Пленарні засідання Верховної Ради України 22 липня 2014 року

plenar zasidan

 
У вівторок, 22 липня 2014 року, відбулися пленарні засідання Верховної Ради України сьомого скликання. На початку ранкового засідання народні депутати хвилиною мовчання вшанували пам'ять загиблих пасажирів в результаті збитого 17 липня 2014 року на сході країни терористами з російського зенітного ракетного комплексу «Бук» літака «Боїнг-777» Malaysia Airlines, який виконував регулярний рейс із Амстердама до Куала-Лумпура. На борту перебувало 298 людей, серед них 80 дітей.


Голова Верховної Ради Олександр Турчинов від імені Верховної Ради висловив щирі співчуття рідним і близьким загиблих.

О.Турчинов також сказав, що «всі злочинці, причетні до цього жахливого злочину, не уникнуть справедливого покарання». За його словами, «сьогодні необхідно об'єднати зусилля не тільки всіх українських громадян, але всієї світової спільноти в боротьбі з міжнародним тероризмом, який координується і фінансується Російською Федерацією».

О.Турчинов повідомив, що відповідні постанови сьогодні внесені народними депутатами, і висловив сподівання, що Верховна Рада прийме.

Із оголошеннями, заявами, повідомленнями, пропозиціями виступили представники депутатських фракцій і груп.

Народні депутати приступили до розгляду питань порядку денного.

Проект закону про затвердження Указу Президента України «Про часткову мобілізацію» (реєстр. №4320а) доповів Секретар Ради національної безпеки і оборони Андрій Парубій. Він зазначив, що результати аналізу розвитку ситуації у Східній Україні переконливо свідчать, що Росія продовжує політику ескалації збройного протистояння у цьому регіоні, до того ж прикладає усіх зусиль щодо формування умов та введення своїх регулярних військ на територію України під виглядом миротворчих військ.

«Тільки протягом останнього тижня поблизу кордону з Україною було здійснено перегрупування російських військ та його нарощування. І на даний момент на кордонах з Україною, включаючи північ, схід, південь і Крим знаходиться близько 41 тисячі військовослужбовців Російської Федерації. У складі створеного угрупування російських військ на донецькому оперативному напрямі зосереджено 150 танків, близько 1400 одиниць іншої бронетехніки, 500 одиниць артилерійських систем. Така ситуація спостерігається на інших оперативних напрямах, де загалом зосереджено близько 300 одиниць військової техніки, у тому числі: танки, реактивні системи залпового вогню «Град» та найсучасніші системи «Торнадо», - повідомив А.Парубій.

Секретар РНБО також повідомив, що станом на 20 липня 14-го року в Україні вже було проведено дві черги мобілізаційного розгортання відповідно до указів виконуючого обов'язки Президента від 17 березня цього року, а також від 6 травня цього року і були підтримані Верховною Радою.

А.Парубій зазначив, що зараз пропонується 3-й етап мобілізаційного розгортання і часткової мобілізації. «Завдяки тому відмобілізуванню, яке було проведено весною цього року, відмобілізовані та приведені у бойовий стан 53 військові частини Збройних Сил України та 18 частин інших військових формувань. Що дало змогу створити угрупування військ та сил, адекватних рівню загрози на березень-червень цього року, посилити охорону державного кордону на загрозливих напрямках, де і сьогодні йдуть бої за захист українського кордону, та запобігти вторгненню регулярних військ Росії на континентальну Україну як з Криму, так і з півночі, сходу та з придністровського напряму», - поінформував він.

Водночас, за словами Секретаря РНБО, за останні тижні видимі успіхи нашої операції призвели до зміни тактики з боку Російської Федерації та підтримуваних нею бойовиків. З території Росії ведуться обстріли позицій наших військ. Російська Федерація збільшує обсяги з постачання незаконним бандформуванням, російським бойовикам на території Донецької та Луганської областей важкої бронетанкової техніки, артилерійських систем, у тому числі і реактивних систем залпового вогню, а також самохідних зенітно-ракетних систем протиповітряної оборони.

«За останні дні ми бачимо факти такої зміни тактики, коли бойовики, терористи обстрілюють пусту територію Російської Федерації, а у відповідь наноситься удар по позиціях наших військ і під прикриттям оцих артилерійських ударів, які наносяться нібито у відповідь, робляться спроби прориву колон бронетехніки з Російської Федерації на територію України», - зазначив доповідач.

