Пленарні засідання Верховної Ради України 24 грудня 2015 року

vr2412

 
У четвер, 24 грудня, відбулися пленарні засідання третьої сесії Верховної Ради України восьмого скликання. Голова Верховної Ради України Володимир Гройсман, відкривши ранкове засідання, зазначив, що сьогодні надзвичайно важливий день, а, можливо, й надзвичайно важлива доба. Він закликав народних депутатів бути максимально відповідальними, зазначивши, що «неприйняття рішень, визначених порядком денним містить багато ризиків для нашої держави».


В.Гройсман зазначив, що саме стабілізація має бути пріоритетом, який об'єднає всіх сьогодні.

Головуючий повідомив про заяву двох фракцій на оголошення перерви або надання можливості для заяви.

Заяву зробив голова фракції Радикальної партії Олег Ляшко. Він привернув увагу до загострення ситуації на Сході України, де, за його словами, останнім часом фактично відновилися бойові дії.

О.Ляшко сказав, що ворог в останні дні захопив населені пункти Комітернове, Заїченкове, Водяне. Він також послався на інформацію розвідки, згідно з якою цілий ряд населених пунктів перебувають під загрозою терористичних військ.

О.Ляшко заявив, що «не зважати на цю інформацію, на захоплення населених пунктів, це, фактично вчиняти злочин».

Голова фракції звернувся до Президента України, до Секретаря РНБО з вимогою негайно скликати засідання Ради національної безпеки і оборони для аналізу ситуації на Сході, для вироблення дій, які дадуть можливість зупинити наступ ворога, адже, за його словами, це «невиконання Мінських домовленостей».

Головуючий у відповідь на виступ О.Ляшка, зазначив, що Президент України як Верховний Головкомандувач, РНБО сумлінно виконують свої обов'язки, всі питання сьогодні на контролі і по них приймаються адекватні заходи реагування.

Народні депутати 232 голосами підтримали пропозицію головуючого про продовження пленарних засідань до завершення розгляду питань, пов'язаних з прийняттям Закону про Державний бюджет України на 2016 рік.

Головуючий повідомив, що 23 грудня 2015 року Центральна виборча комісія зареєструвала народних депутатів, обраних на позачергових виборах народних депутатів України 26 жовтня 2014 року, Підберезняка Вадима Івановича, включеного до виборчого списку політичної партії «Народний фронт» та Юзькову Тетяну Леонідівну, включену до виборчого списку Радикальної партії.

Новообрані народні депутати склали присягу перед Верховною Радою.

Парламентарії приступили до розгляду питань порядку денного.

Проект Закону про внесення зміни до Закону «Про зовнішньоекономічну діяльність» (щодо надання Уряду повноважень застосовувати адекватні заходи економічного характеру до держави-агресора) №3704 доповів Прем'єр-міністр України Арсеній Яценюк. Він зазначив, що Російська Федерація протягом тривалого часу намагалася і намагається побороти Україну не тільки військовими, фінансовими заходами, але й заходами економічного тиску та економічного впливу. Основна мета Російської Федерації була не допустити набуття чинності зони вільної торгівлі між Україною і ЄС. За його словами, протягом поточного року було проведено десятки консультацій в Брюсселі разом з нашими європейськими партнерами із запрошенням відповідних представників Росії щодо імплементації Угоди про зону вільної торгівлі.

А.Яценюк заявив, що мета Росії була не врегулювати економічні питання, а не допустити набуття чинності Угоди про зону вільної торгівлі, не дати можливості Україні стати частиною великого європейського економічного простору, не дати можливості Україні отримати безвізовий режим, що є реальною європейською інтеграцією, є реальним поступом України до Європейського Союзу.

Прем'єр-міністр нагадав про введене Росією торгівельне ембарго на українські товари, яке набуде чинності з 1 січня наступного року. «Це не перший крок РФ по відношенню до українських товарів, а системний тиск Росії протягом останніх десяти років на Україну з метою, щоб не дати можливість українській економіці розвиватися», - заявив він.

«Ці російські рішення отримали і отримають гідну відповідь від Української сторони. За останні три роки ми зменшили залежність від Росії втричі. Якщо три роки тому обсяг експорту України до РФ складав близько 35%, то сьогодні ми скоротили втричі, що складає 12%», - зазначив Глава Уряду.

