Пленарні засідання Верховної Ради України 19 травня 2015 року

plenar 19

 
У вівторок, 19 травня, відбулися пленарні засідання другої сесії Верховної Ради України восьмого скликання. Голова Верховної Ради України В.Гройсман на початку ранкового засідання повідомив, що з сьогоднішнього дня на офіційному сайті Верховної Ради розміщуватиметься статистика відвідувань народними депутатами пленарних засідань і їх участі у голосуванні. Він зазначив, що «буде визначатися «топ 25» найкращих і найгірших результатів».


В.Гройсман нагадав, що учора під час Погоджувальної ради він звернувся до ЗМІ, громадських організацій з проханням ретельно аналізувати, як парламентарії відвідують засідання. «Ми з вами, з більшістю депутатів Парламенту, з громадськістю, розпочали широку кампанію «Стоп прогульник!» Щоби прогульникам було дуже несолодко, і всі розуміли, хто обирався, щоб працювати і приймати рішення, а хто обирався, щоб сюди взагалі не приходити», - заявив він.

Голова Верховної Ради, звертаючись до депутатів, попросив їх відповідально ставитися до своїх обов'язків.

В.Гройсман далі зазначив, що сьогодні парламент голосуватиме за низку кадрових питань, зокрема щодо обрання двох членів Вищої ради юстиції за квотою Верховної Ради.

Він наголосив на тому, що є три кандидати, яких фракції мають подати. Сьогодні будуть розглядатися тільки дві кандидатури, які були подані відповідно до законодавства на розгляд депутатів.

Головуючий надав слово голові Лічильної комісії Олександру Черненку, який повідомив, що для організації проведення таємного голосування про призначення на посади членів Вищої ради юстиції необхідно провести перше засідання Лічильної комісії.

Із заявами, повідомленнями, пропозиціями виступили представники депутатських фракцій і груп.

Головуючий після закінчення виступів представників фракцій і груп запропонував включити до порядку денного сесії низку законопроектів, проголосувавши за них пакетом.

Парламентарії підтримували пропозицію за умови виключення зі списку двох законопроектів за №2698 і 2823.

Головуючий сказав, що стосовно цих проектів у деяких фракцій різні позиції. Він повідомив, що обидва проекти будуть розглянуті сьогодні на засіданні Ради коаліції і потім запропоновані для включення.

З урахуванням цієї пропозиції парламентарії 235 голосами підтримали включення до порядку денного пакету законопроектів.

Народні депутати приступили до розгляду питань порядку денного.

Верховна Рада прийняла Постанову «Про дострокове припинення повноважень народного депутата України Куліча В.П.» за №2612.

Парламентарії далі розглянули законопроекти у першому читанні.

Проект Закону «Про внесення змін до Закону України «Про карантин рослин» (щодо зменшення адміністративного навантаження)» за №2655 доповів народний депутат Вадим Івченко. Він зазначив, що згідно з міжнародними зобов'язаннями України експорт рослин, насіння та іншої сільськогосподарської продукції може здійснюватися виключно за наявності фітосанітарного сертифіката. Разом з тим, видача даного сертифіката та пов'язані з цим заходи адміністративного контролю є надмірно жорстким (якщо в ЄС аналогічний сертифікат видається протягом декількох годин, то в Україні на видачу такого сертифіката законодавство дає до 5 діб).

За словами доповідача, суттєвою проблемою також є відсутність єдиного розуміння між аграріями, перевізниками та контролюючими службами щодо об'єктів, на які має видаватися сертифікат. Суттєві проблеми також існують при перевезенні об'єктів карантинного контролю всередині країни.

В.Івченко повідомив, що проектом пропонується зменшити адміністративне навантаження у сфері карантину рослин. Зокрема, скоротити строк видачі фітосанітарного та карантинного сертифікатів до 24 годин після завантаження транспортного засобу; запровадити окремі списки об'єктів карантинного контролю та перевезення рослин в цілях імпорту, експорту, реекспорту та перевезення всередині країни; запровадити публікацію на інтернет-сторінці відповідального центрального органу виконавчої влади повного переліку об'єктів карантинного контролю в розрізі країн; скасувати обов'язковість проходження перевірки для здійснення діяльності із перевезення та вирощування рослин;  запровадити обов'язкову видачу карантинного сертифіката лише за умови вивезення рослин за межі карантинної зони.

