Пленарне засідання Верховної Ради України 16 вересня 2015 року

plenar zasidan

 
У середу, 16 вересня 2015 року, Верховна Рада України восьмого скликання продовжила роботу в пленарному режимі. Ранкове пленарне засідання відкрив Голова Верховної Ради України Володимир Гройсман.


В.Гройсман повідомив про те, що сьогодні рівно рік тому відбулася синхронна ратифікація Верховною Радою і Європейським Парламентом Угоди про асоціацію України з Європейським Союзом. Він зазначив, що ця «угода була категоричною вимогою українського суспільства, прагненням нашої європейської інтеграції і, на превеликий жаль, багато українців заплатили за це власним життям».

«Ціль не в тому, щоб підписати угоду, а ціль полягає в тому, щоби стандартами життя людей відповідати тим стандартам, які сьогодні є реальними в Європейському Союзі. І в зв'язку з цим від кожного депутата в парламенті залежить наскільки якісні ми будемо приймати закони, наскільки ці закони будуть відповідати нашим європейським прагненням і якісно будуть співпадати з європейськими стандартами. Кожна присутність депутата у залі, робота кожного депутата у комітеті має наближати нас до повноцінної асоціації з Європейським Союзом», - наголосив Голова Верховної Ради.

Парламентарії виступили із оголошеннями, заявами, повідомленнями, пропозиціями.

Після закінчення виступів народні депутати розглянули питання ратифікації.

Проект Закону «Про ратифікацію Конвенції між Урядом України та Урядом Республіки Мальта про уникнення подвійного оподаткування та запобігання податковим ухиленням стосовно податків на доходи та Протоколу до неї» №0054 доповіла Міністр фінансів Наталія Яресько. Вона зазначила, що метою укладення цієї конвенції є уникнення подвійного оподаткування доходів фізичних і юридичних осіб, які виникають на територіях обох країн.

Це досягатиметься як шляхом розподілу права оподаткування окремих видів доходів між Україною та Мальтою в залежності від місця їх виникнення, так і шляхом врахування у податкових зобов'язаннях платника податку однієї держави з сум податків сплачених на території іншої держави.

За словами Н.Яресько, Конвенція також направлена на запобігання ухилення від сплати податків, усунення податкової дискримінації, створення механізмів щодо покращення співробітництва між податковими органами України та Мальти шляхом встановлення процедур взаємного узгодження спірних питань, та забезпечення обміну податкової інформації.

Голова підкомітету Комітету у закордонних справах Володимир Ар'єв доповів рішення Комітету рекомендувати Верховній Раді ратифікувати Конвенцію.

В.Ар'єв також зазначив, що прийняття та введення в дію закону необхідне для виконання внутрішньодержавних процедур, для набуття конвенцією і протоколом чинності. Імплементація згаданої конвенції сприятиме уникненню подвійного оподаткування та запобіганню ухиленню від сплати податків, а також взаємному зменшенню податкових перешкод для закордонних інвестицій та торгівлі. Це особливо важливо для України, оскільки наше чинне податкове законодавство передбачає уникнення подвійного оподаткування лише на основі підписання двосторонніх міжнародних угод.

Головуючий поставив законопроект на сигнальне голосування - «за» - 204.

Парламентарії розглянули наступний законопроект - «Про ратифікацію Договору про дружні відносини і співробітництво між Україною та Республікою Парагвай» №0053.

Законопроект доповів Міністр закордонних справ Павло Клімкін. Урядовець зазначив, що зараз достатньо активно розвиваються політичні, економічні і міжлюдські зв'язки з Парагваєм. За його словами, «ця країна відіграє значну роль і в Латинській Америці, і в багатьох міжнародних організаціях. Не останню роль грає, звичайно, українська громада, яка є однією із найвпливовіших в Парагваї і одна з найвпливовіших в Латинській Америці».

П.Клімкін попросив парламентаріїв підтримати цей закон. «І цей закон, і ратифікація договору про дружбу, про дружні відносини, про співробітництво стане також сигналом іншим країнам Латинської Америки», - зазначив урядовець.

Голова Комітету у закордонних справах Ганна Гопко доповіла рішення Комітету рекомендувати Верховній Раді ратифікувати Договір.

249 голосами Законопроект було прийнято в цілому.

