​Пленарне засідання Верховної Ради України 16червня 2020 року

Голова Верховної Ради України Дмитро Разумков відкрив ранкове засідання. Дмитро Разумков нагадав, що вчора на Погоджувальній раді прозвучала пропозиція від представників депутатських фракцій і груп про те, щоб на цьому тижні працювати за тим же графіком роботи, що й на минулому пленарному тижні, тобто працювати у пленарному режимі з 10-ї до 12-ї години з перервою з 12-ї до 12.30 і далі до 15-ї години у вівторок і четвер, у середу - до 14-ої години, у п’ятницю - замість «Різне» оголошувати запити.


Із заявою від двох фракцій виступила народний депутат Марія Іонова. Фракції вимагали припинення тиску владою на судову гілку влади.

З оголошеннями, заявами, повідомленнями, пропозиціями виступили представники депутатських фракцій і груп.

Народні депутати продовжили розгляд у першому читанні проекту Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо запровадження на ринку природного газу обліку та розрахунків за обсягом газу в одиницях енергії №2553.

Головуючий нагадав, що законопроект обговорено і залишилося лише голосування.

281 голосом законопроект прийнято за основу.

За результатами голосування 276 голосами «за» прийнято проект Постанови про внесення змін до порядку денного третьої сесії Верховної Ради України дев'ятого скликання №2835-14. Проектом пропонується включити до порядку денного третьої сесії Верховної Ради України дев'ятого скликання, затвердженого Постановою Верховної Ради України від 4 лютого 2020 року №485-IX, законопроекти згідно з переліком.

Народні депутати 256 голосами «за» підтримали проект Постанови про План законопроектних робіт Верховної Ради України на 2020 рік №3662.

Наступним голосування народні депутати 242 голосами підтримали пропозицію про скорочення наполовину строків розгляду проекту Закону про народовладдя через всеукраїнський референдум №3612.

337 голосами «за» також була підтримана пропозиція про скорочення наполовину строків розгляду проекту Закону про внесення змін до розділу ІІ «Прикінцеві положення» Закону України «Про внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення лікування коронавірусної хвороби (COVID-19)» (щодо продовження строку дії у зв'язку із загрозою зростання захворюваності населення на коронавірусну хворобу (COVID-19) №3636.

Верховна Рада 334 голосами «за» прийняла у другому читанні і в цілому проекту Закону про внесення змін до Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань» (щодо надання права безоплатної реєстрації особам з інвалідністю та особам, які постраждали внаслідок аварії на Чорнобильській АЕС) №2030.

344 голосами «за у другому читанні та в цілому з необхідними техніко-юридичними правками прийнято проект Закону про внесення змін до Господарського кодексу України (щодо недопущення нарахування штрафних санкцій за кредитами у період дії карантину, встановленого з метою запобігання поширенню на території України коронавірусної хвороби COVID-19) №3297.

Народні депутати розглянули правки до проекту Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо державної підтримки сфери культури, креативних індустрій, туризму, малого та середнього бізнесу у зв'язку з дією обмежувальних заходів, пов'язаних із поширенням коронавірусної хвороби (COVID-19) №3377.

343 голосами законопроект прийнято у другому читанні і в цілому.

Народні депутати 331 голосом «за» підтримали у другому читанні і в цілому проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо визнання особою без громадянства №2335.

Проект Закону про акціонерні товариства №2493 доповіла народний депутат Роксолана Підласа.

Голова Комітету з питань економічного розвитку Дмитро Наталуха доповів рішення Комітету, який рекомендує Верховній Раді прийняти проект Закону України про акціонерні товариства №2493 за основу.

270 голосами «за» народні депутати підтримали законопроект у першому читанні.

Із заявою від двох фракцій виступив народний депутат Віктор Бондар.