Уряд просить прийняти закон, який полягає у наступному: Кабінет Міністрів з 1 січня 2016 року введе аналогічні обмежувальні заходи проти Російської Федерації. «Ми будемо захищати внутрішній ринок України», - наголосив А.Яценюк, окремо зазначивши, що тільки Росія заявила про вихід із зони вільної торгівлі. За його словами, ця заява є незаконною і не відповідає міжнародним договорам. Ні Білорусія, ні Казахстан не зробили цього. «Росія отримає відповідь від України у вигляді торгівельного ембарго і дзеркальних санкцій проти російських товарів», - заявив Прем'єр-міністр і попросив підтримати закон.

Голова Комітету з питань економічної політики Андрій Іванчук доповів рішення Комітету рекомендувати Верховній Раді прийняти законопроект за основу та в цілому.

Він зазначив, що до України з боку держави-агресора застосовуються неадекватні дії щодо введення в'їзних мит до товарів, країною походження яких є Україна. За його словами, Україна як член СОТ має негайно реагувати на подібні дії країни-агресора і тому члени Комітету, розуміючи загальну потребу держави у прийнятті чітких адекватних рішень, ухвалили таке рішення.

Верховна Рада 291 голосом прийняла законопроект за основу та в цілому.

Заяву двох фракцій «Відродження» і «Воля народу» зробив народний депутат Володимир Литвин. Він зазначив, що вийти на трибуну його змусила вимога учасників, які учора проводили акцію під Верховною Радою і Кабінетом Міністрів під назвою «Приречення». За його словами, люди з усієї України стурбовані тим, що в проекті Державного бюджету на 2016 рік передбачено менше 50% фінансування на закупівлю ліків. «Більше половини людей приречені на вмирання. Щодня в Україна через брак ліків вмирає 1600 людей. Під смертельною небезпекою перебувають люди, хворі на соціально небезпечні хвороби такі, як туберкульоз», - додав народний депутат.

В.Литвин навів статичні дані щодо захворюваності і брак ліків на інші небезпечні захворювання. Він зазначив, це вбивчі цифри, які свідчать про те, що сьогодні необхідно переглянути цю статистику і внести відповідні зміни.

Проект Закону про внесення зміни до статті 6 Закону України «Про Державний бюджет України на 2015 рік» (щодо умов кредитування Проекту «Реабілітація гідроелектростанцій») за №3564 доповів Міністр енергетики та вугільної промисловості Володимир Демчишин.

Проектом пропонується дозволити Кабінету Міністрів приймати рішення про надання державних гарантій в обсязі, що не перевищує 180 000 тис. євро, для забезпечення виконання боргових зобов'язань публічного акціонерного товариства «Укргідроенерго» перед Європейським банком реконструкції та розвитку для продовження реалізації проекту «Реабілітація гідроелектростанцій» та одночасно анулювати у такій же сумі частину невибраного кредиту, залученого державою за Кредитною угодою (Проект «Реабілітації гідроелектростанцій») між Україною та Європейським банком реконструкції та розвитку, ратифікованою Законом України від 18 вересня 2012 року №5255-VI, та звільнити публічне акціонерне товариство «Укргідроенерго» від зобов'язання надавати майнове або інше забезпечення виконання зобов'язання за вищезазначеною гарантією.

Голова підкомітету Комітету з питань бюджету Андрій Гордєєв доповів рішення Комітету рекомендувати Верховній Раді прийняти законопроект за основу та в цілому з пропозиціями Комітету.

Законопроект 285 голосами було прийнято за основу та в цілому.

Народні депутати розглянули проект постанови про внесення змін до календарного плану проведення третьої сесії Верховної Ради України восьмого скликання

Проект за №3656 доповів перший заступник голови Комітету з питань Регламенту та організації роботи Верховної Ради України Павло Пинзеник. Він поінформував про пропозиції щодо роботи Верховної Ради у січні. Зокрема, пропонується, щоб народні депутати у тиждень з 11 по 15 січня працювали у комітетах та фракціях, 18-22 січня - з виборцями, а 25-29 січня - у пленарному режимі.

Постанову було прийнято 232 голосами.

Парламентарії далі прийняли рішення з обговорених питань.

