​Перше пленарне засідання Верховної Ради України IX скликання

Голова Підготовчої депутатської групи Дмитро Разумков відкрив першу сесію Верховної Ради України дев’ятого скликання. Головуючий повідомив, що за результатами виборів, які відбулися 21 липня 2019 року, Центральна виборча комісія зареєструвала 423 народних депутати. Склали присягу, вступили на посаду і зареєструвалися для участі в першому пленарному засіданні 422 народних депутати.


«Таким чином, Верховна Рада України дев’ятого скликання є повноважною і може здійснювати свої конституційні повноваження», - зазначив Д.Разумков.

Для участі у першому пленарному засіданні зареєструвалося 405 народних депутатів.

Голова Підготовчої депутатської групи надав слово найстаршому за віком народному депутатові Юлію Іоффе, який оголосив першу сесію Верховної Ради України дев’ятого скликання відкритою.

У виконанні народного хору прозвучав Гімн України.

Д.Разумков оголосив про припинення повноважень Верховної Ради України восьмого скликання. Парламентарії оплесками подякували своїм попередникам за роботу.

Головуючий повідомив, що для ведення пленарних засідань потрібно сформувати Тимчасову президію. Д.Разумков зазначив, що Тимчасова президія першої сесії складається із шести народних депутатів. До її складу входять Голова Підготовчої депутатської групи та по одному представникові від кожної політичної партії, між виборчими списками яких розподілено депутатські мандати.

Д.Разумков поінформував про персональний склад членів Тимчасової президії, визначений представниками політичних партій.

Головуючий поставив на голосування проект Постанови «Про Тимчасову президію першої сесії Верховної Ради України дев'ятого скликання» (№1001).

Верховна Рада 390 голосами ухвалила проект постанови за основу і в цілому.

Головуючий запросив членів Тимчасової президії зайняти свої місця і приступити до виконання своїх обов'язків.

Члени Тимчасової президії першої сесії зайняли свої місця.

Народні депутати підтримали пропозицію головуючого про продовження пленарного засідання після 18.00 до завершення розгляду усіх питань порядку денного. За дану пропозицію проголосували 359 народних депутатів.

Д.Разумков зазначив, що послідовність розгляду питань на першій сесії новообраної Верховної Ради, визначено Регламентом роботи Верховної Ради, а саме 16 статтею. Він поставив на голосування проект Постанови «Про порядок денний першої сесії Верховної Ради України дев'ятого скликання на період розгляду організаційних питань першої сесії Верховної Ради України дев'ятого скликання» (№1004).

Парламентарії 306-ма голосами підтримали цей проект постанови.

Головуючий надав слово Прем'єр-міністрові України Володимиру Гройсману, який оголосив про складення, відповідно до Конституції, повноважень Кабінету Міністрів.

«Наша робота протягом останніх трьох років була направлена на покращення життя громадян», - зазначив В.Гройсман. Він побажав успіху новому складу Верховної Ради і Кабінету Міністрів.

Д.Разумков нагадав, що згідно з Конституцією України Кабінет Міністрів, який склав повноваження перед новообраною Верховною Радою, продовжує виконувати свої повноваження до початку роботи новосформованого Кабінету Міністрів.

Головуючий оголосив наступне питання порядку денного - про формування депутатських фракцій і груп.

Він оголосив під стенограму, що згідно з протоколами зборів представників політичних сил, обраних до парламенту, у Верховній Раді дев'ятого скликання сформовано і зареєстровано п'ять фракцій та одну групу.

Д.Разумков повідомив: «Відповідно до статті 83 Конституції України, депутатська фракція у Верховній Раді України, до складу якої входять більшість народних депутатів від конституційного складу Верховної Ради України, має право коаліції депутатських фракцій у Верховній Раді України». Він також оголосив, що зареєстрована депутатська фракція партії «Слуга народу» налічує 254 народних депутати, що становить більшість народних депутатів від кількісного складу Верховної Ради України і, відповідно до Конституції України, має права коаліції депутатських фракцій у Верховній Раді України.

Головуючий оголосив технічну перерву до 14.00 для переформатування системи «Рада» під голосування відповідно до приналежності народних депутатів до фракцій.

