​Пленарні засідання Верховної Ради України дев’ятого скликання 4 лютого 2020 року

Голова Верховної Ради України Дмитро Разумков відкрив ранкове пленарне засідання. Для участі у пленарному засіданні зареєструвалося 360 народних депутатів. Перший заступник Голови Верховної Ради України Руслан Стефанчук запросив на трибуну для виступу Голову Верховної Ради України Дмитра Разумкова.


Дмитро Разумков виступив перед народними депутатами і підбив підсумки роботи під час другої сесії Верховної Ради дев’ятого скликання.

«Не дивлячись на те, що друга сесія Верховної Ради дев’ятого скликання іноді була достатньо важка, іноді в залі були більш ніж серйозні дискусії, іноді вони були навіть на межі, однак, незважаючи на це, Верховна Рада дев’ятого скликання працює злагоджено. І це не лише заслуга монобільшості, або окремих фракцій, це заслуга всієї Верховної Ради, кожного народного депутата», - сказав Голова Верховної Ради. Він також нагадав, що «більш ніж половина законопроєктів, які стали законами під час роботи другої сесії, набрали конституційну більшість голосів і були підтримані 300 голосів».

Дмитро Разумков подякував усім народним депутатам за те, що вдалося багато що зробити під час роботи другої сесії. Він нагадав основні закони, які були ухвалені у цей період, зокрема: зняття депутатської недоторканності, повернення відповідальності за незаконне збагачення, вчасне прийняття Державного бюджету на 2020 рік, також «були прибрані багато схем, які містили в собі корупцію».

Водночас, Голова Верховної Ради наголосив: «Ми з вами повинні зробити багато речей, які обіцяли виборцям фракції, а на час партії, які йшли до парламенту». Зокрема, за його словами, необхідно продовжити роботу над законом, направленим на боротьбу з кнопкодавством.

Дмитро Разумков нагадав, що Верховна Рада повертається до гарної традиції – роботи за Планом законодавчої роботи Верховної Ради України. «Ми нарешті зможемо планово підійти до виконання своїх обов’язків, що, я впевнений, вплине і на якість тих законів, які ми з вами будемо приймати», - сказав він.

Очільник Верховної Ради також висловив сподівання, що «Парламент зможе зберегти той ефективний темп, але збільшити якість роботи. І це залежить від кожного з нас».

Дмитро Разумков побажав плідної роботи народним обранцям.

Голова Верховної Ради України подякував членам Уряду та гостям, які взяли участь у відкритті третьої сесії.

Головуючий надав слово представникам депутатських фракцій і груп для виступів.

Після закінчення виступів із заявою від двох фракцій виступив народний депутат Володимир Арешонков. У заяві містилася вимога щодо представлення народних депутатів депутатської групи «Довіра» у всіх діючих органах Верховної Ради.

Головуючий оголосив до розгляду проект Постанови про порядок денний третьої сесії Верховної Ради України дев'ятого скликання №2835.

Постанову було прийнято 246 голосами «за» в цілому.

Головуючий надав слово Прем’єр-міністру України Олексію Гончаруку, який доповів проект Постанови про звільнення Бабак А.В. з посади Міністра розвитку громад та територій України №2767.

Міністр розвитку громад та територій України Альона Бабак пояснила причини, з яких вона залишає займану посаду.

В обговоренні проекту взяли участь представники депутатських фракцій. У виступах всі промовці наголосили на тому, що їх фракції не будуть голосувати за відставку А.Бабак.

Під час виступів пропонувалося дати доручення ДБР розслідувати наведені у виступі факти у заяві Міністра розвитку громад та територій України щодо тиску на неї.

А.Бабак наголосила, що вона написала заяву за власним бажання і це її особисте рішення. Вона також уточнила, що «система на неї не тисне». Міністр звернулася до народних депутатів з проханням задовольнити її заяву.

Головуючий поставив на голосування проект Постанови для прийняття в цілому.

266 голосами «за» Постанову було прийнято в цілому.

До розгляду оголошено Проект Постанови про призначення Шмигаля Д.А. Віце-прем'єр-міністром України - Міністром розвитку громад та територій України №2768.

Прем’єр-міністр України Олексій Гончарук перед тим як доповісти проект подякував А.Бабак за роботу.

Нове призначення він пояснив необхідністю посилити роботу Уряду щодо поглиблення реформи децентралізації та продовження розпочатого руху.

Голова Комітету з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування Андрій Клочко доповів рішення Комітету, який рекомендує Верховній Раді прийняти Постанову.

Перед народними депутатами виступив кандидат на посаду Віце-прем'єр-міністром України - Міністром розвитку громад та територій України Денис Шмигаль.

278 голосами «за» проект Постанови прийнято в цілому.

Віце-прем'єр-міністр України - Міністр розвитку громад та територій України Денис Шмигаль склав присягу члена Кабінету Міністрів.

