Пленарні засідання Верховної Ради України 15 травня 2014 року

plenar zasidan

 
У четвер, 15 травня 2014 року, відбулися пленарні засідання Верховної Ради України сьомого скликання. Голова Верховної Ради України Олександр Турчинов, відкривши ранкове пленарне засідання, повідомив про те, що учора у Верховній Раді відбувся перший етап всеукраїнського круглого столу. "Наше завдання - знайти порозуміння, розпочати діалог з тими, в тому числі і представниками місцевого самоврядування, діячами культури, науки, мешканцями Донецької і Луганської області. Саме з тими, хто хоче знайти вихід із кризової ситуації в межах чинного закону та Конституції.


Саме в правовому полі лежить вихід із ситуації. Але з тими, хто підняв зброю проти власної країни, з тими, хто виконує завдання іншої держави по дестабілізації ситуації і в регіоні, і в країні, силові структури будуть проводити антитерористичні заходи", - зазначив він.

Турчинов також поінформував про те, що сьогодні вночі під Краматорськом в межах антитерористичної операції повністю знищена замаскована військова база терористів, було атаковано та знищеного укріпрайон в межах міста Слов'янська і повністю зачищено від терористів п'ятикілометрову зону навколо телевізійної вежі, яка транслює українське телебачення на місто Слов'янськ, Краматорськ та інші райони Донецької області.

Головуючий повідомив, що фракції партії регіонів і КПУ надали заяву щодо оголошення перерви, а також про заяву від фракції "Батьківщина" і "Свобода" щодо надання можливості для оголошення заяви.

Заяву фракції "Батьківщина" зробив керівник цієї фракції Сергій Соболєв. Він повідомив про те, що "14 травня о 17 годині 20 хвилин працівниками обласного та міського управлінь Міністерства внутрішніх справ під явно надуманим та фальшивим приводом зробили спробу вдертися до партійного офісу Вінницької обласної організації партії "Батьківщина", який одночасно зараз є штабом кандидата в Президенти Юлії Тимошенко, для того щоб вилучити офіційно надруковану газету. Ця газета надає інформацію згідно з законом про вибори, має вихідні дані, тираж, є дані про те, хто відповідальний за випуск, і є фактично всі можливості для того, щоб ця газета розповсюджувалась в рамках виборчої кампанії".

С.Соболєв також повідомив про те, що "обласне і міське керівництво партії "Батьківщини" заявляє, що Міністерство внутрішніх справ використовується для того, щоб проводити брудну кампанію проти кандидата в Президенти Юлії Тимошенко".

"Це є безпрецедентний випадок, коли Міністерство внутрішніх справ використовується в політичних цілях для зведення рахунків", - наголосив С.Соболєв і сказав, що ця заява є зверненням до міністра внутрішніх справ та органів прокуратури: негайно розібратися, яким чином використовується міське і обласне управління Вінниці для зведення політичних рахунків?

Заяву фракції "Свобода", у якій фракція "категорично вимагає сьогодні поставити на порядок денний питання про зняття недоторканності із одіозного українофоба господина Царьова" виголосив народний депутат Ю.Михальчишин.

О.Турчинов дав доручення виконуючому обов'язки Генерального прокурора та Міністру внутрішніх справ провести розслідування заяви керівника фракції "Батьківщина" і доповісти щодо подій, які відбувалися у Вінниці, провести перевірку і у випадку зловживання владою службовими особами внести відповідні кадрові пропозиції.

Головуючий на вимогу фракцій партії регіонів і КПУ оголосив перерву у засіданні.

Після перерви головуючий надав слово представникам фракцій, які вимагали перерву.

Представник фракції партії регіонів М.Левченко від імені фракції заявив, що учорашній всеукраїнський круглий стіл у Верховній Раді, який був "покликаний розв'язати проблеми у суспільстві, зупинити кровопролиття", провалився.

М.Левченко пояснив: фракція партії регіонів вимагала під час перерви провести консультації з владою і зупинити антитерористичну операцію, яка, за його словами, перетворилася у "терористичну". "Ми вимагаємо зупинити антитерористичну операцію, призупинити її на час, поки йдуть мирні переговори. У цих умовах ми вважаємо неможливим продовження роботи парламенту. Доки ллється кров, парламент повинен напрацювати заходи щодо призупинення цієї війни", - наголосив представник фракції.

