​Пленарне засідання Верховної Ради України 31 травня 2019 року

Голова Верховної Ради України Андрій Парубій відкрив ранкове засідання. Головуючий повідомив, що в пленарному засіданні беруть участь члени Кабінету Міністрів на чолі з Першим віце-прем’єр-міністром Степаном Кубівим. Розпочалася «Година запитань до Уряду».


Головуючий надав слово для виступу Першому віце-прем’єр-міністру Степану Кубіву.

Перший віце-прем’єр-міністр відзвітувавпро три роки реформ в економіці країни.

С.Кубів поінформував про п’ять ключових економічних реформ, впроваджених Мінекономіки: підтримка експорту, спрощення бізнес-клімату, реформа державних закупівель, реформа управління державною власністю і розвиток промисловості та оборонно-промислового комплексу.

«Ці реформи демонструють відчутний прогрес. Зокрема, наприклад, спрощення бізнес-клімату. Основним нашим здобутком у цьому є скорочення тіньової економіки. У 2018 р. в Україні зафіксовано найнижчий рівень тіньової економіки за останні 11 років - 30% від ВВП. Це на 10% нижче ніж у 2015 р.», - зазначив урядовець, додавши, що єдиним шляхом зниження тіньової економіки є продовження реформ і дерегуляції.

За словами Першого віце-прем’єр-міністра, зусилля Уряду вплинули на життя української родини. «Ми вгамували інфляцію на рівні 8,8% у квітні 2019 р. А зарплати зросли. Статистика свідчить, що середня зарплата виросла на еквівалент 170 дол. -з близько 210 дол. у грудні 2015 р. до 383 дол. у квітні 2019 р. І це лише за даними офіційної статистики. Сайти пошуку роботи вказують на те, що у приватному секторі середня зарплата у квітні 2019 р. складає вже еквівалентом 438 дол. за курсом Національного банку. Це означає в першу чергу, що приватний сектор покращив свої справи і має можливість платити вищі зарплати. Мінімальна зарплата зросла з 55 дол. на січень 2016 р. до 150 дол. на січень 2019 р. Це вже свідома позиція Уряду. Українці повинні мати гідний рівень життя порівняно з європейськими сусідами. Але Уряд України не може адміністративно встановити всім високі зарплати. Це змусить бізнес іти в тінь. Тому нашим баченням завжди було створювати умов для розвитку, зокрема, для виробництва та експорту», - зазначив С.Кубів.

Перший віце-прем’єр-міністр також поінформував про економічні здобутки на зовнішніх ринках. За його словами, величезним досягненням є укладення Угоди про зону вільної торгівлі з Європейським Союзом. «Це дозволило зробити ЄС основним торговельним партнером для України та компенсувати втрачений російський ринок», - сказав він. Доповідач повідомив, що сьогодні частка ЄС в експорті товарів і послуг складає 42,6% і вона постійно зростає.

Перший віце-прем’єр-міністр також поінформував про результати реформ в інших сферах економіки, зокрема в оборонно-промисловому комплексі, виробництво нових зразків високоточного озброєння та ракетної та бронетехніки, впровадження нових технологій у виробництво тощо.

С.Кубів наприкінці виступу зазначив, що Міністерство продовжить працювати і після зміни політичного керівництва. «Реформи роблять люди… Від спеціалісти до державного секретаря – це люди віддані державі Україна і державницькій позиції», - наголосив він.

С.Кубів у два місяці, що залишилося працювати цьому Уряду, запропонував народним депутатам поставити в порядок денний та прийняти лише три закони, які суттєво стимулюються економічний розвиток країни – це законопроекти про концесії №8125, законопроект щодо стимулювання інвестиційної діяльності №8124 і так законопроект про так звану «економічну декомунізацію» №4650.

Члени Уряду відповіли на запитання депутатських фракцій і народних депутатів з наступних питань: сприяння розвитку бізнесу, дотримання економічних пріоритетів, протидія рейдерству, нарікання на роботу обласного управління Держгеокадастру ; розслідування трагедії на шахті «Лісова», забезпечення виплати зарплати шахтарям; розрахунки за газ населенням, його постачання і ціноутворення; ремонт доріг, зокрема, у Вінницькій та Луганській області; контроль ефективності використання коштів в регіонах; боротьба з корупцію під час виборів; облаштування пішохідних переходів на лінії розмежування з тимчасово окупованими територіями на сході України; допомога громадянам України, які покинули Сирію; відповідальність посадовців МОЗ за підсумками звіту Рахункової палати, організація надання медичної допомоги населенню; діяльність мистецьких і музичних шкіл; відповідальність туроператорів, розвиток туризму, будівництво доріг до туристичних об’єктів.

На цьому «година запитань до Уряду» завершилася.

Із заявою від двох фракцій виступив голова фракції Радикальної партії Олег Ляшко.

Перший заступник Голови Верховної Ради України Ірина Геращенко оголосила депутатські запити.

Народні депутати виступили з репліками у відповідь на свої запити.

Головуюча оголосила перерву у засіданні на 30 хвилин.

Народні депутати після закінчення перерви виступили із заявами повідомленнями, пропозиціями.

Заступник Голови Верховної Ради України Оксана Сироїд закрила пленарне засідання.

Наступне пленарне засідання відбудеться у вівторок, 4 червня.

За матеріалами Інформаційного управління ВР України

Фото з прямої трансляції на каналі «Рада»



Коментарі

Коментарі відсутні. Можливо, ваш буде першим?

Додати коментар

Новости от Киноафиша.юа
Загрузка...
Загрузка...

Останні новини

Враг продолжает атаковать нашу страну с воздуха: двумя баллистическими ракетами Искандер М 16 ударными беспилотниками типа «шахед»

детальніше
Конфлікти і закони © 2008-2024.

Електронна версія всеукраїнського юридичного журналу «Конфлікти і закони». Свідоцтво про держреєстрацію: КВ № 13326-2210Р від 19.11.2007 р. Повний або частковий передрук матеріалів сайту дозволяється лише після письмової згоди редакції. Увага! Починаючи з 21.11.2013 року (дня провалу євроінтеграції з ЄС), редакція журналу «Конфлікти і закони» (всупереч правилам правопису) залишає за собою право публікувати слова «партія регіонів» та «віктор федорович янукович» з малої літери. Також, починаючи з 29.06.2016 року, редакція «КЗ» залишає за собою право назавжди публікувати на своїх сторінках з малої літери слова (і утворені від них абревіатури) та словосполучення «москва», «росія», «російська федерація», «володимир путін», а разом з ними і скорочення «роскомнадзор» (як і всі інші держустанови росії), порушивши таким чином встановлені правила правопису незалежно від мов, на яких ці слова та назви публікуються. Це наша зброя в інформаційній війні з окупантом.