​Відкрилася сьома сесія Верховної Ради України восьмого скликання

Голова Верховної Ради України Андрій Парубій після реєстрації народних депутатів повідомив, що у пленарному засіданні беруть участь Прем'єр-міністр України Володимир Гройсман і члени Уряду, керівники центральних органів виконавчої влади, судової гілки влади, посадові особи, яких Верховна Рада обирає і дає згоду на призначення, представники громадських організацій і засобів масової інформації, глави дипломатичних представництв та інші офіційні особи.


Голова Верховної Ради України Андрій Парубій відповідно до статті 83 Конституції України оголосив сьому сесію відкритою.


У виконанні хору прозвучав Державний Гімн України.

Голова Верховної Ради України Андрій Парубій виступив перед народними депутатами.

До народних депутатів звернувся Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман.

Представники депутатських фракцій і груп виступили з оголошеннями, заявами, повідомленнями, пропозиціями.

Народні депутати приступили до розгляду питання про порядок денний сьомої сесії Верховної Ради України восьмого скликання.

А.Парубій запропонував проголосувати за проект Постанови про порядок денний сьомої сесії з усіма додатками.

За результатами голосування (за - 158) ця пропозиція не була підтримана.

Головуючий у цьому зв’язку запропонував затвердити порядок денний на перший пленарний тиждень з 5 по 8 вересня.

Народні депутати за результатами кількох голосувань підтримали цю пропозицію і приступили до розгляду питань порядку денного.

Парламентарії не підтримали пропозицію про включення до порядку денного проекту Закону про внесення змін до Податкового кодексу України щодо оподаткування доходів нерезидентів-інвесторів у цінні папери №7052.

Прийнято за основу законопроект про внесення змін до деяких законів України щодо тимчасових дозволів на мовлення в зоні проведення антитерористичної операції та прикордонних районах України.

Проектом (№6565) передбачено запровадження процедури надання дозволу на тимчасове мовлення на територіях з особливим режимом мовлення, а також законодавче закріплення особливих умов щодо переходу від аналогового до цифрового мовлення на окремих адміністративно-територіальних одиницях.

Зокрема, проектом пропонується внести змін до законів України «Про телебачення і радіомовлення», «Про радіочастотний ресурс України» в частині закріплення механізму видачі тимчасових дозволів на мовлення, а також визначення термінів: «тимчасове мовлення», «дозвіл на тимчасове мовлення», «території з особливим режимом мовлення».

Також пропонується внесення змін до Закону України «Про Національну раду України з питань телебачення і радіомовлення» в частині доповнення регуляторних повноважень Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення можливістю надавати дозволи на тимчасове мовлення.

Також планується внести зміни до Закону України «Про радіочастотний ресурс України» та передбачити процедуру надання висновків щодо можливості та умов користування радіочастотним ресурсом України для потреб телерадіомовлення, у тому числі для потреб тимчасового мовлення Державним підприємством «Український державний центр радіочастот».

Народні депутати повернулися до законопроекту про внесення змін до Податкового кодексу України щодо оподаткування доходів нерезидентів-інвесторів у цінні папери №7052. За результатами голосування законопроект не було включено до порядку денного пленарного засідання.

Парламентарії приступили до розгляду поправок до підготовленого до другого читання проекту Закону про освіту №3491-д.

Розглянуто 756 поправок з 1705.

Народні депутати перенесли розгляд сьомої статті законопроекту на вечірнє засідання.

Головуючий закрив ранкове засідання.

Після перерви відбулося вечірнє засідання сьомої сесії Верховної Ради України.

Народні депутати розглянули поправки до законопроекту про освіту №3491-д.

Після закінчення розгляду поправок перший заступник голови Комітету з питань науки і освіти Олександр Співаковський під стенограму зачитав узгоджені пропозиції до законопроекту.

Народний депутат Костянтин Юзов зачитав узгоджений депутатськими фракціями текст статті 7 «Мова освіти» законопроекту та текст Прикінцевих положень.

Народні депутати не підтримали поставлену на підтвердження поправку №1003.

Законопроект було поставлено на голосування для прийняття у другому читанні та в цілому.

Прийнято Закон «Про освіту».

Законодавчий акт регулює суспільні відносини, що виникають у процесі реалізації конституційного права людини на освіту, прав та обов’язків фізичних і юридичних осіб, які беруть участь у реалізації цього права, а також визначає компетенцію державних органів та органів місцевого самоврядування у сфері освіти.Згідно із Законом, «Освіта є основою інтелектуального, духовного, фізичного і культурного розвитку особистості, її успішної соціалізації, економічного добробуту, запорукою розвитку суспільства, об’єднаного спільними цінностями і культурою, та держави.