Керівник фракції КПУ П.Симоненко заявив про принципову позицію фракції: негайно зупинити кровопролиття, негайно зупинити "цю терористичну операцію, відвести війська і сісти за стіл переговорів з народом України, з тими, хто сьогодні хоче жити в країні Україна, з тими, хто хоче жити в мирі, злагоді і за принципами справедливості".

О.Турчинов після виступів зазначив, що "антитерористична операція якраз і проводиться для того, щоб захистити громадян України. Вона проводиться проти тих, хто вбиває, хто грабує, хто викрадає людей, хто зі зброєю в руках воює проти України".

Головуючий повідомив, що під час Погоджувальної ради обговорювалася пропозиція щодо можливості прийняття Декларації Верховної Ради, навколо якої може бути створена група з представників кожної з фракцій, яка внесла б пропозиції щодо можливого зупинення антитерористичної операції, "коли буде складена зброя, коли будуть звільнені заручники". "Ми за те, щоб розв'язувати питання мирним шляхом. Із тими, хто готовий до співпраці, до розмови, до діалогу - ми ведемо цей діалог, ми працюємо і над змінами Конституції, і над розширенням місцевого самоврядування, і над іншими важливими питаннями. В той же час, ті, хто веде війну проти України, будуть отримувати адекватну відповідь, відповідь яку ми зобов'язані робити, захищаючи нашу країну, захищаючи наших громадян", - наголосив О.Турчинов.

Народні депутати розглянули питання ратифікації.

Верховна Рада ратифікувала Гарантійну угоду (Україна: Комплексна (Зведена) програма підвищення рівня безпеки енергоблоків атомних електростанцій) між Україною та Європейським банком реконструкції та розвитку (реєстр. №0081); Гарантійну угоду між Україною як Гарантом та Європейським співтовариством з атомної енергії як Кредитором стосовно Угоди про механізм надання позики, розмір якої дорівнює 300 000 000 (триста мільйонам) євро, від 7 серпня 2013 року між Національною атомною енергогенеруючою компанією "Енергоатом" та Європейським співтовариством з атомної енергії на реалізацію проекту Комплексна (зведена) програма підвищення рівня безпеки енергоблоків атомних електростанцій (реєстр. №0082); Угоду (у формі обміну листами) між Україною та Європейським банком реконструкції та розвитку про внесення змін до Рамкової угоди між Україною та Європейським банком реконструкції та розвитку стосовно діяльності Чорнобильського фонду "Укриття" в Україні від 20 листопада 1997 року (реєстр. №0083); Договір про дружбу і співробітництво між Україною і Китайською Народною Республікою (реєстр. №0079); Протокол про внесення змін до Угоди між Урядом України і Урядом Республіки Молдова про діяльність залізничного транспорту (реєстр. №0080).

Після розгляду питань ратифікації голова фракції партії регіонів Олександр Єфремов заявив, що "сьогодні на Сході України вбивають людей по команді О.Турчинова, який тут зараз сидить. І коли ми попросили зупинити антитерористичну операцію, ви зробили вигляд, що нічого не відбувається. Фракція партії регіонів вважає, що у такій ситуації зараз працювати у залі - це лицемірство, і ми залишаємо залу".

Фракція партії регіонів залишила сесійну залу.

О.Турчинов зазначив, що зараз йде спроба дуже деструктивно діяти. Він також зазначив, що на Погоджувальній раді була пропозиція вийти на спільну декларацію всіх фракцій для того, щоб роззброїти злочинців, звільнити заручників і припинити антитерористичну операцію. "Але ж їх не цікавить результат, ні комуністів, ні фракцію партії регіонів. Їх цікавить тільки дестабілізація ситуації і саме на це вони працюють" - сказав він.

Народні депутати включили до порядку денного засідання і розглянули проект закону про внесення змін до Закону "Про вибори Президента України" щодо забезпечення належної організації та проведення виборчого процесу (реєстр. №4835).

Законопроект доповів голова Комітету з питань державного будівництва та місцевого самоврядування Давид Жванія. Він поінформував про запропоновані зміни, які, зокрема стосувалися винесення окружної виборчої комісії і дозволу її місцезнаходження за територією округу. Мова йшла про проведення виборів у зоні бойових дій і захисту членів виборчих комісій.