Парламентарії також розглянули і ухвалили в цілому проекти законів про ратифікацію: Конвенції Міжнародної організації праці про основні цілі та норми соціальної політики №117 (№0055); Угоди між Україною та Королівством Іспанія про здійснення оплачуваних видів діяльності членами сімей, які перебувають на утриманні дипломатичного, консульського, адміністративного і технічного персоналу дипломатичних представництв та консульських установ №0058; Угоди між Кабінетом Міністрів України та Урядом Чеської Республіки про військові поховання №0056; Угоди між Кабінетом Міністрів України та Урядом Словацької Республіки про військові поховання №0057.

За пропозицією головуючого до порядку денного було включено проект постанови про Заяву Верховної Ради України з приводу 70-річчя Організації Об'єднаних Націй та членства України в ООН.

Проект постанови доповів заступник голови Комітету у закордонних справах Борис Тарасюк. Він нагадав, що Організація Об'єднаних Націй була заснована 24 жовтня 1945 року. За його словами, колеги за кордоном з подивом сприймають інформацію про те, що Україна була серед 51-єї держави-засновниці ООН.

«Немає потреби переконувати вас в необхідності ухвалення цієї заяви, присвяченої 70-літтю ООН. Справа в тому, що Україна не лише була державою засновником Організації Об'єднаних Націй, Україна була і очолювала роботу на конференції у Сан-Франциско, яка була присвячена виробленню цілей і принципів статуту Організації Об'єднаних Націй. І серед цих цілей і принципів статуту Організації Об'єднаних Націй, на яких базувалася організація впродовж 70 років, були серед іншого - заборона загрози або застосування силою проти територіальної цілісності і незалежності держав. Тобто Україна сприяла тому, щоб в статуті Організації Об'єднаних Націй був закріплений цей принцип.

Прийняття цієї заяви важливий сигнал не лише для Організації Об'єднаних Націй, а і для країни-агресора, якою є Російська Федерація, постійний член Ради безпеки ООН.

В цій заяві викладена позиція Верховної Ради, яку я прошу підтримати в тому числі і стосовно підтримки заявки України на членство в Раді безпеки ООН, непостійного члена Ради безпеки ООН на 2016-2017 роки», - наголосив Б.Тарасюк.

Верховна Рада 238 голосами прийняла постанову в цілому.

Перший заступник Голови Верховної Ради України Андрій Парубій, який далі вів засідання, повідомив про заяву фракції Радикальної партії і «Самопоміч», які вимагали оголосити перерву або надати можливість для заяви.

Заяву, яку зробив голова фракції Радикальної партії Олег Ляшко, була виголошена у зв'язку з 15 річницею викрадення та вбивства журналіста Георгія Гонгадзе.

«Цей злочин сколихнув всю Україну, показав усю глибину падіння влади і привернув до себе увагу всього світу. За цей час  до влади прийшов вже третій Президент, і жоден з них так і не спромігся довести до кінця розслідування резонансного злочину, який відіграв таку значну роль у новітній історії України», - наголосив О.Ляшко.

За його словами, «питання встановлення та притягнення до відповідальності замовників вбивства залишається невирішеним. Хоча в Генеральній прокуратурі існує окреме провадження з цього питання, а сам Пукач у судовому засіданні дав прямі покази щодо замовників убивства Гонгадзе».

Парламентарії продовжили розгляд питань порядку денного.

Проект Закону «Про припинення дії Угоди між Кабінетом Міністрів України та Урядом Російської Федерації про співробітництво в будівництві енергоблоків № 3 та 4 Хмельницької АЕС» №2471а доповів заступник Міністра енергетики та вугільної промисловості Олександр Светелік.

Урядовець зазначив, що законопроект підготовлений у зв'язку з невиконанням російською стороною своїх зобов'язань відповідно до положень Угоди, що робить неможливим будівництво енергоблоків 3 та 4 Хмельницької атомної електростанції.

За словами доповідача, метою законопроекту є припинення дії цієї угоди, підписаної 9 червня 2010 року та ратифікованої Верховною Радою України 12 січня 2011 року. Прийняття законопроекту надасть можливість забезпечити будівництво енергоблоків 3 та 4 Хмельницької АЕС із застосуванням модифікованої реакторної установки ВВЕР-1000 альтернативного європейського постачальника та дотримання рівня безпеки відповідно до вимог національних норм і правил і стандартів МАГАТЕ.