Проект Закону про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень у 2016 році за №3688 доповіла голова Комітету з питань податкової та митної політики Ніна Южаніна. Вона нагадала, що на попередньому засіданні 22 грудня вона під стенограму озвучила пропозиції Комітету до урядового законопроекту.

Голова Комітету повідомила, що за цей час робоча група продовжувала узгоджувати пропозиції до цього законопроекту для збалансування бюджетних надходжень та усунення неузгодженостей.

Н.Южаніна доповіла додаткові пропозиції, напрацьовані робочої групою з підготовки законопроекту, зокрема, щодо збільшення ставок акцизного податку, рентної плати тощо.

Голова Комітету повідомила, що проектом пропонується змінити підходи до оподаткування аграріїв у частині сплати ПДВ. Розподіл податку вирішено представити в таких пропорціях: для виробників зернових і технічних культур - 15% на спецрахунки (для подальшого використання на розсуд підприємства) і 85% до бюджету, для виробників тваринницької та молочної продукції - 80% на спецрахунки і 20% до бюджету, для виробників іншої продукції пропорція становитиме 50% на 50%. Раніше пропонували встановити таку пропорцію для всіх агропідприємств: 75% до бюджету і 25% на спецрахунки підприємств.

У законопроекті також передбачено змінити акцизні ставки на тютюн, спирт і паливо, підвищивши акциз на пиво та вина, крім натуральних виноградних, на 100%, на спирт і алкогольні напої - на 50%, на слабоалкогольні напої - на 300%. При цьому Кабінету Міністрів пропонується надати право встановлювати мінімальні ціни на тютюнову продукцію.

В проекті без змін залишається спрощена система оподаткування, за винятком визначення доходу для третьої групи. Поріг доходу для платників третьої групи знижено до 5 млн. грн. з 20 млн. грн.

Народні депутати внесли ще ряд пропозицій до законопроекту.

Результати сигнального голосування показали, що лише 179 парламентарії готові підтримати законопроект за основу та в цілому.

Головуючий оголосив перерву у засіданні.

В.Гройсман поінформував про те, що у перерві була проведена нарада керівників фракцій і груп.

Головуючий надав слово голові Комітету з питань податкової та митної політики Ніні Южаніній, яка повідомила про закінчення узгодження додаткових пропозицій і позицій по законопроекту №3688. Вона повідомила про врахування пропозиції щодо продовження пільги по ПДВ ще на один рік, додаткові пропозиції стосовно врегулювання спеціального режиму оподаткування ПДВ та узгоджені пропорції.

Головуючий поставив законопроект на сигнальне голосування, за результатами якого 167 парламентаріїв готові були підтримати законопроект.

У пленарному засіданні знову була оголошена перерва.

Після закінчення перерви голова Комітету з питань податкової та митної політики Ніна Южаніна нагадала про ті розбіжності, які спонукали провести додаткові консультації. Вона зачитала нові узгоджені пропозиції до законопроекту №3688.

251 голосом законопроект було прийнято за основу та в цілому з техніко-юридичними правками.

За основу та в цілому були прийняті проекти законів: про внесення зміни до Закону України «Про управління об'єктами державної власності» (щодо права отримання частини чистого прибутку (доходу) №3627; про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо стабілізації фінансового стану держави та удосконалення окремих положень соціальної політики) №3628; про заходи щодо стимулювання зовнішньоекономічної діяльності за №3533; про внесення змін до Закону України «Про заходи, спрямовані на сприяння капіталізації та реструктуризації банків» №2449-д; про внесення змін до Бюджетного кодексу України (щодо узгодження норм Бюджетного кодексу зі змінами до галузевого та податкового законодавства) №3629; про внесення змін до додатка № 3 до Закону України «Про Державний бюджет України на 2015 рік»щодо видатків Пенсійного фонду України за №3689.

Голова фракції Радикальної партії Олег Ляшко звинуватив фракції коаліції в порушенні регламенту під час прийняття законів. Він також заявив про те, що опозиції не дають право обговорити законопроекти та внести свої пропозиції.

Народні депутати далі розглянули у другому читанні проект Закону про внесення змін до Бюджетного кодексу України щодо цільового спрямування екологічного податку №2830.

Парламентарії розглянули правки до законопроекту, на яких наполягали автори.

277 голосами законопроект було прийнято в цілому.

До порядку денного та прийняття рішення було включено проект Закону про внесення змін до Закону України «Про Національну гвардію України» щодо удосконалення правових засад діяльності Національної гвардії України №3703.