Проект Закону про внесення змін до Розділу Х «Прикінцеві та перехідні положення» Закону України «Про систему гарантування вкладів фізичних осіб» щодо сприяння виконанню Національним банком України функцій із захисту інтересів вкладників і кредиторів неплатоспроможних банків №2459 доповів народний депутат Олександр Дубінський. Обгрунтовуючи необхідність прийняття законопроекту, автор зазначив, що внаслідок масового віднесення банків до категорії неплатоспроможних численна кількість громадяни України втратили значну частину своїх заощаджень. Окрім коштів, також було втрачено довіру як до банківської системи, так і до Національного банку України, що небезпечним чином впливає на стабільність всієї банківської системи.

При виконанні своїх обов’язків Національний банк України виявився в ситуації, коли присутній конфлікт інтересів.

Водночас, Національний банк як кредитор останньої інстанції, використовуючи свої повноваження, надавав кредити рефінансування банкам під заставу майна банків, яке в свою чергу є єдиним джерелом для задоволення вимог вкладників.

Вкладники, які не мали жодних важелів впливу на банк, були позбавлені права взяти майно банку в забезпечення під власні вклади.

Такі дії Національного банку викликали гостре незадоволення у вкладників і напруження у суспільстві.

О.Дубінський запропонував з метою виконання Національним банком вимог закону та захисту законних інтересів громадян України пропонується мінімізувати негативні наслідки масового віднесення банків до категорії неплатоспроможних шляхом введення змін до законодавства тимчасової дії і таким чином забезпечити відновлення довіри до банків та особливо до Національного банку, що зміцнить стабільність банківської системи України.

Проектом передбачено віднесення вимог Національного банку як забезпеченого кредитора за кредитними договорами рефінансування з неплатоспроможними банками до п’ятої черги кредиторів.

Зазначений порядок буде застосовуватися лише до банків, які станом на 1 січня 2019 року вже віднесені до категорії неплатоспроможних, та процедуру ліквідації таких банків не завершено. А отже, запропонована законопроектом норма має тимчасовий характер та втратить дію, коли всі вказані банки будуть ліквідовані, або всі кредити рефінансування цих банків будуть повернуті.

О.Дубінський звернувся до народних депутатів з проханням підтримати законопроект за основу та в цілому. Прийняття законопроекту, за його словами, сприятиме відновленню довіри до Національного банку України та банківської системи в цілому, а також виконанню неплатоспроможними банками своїх фінансових зобов’язань перед кредиторами.

264 голосами «за» проект Закону прийнято за основу.

Проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо обов'язковості використання рідкого біопалива (біокомпонентів) у галузі транспорту №3356 доповів заступник Голови Комітету з питань енергетики та житлово-комунальних послуг Олег Семінський. Він зазначив, що проектом пропонується створити нормативно-правову базу для розвитку сфери виробництва, обігу та використання рідкого біопалива на транспорті. Проектом передбачається імплементація положень Директиви Європейського Парламенту та Ради 2009/28/ЄС від 23 квітня 2009 року про заохочення до використання енергії, виробленої з відновлюваних джерел в частині забезпечення Україною міжнародних зобов'язань щодо частки енергії з відновлюваних джерел у валовому кінцевому обсязі споживання енергії на транспорті, які взяла на себе Україна із вступом до Енергетичного Співтовариства.

О.Семінський також доповів рішення Комітету, який рекомендує Верховній Раді прийняти законопроект за основу.

У пленарному засіданні оголошено перерву.

Під час обговорення народні депутати висловили чимало зауважень до запропонованих положень законопроекту №3356.

За результатами голосування 246 голосами законопроект направлено на доопрацювання.

Головуючий повідомив, що 12 червня 2020 року Центральна виборча комісія зареєструвала народного депутата України, обраного на позачергових виборах народних депутатів України 21 липня 2019 року в загальнодержавному багатомандатному виборчому окрузі Маслова Дениса В’ячеславовича, включеного до виборчого списку політичної партії «Слуга народу».