Після перерви головуючий надав слово Голові Верховної Ради України восьмого скликання Андрію Парубію для виступу з доповіддю «Про стан законодавчої роботи Верховної Ради України восьмого скликання».

А.Парубій підбив підсумки роботи парламенту за п’ять років восьмого скликання. Він наголосив: «Головним завданням восьмого скликання було забезпечення національної безпеки країни в широкому розумінні». Водночас, за словами Голови Верховної Ради, проводився цілий ряд реформ.


Народні депутати перейшли до розгляду питання про обрання Лічильної комісії Верховної Ради України дев’ятого скликання.

Верховна Рада 388 голосами прийняла Постанову «Про Лічильну комісію Верховної Ради України дев'ятого скликання» (№1002).

Д.Разумков оголосив до розгляду питання про обрання Голови Верховної Ради України і звернувся до депутатських фракцій і груп з проханням вносити кандидатури на цю посаду.

Головуючий надав слово представнику фракції «Слуга Народу», який вніс кандидатуру на посаду Голови Верховної Ради України народного депутата Дмитра Разумкова.

Далі засідання веде член Тимчасової президії Руслан Стефанчук.

Він зазначив, що під час виступів була запропонована одна кандидатура - народного депутата Дмитра Разумкова - і надав йому слово для виступу.

На початку виступу Д.Разумков відзначив, що останні роки постійно падала довіра до Верховної Ради і «український народ вирішив покласти цьому край, проголосувавши на дострокових парламентських виборах». За словами кандидата на посаду, завдання Верховної Ради дев’ятого скликання – відновити довіру народу.


Він окреслив завдання, які необхідно вирішити парламенту.

Д.Разумков відповів на запитання народних депутатів.

Парламентарії перейшли до обговорення кандидатури Д.Разумкова на посаду Голови Верховної Ради України.

Співголова фракції політичної партії «Європейська Солідарність» Ірина Геращенко під час виступу з трибуни оголосила про перехід фракції в опозицію.

В обговоренні також взяли участь представники депутатської групи «За майбутнє», фракції політичної партії «Опозиційна платформа – За життя» і фракції політичної партії Всеукраїнське об’єднання «Батьківщина».

Головою Верховної Ради України дев’ятого скликання обрано народного депутата Дмитра Разумкова. За це рішення проголосували 382 народних депутати.

Д.Разумков подякував народним депутатам за довіру і зайняв місце голови у президії.

Верховна Рада перейшла до розгляду питання про Першого заступника і заступників Голови Верховної Ради.

Першим заступником Голови Верховної Ради дев'ятого скликання обрано члена фракції політичної партії «Слуга Народу» Руслана Стефанчука. Дану кандидатуру підтримали 330 народних депутати.

На посаду заступника Голови Верховної Ради дев'ятого скликання чотири політичні сили, представлені в парламенті, запропонували свої кандидатури: від фракції політичної партії «Європейська Солідарність» - народний депутат Мустафа Джемілєв, від фракції політичної партії Всеукраїнське об’єднання «Батьківщина» - народний депутат Олена Кондратюк, від групи народних депутатів «За майбутнє» - народний депутат Ірина Констанкевич, від фракції політичної партії «Опозиційна платформа – За життя» - народний депутат Нестор Шуфрич.

Заступником Голови Верховної Ради дев'ятого скликання обрано представника фракції політичної партії Всеукраїнське об’єднання «Батьківщина» Олену Кондратюк, за яку проголосували 318 народних депутатів.

Головуючий оголосив до розгляду питання про позачергове послання Президента України про внутрішнє і зовнішнє становище України.

Голова Верховної Ради оголосив, що у засіданні бере участь Президент України Володимир Зеленський.

Д.Разумков надав слово для виступу Президентові України.

Президент України привітав народних депутатів зі вступом до повноважень і початком роботи. Він закликав більше голосувати, більше приймати законів.

В.Зеленський висловив сподівання, що новий парламент «включить п’яту швидкість» і почне ефективно працювати.

Він окреслив виклики та завдання, які стоять перед Верховною Радою дев'ятого скликання.

Головуючий оголосив до розгляду питання про призначення Прем'єр-міністра України.