А.Парубій нагадав, що в першій черзі мобілізації не було достатньо забезпечення для наших військових, але на даний момент ця система вже налагоджена. За його словами, «є системне забезпечення, і кожного дня українська армія отримує і бронежилети, і інші засоби захисту для проведення бойових дій». «Якщо в першій черзі мобілізації ми доукомплектовували переважно бойові частини, коли ми мобілізовували в першу чергу тих спеціалістів, які мають бойову спеціальність - десантників, гранатометників, людей, які вміють володіти технічним оснащенням, то зараз, в цій хвилі мобілізації, найбільший наголос робиться на постачанні і забезпеченні частин, забезпеченні фронту. Тобто більше в цій мобілізації буде зроблений наголос на забезпечення тих частин, які займаються підтримкою армії і забезпеченням армії», - додав він.

А.Парубій пояснив «для того, щоб ми змогли підтримати наших хлопців на передовій, для того, щоб ми змогли підсилити наші позиції і частково проводити ротацію там на місцях, нам необхідно сьогодні прийняти рішення про часткову мобілізацію. Вона передбачає 45 днів на відмобілізування. І протягом цих 45 днів Міністерство оборони, Національна гвардія України, прикордонники зможуть доукомплектувати ті частини, які сьогодні необхідні для того, щоб витіснити з України російських окупантів, витіснити російських бойовиків, які зараз окупували наші міста і вбивають мирних жителів».

Секретар РНБО відповів на запитання народних депутатів.

Парламентарії, зокрема, звертали увагу на «дуже складну і при цьому дивну ситуацію: з одного боку Президент просить проголосувати додаткову мобілізацію. З іншого боку в країні невизначений стан. У нас не воєнний стан, у нас АТО. І при цьому ми вже проводимо третю мобілізацію».

«Ми не знаємо кількість загиблих і не розуміємо, чому досі не створено єдиної вертикалі управління всіма воєнними діями. Бо тільки так виграють війни. А у нас відбувається війна. Тому перш ніж оголошувати додаткову мобілізацію, ми вимагаємо провести засідання Верховної Ради в закритому режимі з присутністю Президента, Прем'єра, Міністра оборони і Міністра внутрішніх справ. Щоб розуміти справжню ситуацію і тоді приймати рішення, разом беручи відповідальність за це», - наголошувалося у виступах.

А.Парубій у відповідь зазначив, що у Верховної Ради є повноваження провести закрите засідання із силовиками. Він висловив впевненість, що «і Президент України, і всі силовики будуть детально доповідати про перебіг подій на Сході, про перебіг подій, які сьогодні є в Луганську і Донецьку».

Народні депутати запитували, чи запропоновані заходи допоможуть зупинити агресію і встановити мир в Україні?

Секретар РНБО наголосив: «сьогодні фактично проти України ведеться неоголошена війна однією з найбільших держав в світі, яка має 2 мільйони озброєння, ядерною державою». За його словами, «сьогодні те, що Україна змогла зупинити цю навалу, те, що ми сьогодні локалізували групи російських бойовиків на невеликій території, і кожного дня звільняється нове і нове місто, тільки за останню добу було звільнено цілий ряд українських міст, в яких вже сьогодні налагоджується інфраструктура, вже сьогодні налагоджується мирне життя. І сьогодні ми бачимо цей успіх. І ми передбачаємо, що ця хвиля мобілізації в тому числі дозволить в найкоротші терміни очистити Україну від тих бойовиків, які зі зброєю в руках прийшли на нашу землю».

Верховна Рада 232 голосами прийняла законопроект за основу та в цілому.

Народні депутати проголосували за видалення народного депутата М.Левченка з сесійної зали за антидержавні висловлювання.

Парламентарії включили до порядку денного і прийняли в цілому проект постанови про Заяву Верховної Ради України «Про трагічну загибель людей внаслідок терористичного акта над територією України» (реєстр. №4326а).

За основу та в цілому було прийнято проект постанови про Заяву Верховної Ради України «Щодо протидії поширенню підтримуваного Російською Федерацією міжнародного тероризму».

О.Турчинов звернув увагу на відсутність в сесійному залі фракцій партії регіонів і КПУ. Він дав доручення не нараховувати народним депутатам з цих фракцій заробітну плату за сьогоднішній день.

