Пленарне засідання Верховної Ради України 9 грудня 2015 року

09vr

 
У середу, 9 грудня, Верховна Рада України восьмого скликання продовжила роботу в пленарному режимі. Голова Верховної Ради України Володимир Гройсман перед початком ранкового засідання, звертаючись до народних депутатів, зазначив: «Основним нашим завданням має бути забезпечення повноцінної європейської інтеграції. І як результат, Україна має відбутись сучасною демократичною європейською державою. І про це вчора ви чули під час виступу Віце-президента Сполучених Штатів. Весь світ, всі наші партнери очікують від нас якісних рішень, якісних перетворень. І не тільки очікують, але й готові нам допомагати на цьому достатньо нелегкому шляху».


В.Гройсман повідомив про те, що вчора від МВФ отримано достатньо позитивний сигнал щодо продовження взаємовідносин з Україною, незважаючи на три мільярди кредитних ресурсів, які ще за часів януковича були взяті у Російської Федерації. Він назвав цей позитивний сигнал безпрецедентним для Міжнародного валютного фонду.

В.Гройсман нагадав про прийняті учора 11 законопроектів стосовно аграрного сектору що передбачають спрощення процедур отримання та ліквідації зайвих дозволів. За його словами, вчорашніми рішеннями скасовано понад 22 дозволи, які були основою певних корупційних проявів.

Голова Верховної Ради поінформував про засідання Національної ради реформ щодо податкової реформи, під час якого відбулася тригодинна дискусія. «Є всі підстави сьогодні говорити про те, що буде знайдене збалансоване рішення, яке дозволить нам створити сучасну податкову систему, а також забезпечити вчасне прийняття в тому числі і бюджету», - сказав він.

В.Гройсман зазначив, що завдання Верховної Ради - забезпечити законодавчий супровід потужного економічного зростання у 2016 році. «Тож податкова система, прозора, стимулююча для нас є надзвичайно важливою». Він закликав народних депутатів об'єднатися навколо напрацювання рішення, яке знайде підтримку більшості.

Голова Верховної Ради також привернув увагу до проекту Закону «Про державну службу», який заплановано до розгляду у четвер. Він попросив парламентаріїв максимально відповідально поставитися до розгляду цього питання. «Ми маємо завтра ухвалити новий революційний закон про державну службу в Україні», - наголосив він.

Для участі у пленарному засіданні зареєструвалося 322 народних депутати.

В.Гройсман відкрив ранкове засідання. Він звернув увагу на порядок денний засідання, у якому передбачено розгляд ряду законів, які забезпечать імплементацію окремих стандартів Ради Європи щодо попереднього ув'язнення, а також питання щодо удосконалення захисту прав споживачів у сфері фінансових послуг та дуже важливе питання - удосконалення прозорості роботи комітетів Верховної Ради України.

Парламентарії виступили з оголошеннями, заявами, повідомленнями, пропозиціями.

Народні депутати після закінчення виступів розглянули у другому читанні проект Закону «Про внесення змін до Закону України «Про комітети Верховної Ради України» (щодо доступу засобів масової інформації до засідань комітетів Верховної Ради України)» №1228.

Підготовлений до другого читання законопроект доповів перший заступник голови Комітету з питань Регламенту та організації роботи Верховної Ради України Павло Пинзеник.

Він повідомив, що до Комітету надійшло 16 поправок, з яких чотири враховано повністю, п'ять - частково, чотири - редакційно, одну - по суті, відхилено дві.

Доповідач повідомив, що з урахуванням підтриманих Комітетом пропозицій суб'єктів права законодавчої ініціативи частину першу статті 9 і частину другу статі статті 44 Закону України «Про комітети» запропоновано викласти в новій редакції. Зокрема: «Засідання комітетів мають право відвідувати: журналісти, працівники засобів масової інформації, представники громадських організацій, які також мають право здійснювати: звукозапис, кіно, фото, відео зйомку, трансляцію засідань по радіо і телебаченню, он-лайн трансляцію в мережі Інтернет та (або) інших мережах передачі даних у спосіб, що не заважає проведенню засідань комітетів. Крім цього, комітети інформують громадськість про свою діяльність. Зокрема, шляхом оприлюднення плану роботи, розкладу засідань, прийнятих комітетами актів, протоколів, стенограм засідань комітетів та слухань у комітетах».