Народний депутат наголосив, що прийняття законопроекту сприятиме зниженню адміністративного навантаження на аграріїв при перевезенні рослин в 3 рази або на 1,1 млрд. гривень.

Голова Комітету з питань аграрної політики та земельних відносин Тарас Кутовий доповів рішення комітету рекомендувати Верховній Раді прийняти законопроект за основу. Він також зазначив, що прийняття законопроекту дозволить знизити адміністративне навантаження на сільськогосподарського товаровиробника за рахунок суттєвого скорочення термінів видачі документів дозвільного характеру у галузі карантину рослин та вдосконалити процедуру функціонування центрального органу виконавчої влади, який реалізує державну політику у сфері карантину рослин, а також сприятиме підвищенню ефективності виробництва та обігу продукції рослинного походження одночасно із дотриманням належного рівня фітосанітарної безпеки України.

Народні депутати 307 голосами підтримали законопроект за основу.

Парламентарії розглянули два законопроекти стосовно внесення змін до Податкового та Митного кодексів щодо особливостей оподаткування операцій з ввезення на митну територію України та постачання на митній території України деревообробного обладнання для відродження промислового виробництва за №№2617, 2617-1.

Законопроекти доповіли народні депутати Віктор Галасюк і Геннадій Кривошея.

Голова Комітету з питань податкової та митної політики Ніна Южаніна доповіла рішення Комітету щодо обох законопроектів. Вона зазначила, що законопроектом №2617 пропонується тимчасово, до 1 січня 2017 року звільнити від оподаткування податком на додану вартість операції з ввезення на митну територію України та постачання на митній території України деревообробного обладнання за кодами 8465 та 8419 32 00 00 згідно з УКТ ЗЕД. З цією метою пропонується підрозділ 2 розділу XX «Перехідні положення» Податкового кодексу України доповнити новим пунктом відповідного змісту.

Альтернативним проектом передбачається більш тривалий термін (до 1 січня 2018 року) дії пільги щодо звільнення від оподаткування податком на додану вартість операцій з ввезення на митну територію України та постачання на митній території України деревообробного обладнання.

Н.Южаніна повідомила, що Комітет ухвалив рішення рекомендувати Верховній Раді прийняти за основу законопроект за №2617.

Парламентарії 282 голосами підтримали рекомендацію профільного комітету.

Верховна Рада прийняла за основу похідний від щойно прийнятого законопроекту №2617 проект Закону «Про внесення змін до розділу ХХІ «Прикінцеві та перехідні положення» Митного кодексу України (щодо особливостей оподаткування ввізним митом деревообробного обладнання для відродження промислового виробництва)» за №2618.

Проект Закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо розбудови інституційної спроможності Національного банку України» за №2742 доповів перший заступник Голови Національного банку Олександр Писарук. Він зазначив, що основні зміни до чинного закону стосуються збільшення фіскальної незалежності регулятора і оптимізації його управління та функціонування.

Проектом передбачається збільшити вплив Ради Національного банку щодо контролю за внутрішнім аудитом та ризик-менеджментом регулятора, а також зменшити чисельність членів Ради НБУ, збільшити кількість засідань і ввести платність роботи членів Ради, зменшити чисельність членів правління до 6 осіб.

Під час обговорення народні депутати загалом підтримали законопроект. Водночас вони висловили деякі суттєві зауваженні.

За підсумками голосування законопроект 231 голосом було прийнято за основу.

Парламентарії розглянули кадрові питання.

Голова Лічильної комісії Олександр Черненко поінформував про засідання комісії, на якому були затверджені бюлетені для голосування.

Головуючий оголосив про початок процедури таємного голосування і оголосив перерву на одну годину, під час якої народні депутати взяли участь у таємному голосуванні.

Після перерви головуючий надав слово голові Лічильної комісії Олександру Черненку для оголошення результатів таємного голосування.