Головуючий оголосив до включення низку проектів законів і постанов.

Представники фракцій запропонували включити до порядку денного сесії ще деякі законопроекти та виключити з цього переліку низку законопроектів.

Народні депутати 232 голосами включили до порядку денного запропоновані проекти.

Верховна Рада прийняла за основу проект закону про протидію і запобігання сепаратизму та подолання наслідків сепаратистської діяльності на території України (десепаратизацію) за реєстр. №4300а.

За основу та в цілому було прийнято проект закону про внесення змін до Регламенту Верховної Ради України щодо кількісного складу та припинення діяльності депутатських фракцій (депутатських груп) за реєстр. №4307а. Законом визначено, що «депутатська фракція (депутатська група), склад якої став меншим від мінімальної кількості народних депутатів, визначеної частиною четвертою статті 59 цього Регламенту, через 15 днів після дня настання такого факту оголошується Головою Верховної Ради України розпущеною».

Проект закону про внесення змін до Закону «Про Єдиний державний демографічний реєстр та документи, що підтверджують громадянство України, посвідчують особу чи її спеціальний статус» щодо відцифрованих відбитків пальців рук (реєстр. №4991) у другому читанні доповів голова Комітету з питань прав людини, національних меншин і міжнаціональних відносин Валерій Пацкан.

Народні депутати розглянули поправки до законопроекту. Рішення щодо проекту буде прийнято пізніше.

Перший заступник голови Комітету з питань податкової та митної політики Оксана Продан доповіла у другому читанні проект закону про внесення змін до Податкового кодексу України щодо особливостей уточнення податкових зобов'язань з податку на прибуток підприємств та податку на додану вартість у разі застосування податкового компромісу (реєстр. №4930).

Народні депутати запропонували проголосувати деякі поправки на їх підтвердження.

Голова Комітету з питань податкової та митної політики В.Хомутиннік звернувся до головуючого з проханням перенести прийняття рішення щодо законопроекту на четвер через недостатню кількість парламентаріїв у сесійному залі.

Проект закону про внесення змін до Закону «Про основні засади державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності» щодо обмеження втручання у діяльність суб'єктів господарювання (реєстр. №0937) доповіла голова Комітету з питань підприємництва, регуляторної та антимонопольної політики Олександра Кужель. Вона зазначила, що прийняття цього законопроекту буде на деякий період, бо зараз Комітет разом з міжнародною фінансовою корпорацією та Європейською бізнес-асоціацією готує на серпень і на вересень подасть новий законопроект про нагляд і контроль, який буде повністю відповідати європейській нормі. За її словами, запропоновані зміни покращать до прийняття нового європейського законопроекту про контроль і нагляд для бізнесу в цілому середовища.

Головуючий поставив законопроект на сигнальне голосування. «За» проголосувало 196 парламентаріїв. Рішення щодо законопроекту буде прийнято на наступних пленарних засіданнях.

Верховна Рада прийняла в цілому проект закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо діяльності державної служби зайнятості) за реєстр. №4808 і про внесення змін до статті 28 Закону «Про військовий обов'язок і військову службу» (щодо розрядів запасу та граничного віку перебування у запасі) за реєстр. №4844.

Народні депутати розглянули у другому читанні проект закону про внесення змін до статті 230 Податкового кодексу України (щодо контролю за обігом спирту і лікеро-горілчаних виробів) за реєстр. №2403.

За результатами голосування законопроект не набрав голосів для його прийняття у другому читанні («за» - 166) та за направлення на повторне друге читання («за» - 208).

О.Турчинов повідомив, що він мав розмову з міністром внутрішніх справ Арсеном Аваковим, який повідомив, що Національна Гвардія разом зі Збройними Силами України увійшла в велике місто Сєверодонецьк, і зараз відбувається повна очистка міста від терористів.

Народні депутати оплесками зустріли цю звістку.

Головуючий оголосив про входження народного депутата Ігоря Циркіна до складу депутатської групи «Економічний розвиток» та до коаліції «Європейського вибору» і закрив ранкове засідання.

Вечірнє засідання відкрив Заступник Голови Верховної Ради Руслан Кошулинський.

Парламентарії продовжили розгляд питань порядку денного.