П.Пинзеник доповів рішення Комітету, який рекомендує Верховній Раді прийняти законопроект у другому читанні та в цілому.

Парламентарії розглянули поправки, на яких наполягали автори, і 232 голосами прийняли законопроект в цілому.

Народні депутати повторно розглянули проект Закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення ролі громадянського суспільства в боротьбі з корупційними злочинами» №1165 з пропозиціями Президента України.

Представник Президента України у Верховній Раді України Степан Кубів доповів пропозиції Президента України до прийнятого 22 травня 2015 року Закону. Він зазначив : «Президент України розуміє громадську, людську, суспільну реакцію щодо даного закону. Але поряд із цим розумінням є ще й правова позиція. Безперечно, на сучасному етапі удосконалення системи запобігання протидії корупції, її комплексне реформування відповідно до міжнародних стандартів та успішних практик іноземних держав залишається одним з найпріоритетнійших завдань формування та реалізації правової політики держави Україна».

С.Кубів означив причини, через які зазначений закон не може бути підписаний Президентом України і про його рішення відхилити цей закон з огляду на те, що положення закону спричинять ризики порушень прав і свобод людини, не відповідають Конституції України, базовим законодавчим актам, міжнародним зобов'язанням України у сфері боротьби з корупцією, інтересам забезпечення національної безпеки. Президент України вважає за необхідне зосередити зусилля державних органів та інститутів громадянського суспільства на забезпеченні ефективної та дієвої реалізації існуючих законодавчих норм щодо протидії і боротьби з корупцією та участі громадськості в цьому процесі.

Доповідач попросив підтримати пропозиції Президента України.

Голова Комітету з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності Андрій Кожем'якін доповів рішення Комітету погодитися з пропозиціями Президента України. Він також повідомив, що основні зауваження Президента стосуються форми та змісту наданих громадському обвинувачеві прав.

А.Кожем'якін, враховуючи принципову позицію Українського парламенту і суспільства, запропонував направити проект закону на доопрацювання до Комітету з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності.

238 голосами законопроект було направлено на доопрацювання до профільного комітету.

Народні депутати далі розглянули в першому читанні проект Закону «Про внесення зміни до пункту 11 Розділу VI «Прикінцеві та перехідні положення» Бюджетного кодексу України» 2379а.

Автор народний депутат Віктор Кривенко попросив перенести розгляд законопроекту на наступне пленарне засідання.

Розгляд законопроекту було перенесено.

Парламентарії включили до порядку денного сесії два проекти Законів «Про внесення зміни до розділу VI «Прикінцеві та перехідні положення» Бюджетного кодексу України (щодо стабілізаційного (резервного) енергетичного фонду)» №3388 і «Про внесення змін до статті 6 Закону України «Про Державний бюджет України на 2015 рік щодо надання державних гарантій» №3389.

Проект Закону «Про споживче кредитування» №2455 доповів заступник голови Комітету з питань фінансової політики і банківської діяльності Руслан Демчак. Він зазначив, що метою проекту є створення механізму споживчого кредитування, який забезпечить захист прав та законних інтересів як споживачів, так і кредиторів у цій сфері, створить належне конкурентне середовище на фінансовому ринку, підвищить рівень довіри населення до нього, забезпечить сприятливі умови для розвитку економіки України.