Він повідомив, що за результатами таємного голосування Маловацького Олексія Володимировича обрано членом Вищої ради юстиції 269 голосами та Мамонтову Ірину Юріївну обрано членом Вищої ради юстиції 261 голосом.

В.Гройсман оголосив про призначення членами Вищої ради юстиції Маловацького Олексія Володимировича і Мамонтову Ірину Юріївну.

Новопризначені члени Вищої ради юстиції склали присягу перед Верховною Радою.

Головуючий повідомив про два подання Прем'єр-міністра про призначення Головою Антимонопольного комітету і про призначення Голови Фонду державного майна.

Народні депутати розглянули два проекти постанови про призначення Терентьєва Ю.О. Головою Антимонопольного комітету України за №2881 і про призначення Білоуса І.О. Головою Фонду державного майна України за №2882.

Народні депутати 266 голосами прийняли Постанову «Про призначення Терентьєва Ю.О. Головою Антимонопольного комітету України» за №2881 і 258 голосами - Постанову «Про призначення Білоуса І.О. Головою Фонду державного майна України» за №2882.

Головуючий запропонував зробити перерву на півгодини, а потім продовжити роботу з огляду на те, що на вечірньому засіданні доведеться приймати важливі рішення.

Народні депутати підтримали пропозицію головуючого про початок вечірнього засідання о 15-й годині.

На цьому ранкове засідання завершилося.

На початку вечірнього засідання народні депутати за пропозицією фракцій коаліції включили до порядку денного і розглянули два законопроекти - про особливості здійснення правочинів з державним, гарантованим державою боргом та місцевим боргом за №2898 і про внесення змін до Бюджетного кодексу України у зв'язку з прийняттям Закону України «Про особливості здійснення правочинів з державним, гарантованим державою боргом та місцевим боргом» за 2899.

Законопроект за №2898 доповів Прем'єр-міністр Арсеній Яценюк.

Глава Уряду, окресливши ситуацію із зовнішніми борговими зобов'язаннями України, навів деякі цифри міжнародної допомоги, яка буде надана.

А.Яценюк повідомив, що за 4 роки Україна повинна віддати 30 млрд. дол. зовнішніх боргів та 17 млрд. внутрішніх боргів. «Маємо - 15, а 47 винні. Як платити? З кишень українців ці борги платити більше не можна», - наголосив він.

За словами Прем'єр-міністра, мова йде виключно про приватних кредиторів, які є власниками зовнішнього боргу України. Ця боргова операція немає жодного негативного впливу ні на українські банки, ні на валютний курс.

«Ми просимо у наших зовнішніх приватних кредиторів прислухатися до пропозиції уряду Україну і реструктуризувати боргові зобов'язання України на умовах уряду України на суму близько 15 млрд. дол.», - заявив він.

А.Яценюк зазначив, що Уряд просить надати право Кабінету Міністрів приймати рішення про тимчасове зупинення здійснення платежів за всіма або деякими державними зовнішніми запозиченнями, гарантованими державою зовнішніми кредитами (позиками) та місцевими зовнішніми запозиченнями, та право вводити тимчасовий мораторій на задоволення вимог кредиторів за такими зобов'язаннями суб'єктів зовнішніх запозичень щодо яких Кабінетом Міністрів та/або відповідною міською радою було прийняте відповідне рішення.

А.Яценюк звернувся до народних депутатів з проханням прийняти два закони, якими ввести мораторій на виплати боргових зобов'язань.

В обговоренні законопроектів взяли участь представники фракцій. Більшість промовців підтримали законодавчі ініціативи уряду.

Верховна Рада 256 голосами прийняла за основу та в цілому законопроект за №2898, 246 голосами за основу та в цілому - законопроект №2899.

Проект Закону «Про внесення змін до Основ законодавства України про охорону здоров'я (щодо забезпечення конституційних гарантій надання громадянам безоплатної медичної допомоги)» за №1483 доповів народний депутат Ігор Насалик. Він обґрунтував необхідність прийняття законопроекту потребою створити реальний механізм розвитку нових відносин в охороні здоров'я, спрямованих на забезпечення права кожного на ефективне і доступне для всіх громадян медичне обслуговування та початок конкретних дій держави у цьому напрямку.