Народні депутати розглянули два законопроекти щодо внесення змін до Кримінального процесуального кодексу України (щодо встановлення порядку передачі кримінальних проваджень, які розслідуються слідчими органів прокуратури, до Національного антикорупційного бюро України) за №№3651 і 3651-1

Проекти доповіли народний депутат Сергій Лещенко і голова Комітету з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності Андрій Кожем'якін.

У виступах зазначалося, що законопроекти спрямовані на врегулювання ситуації, яка склалася у зв'язку із закінченням 19 листопада 2015 року у слідчих органів прокуратури повноважень щодо здійснення досудового розслідування у кримінальних провадженнях, передбачених частиною п'ятою статті 216 Кримінального процесуального кодексу України.

А.Кожем'якін доповів рішення Комітету, який рекомендує Верховній Раді прийняти за основу та в цілому законопроект за №3655-1.

241 голосом парламентарії підтримали рішення профільного комітету.

Верховна Рада ухвалила Постанову «Про дострокове припинення повноважень народного депутата України Філатова Б.А.» у зв'язку з особистою заявою.

Парламентарії заслухали доповіді та обговорили законопроект про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо забезпечення умов функціонування ринку природного газу №3325.

Головуючий поставив законопроект на сигнальне голосування, результати якого засвідчили готовність 179 народних депутатів проголосувати його за основу.

Рішення щодо законопроекту буде прийнято на наступних пленарних засіданнях.

Проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України» (щодо невідворотності покарання осіб, які вчинили тяжкі та особливо тяжкі злочини) №3465 доповів народний депутат Антон Геращенко. Він зазначив, що проект спрямований на виправлення законодавчих недоліків кримінального процесу, пов'язаних з наявністю слабких місць у законодавстві, що унеможливлюють швидке розкриття злочинів, створюють умови для уникнення особами кримінальної відповідальності, затягують досудове розслідування та судовий розгляд, не дають можливості застосування процедури «заочного провадження».

Голова Комітету з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності Андрій Кожем'якін доповів рішення Комітету рекомендувати Верховній Раді направити законопроект на доопрацювання.

Члени Комітету зауважили, що запропоновані нововведення не вирішать існуючі проблеми застосування процедури «заочного провадження», а лише створять підґрунтя для корупції і зловживань органів досудового розслідування.

Встановлена можливість здійснювати спеціальне досудове розслідування чи судове провадження з моменту оголошення особи у розшук, в поєднанні із положеннями про здійснення таких проваджень щодо інших злочинів, а не лише щодо злочинів проти держави, корупційних і військових злочинів, створить підстави для ігнорування слідчими і судом необхідності проведення такого розшуку взагалі і для «прискореного» засудження будь-яких осіб.

Під час обговорення народний депутат С.Власенко звернув увагу на те, що цей проект є законом «16 січня», прийняття якого узаконить політично вмотивоване політичне переслідування.

Інші виступаючі також виступили проти прийняття цього законопроекту, наголошуючи, що він суперечить завданням кримінального провадження щодо швидкого і повного розслідування, а також притягнення до відповідальності винуватих осіб та негативно впливатимуть на стан дотримання прав і свобод осіб.

За результатами сигнального голосування законопроект не набрав голосів.

Народні депутати повторно розглянули два закони з пропозиціями Президента України.

Представник Президента України у Верховній Раді України Степан Кубів доповів причини, з яких Президент України не підписав Закон України «Про реформування державних і комунальних друкованих засобів масової інформації» №1123, та відповідні пропозиції.

235 голосами Закон було прийнято в цілому з урахуванням пропозицій Президента України.

Представник Президента України у Верховній Раді України Степан Кубів доповів пропозиції Президента України до Закону України «Про внесення змін до деяких законів України щодо посилення гарантії дотримання прав і свобод внутрішньо переміщених осіб» за №2166.

Голова Комітету з питань прав людини, національних меншин і міжнаціональних відносин Григорій Немиря доповів рішення Комітету, який рекомендує прийняти Закон в цілому з урахуванням пропозицій Президента України.

Головуючий двічі ставив законопроект на сигнальне голосування, результати яких показали недостатню кількість голосів. Рішення щодо законопроекту буде прийнято пізніше.