За словами доповідача, законопроект спрямований на досягнення збалансованості правового регулювання та передбачає на рівні закону встановлення обов'язку для банків або інших фінансових установ проведення оцінки кредитоспроможності позичальника, вимоги щодо реклами відповідно до директив ЄС 2008/48 про договори споживчого кредитування, зокрема в частині інформації щодо ефективної процентної ставки; врегулювати діяльність кредитних посередників; змінити черговість погашення вимог за договором про споживчий кредит: тепер передусім буде сплачуватися саме сума боргу, а потім - поточні платежі тіла кредиту та відсотки, далі - суми штрафних санкцій (за чинною редакцією Цивільного кодексу основна сума боргу, тобто «тіла кредиту», сплачується в третю чергу, а штрафні санкції в другу); врегулювання питання надання додаткових та супутніх послуг за договорами споживчого кредитування.

Р.Демчак повідомив, що Комітет рекомендує Верховній Раді прийняти законопроект за основу.

236 голосами народні депутати після короткого обговорення прийняли його за основу.

Парламентарії розглянули наступний проект Закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення захисту прав споживачів фінансових послуг» №2456, похідний від попереднього.

За результатами голосування законопроект було направлено на доопрацювання (за - 231).

Парламентарії далі розглянули кілька законопроектів щодо гуманізації чинного законодавства у сфері захисту прав людини у закладах відбування покарань.

Проект Закону «Про внесення змін до Кримінально-виконавчого кодексу України (щодо удосконалення порядку застосування до засуджених заходів заохочення і стягнення)» №2251а доповів народний депутат Юрій Мірошниченко. Він зазначив, що понад 10 років в Україну приїжджає європейський комітет, який здійснює моніторинг ситуації щодо захисту прав людини в пенітенціарній системі.

За словами доповідача, Комітет з запобігання тортурам свідчить про те, що рівень захисту прав людини в нашій пенітенціарній системі надзвичайно низький. «Враховуючи цю проблему, профільний комітет зібрав команду, до якої долучилися не лише члени Комітету, а наступні 6 законів в співавторстві членів Комітету, які представлені всіма фракціями. І експерти українські, міжнародні підготували пакет законів, які приводять у відповідність до європейських стандартів і до наших можливостей в цьому контексті ситуацію в пенітенціарній системі. Це перший закон з того пакету, який ми зараз розглядаємо, і він стосується удосконалення порядку застосування до засуджених заходів заохочення і стягнення. На жаль, сьогодні дуже багато суб'єктивних негативних факторів, які впливають на застосування системи стягнень і заохочень, і от саме цей закон удосконалює цю систему», - повідомив Ю.Мірошниченко.

Ю.Мірошниченко також зазначив, що Комітет підтримав цей законопроект, документ підтримується не лише Комітетом, а й тими інституціями, які покликані захищати права людей. «Наступні закони мали б бути індикатором того, що Україна іде до європейської сім'ї цивілізованих правових держав, і депутати відчувають свою відповідальність за цей надзвичайно важливий і чутливий індикатор нашої цивілізованості і європейськості, коли ми говоримо про захист прав людини», - наголосив він.

Голова Комітету з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності Андрій Кожем'якін доповів рішення Комітету рекомендувати Верховній Раді прийняти законопроект за основу.

Народні депутати 251 голосом підтримали законопроект у першому читанні.

Парламентарії далі розглянули ще кілька законопроектів, які, як і попередній, спрямовані на реформування кримінально-виконавчої системи.

Законопроекти доповіли народні депутати Юрій Мірошниченко та Костянтин Усов.

Голова Комітету з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності Андрій Кожем'якін доповів рішення Комітету стосовно усіх законопроектів, який рекомендує прийняти їх за основу.