Новообраний народний депутат склав присягу перед Верховною Радою.

Проект Закону про внесення змін до Закону України «Про військовий обов'язок і військову службу» щодо удосконалення окремих питань проходження громадянами України військової служби №2592 доповідає член Комітету з питань національної безпеки, оборони та розвідки Юрій Здебський. Він зазначив, що метою законопроекту є надання можливості військовослужбовцям Державної прикордонної служби України, Служби безпеки України, визнаних непридатними за станом здоров’я до військової служби, продовжувати проходження військової служби, а також надання можливості бути прийнятими на військову службу особам, звільненим з військової служби, які не досягли граничного віку перебування на військовій службі і визнані військово-лікарськими комісіями непридатними до військової служби за станом здоров’я за наслідками захворювань, поранень (травм, контузій, каліцтв), одержаних під час виконання обов’язків військової служби, що призвело до встановлення їм інвалідності, часткової втрати працездатності без встановлення інвалідності (крім розумових, сенсорних, психологічних вад, розладів психіки, поведінки та інших визначених захворювань).

За словами доповідача, бойовий досвід, морально-ділові якості та мотивація до військової служби таких військовослужбовців, не зважаючи на їх фізичний стан, можуть бути реалізовані на військових посадах, які не потребують надмірних фізичних навантажень.

Запропоноване можливе шляхом виключення Державної прикордонної служби України та Служби безпеки Україниз переліку військових формувань, у яких не можуть проходити військову службу вищезазначені громадяни України.

Ю.Здебський доповів рішення Комітету, який рекомендує Верховній Раді прийняти законопроект за основу та в цілому.

За результатами голосування законопроект 310 голосами «за» прийнято за основу та в цілому.

Проект Закону про внесення змін до Закону України «Про протимінну діяльність в Україні» №2618 доповіла голова підкомітету Комітету з питань національної безпеки, оборони та розвідки Ірина Верещук.

Вона зазначила, що метою прийняття проекту є оптимізація системи протимінної діяльності в Україні та приведення окремих положень Закону у відповідність до існуючого законодавства в Україні шляхом внесення відповідних змін.

Прийняття саме цього проекту має створити умови для спрощення управління та координації діяльності всіх операторів протимінної діяльності, у тому числі міжнародних, залучення всього потенціалу у цій сфері, та поліпшити умови життєдіяльності мешканців територій, які постраждали від наслідків збройної агресії Російської Федерації, та найголовніше, невідкладне прийняття цього закону суттєво зменшить кількість випадків травматизму та загибелі мирного населення на Сході України.

І.Верещук доповіла рішення Комітету, який рекомендує Верховній Раді законопроект №2618 прийняти за основу, а альтернативний - відхилити.

Альтернативний законопроект №2618-1 доповів народний депутат Дмитро Лубінець.

Він зазначив, що проектом пропонується визначити правові та організаційні засади здійснення протимінної діяльності в Україні та особливості державного регулювання у відповідній сфері, а також привести законодавство України у відповідність до міжнародних норм і стандартів у сфері протимінної діяльності.

Д.Лубінець доповів про відмінності від основного проекту та закликав народних депутатів підтримати його законопроект або ж відправити обидва проекти на доопрацювання.

За результатами голосування за основу 273 голосами «за» прийнято законопроект №2618.

Проект Закону про захист трудових мігрантів та боротьбу з шахрайством у працевлаштуванні за кордон №2365 у першому читанні доповіла Голова Комітету з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів Галина Третьякова.

Доповідачка повідомила, що законопроектом пропонується відмінити такий вид ліцензування, як надання послуг з посередництва у працевлаштуванні за кордоном, та встановити, що діяльність суб’єктів господарювання з посередництва у працевлаштуванні за кордоном здійснюватиметься за декларативним принципом на підставі зовнішньоекономічного договору (контракту) про надання посередницьких послуг у сфері працевлаштування укладеного з іноземним суб’єктом господарювання, який ведеться центральним органом виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері зайнятості населення та трудової міграції.