Перший заступник Голови Верховної Ради України Андрій Парубій оголосив перерву у засіданні до 23.00, закликавши народних депутатів бути у сесійній залі, оскільки буде розглядатися проект Закону про Державний бюджет України на 2016 рік

Голова Верховної Ради України Володимир Гройсман після закінчення перерви привітав всіх віруючих, хто святкує за юліанським календарем, з Різдвом Христовим, побажав усім добра й здоров'я, успіхів, тепла і миру.

В.Гройсман повідомив, що зараз триває робота, відбуваються засідання уряду та Комітету з питань бюджету.

Головуючий запропонував обговорити законопроект про внесення змін до Закону України «Про Національну гвардію України» щодо удосконалення правових засад діяльності Національної гвардії України за №3703.

Законопроект доповів Представник Президента України у Верховній Раді України Степан Кубів. За його словами, законопроект стосується уточнення основних функцій Національної гвардії України.

Доповідач поінформував про ці уточнення.

Законопроект 248 голосами було прийнято за основу та в цілому.

Народні депутати повернулися до обговореного раніше Закону «Про внесення змін до деяких законів України щодо посилення гарантії дотримання прав і свобод внутрішньо переміщених осіб» за №2166.

Закон 266 голосами було прийнято з урахування пропозицій Президента України.

Народні депутати розглянули проект Закону про публічні закупівлі за №3559. Законопроектом пропонується встановити правові та економічні засади здійснення закупівель товарів, робіт і послуг для забезпечення потреб держави та територіальної громади.

244 голосами законопроект було прийнято за основу та в цілому

Парламентарії включили до порядку денного та розглянули законопроект про внесення зміни до статті 39 Закону України «Про здійснення державних закупівель» щодо здійснення державних закупівель Національною поліцією України за №3461.

Проект доповів народний депутат Мустафа Найєм. Він запропонував надати Національній поліції України право застосовувати переговорну процедуру закупівлі у разі нагальної потреби у зв'язку з виникненням особливих економічних чи соціальних обставин, які унеможливлюють дотримання замовниками строків для проведення процедур конкурсних торгів, а саме пов'язаних з негайною ліквідацією наслідків надзвичайних ситуацій техногенного та природного характеру, з особливим періодом.

245 голосами законопроект було прийнято за основу та в цілому.

Народні депутати розглянули проект Закону «Про внесення зміни до пункту 33 розділу VI «Прикінцеві та перехідні положення» Бюджетного кодексу України (щодо будівництва, реконструкції, ремонту, експлуатаційного утримання автомобільних доріг загального користування та розбудови пунктів пропуску через Державний кордон України для автомобільного сполучення) за №3351.

Під час голосування парламентарії висловили зауваження і внесли свої пропозиції щодо розробки єдиного комплексного закону.

За пропозицією автора законопроект було знято з розгляду.

Парламентарії повернулися до законопроекту про внесення змін до деяких законодавчих актів України» (щодо невідворотності покарання осіб, які вчинили тяжкі та особливо тяжкі злочини) за №3465.

Один з авторів, народний депутат В.Сюмар запропонувала прийняти законопроект з поправкою, яку вона зачитала.

Пропозиція за результатами голосування не була підтримана.

Підготовлений до другого читання законопроект про внесення змін до Закону України «Про державне оборонне замовлення за №2090а доповів голова Комітету з питань національної безпеки і оборони Сергій Пашинський.

За результатами сигнального голосування законопроект не набрав необхідної кількості голосів для його прийняття в цілому. Рішення щодо законопроекту буде прийнято пізніше.

Проект Закону про внесення змін до деяких законів України щодо особливостей державної реєстрації органів місцевого самоврядування як юридичних осіб за №3106 доповів голова Комітету з питань промислової політики та підприємництва Віктор Галасюк.

Народні депутати розглянули поправки, на яких наполягали автори.

247 голосами законопроект було прийнято в цілому.

Народні депутати розглянули та прийняли за основу і в цілому проект Закону про схвалення рішення Президента України про допуск підрозділів збройних сил інших держав на територію України у 2016 році для участі у багатонаціональних навчаннях №3720.

240 голосами за основу та в цілому було прийнято законопроект про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо розширення доступу сліпих, осіб з порушеннями зору і хворих на дислексію до виданих творів у спеціальному форматі № 2368а.