Законопроектом пропонується запровадити договірні відносини між Міністерством охорони здоров'я з однієї сторони та органами місцевого самоврядування - з іншої, в межах яких передбачається співфінансування витрат на забезпечення безоплатної медичної допомоги населенню з державного та місцевого бюджетів.

Голова Комітету з питань охорони здоров'я Ольга Богомолець попросила народних депутатів підтримати цей законопроект і прийняти його за основу.

Законопроект за результатами голосування не набрав голосів для прийняття за основу і 235 голосами був направлений на доопрацювання.

Проект Закону «Про внесення змін до статті 10-1 Закону України «Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей» (щодо відпусток військовослужбовцям) за №2234 доповів народний депутат Олександр Третьяков.

Він зазначив, що законопроектом пропонується удосконалити порядок надання щорічних основних відпусток військовослужбовцям в особливий період у разі їх ненадання протягом відповідного календарного року, а також уточнити строки надання відпусток тощо.

Секретар Комітету з питань національної безпеки і оборони Іван Вінник доповів рішення Комітету рекомендувати Верховній Раді прийняти законопроект за основу та в цілому.

254 голосами законопроект було прийнято за основу та в цілому.

Народні депутати розглянули ще кілька законопроектів у першому читанні.

За результатами розгляду та голосування за основу та в цілому прийнято проекти законів: «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо справедливого оподаткування доходів фізичних осіб в інтервалі від 10 до 17 розмірів мінімальної заробітної плати» №2576; «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо підтримки дитячо-юнацького спорту та фізичного виховання» №2067; «Про внесення змін до статті 7 Закону України «Про державну соціальну допомогу малозабезпеченим сім'ям» щодо соціального захисту сімей, члени яких мають у власності чи володінні земельні ділянки» №1350.

За основу було прийнято законопроекти: «Про внесення змін до Гірничого закону України щодо уточнення порядку компенсацій за оплату комунальних послуг» за №1634, «Про внесення змін до деяких законів України щодо посилення гарантії дотримання прав і свобод внутрішньо переміщених осіб» №2166; «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення правового регулювання гарантії» №1789; «Про внесення змін до деяких законів України з питань пенсійного забезпечення» №1466.

За результатами голосування відхилено законопроект «Про внесення змін до деяких законів України щодо відновлення соціальної справедливості та недопущення зубожіння населення» №1085.

За результатами голосування не набрав необхідної кількості голосів для прийняття за основу законопроект «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо забезпечення реалізації конституційних прав внутрішньо переміщених осіб» №1835.

Перший заступник Голови Верховної Ради України Андрій Парубій зачитав депутатські запити, які він не встиг оголосити минулої п'ятниці, і закрив вечірнє засідання, повідомляє Інформаційне управління ВР України.



Коментарі

Коментарі відсутні. Можливо, ваш буде першим?

Додати коментар

Новости от Киноафиша.юа
Загрузка...
Загрузка...

Останні новини

Враг продолжает атаковать нашу страну с воздуха различными средствами нападения и в прошедшую ночь применил 13 ударных «шахедов»

детальніше
Конфлікти і закони © 2008-2024.

Електронна версія всеукраїнського юридичного журналу «Конфлікти і закони». Свідоцтво про держреєстрацію: КВ № 13326-2210Р від 19.11.2007 р. Повний або частковий передрук матеріалів сайту дозволяється лише після письмової згоди редакції. Увага! Починаючи з 21.11.2013 року (дня провалу євроінтеграції з ЄС), редакція журналу «Конфлікти і закони» (всупереч правилам правопису) залишає за собою право публікувати слова «партія регіонів» та «віктор федорович янукович» з малої літери. Також, починаючи з 29.06.2016 року, редакція «КЗ» залишає за собою право назавжди публікувати на своїх сторінках з малої літери слова (і утворені від них абревіатури) та словосполучення «москва», «росія», «російська федерація», «володимир путін», а разом з ними і скорочення «роскомнадзор» (як і всі інші держустанови росії), порушивши таким чином встановлені правила правопису незалежно від мов, на яких ці слова та назви публікуються. Це наша зброя в інформаційній війні з окупантом.