Крім того, проектом також пропонується заборонити суб’єктам господарювання, які надають послуги з посередництва у працевлаштуванні за кордоном, отримувати від громадян, яким надано зазначені послуги, гонорари, комісійні та інші винагороди, а також встановити адміністративну відповідальність за порушення законодавства про діяльність суб’єктів господарювання, які надають послуги з посередництва у працевлаштуванні.

Г.Третьякова доповіла рішення Комітету, який рекомендує Верховній Раді прийняти законопроект №2365 за основу.

Альтернативний законопроект №2365-1 доповіла народний депутат Наталія Королевська. Вона зазначила, що проектом пропонується зберегти ліцензування діяльності суб’єктів господарювання, які надають послуги з посередництва у працевлаштуванні за кордоном, та посилити державний контроль за діяльністю таких суб’єктів господарювання, серед іншого шляхом: надання повноважень центральному органу виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну політику у сфері зайнятості населення та трудової міграції, здійснювати контроль за дотриманням ліцензіатами ліцензійних умов; встановлення адміністративної та фінансової відповідальність за порушення ліцензіатом ліцензійних умов та за невиконання законних вимог посадових осіб центрального органу виконавчої влади; встановлення обов’язку органів ліцензування, за відповідним видом господарської діяльності, здійснювати перевірку документів, подання яких до органу ліцензування передбачено законом, на відсутність ризиків потрапляння осіб в ситуації, пов’язані з торгівлею людьми тощо.

248 голосами за основу прийнято законопроект №2365.

Проект Закону про електронні комунікації №3014 доповів заступник Голови Комітету з питань цифрової трансформації Олександр Федієнко.

Він зазначив, що метою законопроекту зазначено встановлення правової основи діяльності у сферах електронних комунікацій та радіочастотного спектру, а також встановлення повноваження держави щодо управління та регулювання діяльності у сфері електронних комунікацій, а також права, обов'язки та засади відповідальності фізичних і юридичних осіб, які беруть участь у даній діяльності або користуються електронними комунікаційними послугами.

О.Федієнко також доповів рішення Комітету, який рекомендує Верховній Раді прийняти проект Закону за основу з урахуванням зауважень.

Законопроект після обговорення 248 голосами було прийнято за основу.

Заступник Голови Комітету з питань цифрової трансформації Олександр Федієнко доповів наступний законопроект порядку денного - проект Закону про хмарні послуги №2655.

Він зазначив, що його метою є врегулювання правових відносини, пов’язаних із обробкою та захистом даних при використанні технології хмарних обчислень, наданні хмарних послуг. Прийняття проекту Закону сприятиме активізації робот із запровадження новітніх інформаційно-комунікаційних технологій у публічному секторі, що дозволить створити умови для ефективного використання державних ресурсів відповідно до Стратегії розвитку інформаційного суспільства в Україні шляхом впровадження новітніх технологій при обробці інформації.

О.Федієнко також доповів рішення Комітету, який рекомендує Верховній Раді прийняти законопроект за основу із зауваженнями.

За результатами голосування законопроект 280 голосами «за» прийнято за основу.

До порядку денного було включено законопроекти про перелік об'єктів права державної власності, що не підлягають приватизації за №№2831-1 і 2831-2.

Проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо охорони водних біоресурсів та середовища їх існування №2765 доповів заступник Голови Комітету з питань екологічної політики та природокористування Олександр Маріковський. Він зазначив, що метою законопроекту є посилення відповідальності за порушення правил використання об’єктів тваринного світу, а саме риби та інших водних біоресурсів, а також щодо посилення відповідальності за порушення вимог щодо охорони середовища їх перебування (забруднення, проведення днопоглиблювальних, берегоукріплювальних, гідромеліоративних робіт) і шляхів міграції, переселення, акліматизації та схрещування.