Верховна Рада 240 голосами прийняла законопроект за основу та в цілому.

Парламентарії розглянули у першому читанні проект закону про внесення змін до Закону "Про статус народного депутата України" (щодо забезпечення діяльності) за реєстр. №4772. У цьому законопроекті йшлося про організацію роботи народних депутатів, зокрема, про відшкодування парламентаріям за житло і за транспорт.

За результатами голосування законопроект не набрав голосів ("за" - 199).

Парламентарії розглянули питання включення до порядку денного сесії ще кількох законопроектів.

Голосування за включення законопроектів були нерезультавними.

Головуючий після цього достроково закрив ранкове засідання, запросивши керівників фракцій і груп для проведення консультацій.

На початку вечірнього засідання головуючий повідомив про те, що 14 травня в Києві відбулася Всеукраїнська конференція працівників органів прокуратури, на якій членами Вищої ради юстиції були обрані в.о. Генерального прокурора Олег Махніцький та суддя Апеляційного суду Львівської області Василь Головатий.

Новопризначені члени Вищої ради юстиції О.Махніцький і В.Головатий перед вступом на посаду склали присягу перед Верховною Радою.

О.Турчинов нагадав, що парламент на одному з попередніх засідань не прийняв рішення щодо дострокового припинення повноважень тих народних депутатів, які написали заяви.

Народні депутати попросили розглянути це питання пізніше.

Парламентарії далі приймали рішення з раніше обговорених питань.

Проведені голосування були нерезультативними, оскільки в голосуваннях не брали участь представники двох депутатських фракцій і однієї групи. Зокрема, не були підтримані проект постанови про програму допомоги особам, що зазнали політичних репресій в Автономній Республіці Крим та місті Севастополі (реєстр. №4510) та проекти законів про приватну детективну (розшукову) діяльність (реєстр. №1093) і про внесення змін до Закону "Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців" (щодо унеможливлення рейдерських захоплень підприємств) за реєстр. №2999.

Народні депутати у цьому зв'язку запропонували далі розглядати законопроекти у першому читанні.

Проект закону про внесення змін до Земельного і Лісового кодексів щодо утримання охоронних зон об'єктів передачі електричної енергії (реєстр. №4436) доповів народний депутат Олександр Мирний. Він зазначив, що цим проектом пропонується чітко розмежувати відповідальність електропередавальних організацій, суб'єктів господарювання, місцевих органів виконавчої влади та громадян, які мають у власності ліси, багаторічні насадження, земельні ділянки щодо утримання охоронних об'єктів передачі електричної енергії (у тому числі повітряних ліній електропередачі, підземних кабельних ліній електропередачі, трансформаторних підстанцій, розподільчих пунктів і пристроїв) у відповідності до вимог законодавства з метою зменшення (попередження) шкоди від їх аварійних відключень.

За словами доповідача, практичне значення і цільова спрямованість законопроекту полягає в зменшенні судової тяганини при визначенні винуватців у заподіянні шкоди, закріпленні відповідальності власників лісів, багаторічних насаджень, земельних ділянок за своєчасне усунення порушень в охоронних зонах об'єктів передачі електричної енергії та створенні можливості попередження виникнення аварійних ситуацій, упорядкуванні отримання спеціальних дозволів на використання лісових ресурсів при здійсненні робіт в охоронних зонах електричних мереж.

Член Комітету з питань аграрної політики та земельних відносин Михайло Апостол доповів рішення Комітету рекомендувати парламенту прийняти законопроект за основу.

Головуючий після закінчення обговорення законопроекту оголосив про створення у Верховній Раді міжфракційного депутатського об'єднання "Відродження держави", головою якого обрано народного депутата Володимира Купчака.