Проект Закону про внесення змін до статей 76 та 77 Конституції України (щодо зменшення конституційного складу Верховної Ради України та закріплення пропорційної виборчої системи) №1017 для попереднього схвалення доповіла заступник Голови Комітету з питань правової політики Ольга Совгиря.

Доповідачка зазначила, що метою запропонованих законопроектом змін є реформування окремих аспектів статусу парламенту з метою оптимізації загальних засад статусу єдиного органу законодавчої влади.

Проектом пропонується внести необхідні зміни до статей 76 та 77 Конституції України щодо зменшення конституційного складу Верховної Ради України, закріпити додаткові умови реалізації права бути обраним народним депутатом України та закріпити пропорційну виборчу систему.

У своєму Висновку від 16 грудня 2019 року №8-в/2019 Конституційний Суд України визнав Законопроект таким, що відповідає вимогам статей 157 і 158 Конституції України.

О.Совгиря повідомила, що Комітет з питань правової політики вирішив переглянути свій висновок від 18 грудня 2019 року та за результатами повторного розгляду рекомендувати Верховній Раді України попередньо схвалити поданий Президентом України як невідкладний проект Закону про внесення змін до статей 76 та 77 Конституції України (щодо зменшення конституційного складу Верховної Ради України та закріплення пропорційної виборчої системи) (реєстр. №1017 від 29 серпня 2019 року).

Представник Президента України у Конституційному Суді України Федір Веніславський у виступі виклав аргументи Глави держави щодо необхідності прийняття законопроекту №1017 та закликав народних депутатів попередньо схвалити законопроект.

В обговоренні питання взяли участь представники депутатських фракцій і груп.

В пленарному засіданні оголошено перерву на 30 хвилин.

Після перерви народні депутати продовжили обговорювати законопроект про внесення змін до статей 76 та 77 Конституції України (щодо зменшення конституційного складу Верховної Ради України та закріплення пропорційної виборчої системи) №1017.

Верховна Рада 236 голосами «за» прийняла Постанову «Про попереднє схвалення законопроекту про внесення змін до статей 76 та 77 Конституції України (щодо зменшення конституційного складу Верховної Ради України та закріплення пропорційної виборчої системи) №1017.

Народні депутати розглядають питання про подальшу роботу над законопроектами про внесення змін до Конституції України.

Проект Закону про внесення змін до статті 106 Конституції України (щодо закріплення повноважень Президента України утворювати незалежні регуляторні органи, Національне антикорупційне бюро України, призначати на посади та звільняти з посад Директора Національного антикорупційного бюро України і Директора Державного бюро розслідувань) №1014 доповів Голова Комітету з питань правової політики Андрій Костін.

Він зазначив, що метою запропонованих Законопроектом змін є оптимізація повноважень глави держави з метою закріплення за ним реальних повноважень щодо утворення незалежних регуляторних органів, Національного антикорупційного бюро України, призначення на посади та звільнення з посад членів незалежних регуляторних органів, Директора Національного антикорупційного бюро України та Директора Державного бюро розслідувань.

А.Костін доповів рішення Комітету з питань правової політики, який рекомендував Верховній Раді установити 30-денний строк подання пропозицій та поправок до законопроекту про внесення змін до статті 106 Конституції України (щодо закріплення повноважень Президента України утворювати незалежні регуляторні органи, Національне антикорупційне бюро України, призначати на посади та звільняти з посад Директора Національного антикорупційного бюро України і Директора Державного бюро розслідувань) (реєстр. № 1014).

Народні депутати обговорили законопроект та проект постанови за №1014/П1.

За результатами обговорення не прийнято проект Постанови «Про подальшу роботу над законопроектом про внесення змін до статті 106 Конституції України (щодо закріплення повноважень Президента України утворювати незалежні регуляторні органи, Національне антикорупційне бюро України, призначати на посади та звільняти з посад Директора Національного антикорупційного бюро України і Директора Державного бюро розслідувань)» №1014/П1 («за» - проголосувало 214 народних депутатів).

Із заявою від двох фракцій виступила народний депутат Наталія Піпа.

Головуючий після внесення пропозиції заступника керівника депутатської фракції «Слуга народу» О.Корнієнка щодо зміни розгляду питань порядку денного оголосив перерву у засіданні на 30 хвилин, запросивши на нараду для консультацій голів депутатських фракцій і груп.

Після закінчення перерви головуючий надав слово представникам депутатських фракцій, які висловилися щодо подальшого розгляду конституційних законопроектів, що стоять зараз на порядку денному.

За результатами цих виступів головуючий поставив на голосування пропозицію про зміну черговості розгляду питань порядку денного, а саме, про перенесення на кінець розгляду питань за №№1015, 1016, 1027 і 2590.

246 народних депутатів підтримали цю пропозицію.

