Пленарне засідання Верховної Ради України 20 червня 2014 року

plenar zasidan

 
У п'ятницю, 20 червня 2014 року, відбулося пленарне засідання Верховної Ради України сьомого скликання. Голова Верховної Ради України Олександр Турчинов, відкривши ранкове засідання, зазначив, що сьогодні за Резолюцією Організації Об'єднаних Націй від 4 грудня 2000 року у світі відзначається Всесвітній день біженців. Він наголосив: "Україна, незважаючи на всі труднощі, робить все можливе, щоб люди, яким вона надала притулок, почували в нашій країні себе захищеними, вільними і в безпеці".


О.Турчинов висловив сподівання, що "спільною працею ми зробимо так, щоб серед біженців не було українців, щоб українці могли жити в мирі у себе в оселях. Але для цього нам треба захистити нашу країну".

Голова Верховної Ради повідомив, що за отриманою інформацією Міністерства оборони підрозділи Збройних Сил підійшли до населеного пункту Ізварине і тим самим фактично завершили операцію по перекриттю кордону.

О.Турчинов звернувся до народних депутатів з проханням, щоб вони "завжди в своїх виступах, і особливо, в своїх діях підтримували наші Збройні Сили, Національну гвардію, силові структури, які виконують свій конституційний обов'язок і ведуть героїчну боротьбу, захищаючи Україну… щоб в виступах не було паніки, особливо, коли жінки-народні депутати виступають і розповідають про цифри загиблих, які не підтверджуються".

"Ми повинні все зробити, щоб армія могла виконувати свій обов'язок. Ми повинні дуже конструктивно і відповідально ставитися до цього питання. І, безумовно, зробити все, щоб родини героїв, які поклали своє життя за незалежність, за сильну, могутню, демократичну Україну, щоб родини цих героїв завжди могли почувати себе гідно і захищеними. І для цього ми повинні зробити і законодавчу базу, і разом з Кабінетом Міністрів реалізувати прийняті нами рішення", - наголосив він.

Головуючий нагадав: у пленарні тижні щоп'ятниці проводиться година запитань до Уряду. Представники депутатських фракцій внесли пропозицію заслухати інформацію Кабінету Міністрів з питань охорони здоров'я населення України та підготовки економічної частини угоди з ЄС.

О.Турчинов надав слово заступникові Міністра охорони здоров'я Василю Лазоришинцю, зазначивши, що Міністр зателефонував до Секретаріату Верховної Ради і повідомив, що за станом здоров'я він не може доповідати. Тому Міністерство доручило заступнику міністра Лазоришинцю виступити з інформацією.

Однак, народні депутати не давали урядовцю виступити, вимагаючи доповіді саме міністра.

О.Турчинов зазначив, що "коли міністри ховаються від депутатів, депутати можуть прийняти відповідне рішення щодо таких міністрів".

Парламентарії продовжували наполягати на доповіді саме міністра.

Після кількох коротких виступів головуючий ще раз попросив їх дати можливість виступити заступникові міністра, оскільки деякі виступаючі пропонували заслухати інформацію від Міністерства з питань охорони здоров'я.

Заступник Міністра охорони здоров'я Василь Лазоришинець зазначив, що сьогодні "ситуація в Міністерстві охорони здоров'я надскладна і в системі охорони здоров'я вона є також".

Урядовець поінформував про те, що вдалося зробити у Міністерстві за останні три місяці. Зокрема, була проведена повна інвентаризація галузі, за результатами якої: в системі охорони здоров'я налічується майже 14,5 тисяч медичних закладів, понад 28 тисяч лікарів, спостерігається дефіцит лікарів, дефіцит медичних сестер близько 20 тисяч. За даними, смертність населення сьогодні в Україні майже в 2,5 рази вище ніж в Європі, що приводить до негативної демографічної ситуації. В Україні -14,5, в Європі - 6,9 - загальна смертність. Тривалість життя майже на 10 років менша в Україні, ніж в Європі.

За словами доповідача, за ці три місяці розроблена Концепція розвитку охорони здоров'я, яка сьогодні публічно обговорюється. Він детально розповів про складові реформи галузі, зокрема, про введення бюджетно-страхової системи охорони здоров'я.

