дня провалу євроінтеграції з ЄС), редакція журналу «Конфлікти і закони» (всупереч правилам правопису) залишає за собою право публікувати слова «партія регіонів» та «віктор федорович янукович» з малої літери. Також, починаючи з 29.06.2016 року, редакція «КЗ» залишає за собою право назавжди публікувати на своїх сторінках з малої літери слова (і утворені від них абревіатури) та словосполучення «москва», «росія», «російська федерація», «володимир путін», а разом з ними і скорочення «роскомнадзор» (як і всі інші держустанови росії), порушивши таким чином встановлені правила правопису незалежно від мов, на яких ці слова та назви публікуються. Це наша зброя в інформаційній війні з окупантом.