Доопрацьований проект закону про внесення змін до Закону "Про адміністративні послуги" (щодо усунення можливостей корупції при наданні адміністративних послуг) за реєстр. №2149 доповіла народний депутат Наталія Агафонова. Вона зазначила, що прийняття Закону "Про адміністративні послуги" в 2012 році не забезпечило зменшення корупційних проявів в обслуговуванні фізичних та юридичних осіб органами державної влади та місцевого самоврядування. Необхідність постійного оформлення додаткових документів (копій, витягів, довідок та інших) для отримання визначених законом актів громадянського стану, для реалізації прав і свобод громадян та для здійснення законної підприємницької діяльності, значно здорожчує вартість таких послуг держави для її громадян, ставить у залежність від чиновників, а також стимулює корупцію в усіх сферах життєдіяльності.

Н.Агафонова повідомила, що у доопрацьованому законопроекті враховані зауваження щодо визначення імперативної норми стосовно відповідальності виконання норм закону, висловлені під час розгляду законопроекту на засіданні Верховної Ради України від 22 травня 2013 року.

Проектом передбачається відмінити подання довідок, копій та витягів суб'єктами звернення (фізичними та юридичними особами) від органів влади для отримання адміністративних послуг.

Таким чином, реєстрація новонароджених, оформлення дозвільних документів, реєстрація прав і навіть нарахування пенсій буде здійснюватись без додаткових зусиль з боку заявників, без корупції з боку виконавців.

Доповідачка запропонувала прийняти законопроект за основу та в цілому, що дозволить знищити корупцію у сфері надання адміністративних послуг, здешевити вартість таких послуг для населення та забезпечить запровадження обслуговування органами державної влади та місцевого самоврядування фізичних та юридичних осіб.

Рішення щодо проекту народні депутати прийматимуть на наступному пленарному засіданні.

Доопрацьований проект закону про Державне бюро розслідувань України (реєстр. №3042) доповів голова Комітету з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності Андрій Кожем'якін. Він зазначив, що метою проекту є створення організаційно-правових засад запобігання і протидії корупції серед вищих посадових осіб держави, суддів і прокурорів, запобігання корупції під час формування єдиного органу законодавчої влади і недопущення зрощення бізнесу та політики, а також належного розслідування злочинів катування і пов'язаних з ними злочинів.

Проектом пропонується визначити правові засади організації, повноваження і порядок діяльності Державного бюро розслідувань - центрального органу виконавчої влади зі спеціальним статусом та правоохоронного органу, метою створення якого є забезпечення чесності, неупередженості і непідкупності вищих посадових осіб держави, суддів та прокурорів, заради забезпечення прав і свобод людини та ефективності державної влади і зміцнення громадської злагоди в Україні.

А.Кожем'якін також доповів рішення Комітету рекомендувати парламенту прийняти законопроект за основу.

Рішення щодо законопроекту буде прийнято на наступному пленарному засіданні.

За результатами голосування (за" - 98) відхилено проект закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо ідентифікації працівників органів внутрішніх справ та присутності спеціальних підрозділів міліції, внутрішніх військ на мирних зібраннях) за реєстр. №3048.

Проект закону про внесення змін до Закону "Про лікарські засоби" щодо удосконалення порядку забезпечення населення лікарськими засобами, призначеними для лікування соціально небезпечних та тяжких хвороб (реєстр. №3818) доповів народний депутат Володимир Дудка. Він зазначив, що метою проекту є удосконалення процедури реєстрації деяких лікарських засобів та спрощення доступу на територію України ліків, які отримали у США та ЄС статус орфанних.

Документом, зокрема, пропонується у Законі "Про лікарські засоби" передбачити спрощену реєстрацію в Україні лікарських засобів, що були зареєстровані компетентним органом США або ЄС, а саме лікарських засобів, призначених для лікування таких соціально небезпечних хвороб як туберкульоз, ВІЛ/СНІД, вірусні гепатити, та тяжких онкологічних, рідкісних (орфанних) захворювань та доповнити перелік незареєстрованих лікарських засобів, що можуть ввозитись на митну територію України, лікарськими засобами, призначеними для лікування рідкісних (орфанних) захворювань, які в установленому порядку допущені до застосування на території США або ЄС, незалежно від того чи зареєстровані вони компетентними органами зазначених країн.

В.Дудка зазначив, що прийняття цього проекту забезпечить оперативне та своєчасне забезпечення громадян України новітніми ефективними лікарськими засобами, які були зареєстровані компетентними органами США або ЄС і призначені для лікування туберкульозу, ВІЛ/СНІД, вірусних гепатитів, онкологічних та рідкісних (орфанних) захворювань.