Урядовець також поінформував про стан державних закупівель, відповів на запитання стосовно забезпечення медичної допомоги в регіонах, де проводиться АТО, зокрема, про стан забезпечення військовослужбовців індивідуальними аптечками, забезпечення хворих на діабет інсуліном тощо.

Одне із запитань стосувалося того, яка кількість поранених зараз знаходиться в медичних закладах, і як відбувається їх медичне забезпечення?

Урядовець відповів, що сьогодні в Донецькій області 683 особи звернулися за медичною допомогою, на стаціонарному лікуванні - 116 осіб знаходиться. В Луганській області 285 осіб постраждало і 19 знаходиться на стаціонарному лікуванні. За його словами, здійснюється надання медичної допомоги, Міністерство контролює з департаментами медичної допомоги державних адміністрацій практично всі заклади, які є і допомагає чим може.

Заступник Міністра охорони здоров'я також відповів на інші запитання народних депутатів.

Міністр економічного розвитку і торгівлі України Павло Шеремета доповів про підготовку економічної частини угоди з ЄС. Урядовець зазначив, що Постановою Кабінету Міністрів від 27 травня затверджено структуру Секретаріату Кабінету Міністрів, у складі якого визначено урядовий офіс з питань європейської інтеграції. За його словами, Міністерство закордонних справ, Міністерство економічного розвитку і торгівлі, інші міністерства, які залучені до цієї роботи, завершують роботу над чітким календарним планом впровадження тих пунктів, які потрібні для максимального використання можливостей, які дає відкритий європейський ринок.

П.Шеремета відповідаючи на запитання, повідомив, що Міністерство постійно аналізує ризики, які виникають. За його словами, основні ризики пов'язані не стільки з відкриття європейського ринку і підписанням економічної частини асоціації, а з тим, що відбувається зараз на сході країни.

Міністр також відповів на запитання стосовно змін в податковій системі. За його словами, відповідна робота завершується і пропонується скоротити кількість податків до восьми, змінити саму ідеологію співіснування податкової системи і суспільства, тому що там закладена "вижимаюча витискаюча, а не розвиваюча система", а також полегшено адміністрування ведення податків.

З інформацією виступив в. о. Міністра оборони Михайло Коваль. Він повідомив, що отримав офіційну доповідь від начальника Генерального штабу, головнокомандуючого Збройних сил України, що наші війська повністю завершили оточення проблемного регіону і відновили Державний кордон України спільно з Державною прикордонною службою і Національною гвардією.

М.Коваль далі поінформував про забезпечення українських військовослужбовців в зоні АТО бронежилетами. "Ми зустрічали компанію і мали в Збройних силах України тільки 1213 бронежилетів, які були поставлені в збройні сили спочатку при радянській владі для несення вартової служби, а потім для виконання миротворчих місій. То на даний момент ми маємо вже 14 тисяч бронежилетів", - зазначив він і продемонстрував бронежилет українського виробництва, який повністю відповідає всім вимогам. Ціна бронежилета - 4 тисячі 120 гривень.

М.Коваль повідомив, що Міністерство оборони "відчуває дуже великий супротив". "Наприклад, ці бронежилети, ми замовили їх 28 тисяч для Збройних Сил України. На даний момент, перед тим, як їхати сюди, я отримав інформацію про те, що рішенням постійно діючої адміністративної колегії Антимонопольного комітету України з розгляду скарг про порушення законодавства у сфері державних закупівель від 18 червня цього року №646, на підставі скарги товариства АММОС призупинено дану процедуру закупівлі. Розгляд скарги призначено на 26 червня цього року", - повідомив він.

Міністр оборони також повідомив, що "за міжнародними домовленостями нам поставляють зараз 2 тисячі американських бронежилетів і 2 тисячі кевларових шоломів американських, які негайно надійдуть у війська". "Одним словом, ми робимо все, щоб наші люди були захищені.

І, до речі, я повинен сказати, що ті люди, які поранені, наші бійці, вони завдяки тому, що вони одіті в броню, вони мають поранення тільки в нижні кінцівки. І тому ми на це реагуємо. Ви подивіться на наші танки, БТРи, ланцюги внизу одіті вже, які не дають осколкам летіти. Тому що наших хлопців ззаду атакують", - зазначив М.Коваль і повідомив, що він заборонив командирам всіх ланок, поки надійно наш противник не подавлений артилерією, нікого в атаку не піднімати.