Голова Комітету з питань паливно-енергетичного комплексу, ядерної політики та ядерної безпеки Микола Мартиненко, доповідаючи рішення Комітету, зазначив: «враховуючи, що угода майже п'ять років з часу її ратифікації не працює, насамперед, через невиконання урядом Російської Федерації зобов'язань за умовами угоди, і немає в подальшому перспективи її реалізації, Комітет прийняв рішення рекомендувати Верховній Раді прийняти проект закону про припинення дії угоди між Кабінетом Міністрів України та урядом Російської Федерації про співробітництво у будівництві енергоблоків номер 3 та номер 4 Хмельницької АЕС за основу та в цілому як закон».

234 голосами народні депутати прийняли законопроект в цілому.

Народні депутати далі розглянули пов'язаний з попереднім законопроект про визнання таким, що втратив чинність, проект Закону «Про розміщення, проектування та будівництво енергоблоків №3 і 4 Хмельницької атомної електричної станції» за №2472а.

Законопроект 230 голосами було прийнято в цілому.

Парламентарії розглянули у першому читанні два законопроекти щодо внесення змін до Земельного кодексу стосовно проведення земельних торгів за №№2279 2279-1.

Автор першого законопроекту народний депутат Олег Кулініч попросив головуючого через відсутність більшості парламентаріїв у сесійній залі поставити законопроект на сигнальне голосування і перенести його розгляд на завтра.

О.Кулініч після роз'яснення головуючого доповів законопроект. Він запропонував внести зміни до Земельного кодексу, якими заборонити передавати державні комунальні землі в оренду без аукціонів та вдосконалити саму процедуру проведення аукціонів.

Наступний проект доповів народний депутат Сергій Рудик.

Він зазначив, що цей проект «розширює права людей і звужує можливості для корупції».

Голова Комітету з питань аграрної політики та земельних відносин Тарас Кутовий доповів рішення Комітету рекомендувати Верховній Раді прийняти за основу законопроект №2279, а законопроект №2279-1 - відхилити.

Народні депутати обговорили обидва законопроекти.

Промовці виступали проти продажу земель сільськогосподарського призначення та підтримали боротьбу з корупцією у земельній сфері.

Замість продажу земель вони пропонували запровадити ринок оренди землі.

Під час обговорення парламентарії звертали увагу й на інші питання у сфері земельних відносин, які не були предметом цих законопроектів.

Більшість промовців висловилися на підтримку законопроекту, підготовленого членами профільного комітету за №2279.

Після завершення обговорення законопроект за №2279 було поставлено на сигнальне голосування, за результатами якого проект набрав 205 голосів.

Головуючий після ще одного сигнального голосування сказав, що голосування за даний законопроект відбудеться на наступному пленарному засіданні.

Перший заступник Голови Верховної Ради України А.Парубій закрив ранкове засідання.

Наступне пленарне засідання відбудеться у четвер, 17 вересня, повідомляє Інформаційне управління ВР України.



Коментарі

Коментарі відсутні. Можливо, ваш буде першим?

Додати коментар

Новости от Киноафиша.юа
Загрузка...
Загрузка...

Останні новини

Враг продолжает атаковать нашу страну с воздуха различными средствами нападения и в прошедшую ночь применил 13 ударных «шахедов»

детальніше
Конфлікти і закони © 2008-2024.

Електронна версія всеукраїнського юридичного журналу «Конфлікти і закони». Свідоцтво про держреєстрацію: КВ № 13326-2210Р від 19.11.2007 р. Повний або частковий передрук матеріалів сайту дозволяється лише після письмової згоди редакції. Увага! Починаючи з 21.11.2013 року (дня провалу євроінтеграції з ЄС), редакція журналу «Конфлікти і закони» (всупереч правилам правопису) залишає за собою право публікувати слова «партія регіонів» та «віктор федорович янукович» з малої літери. Також, починаючи з 29.06.2016 року, редакція «КЗ» залишає за собою право назавжди публікувати на своїх сторінках з малої літери слова (і утворені від них абревіатури) та словосполучення «москва», «росія», «російська федерація», «володимир путін», а разом з ними і скорочення «роскомнадзор» (як і всі інші держустанови росії), порушивши таким чином встановлені правила правопису незалежно від мов, на яких ці слова та назви публікуються. Це наша зброя в інформаційній війні з окупантом.