Проект закону про державний контроль у сфері забезпечення безпечності та якості харчових продуктів і кормів, благополуччя тварин (реєстр. №4986) доповів Міністр аграрної політики і продовольства Ігор Швайка. Урядовець зазначив, що метою законопроекту є гармонізація законодавства України щодо державного нагляду (контролю), що здійснюється з метою перевірки виконання законодавства України про безпечність та якість харчових продуктів, кормів, здоров`я і благополуччя тварин відповідно до Регламентів ЄС № 854/2004, № 882/2004, № 669/2009 та Директиви Ради ЄС № 97/78/EC.

За словами доповідача, проект встановлює вимоги до організації та здійснення заходів державного контролю представниками компетентного органу з метою перевірки виконання операторами ринку вимог законодавства про безпечність харчових продуктів та кормів, а також законодавства про здоров'я та благополуччя тварин.

Проектом врегульовуються питання, пов'язані з розробкою та впровадженням довгострокового національного плану державного контролю, плану дій у надзвичайних обставинах.

Окрема увага у проекті приділяється загальним принципам здійснення державного контролю харчових продуктів тваринного походження, зокрема свіжого м'яса; державного контролю за виробництвом та розміщенням на ринку живих двостулкових молюсків, живих голкошкірих, живих кишковопорожнинних та живих морських черевоногих молюсків; державному контролю риби та рибних продуктів; державному контролю сирого молока та молочних продуктів.

Альтернативний законопроект за реєстр. №4986-1 доповіла народний депутат Оксана Продан. Вона зазначила, що законопроект встановлює вимоги до організації державного контролю харчових продуктів, кормів та тварин представниками єдиного контролюючого органу - компетентного органу.

За її словами, проектом визначені загальні вимоги до здійснення державного контролю з метою перевірки виконання операторами ринку харчових продуктів, кормів, тварин вимог законодавства у сфері безпечності харчових продуктів та кормів, здоров'я та благополуччя тварин.

О.Продан також зазначила, що здійснення запропонованих системних перетворень в сфері державного контролю безпечності та якості харчових продуктів, кормів, здоров'я та благополуччя тварин забезпечить здійснення системних перетворень у галузі виробництва та контролю продукції агропромислового комплексу та дозволить гармонізувати законодавство України з Регламентами ЄС.

Голова Комітету з питань аграрної політики та земельних відносин Григорій Калетнік доповів рішення Комітету рекомендувати Верховній Раді прийняти за основу законопроект за реєстр. №4986-1.

Г.Калетнік доповів законопроект про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо харчових продуктів за реєстр. №4179а. За його словами, метою проекту є вдосконалення термінології для забезпечення гармонізації із законодавством ЄС, уточнення положень щодо видів правопорушень та міри покарань, створення єдиного контролюючого органу для всієї харчової продукції, скасування дозвільних процедур, яких не існує в ЄС, запровадження європейських принципів регулювання ГМО, встановлення деталізованих вимог до процедур державного контролю харчових продуктів на ринку України та імпортної продукції відповідно до європейської практики, встановлення механізму саморегуляції операторами ринку на основі загальних вимог законодавства щодо гігієни харчових продуктів.

Законопроект передбачає запровадження в Україні моделі європейської системи забезпечення безпечності та якості харчових продуктів, яка побудована на принципі «від лану до столу», а також процедурах HACCP.

Законопроект відповідає вимогам європейського законодавства у сфері безпечності харчових продуктів, цілям євроінтеграції.

Г.Калетнік зазначив, що прийняття цього законопроекту дозволить: підвищити рівень захисту здоров'я та інтересів споживачів; вдосконалити систему державного контролю в сфері безпечності харчових продуктів з урахуванням вимог законодавства ЄС та мінімізувати негативні наслідки необґрунтованого державного втручання у сферу виробництва та обігу харчових продуктів; чітко урегулювати відносини між органами виконавчої влади, операторами ринку харчових продуктів та споживачами харчових продуктів і визначити порядок забезпечення безпечності харчових продуктів, що виробляються та перебувають в обігу, ввозяться (пересилаються) на митну територію України та/або вивозяться (пересилаються) з неї; ввести ефективну відповідальність за порушення норм законодавства про безпечність харчових продуктів як виробників, так і контролюючих органів; збільшити споживання харчових продуктів громадянами України.

Комітет з питань аграрної політики та земельних відносин прийняв рішення рекомендувати Верховній Раді України прийняти законопроект за основу та в цілому.