Метою освіти є всебічний розвиток людини як особистості та найвищої цінності суспільства, її талантів, інтелектуальних, творчих і фізичних здібностей, формування цінностей і необхідних для успішної самореалізації компетентностей, виховання відповідальних громадян, які здатні до свідомого суспільного вибору та спрямування своєї діяльності на користь іншим людям і суспільству, збагачення на цій основі інтелектуального, економічного, творчого, культурного потенціалу Українського народу, підвищення освітнього рівня громадян задля забезпечення сталого розвитку України та її європейського вибору».

Законом встановлено: «Кожен має право на якісну та доступну освіту. Право на освіту включає право здобувати освіту впродовж усього життя, право на доступність освіти, право на безоплатну освіту у випадках і порядку, визначених Конституцією та законами України.

В Україні створюються рівні умови доступу до освіти. Ніхто не може бути обмежений у праві на здобуття освіти. Право на освіту гарантується незалежно від віку, статі, раси, стану здоров’я, інвалідності, громадянства, національності, політичних, релігійних чи інших переконань, кольору шкіри, місця проживання, мови спілкування, походження, соціального і майнового стану, наявності судимості, а також інших обставин та ознак».

Закон передбачає, що право особи на освіту може реалізовуватися шляхом її здобуття на різних рівнях освіти, в різних формах і різних видів, у тому числі шляхом здобуття дошкільної, повної загальної середньої, позашкільної, професійної (професійно-технічної), фахової передвищої, вищої освіти та освіти дорослих.

Закон визначає державну політику у сфері освіти, згідно з якою «освіта є державним пріоритетом, що забезпечує інноваційний, соціально-економічний і культурний розвиток суспільства. Фінансування освіти є інвестицією в людський потенціал, сталий розвиток суспільства і держави».

Державну політику у сфері освіти визначає Верховна Рада України, а реалізують Кабінет Міністрів України, центральний орган виконавчої влади у сфері освіти і науки, інші центральні органи виконавчої влади та органи місцевого самоврядування.

Законом встановлено, що мовою освітнього процесу в закладах освіти є державна мова.

Держава забезпечує кожному громадянинові України право на здобуття формальної освіти на всіх рівнях (дошкільної, загальної середньої, професійної (професійно-технічної), фахової передвищої та вищої), а також позашкільної та післядипломної освіти державною мовою в державних і комунальних закладах.

Закон визначає види освіти, форми здобуття освіти, структуру освіти, організаційно-правовий статус закладів освіти, встановлює автономію закладу освіти, управління закладом освіти, права і обов’язки засновника закладу освіти.

Закон також удосконалює систему управління освітою, визначає вимоги до формування змісту освіти, врегульовує питання економічної діяльності закладів освіти.

Закон прийнято з урахуванням пропозицій Комітету з питань науки і освіти.

Проект Закону зареєстровано за №3491-д.

До порядку денного 253 голосами було включено проект Закону №7052.

Головуючий закрив вечірнє засідання.

6 вересня народні депутати працюватимуть у комітетах, комісіях і фракціях.

Наступне засідання сьомої сесії відбудеться у четвер, 7 вересня.

За матеріалами Інформаційного управління ВР України

Фото з прямої трансляції на каналі «Рада»



Коментарі

Коментарі відсутні. Можливо, ваш буде першим?

Додати коментар

Новости от Киноафиша.юа
Загрузка...
Загрузка...

Останні новини

Вчера поздно вечером враг атаковал многострадальный Харьков. Также в 7 часов утра были нанесені ракетные ударі по Одессе и предместью города Сумы

детальніше
Конфлікти і закони © 2008-2024.

Електронна версія всеукраїнського юридичного журналу «Конфлікти і закони». Свідоцтво про держреєстрацію: КВ № 13326-2210Р від 19.11.2007 р. Повний або частковий передрук матеріалів сайту дозволяється лише після письмової згоди редакції. Увага! Починаючи з 21.11.2013 року (дня провалу євроінтеграції з ЄС), редакція журналу «Конфлікти і закони» (всупереч правилам правопису) залишає за собою право публікувати слова «партія регіонів» та «віктор федорович янукович» з малої літери. Також, починаючи з 29.06.2016 року, редакція «КЗ» залишає за собою право назавжди публікувати на своїх сторінках з малої літери слова (і утворені від них абревіатури) та словосполучення «москва», «росія», «російська федерація», «володимир путін», а разом з ними і скорочення «роскомнадзор» (як і всі інші держустанови росії), порушивши таким чином встановлені правила правопису незалежно від мов, на яких ці слова та назви публікуються. Це наша зброя в інформаційній війні з окупантом.