Міністр оборони також поінформував про надходження бронетанкової техніки з Російської Федерації, яка постійно поставляється терористам.

За його словами, згідно з оперативною інформацією, 10 бойових машин "Град" БМ-21 пересікли державний кордон України і знаходяться на теренах України. Одна машина була знищена і захоплена. "В цій машині ми знайшли все, доказову базу, що це машина з 18 мотострілецької бригади з Чечні, південного військового округу Російської Федерації. Там були і блокнот, і карточка вогню, і печатки. цієї бригади. Нами виявлено зараз шість таких машин, крім цієї машини, яку захопили. Ці машини ми тримаємо в полі зору, відслідковуємо. І тільки вона з'являються на дальність пострілу гарматного ми зразу відкриваємо вогонь. Фактично наші дії не дають їм можливості відкрити вогонь прицільний. Нами зафіксовано тільки два моменти, коли реактивні установки відкривали вогонь: це по населеному пункту Білопілля, і другий приклад - це по населеному пункту Амвросіївка. Все решта - ми не даємо можливості це зробити.

Щодо танків. Нами виявлено 3 танки. 2 з них нами пошкоджено минулого тижня в районі Саур-Могили, причому один повністю зруйнований танк, один - вдалось нашим противникам евакуювати. Це танки Т-64. Вони з російської армії, без номерів, акуратно викрашені - ми також відслідковуємо. Крім того, у наших противників є 2 танки ІЖ-2, це танки, зняті з п'єдесталу. Але з них рухається тільки один. У нього нема боєприпасів, на башті встановлений кулемет - теж нами відслідковується. Крім того, є до 5 бронетранспортерів. Ми періодично їх знищуємо", - повідомив М.Коваль.

Народні депутати запитали у Міністра оборони: чи готове Міністерство оборони до введення воєнного стану в Донецькій і Луганській областях? Чи зараз йде підготовка до цього? Чи готові військові генерали взяти всю повноту відповідальності для того, щоб в умовах воєнного стану проводити повноцінні  армійські операції? Чому не достатньо використовується авіація, артилерія, коли виявляється скупчення терористів і російської військової техніки на території України? Чому не задіяна авіація для того, щоб знищити російські танки, які знаходяться в Луганську?

Міністр оборони відповів: "генерали Збройних Сил України несуть повну відповідальність за те, що відбувається зараз. Тому що антитерористичною операцією керують саме генерали Збройних Сил України і офіцери. Другий момент. Авіація і артилерія використовується в повному обсязі. Якщо ви назвете координати хоч одного танку, він буде негайно знищений, я вам даю слово".

М.Коваль також відповів на інші запитання народних депутатів.

О.Турчинов, підсумовуючи, зазначив, що він сто днів був Верховним головнокомандуючим Збройних сил. "Ви не уявляєте, в яких умовах відбувалося відродження нашої армії, яка ще сто днів тому практично не існувала! Ми з вами разом відроджували армію. Ви не являєте, в яких складних умовах відсутності ресурсів, відсутності високоточної зброї, відсутності логістики, яка була зруйнована, свідомо зруйнована. Тут є присутні, які причетні до цієї руйнації логістики армії, коли воєнкоматів у нас не було, практично жодного приміщення, розпродали. І в цих умовах ми відродили армію, яка сьогодні захищає разом з Нацгвардією нашу країну. За весь час, коли ми протистоїмо найбільш агресивній країні в світі, яка має одну з найбільших армій в світі, ми сьогодні протистоїмо. за цей час ми жодного патрона не отримали допомоги військово-технічної від інших країн, жодної допомоги в цьому питанні. Крім нашої армії, крім нашої Національної гвардії нікому нема потреби захищати країну. Тому що ніхто цього не хоче робити крім нашої армії і нашої Національної гвардії, крім нас, українців. Це наша відповідальність", - наголосив Голова Верховної Ради.