Голова Верховної Ради повідомив, що до Президента України надійшло подання за підписом керівника депутатської фракції партії «Слуга народу» про призначення на посаду Прем'єр-міністра України Олексія Гончарука.

В.Зеленський підписав подання про призначення Олексія Гончарука на посаду Прем'єр-міністра України і пропонує народним депутатам підтримати це подання.

О.Гончарук виступив перед Верховною Радою. Зокрема, він розповів про своє бачення проблем економіки країни.

Кандидат на посаду Прем'єр-міністра України висловив переконання, що всі проблеми дозволить вирішити економічне зростання, а також окреслив шляхи його досягнення.

Він закликав народних депутатів підтримати запропоновану ним команду.


О.Гончарук відповів на запитання представників фракцій Верховної Ради.

Народні депутати 290 голосами підтримали призначення Олексія Гончарука на посаду Прем'єр-міністра України.

Верховна Рада перейшла до розгляду питання про призначення Міністра оборони України.

Президент України Володимир Зеленський вніс на затвердження Верховної Ради кандидатуру Андрія Загороднюка на посаду Міністра оборони України.

Голова Верховної Ради оголосив перерву у сесійному засіданні на 15 хвилин.

Після перерви Д.Разумков надав слово для виступу А.Загороднюку.


Кандидат на посаду Міністра оборони наголосив на необхідності продовження реформування української армії. Він підкреслив особливу роль кадрів, висловився за продовження просування армії до стандартів НАТО. Також А.Загороднюк зупинився на питаннях доброчесності.

А.Загороднюк відповів на запитання представників фракцій Верховної Ради.

Народні депутати затвердили Андрія Загороднюка Міністром оборони України. Постанову Верховної Ради «Про призначення А.Загороднюка Міністром оборони України» (№1023) підтримали 314 народних депутатів.

Головуючий повідомив, що Президент України вніс подання до парламенту щодо призначення Міністром закордонних справ Вадима Пристайка.

Виступаючи перед народними депутатами, кандидат на посаду Міністра закордонних справ назвав першочерговими завданнями відновлення миру на сході України і повернення Криму. «Нам потрібні мир і стабільність – все те, що краде у нас війна», - сказав він. В.Пристайко розповів про кроки, направлені на відновлення миру.

Кандидат наголосив на прагматизмі у зовнішній політиці, та нарощенні експорту.

В.Пристайко відповів на запитання народних депутатів.

Після завершення обговорення Верховна Рада 310-ма голосами підтримала проект Постанови «Про призначення Пристайка В.В. на посаду Міністра закордонних справ України» (№1024).

Парламентарії взяли до відома роздану народним депутатам Доповідь Підготовчої депутатської групи з організації роботи Верховної Ради України IX скликання.

Верховна Рада 333-ма голосами прийняла постанову «Про звільнення Грицака В.С. з посади Голови Служби безпеки України», якою підтримала відповідне подання Президента України.

Народні депутати перейшли до розгляду подання Президента України про призначення на посаду Голови Служби безпеки України Івана Баканова.

Виступаючи перед народними депутатами кандидат на посаду наголосив на необхідності реформування Служби безпеки України, «щоб кожна людина відчувала себе захищеною». І.Баканов підкреслив необхідність спільного прийняття Закону про Службу безпеки України.

І.Баканов відповів на запитання представників фракцій Верховної Ради.

Проект Постанови «Про призначення Баканова І.Г. на посаду Голови Служби безпеки України» (№1021) підтримали 319 народних депутатів.

Головуючий на сесійному засіданні оголосив технічну перерву на 15 хвилин.

Д.Разумков оголосив до розгляду питання про призначення складу Кабінету Міністрів України.


Головуючий повідомив, що Прем’єр-міністр України Олексій Гончарук вніс на затвердження Верховної Ради персональний склад Кабінету Міністрів України, запропонований депутатською фракцією партії «Слуга народу» на правах коаліції.

Голова Верховної Ради надав слово О.Гончаруку, який представив кандидатури до Кабінету Міністрів України.

Народні депутати обговорили запропоновані кандидатури.

Верховна Рада України за поданням Прем’єр-міністра України затвердила Кабінет Міністрів України. За дане рішення проголосував 281 депутат.