Головуючий поставив усі три проекти на сигнальне голосування. За їх результатами жоден з них не набрав голосів. Голосування щодо цих законопроектів відбудеться у четвер.

Міністр аграрної політики і продовольства Ігор Швайка доповів ще один проект - про побічні продукти тваринного походження, що не призначені для споживання людиною (реєстр. №4055а). Він зазначив, що цим проектом пропонується визначити організаційні та правові засади діяльності, пов'язаної з утворенням, збиранням, перевезенням, зберіганням, обробленням, переробкою, утилізацією та видаленням побічних продуктів тваринного походження, що не призначені або визнані непридатними для споживання людиною, продуктів оброблення, переробки побічних продуктів тваринного походження. У ньому, зокрема, визначаються органи державного управління та їх повноваження у відповідній сфері, категорії побічних продуктів залежно від ступеня ризику для здоров'я людини та тварини (І-Ш категорії), вимоги до потужностей (об'єктів) і операторів ринку у відповідній сфері тощо.

Голова Комітету з питань аграрної політики та земельних відносин Григорій Калетнік повідомив, що автор альтернативного законопроекту за реєстр. №4055а-1 відкликав свій проект.

Комітет рекомендує Верховній Раді прийняти законопроект за реєстр. №4055а за основу.

За результатами сигнального голосування законопроект не набрав голосів («за» - 198).

Головуючий сказав, що законопроект обговорено, а рішення щодо нього переноситься на четвер.

Народні депутати також розглянули та обговорили законопроект про внесення змін до статті 4 Закону «Про передачу об'єктів права державної та комунальної власності» (щодо дошкільних навчальних закладів) за реєстр. №4075а.

Верховна Рада прийняла законопроект за основу та в цілому.

Парламентарії повернулися до розглянутих законопроектів.

За основу та в цілому було прийнято законопроект про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо харчових продуктів за реєстр. №4179а.

За основу прийнято законопроекти про державний контроль, що здійснюється з метою перевірки відповідності законодавству про безпечність та якість харчових продуктів і кормів, здоров'я та благополуччя тварин (реєстр. №4986-1) і про побічні продукти тваринного походження, що не призначені для споживання людиною (реєстр. №4055а).

Верховна Рада прийняла у другому читанні та в цілому проекти законів про внесення змін до Закону «Про Єдиний державний демографічний реєстр та документи, що підтверджують громадянство України, посвідчують особу чи її спеціальний статус» щодо відцифрованих відбитків пальців рук (реєстр. №4991) і про внесення змін до Закону «Про основні засади державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності» щодо обмеження втручання у діяльність суб'єктів господарювання (реєстр. №0937).

Головуючий закрив вечірнє засідання.

Наступне пленарне засідання Верховної Ради відбудеться у середу, 23 липня, повідомляє Інформаційне управління ВР України.



Коментарі

Коментарі відсутні. Можливо, ваш буде першим?

Додати коментар

Новости от Киноафиша.юа
Загрузка...
Загрузка...

Останні новини

Этой ночью рашисты провели 10-часовую «шахедную» атаку по Украине - всего 13 «шахедов» было выпущено противником, все 13 БпЛА сбиты силами ПВО

детальніше
Конфлікти і закони © 2008-2024.

Електронна версія всеукраїнського юридичного журналу «Конфлікти і закони». Свідоцтво про держреєстрацію: КВ № 13326-2210Р від 19.11.2007 р. Повний або частковий передрук матеріалів сайту дозволяється лише після письмової згоди редакції. Увага! Починаючи з 21.11.2013 року (дня провалу євроінтеграції з ЄС), редакція журналу «Конфлікти і закони» (всупереч правилам правопису) залишає за собою право публікувати слова «партія регіонів» та «віктор федорович янукович» з малої літери. Також, починаючи з 29.06.2016 року, редакція «КЗ» залишає за собою право назавжди публікувати на своїх сторінках з малої літери слова (і утворені від них абревіатури) та словосполучення «москва», «росія», «російська федерація», «володимир путін», а разом з ними і скорочення «роскомнадзор» (як і всі інші держустанови росії), порушивши таким чином встановлені правила правопису незалежно від мов, на яких ці слова та назви публікуються. Це наша зброя в інформаційній війні з окупантом.