305 голосами законопроект було прийнято за основу.

Народні депутати розглянули правки до законопроекту про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо створення національного органу інтелектуальної власності №2255.

Заступник Голови Комітету з питань економічного розвитку Роксолана Підласа доповіла рішення Комітету, який рекомендує законопроект за результатами розгляду прийняти в другому читанні та в цілому як Закон, з подальшим техніко-юридичним опрацюванням.

Верховна Рада 245 голосами «за» прийняла законопроект у другому читанні і в цілому.

До порядку денного було включено проект Закону про внесення змін до пункту 9 розділу VI «Прикінцеві та перехідні положення» Бюджетного кодексу України у зв'язку з прийняттям Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо спрощення досудового розслідування окремих категорій кримінальних правопорушень» №3288.

За результатами голосування законопроект 340 голосами «за» прийнято за основу та в цілому.

Проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення порядку призначення та звільнення з посад членів Кабінету Міністрів України №3195 доповів народний депутат Роман Лозинський. Він зазначив, що метою законопроекту є надання комітетам Верховної Ради України та Верховній Раді України повноважень при розгляді питання про звільнення члена Кабінету Міністрів України заслуховувати його звіт про свою діяльність на посаді, а також приведення у відповідність до Конституції України положень Регламенту Верховної Ради України, якими регулюється порядок призначення та звільнення членів Кабінету Міністрів України.

Голова підкомітету Комітету з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування Олександр Корнієнко доповів рішення Комітету, який рекомендує прийняти законопроект за основу.

258 голосами «за» проект прийнято за основу.

Верховна Рада 327 голосами «за» прийняла Постанову «Про недопущення зупинки функціонування госпіталів ветеранів війни під час впровадження другого етапу медичної реформи» №3235.

334 голосами «за» прийнято в цілому проект Закону про ратифікацію Рамкової угоди між Урядом України та Урядом Королівства Данія щодо загальних умов та процедур, організаційних заходів та фінансових умов реалізації програми Danida Business Finance в Україні №0039.

За результатами голосування на доопрацювання направлено законопроект про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо визначення відповідальності за формування системи ціноутворення в будівництві автомобільних доріг загального користування №2234.

Наприкінці засідання народні депутати прийняли за основу проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо стимулювання розвитку виноградарства в Україні №2064. «За» проголосувало 295 парламентаріїв.

Головуючий закрив пленарне засідання.

За матеріалами Інформаційного управління ВР України

Фото з прямої трансляції на каналі «Рада»



Коментарі

Коментарі відсутні. Можливо, ваш буде першим?

Додати коментар

Новости от Киноафиша.юа
Загрузка...
Загрузка...

Останні новини

Эта ночь тоже прошла для нас неспокойно. Враг продолжает беспокоить воздушное пространство Украины ракетно-«шахедными» атаками

детальніше
Конфлікти і закони © 2008-2024.

Електронна версія всеукраїнського юридичного журналу «Конфлікти і закони». Свідоцтво про держреєстрацію: КВ № 13326-2210Р від 19.11.2007 р. Повний або частковий передрук матеріалів сайту дозволяється лише після письмової згоди редакції. Увага! Починаючи з 21.11.2013 року (дня провалу євроінтеграції з ЄС), редакція журналу «Конфлікти і закони» (всупереч правилам правопису) залишає за собою право публікувати слова «партія регіонів» та «віктор федорович янукович» з малої літери. Також, починаючи з 29.06.2016 року, редакція «КЗ» залишає за собою право назавжди публікувати на своїх сторінках з малої літери слова (і утворені від них абревіатури) та словосполучення «москва», «росія», «російська федерація», «володимир путін», а разом з ними і скорочення «роскомнадзор» (як і всі інші держустанови росії), порушивши таким чином встановлені правила правопису незалежно від мов, на яких ці слова та назви публікуються. Це наша зброя в інформаційній війні з окупантом.