Кабінет Міністрів України затверджено у такому складі:

Віце-прем'єр-міністр України з питань європейської і євроатлантичної інтеграції Дмитро Кулеба;
Віце-прем'єр-міністр України - міністра цифровий трансформації Михайло Федоров;
Міністр Кабінету Міністрів України Дмитро Дубілет;
Міністр розвитку економіки, торгівлі і сільського господарства Тимофій Милованов;
Міністр юстиції України Денис Малюська;
Міністр фінансів України Оксана Маркарова;
Міністр енергетики та захисту навколишнього середовища України Олексій Оржель;
Міністр інфраструктури України Владислав Криклій;
Міністр розвитку громад і територій України Олена Бабак;
Міністр освіти і науки України Анна Новосад;
Міністр охорони здоров'я України Зоряна Скалецька;
Міністр культури, молоді та спорту України Володимир Бородянський;
Міністр соціальної політики України Юлія Соколовська;
Міністр внутрішніх справ України Арсен Аваков;
Міністр у справах ветеранів, тимчасово окупованих територій і внутрішньо переміщених осіб України Оксана Коляда.

Д.Разумков оголосив що народні депутати України, призначені до складу Кабінету Міністрів України написали заяви про дострокове складення припинення повноважень народного депутата.

Верховна Рада прийняла рішення про дострокове припинення повноважень народного депутата України: Дениса Малюська, Олексія Оржеля, Владислава Криклія, Анни Новосад та Михайла Федоріва.

Прем’єр-міністр України Олексій Гончарук зачитав текст присяги новообраного члена Кабінету Міністрів України. Члени Кабінету Міністрів скріпили присягу особистими підписами.

О.Гончарук виступив перед народними депутатами і попросив час для оцінки стану справ, після чого обіцяє подати у Верховну Раду програму Кабінету Міністрів. Він також закликав парламентаріїв до конструктиву.

Народні депутати прийняли Постанову «Про звільнення з посад членів Кабінету Міністрів України» (№1005), якою звільнили попередній склад Кабінету Міністрів.

Народні депутати 318-ма голосами затвердили проект Постанови «Про перелік, кількісний склад і предмети відання комітетів Верховної Ради України дев'ятого скликання» (№1003).

Згідно з даним документом, у Верховній Раді України дев’ятого скликання працюватимуть 23 комітети з мінімальною кількістю народних депутатів – 5, максимальною – 34.

Верховна Рада прийняла Постанову «Про обрання голів, перших заступників, заступників голів, секретарів, членів комітетів Верховної Ради України дев'ятого скликання» (№1077- на заміну). Даний документ підтримали 299 народних депутатів.

Головуючий оголосив, що для розгляду подальших питань порядку денного сьогоднішнього засідання необхідні рішення ряду комітетів Верховної Ради.

У пленарному засіданні оголошено перерву на 30 хвилин, під час якої відбудуться засідання комітетів.

Верховна Рада почала розгляд подання Президента України про надання згоди на звільнення Юрія Луценка з посади Генерального прокурора України.



Головуючий надав слово для виступу Ю.Луценку. Він сказав, що основним його завданням на посаді Генерального прокурора протягом трьох з половиною років було реформування цієї структури. На думку Ю.Луценка, він виконав це завдання. Водночас, він наголосив на необхідності реформування законодавства з метою підвищення ефективності даного органу.

Верховна Рада ухвалила Постанову «Про надання згоди на звільнення Президентом України Луценка Ю.В. з посади Генерального прокурора України» (№1018). За це даний документ проголосували 317 народних депутатів.

Голова Верховної Ради оголосив до розгляду проект Постанови «Про надання згоди на призначення Президентом України Рябошапки Р.Г. на посаду Генерального прокурора» (№1019).

Д.Разумков надав слово для виступу Руслану Рябошапці.

Кандидат на посаду Генерального прокурора заявив про необхідність оновлення і перезавантаження системи прокуратури, налагодження взаємодії з іншими правоохоронними органами, а також підвищення ефективності роботи прокуратури.

Верховна Рада дала згоду на призначення Президентом України Р.Рябошапки на посаду Генерального прокурора. Дане рішення підтримали 312 народних депутатів.