Парламентарії розглянули законопроект про внесення змін до статті 15 Закону України «Про судоустрій і статус суддів» щодо удосконалення механізму визначення рівня навантаження на суддів відповідного суду за №2487.

За результатами сигнального голосування законопроект не набрав голосів.

Далі парламентарії розглянули кілька проектів постанов про обрання народних депутатів членами комітетів. Жоден із проектів не набрав голосів.

На прохання Комітету з питань бюджету у засіданні було оголошено перерву до 2 години 30 хвилин.

Після перерви о 2 годині 50 хвилин головуючий оголосив до розгляду проект Закону про Державний бюджет України на 2016 рік за №3000.

Законопроект доповіла Міністр фінансів Наталія Яресько. Вона повідомила, що проект доопрацьовано з урахуванням змін до Податкового кодексу та інших законів, що входили до бюджетного пакету. Під час доопрацювання до законопроекту внесено близько двадцяти змін. Законопроектом на 2016 рік встановлені такі загальні показники Державного бюджету: доходи у сумі 595,1 млрд. грн.; видатки у сумі 684,5 млрд. грн.; дефіцит бюджету визначено у 3,7% прогнозного ВВП.

Проектом передбачено підвищення мінімального прожиткового мінімуму і мінімальної заробітної плати на 12,5% в два етапи: з 1 травня та з 1 грудня. Видатки на оборону та безпеку з урахуванням рішень РНБО визначено на рівні 113,6 млрд. гривень або 5% ВВП. Дефіцит бюджету передбачено на рівні 3,7% ВВП.

Н.Яресько звернулася до народних депутатів з проханням підтримати законопроект за основу та в цілому.

Заступник голови Комітету з питань бюджету Сергій Мельник повідомив про результати засідання Комітету, яке щойно закінчилося. Комітет підтримав зміни та доповнення до статей, зокрема, щодо посилення парламентського контролю за використанням бюджетних коштів та уточнення назви окремих бюджетних програм. Також запропоновано внести зміни до деяких показників, зокрема, щодо збільшення на 100 млн. гривень видатків Міністерству закордонних справ, зменшивши видатки на таку суму Міністерству оборони на озброєння. Також збільшено на 42 млн. гривень видатки Міністерству культури на розвиток та здійснення загальнодержавних культурогічних заходів, передбачені видатки у сумі 200 млн. гривень на закупівлю мамографів. Комітет рекомендує доручити Кабінету Міністрів опрацювати усі доручення і бюджетні пропозиції та внести до 1 березня на розгляд Верховної Ради відповідні пропозиції змін до Державного бюджету на 2016 рік.

С.Мельник повідомив, що загалом подано понад 600 ресурсних пропозицій. Комітет ухвалив рішення рекомендувати Верховній Раді прийняти законопроект №3000 за основу та в цілому з урахуванням пропозицій Комітету.

В обговоренні законопроекту взяли участь представники депутатських фракцій і груп. Вони висловили позиції політичних сил щодо законопроекту.

Законопроект підтримали представники фракцій «Блок Петра Порошенка», «Народний фронт», Радикальної партії, «Воля народу».

Про непідтримку законопроекту заявили представники фракцій «Самопоміч», «Батьківщина», «Опозиційний блок».

Прем'єр-міністр Арсеній Яценюк подякував народним депутатам за участь в доопрацюванні законопроекту, за внесені пропозиції, які зробили його «кращим, сильнішим і ефективнішим».

«Хто б міг сподіватися ще декілька років тому, що податок на заробітню платню, єдиний соціальний внесок, який є і був тягарем для бізнесу, працівника і роботодавця буде зменшений у два рази - з 41% до 22%. І це ваша заслуга. Ми це зробили.

Хто міг сподіватися, що наша бюджетна децентралізація, яка широко критикувалася, в тому числі і в стінах українського парламенту, дасть можливість збільшити доходи місцевих бюджетів на 40% і це гроші, які йдуть на лікарні, на школи, інфраструктуру.

Хто міг сподіватися на те, що накінець-то ми з вами прийдемо до ладу у питанні як збору, так і відшкодування ПДВ. Ми разом з вами провели нову систему адміністрування ПДВ і разом сьогодні провели нову публічну систему відшкодувань ПДВ. І це також ваша і наша заслуга», - зазначив він.