Проект Закону про внесення змін до Кримінального кодексу України щодо відповідальності за злочини, вчинені злочинною спільнотою у другому читанні №2513 доповів Голова Комітету з питань правоохоронної діяльності Денис Монастирський. Він повідомив, що Комітет пропонує направити законопроект на доопрацювання.

268 парламентаріїв підтримали рішення Комітету.

Проект Закону про внесення зміни до статті 252 Податкового кодексу України щодо упорядкування розміру ставки рентної плати за користування надрами для видобування бурштину №2241 доповів заступник Голови Комітету з питань фінансів, податкової та митної політики Олександр Ковальчук. Він зазначив, що Комітет рекомендує Верховній Раді прийняти законопроект в другому читанні та в цілому.

Народні депутати розглянули правки до законопроекту.

290 голосами законопроект прийнято в цілому.

Проект Закону про фінансовий лізинг №1111 доповів Голова Комітету з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев. Він зазначив, що проект передбачає прийняття нового Закону України «Про фінансових лізинг», який замінить чинний Закон з такою ж назвою. З метою узгодження з новим Законом пропонуються відповідні зміни до Кримінального, Господарського, Цивільного кодексів України, Кодексу України з процедури банкрутства, Закону України «Про дорожній рух» та Декрету Кабінету Міністрів України «Про державне мито».

Необхідність законопроекту обумовлена потребою у приведенні законодавства у відповідність з сучасними практиками та кращим світовим досвідом у цій сфері. Також є необхідність усунення суперечливих дефініцій та тлумачень, усунення колізій між загальним цивільним та спеціальним фінансовим законодавством, створення необхідних умов для залучення інвестицій через механізм лізингу. Крім того пропоновані норми, зокрема, передбачають покращення державного регулювання лізингової діяльності та посилення захисту прав споживачів фінансових послуг тощо.

Прийняття законопроекту та вдосконалення правового лізингових відносин дозволить суттєво розширити використання лізингу як альтернативного механізму довгострокового фінансування придбання транспорту, обладнання, іншої техніки та нерухомості. Наслідком очікується не лише збільшення можливостей забезпечення компаній основними засобами, але й загальне розширення пропозицій довгострокових ресурсів для українських підприємств та відповідно підвищення їх конкурентоспроможності. Очікувана мінімізації ризиків учасників лізингових правовідносин, спрощення та здешевлення лізингових операцій для їх кінцевих користувачів – лізингоодержувачів, сприяння ефективному використанню лізингових механізмів цілком очікувано позитивно вплине на загальний економічний розвиток реальних секторів економіки.

Д.Гетманцев повідомив, що Комітет питань фінансів, податкової та митної політики рекомендує Верховній Раді прийняти законопроект прийняти за основу.

313 голосами «за» законопроект прийнято за основу.

Проект Закону про внесення змін до Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування» (щодо усунення дискримінації за колом платників) №2166 доповів народний депутат Євген Петруняк.

Голова підкомітету Комітету з питань фінансів, податкової та митної політики Юлія Діденко доповіла рішення Комітету, який рекомендує Верховній Раді прийняти законопроект за основу.

За результатами голосування законопроект №2166 прийнято за основу 366 голосами «за».

Голова Комітету з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев доповів наступний законопроект - про внесення змін до деяких законів України щодо розширення переліку кредитних договорів, на які поширюється дія Закону України «Про споживче кредитування» №1109.

Доповідач зазначив, що головною метою законопроекту є унормування сфери мікрокредитування та підвищення якості системи кредитних історій фізичних осіб. Законопроектом, зокрема, пропонується внести зміни до Законів України «Про споживче кредитування» та «Про організацію формування та обігу кредитних історій», які дозволять збалансовано підійти до проблеми захисту споживачів мікрокредитування, з одного боку не створюючи стимулів позичальнику уникати своїх зобов’язань, а з іншого не дозволяючи навіть недобросовісному позичальнику збанкрутувати внаслідок отримання маленького кредиту. Назрілою необхідністю є обмеження у доступі до кредитів осіб, які завідомо неспроможні їх повернути, та захистити інтереси позичальників, які не змогли вчасно повернути кредити внаслідок непередбачених обставин. Запропоновані зміни також призведуть до зниження кількості безнадійних кредитів, що сприятиме зниженню кредитних ставок на ринку мікрокредитування в цілому.

Д.Гетманцев повідомив, що Комітет рекомендує Верховній Раді прийняти законопроект за основу.

Верховна Рада 369 голосами «за» прийняла проект за основу.

Проект Постанови про скасування рішення Верховної Ради України про прийняття в другому читанні та в цілому як закон проекту Закону України про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо запровадження єдиного рахунку для сплати податків і зборів, єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування (реєстр. №1049 від 29 серпня 2019 року) за №1049 -П доповів народний депутат Олексій Гончаренко.