Проект закону про внесення змін до статті 13 Закону "Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей" щодо надання пільг на отримання освіти особами, батьки яких є військовослужбовцями (реєстр. №2246) доповів народний депутат Олександр Кузьмук. Він зазначив, що метою проекту є запровадження принципу рівності та справедливості щодо пільгового здобуття освіти особами, батьками яких є певна категорія військовослужбовців, шляхом внесення відповідних змін до чинного законодавства. Ним, зокрема, пропонується передбачити здобуття освіти поза конкурсом за особистим вибором спеціальності до державних і комунальних вищих та професійно-технічних навчальних закладів України для навчання за рахунок коштів державного і місцевих бюджетів протягом трьох років після отримання загальної середньої освіти особами, батьками яких були військовослужбовці, які загинули при виконанні ними обов'язків військової служби, померли чи пропали безвісти.

Голова підкомітету Комітету з питань національної безпеки і оборони Сергій Гриневецький доповів рішення Комітету рекомендувати Верховній Раді прийняти проект за основу.

Народні депутати також розглянули у першому читанні проекти законів про внесення змін до Закону "Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби та деяких інших осіб" (щодо підвищення мінімального розміру пенсії членам сімей військовослужбовців у разі втрати годувальника) за реєстр. №4402; про внесення змін до Закону України "Про розвиток і державну підтримку малого і середнього підприємництва в Україні" (щодо удосконалення окремих положень) за реєстр. №№3614 і 3614-1.

Народний депутат Сергій Міщенко доповів Закон "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо оформлення спадщини" з пропозиціями Президента (реєстр. №0985) і законопроект про внесення змін до Податкового кодексу України (щодо оподаткування спадщини) за реєстр. №4281. За словами доповідача, ці документи стосуються спрощення оформлення спадщини для найближчих родичів спадкодавця, які мають право на спадкування за законом.

Законопроектом, зокрема, пропонується оподатковувати за нульовою ставкою податку на доходи фізичних осіб об'єкти спадщини, що успадковуються не тільки членами сім'ї спадкодавця першого ступеня споріднення, як це передбачено чинними вимогами Податкового кодексу, але й об'єкти спадщини, що успадковується членами сім'ї другого ступеня споріднення; не проводити оцінку об'єктів спадщини для цілей оподаткування, які успадковуються членами сім'ї спадкодавця першого і другого ступенів споріднення; уточнити порядок оподаткування подарунків.

Народні депутати обговорили законопроект, загалом підтримавши його.

Рішення щодо законопроекту буде прийнято на наступному засіданні.

О.Турчинов закрив вечірнє засідання.

Наступне пленарне засідання Верховної Ради відбудеться у п'ятницю, 16 травня, повідомляє Інформаційне управління ВР України.



Коментарі

Коментарі відсутні. Можливо, ваш буде першим?

Додати коментар

Новости от Киноафиша.юа
Загрузка...
Загрузка...

Останні новини

Этой ночью рашисты провели 10-часовую «шахедную» атаку по Украине - всего 13 «шахедов» было выпущено противником, все 13 БпЛА сбиты силами ПВО

детальніше
Конфлікти і закони © 2008-2024.

Електронна версія всеукраїнського юридичного журналу «Конфлікти і закони». Свідоцтво про держреєстрацію: КВ № 13326-2210Р від 19.11.2007 р. Повний або частковий передрук матеріалів сайту дозволяється лише після письмової згоди редакції. Увага! Починаючи з 21.11.2013 року (дня провалу євроінтеграції з ЄС), редакція журналу «Конфлікти і закони» (всупереч правилам правопису) залишає за собою право публікувати слова «партія регіонів» та «віктор федорович янукович» з малої літери. Також, починаючи з 29.06.2016 року, редакція «КЗ» залишає за собою право назавжди публікувати на своїх сторінках з малої літери слова (і утворені від них абревіатури) та словосполучення «москва», «росія», «російська федерація», «володимир путін», а разом з ними і скорочення «роскомнадзор» (як і всі інші держустанови росії), порушивши таким чином встановлені правила правопису незалежно від мов, на яких ці слова та назви публікуються. Це наша зброя в інформаційній війні з окупантом.