Верховна Рада 277-ма голосами прийняла рішення про скасування постанови «Про подальшу роботу над законопроектом про внесення змін до Конституції України (щодо недоторканності народних депутатів України)» (№ 2557-VIII), як такої, що втратила чинність.

Даним документом встановлювалося, що пропозиції та поправки до законопроекту «Про внесення змін до статті 80 Конституції України (щодо недоторканності народних депутатів України)» можуть подаватися - до 19 жовтня 2018 року (включно).


Верховна Рада перейшла до розгляду проекту Закону «Про внесення змін до статті 80 Конституції України (щодо недоторканності народних депутатів України)» (№7203).

Даним законопроектом вилучаються два абзаци статті 80 Конституції України, які обумовлюють недоторканність народних депутатів України, а саме: «Народним депутатам України гарантується депутатська недоторканність» і

«Народні депутати України не можуть бути без згоди Верховної Ради України притягнені до кримінальної відповідальності, затримані чи заарештовані».

Нова редакція даної статті Конституції пропонується у такому вигляді: «Стаття 80. Народні депутати України не несуть юридичної відповідальності за результати голосування або висловлювання у парламенті та його органах, за винятком відповідальності за образу чи наклеп».

Народні депутати прийняли проект Постанови «Про попереднє схвалення законопроекту про внесення змін до статті 80 Конституції України (щодо недоторканності народних депутатів України) (№1095). За цей документ проголосували 363 народних депутатів.

Д.Разумков повідомив, що до Верховної Ради надійшов лист від Президента України Володимира Зеленського від 29 серпня 2019 року з переліком законопроектів, визначених як невідкладні, для позачергового розгляду Верховною Радою.

По кожному із законопроектів народні депутати прийняли рішення про скорочення строків розгляду та доручили комітетам, до предметів відання яких відносяться дані законодавчі акти, терміново підготувати їх до розгляду.

Голова Верховної Ради оголосив про продовження розгляду питань порядку денного.

Верховна Рада прийняла Постанову «Про календарний план проведення другої сесії Верховної Ради України дев'ятого скликання» (№1087). Проектом передбачено, що друга сесія Верховної Ради дев'ятого скликання має розпочатися у вівторок, 3 вересня. Документ підтримали 278 народних депутатів.

Головуючий оголосив до розгляду проект Постанови «Про порядок висвітлення роботи Верховної Ради України дев’ятого скликання» (№1006). За даний проект постанови проголосували 277 народних депутатів.

Д.Разумков закрив пленарне засідання першої сесії.

Чергова, друга сесія Верховної Ради України дев’ятого скликання, розпочнеться у вівторок, 3 вересня.

За матеріалами Інформаційного управління ВР України

Фото з прямої трансляції на каналі «Рада»



Коментарі

Коментарі відсутні. Можливо, ваш буде першим?

Додати коментар

Новости от Киноафиша.юа
Загрузка...
Загрузка...

Останні новини

В ночь на сегодняшний день противник нанес авиационный удар по Украине с применением 3 крылатых ракет и одной противорадиолокационной ракеты

детальніше
Конфлікти і закони © 2008-2024.

Електронна версія всеукраїнського юридичного журналу «Конфлікти і закони». Свідоцтво про держреєстрацію: КВ № 13326-2210Р від 19.11.2007 р. Повний або частковий передрук матеріалів сайту дозволяється лише після письмової згоди редакції. Увага! Починаючи з 21.11.2013 року (дня провалу євроінтеграції з ЄС), редакція журналу «Конфлікти і закони» (всупереч правилам правопису) залишає за собою право публікувати слова «партія регіонів» та «віктор федорович янукович» з малої літери. Також, починаючи з 29.06.2016 року, редакція «КЗ» залишає за собою право назавжди публікувати на своїх сторінках з малої літери слова (і утворені від них абревіатури) та словосполучення «москва», «росія», «російська федерація», «володимир путін», а разом з ними і скорочення «роскомнадзор» (як і всі інші держустанови росії), порушивши таким чином встановлені правила правопису незалежно від мов, на яких ці слова та назви публікуються. Це наша зброя в інформаційній війні з окупантом.