А.Яценюк заявив, що уряд підтримує всі пропозиції депутатських фракцій, які спрямовані на економічну стабілізацію країни.

Глава уряду усвідомлює, що це не найкращий бюджет, адже бюджет завжди вимагає більше ресурсів, більше грошей і більше витрат. «Але ми можемо тратити тільки те, що заробляємо», - наголосив він.

А.Яценюк нагадав про 12% соціальних витрат у наступному році. Він також наголосив, що усвідомлює, що далі треба буде працювати не тільки над цим бюджетом, але й над всіма реформами, як податкової системи, так і медицини, освіти. «22 місяці роботи. Ніхто не сподівався такого прогресу» - зазначив він і сказав, що залишається українським оптимістом. «Ми здатні проводити реформи, ми здатні досягати результату, якщо ми єдині, - завершив А.Яценюк, попросивши парламентаріїв проголосувати за законопроект.

Верховна Рада 263 голосами прийняла законопроект про Державний бюджет України на 2016 рік №3000 за основу та в цілому.

Голова Верховної Ради В.Гройсман після голосування зазначив: «ми розчарували сьогодні всіх тих, хто хотів дестабілізації для України». Він сказав, що цей бюджет не був стратегічним, а скоріше тактичним і висловив переконання, що народні депутати зроблять все для забезпечення стратегічного розвитку нашої держави. «Ми зберегли децентралізацію, ми зберегли спрощену систему, ми зберегли багато речей, на які країна очікувала», - наголосив він.

В.Гройсман запропонував проголосувати за те, щоб пленарне засідання 25 грудня розпочати о 12 годині з оголошення депутатських запитів та виступів народних депутатів, годину запитань до Уряду не проводити.

Парламентарії 242 голосами підтримали цю пропозицію.

Народні депутати також підтримали пропозицію голови Комітету у закордонних справах Ганни Гопко щодо розгляду законопроекту про ратифікацію Угоди (у формі обміну нотами) між Україною та Малайзією про продовження дії Угоди між Україною та Малайзією про направлення Малайзійського персоналу до України у зв'язку з падінням літака «Malaysian Airlines» рейсу MH17 від 1 серпня 2014 року за №0070.

242 голосами законопроект було прийнято за основу та в цілому.

Народний депутат Анатолій Матвієнко запропонував повернутися до прийнятого закону щодо екологічного збору, який набуде чинності з 2017 року. За його словами, з голосу прозвучала поправка, щоб ввести цей закон з 2016 року. Однак, області вже поприймали свої бюджети і зараз вони розбалансовані.

А.Матвієнко запропонував підтримати екологічний збір до спеціального фонду з 2017 року. Він повідомив, що Комітет з питань бюджету за це проголосував.

Головуючий зазначив, що у народних депутатів різні думки щодо законопроекту і тому рішення необхідно відкласти на наступні засідання.

В.Гройсман закрив пленарне засідання, повідомляє Інформаційне Управління ВР України.



Коментарі

Коментарі відсутні. Можливо, ваш буде першим?

Додати коментар

Новости от Киноафиша.юа
Загрузка...
Загрузка...

Останні новини

Вчера поздно вечером враг атаковал многострадальный Харьков. Также в 7 часов утра были нанесені ракетные ударі по Одессе и предместью города Сумы

детальніше
Конфлікти і закони © 2008-2024.

Електронна версія всеукраїнського юридичного журналу «Конфлікти і закони». Свідоцтво про держреєстрацію: КВ № 13326-2210Р від 19.11.2007 р. Повний або частковий передрук матеріалів сайту дозволяється лише після письмової згоди редакції. Увага! Починаючи з 21.11.2013 року (дня провалу євроінтеграції з ЄС), редакція журналу «Конфлікти і закони» (всупереч правилам правопису) залишає за собою право публікувати слова «партія регіонів» та «віктор федорович янукович» з малої літери. Також, починаючи з 29.06.2016 року, редакція «КЗ» залишає за собою право назавжди публікувати на своїх сторінках з малої літери слова (і утворені від них абревіатури) та словосполучення «москва», «росія», «російська федерація», «володимир путін», а разом з ними і скорочення «роскомнадзор» (як і всі інші держустанови росії), порушивши таким чином встановлені правила правопису незалежно від мов, на яких ці слова та назви публікуються. Це наша зброя в інформаційній війні з окупантом.