За результатами розгляду були прийняті за основу проекти законів «Про внесення змін до Кримінально-виконавчого кодексу України (щодо гуманізації порядку і умов виконання покарань)» №2252а; «Про внесення змін до статті 93 Кримінально-виконавчого кодексу України (щодо удосконалення гарантій права засуджених на відбування покарання за місцем проживання до засудження або місця постійного проживання родичів) №2253а; про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо гуманізації кримінальної відповідальності жінок)» №2254а; «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо удосконалення доступу до правосуддя осіб, які утримуються в установах попереднього ув'язнення та виконання покарань)» №2255а; «Про внесення змін до Закону України «Про попереднє ув'язнення» (щодо імплементації окремих стандартів Ради Європи)» №2291а; «Про внесення змін до Кримінально-виконавчого кодексу України (щодо поліпшення умов тримання засуджених)» №2685.

Голова Комітету з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності Андрій Кожем'якін доповів проект Закону «Про амністію у 2015 році» №2118.

А.Кожем'якін зазначив, що це довгоочікуваний законопроект. Він пригадав роки злочинної влади, коли янукович не підписав жодного закону про амністію - ні в 2011, ні в 2012, ні в 2013 роках. Тобто, за його словами, під час злочинної влади ніякої амністії не відбувалося.

Голова Комітету повідомив, що основними критеріями для застосування амністії в цьому законопроекті є незначна суспільна небезпека діянь, об'єктивні фактори, тобто тяжка хвороба, похилий вік, значний строк відбування покарання.

Проектом передбачається поширення амністії на засуджених, які скоїли злочин невеликої тяжкості або є найбільш незахищеними у соціальному плані – неповнолітніх, тих осіб, які мають неповнолітніх дітей-інвалідів, вагітних жінок, ветеранів війни і інвалідів першої, другої і третьої групи, осіб, хворих на туберкульоз чи онкологічні захворювання.

А.Кожем'якін повідомив, що на засіданні Комітету Міністерство юстиції та Генеральна прокуратура повністю підтримали таку законодавчу ініціативу й пропонують Верховній Раді цей законопроект прийняти. А комітет, розглянувши списки всіх засуджених (це понад чотири тисячі осіб, які отримали свої строки), були засуджені ще при тій владі, ті, хто скоїв незначні злочини і перебували в зоні антитерористичної операції, свою вину змили кров'ю.

А.Кожем'якін доповів рішення Комітету, який рекомендує Верховній Раді прийняти законопроект за основу.

Законопроект 240 голосами було прийнято за основу.

Верховна Рада 236 голосами прийняла Постанову «Про зміну і встановлення меж міста Гірське Попаснянського району Луганської області» №3492.

Перший заступник Голови Верховної Ради України Андрій Парубій закрив пленарне засідання.

Наступне пленарне засідання третьої сесії відбудеться в четвер, 10 грудня, повідомляє Інформаційне управління ВР України.



Коментарі

Коментарі відсутні. Можливо, ваш буде першим?

Додати коментар

Новости от Киноафиша.юа
Загрузка...
Загрузка...

Останні новини

В ночь на сегодняшний день противник нанес авиационный удар по Украине с применением 3 крылатых ракет и одной противорадиолокационной ракеты

детальніше
Конфлікти і закони © 2008-2024.

Електронна версія всеукраїнського юридичного журналу «Конфлікти і закони». Свідоцтво про держреєстрацію: КВ № 13326-2210Р від 19.11.2007 р. Повний або частковий передрук матеріалів сайту дозволяється лише після письмової згоди редакції. Увага! Починаючи з 21.11.2013 року (дня провалу євроінтеграції з ЄС), редакція журналу «Конфлікти і закони» (всупереч правилам правопису) залишає за собою право публікувати слова «партія регіонів» та «віктор федорович янукович» з малої літери. Також, починаючи з 29.06.2016 року, редакція «КЗ» залишає за собою право назавжди публікувати на своїх сторінках з малої літери слова (і утворені від них абревіатури) та словосполучення «москва», «росія», «російська федерація», «володимир путін», а разом з ними і скорочення «роскомнадзор» (як і всі інші держустанови росії), порушивши таким чином встановлені правила правопису незалежно від мов, на яких ці слова та назви публікуються. Це наша зброя в інформаційній війні з окупантом.