За результатами голосування проект постанови не прийнято («за» - 145).

Проект Закону про внесення змін до Кримінального процесуального кодексу України щодо забезпечення виконання рішення Конституційного Суду України стосовно оскарження ухвали суду про продовження строку тримання під вартою №2315 доповів Голова Комітету з питань правоохоронної діяльності Денис Монастирський.

Він зазначив, що прийняття законопроекту обумовлено Рішенням Конституційного Суду України від 13 червня 2019 року, згідно з яким визнано таким, що не відповідає Конституції України положення частини другої статті 392 КПК щодо унеможливлення окремого апеляційного оскарження ухвали суду про продовження строку тримання під вартою, постановленої під час судового провадження в суді першої інстанції до ухвалення судового рішення по суті.

Проектом пропонується внести зміни до статей 76, 331, 392, 394, 395, 400, 407, 423 КПК України та доповнити Кодекс статтею 422-1.

Комітет рекомендує Верховній Раді прийняти законопроект за основу.

361 голосом «за» законопроект прийнято за основу.

Народні депутати розглядають законопроекти про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо створення національного органу інтелектуальної власності за №№2255 і 2255-1.

Проекти доповіли народні депутати Руслан Стефанчук і Тарас Тарасенко.

Обидва проекти спрямовані на створення оптимальної, якісної, прозорої та ефективної державної системи правової охорони інтелектуальної власності.

Заступник Голови Комітету з питань економічного розвитку Роксолана Підласа доповіла рішення Комітету, який рекомендує Верховній Раді прийняти за основу законопроект №2255, а окремі положення законопроекту реєстр. № 2255-1 врахувати при доопрацюванні законопроекту реєстр. № 2255.

307 голосами за основу було прийнято законопроект №2255.

Проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення охорони і захисту прав на торговельні марки і промислові зразки та боротьби з патентним тролінгом №2258 доповіла заступник Голови Комітету з питань економічного розвитку Роксолана Підласа.

Метою законопроекту є забезпечення виконання зобов’язань України у сфері європейської інтеграції в частині узгодження вимог чинного законодавства України щодо охорони прав на торговельні марки і промислові зразки із правом Європейського Союзу.

Р.Підласа доповіла рішення Комітету, який рекомендує Верховній Раді прийняти законопроект за основу.

Після короткого обговорення законопроект було прийнято за основу 350 голосами.

Народні депутати розглянули і прийняли кілька проектів постанов про проведення парламентських слухань на тему: «Захист інвестицій в житлову нерухомість та шляхи вирішення проблем постраждалих інвесторів» (8 квітня 2020 року) №2748, «Стратегія деокупації та реінтеграції в Україну тимчасово окупованої території Автономної Республіки Крим та міста Севастополь» (18 березня 2020 року) №2760, «Чорнобильська катастрофа. Стан соціальної захищеності постраждалих осіб та актуальні завдання подолання наслідків» (18 травня 2020 року) №2622 і «Кібербезпека, критична інфраструктура, електронні комунікації в Україні: стан, проблеми, шляхи їх вирішення» (15 квітня 2020 року) №2777.

Перший заступник Голови Верховної Ради України Руслан Стефанчук оголосив про створення у Верховній Раді міжфракційного депутатського об’єднання «Жінки, мир, безпека».

Головуючий закрив вечірнє засідання.

За матеріалами Інформаційного управління ВР України

Фото з прямої трансляції на каналі «Рада»



Коментарі

Коментарі відсутні. Можливо, ваш буде першим?

Додати коментар

Новости от Киноафиша.юа
Загрузка...
Загрузка...

Эта ночь тоже прошла для нас неспокойно. Враг продолжает беспокоить воздушное пространство Украины ракетно-«шахедными» атаками

детальніше
Конфлікти і закони © 2008-2024.

Електронна версія всеукраїнського юридичного журналу «Конфлікти і закони». Свідоцтво про держреєстрацію: КВ № 13326-2210Р від 19.11.2007 р. Повний або частковий передрук матеріалів сайту дозволяється лише після письмової згоди редакції. Увага! Починаючи з 21.11.2013 року (дня провалу євроінтеграції з ЄС), редакція журналу «Конфлікти і закони» (всупереч правилам правопису) залишає за собою право публікувати слова «партія регіонів» та «віктор федорович янукович» з малої літери. Також, починаючи з 29.06.2016 року, редакція «КЗ» залишає за собою право назавжди публікувати на своїх сторінках з малої літери слова (і утворені від них абревіатури) та словосполучення «москва», «росія», «російська федерація», «володимир путін», а разом з ними і скорочення «роскомнадзор» (як і всі інші держустанови росії), порушивши таким чином встановлені правила правопису незалежно від мов, на яких ці слова та назви публікуються. Це наша зброя в інформаційній війні з окупантом.