О.Турчинов звернувся до народних депутатів із закликом: "дуже складна ситуація, відповідальна ситуація. Не емоції потрібні, а єднання і рішучі дії і парламенту, і уряду, і наших збройних сил. Їх нам треба підтримати. Так, гинуть наші герої, гинуть в складних умовах. Нема комфорту, це зрозуміло, іноді не вистачає навіть харчування. Те, що треба відновити логістику, це ми зробимо. Ми примусимо і уряд і міністерство оборони логістикою армію забезпечити. І ми з вами зобов'язані останнє віддати армії, але без неї ніхто не захистить Україну, потрібна підтримка".

Головуючий повідомив, що до нього звернулися народні депутати, які спілкувалися з батьками наших загиблих героїв, зокрема з Яворіва. "Ви знаєте, окрема механізована бригада залізнична, 7 героїв після прямого попадання в БТР згоріли", - зазначив він і запропонував вшанувати їх пам'ять.

Народні депутати хвилиною мовчання вшанували пам'ять 7 військовослужбовців з 24-й окремій механізованій бригаді оперативного командування "Північ", які загинули у бою під Ямполем.

На цьому Година запитань до уряду завершилася.

Народні депутати розглянули у другому читанні низку законопроектів.

Проект закону про внесення змін до Закону "Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби та деяких інших осіб" (щодо підвищення мінімального розміру пенсії членам сімей військовослужбовців у разі втрати годувальника) за реєстр. №4402 доповів перший заступник голови Комітету з питань національної безпеки і оборони Віктор Развадовський.

Верховна Рада 239 голосами прийняла законопроект у другому читанні та в цілому як закон.

Народні депутати 246 голосами підтримали в цілому ще один законопроект, який стосується соціального захисту військовослужбовців та членів їх сімей - про внесення змін до статті 13 Закону "Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей" щодо надання пільг на отримання освіти особами, батьки яких є військовослужбовцями (реєстр. №2246).

Народні депутати не підтримали законопроект про визнання галузі машинобудування однією з пріоритетних у промисловості України (реєстр. №0931).

Верховна Рада продовжила роботу Тимчасової слідчої комісії Верховної Ради України з питань розслідування фактів загибелі громадян у містах Одесі, Маріуполі, а також в інших містах Донецької та Луганської областей України до 5 вересня поточного року.

Відповідний проект постанови було прийнято 228 голосами.

За результатами голосування відхилено проект закону про Загальнодержавну соціальну програму розвитку фізичної культури і спорту на 2013-2017 роки (реєстр. №2629).

Далі засідання вів Заступник Голови Верховної Ради України Руслан Кошулинський, який далі вів засідання, оголосив депутатські запити.

Народні депутати виступили із заявами, повідомленнями, пропозиціями.

Головуючий закрив пленарне засідання.

23-27 червня народні депутати працюватимуть з виборцями.

Наступне пленарне засідання Верховної Ради відбудеться у вівторок, 1 липня, повідомляє Інформаційне управління ВР України.



Коментарі

Коментарі відсутні. Можливо, ваш буде першим?

Додати коментар

Новости от Киноафиша.юа
Загрузка...
Загрузка...

Враг продолжает атаковать нашу страну с воздуха различными средствами нападения и в прошедшую ночь применил 13 ударных «шахедов»

детальніше
Конфлікти і закони © 2008-2024.

Електронна версія всеукраїнського юридичного журналу «Конфлікти і закони». Свідоцтво про держреєстрацію: КВ № 13326-2210Р від 19.11.2007 р. Повний або частковий передрук матеріалів сайту дозволяється лише після письмової згоди редакції. Увага! Починаючи з 21.11.2013 року (дня провалу євроінтеграції з ЄС), редакція журналу «Конфлікти і закони» (всупереч правилам правопису) залишає за собою право публікувати слова «партія регіонів» та «віктор федорович янукович» з малої літери. Також, починаючи з 29.06.2016 року, редакція «КЗ» залишає за собою право назавжди публікувати на своїх сторінках з малої літери слова (і утворені від них абревіатури) та словосполучення «москва», «росія», «російська федерація», «володимир путін», а разом з ними і скорочення «роскомнадзор» (як і всі інші держустанови росії), порушивши таким чином встановлені правила правопису незалежно від мов, на яких ці слова та назви публікуються. Це наша зброя в інформаційній війні з окупантом.