​Пленарне засідання Верховної Ради України 3 листопада 2020 року

Голова Верховної Ради України Дмитро Разумков відкрив пленарне засідання. Головуючий надав слово представникам депутатських фракцій і груп, які виступили з оголошеннями, заявами, повідомленнями, пропозиціями.


У виступах промовці висловили позиції політичних сил, представлених у парламенті, щодо рішення Конституційного суду, який визнав неконституційними положення законів про перевірку е-декларацій чиновників і скасував повноваження НАЗК з перевірки декларацій та виявлення конфлікту інтересів.

Представники депутатських фракцій і груп називали рішення Конституційного суду «найбільшою політичною кризою року, яка має ознаки антиконституційного перевороту». Промовці пропонували різні варіанти вирішення складної ситуації, також вносили пропозиції щодо вирішення нагальних економічних питань.

Після закінчення виступів Перший заступник Голови Верховної Ради Руслан Стефанчук нагадав, що учора на засіданні Погоджувальної ради було вирішено заслухати на пленарному засіданні Верховної Ради Міністра охорони здоров’я Максима Степанова щодо поточної ситуації у країні, пов’язаної з COVID-19.

Головуючий надав слово Максиму Степанову, який доповів про стан захворюваності на коронавірусну хворобу COVID-19 в Україні та невідкладні заходи щодо боротьби з цією хворобою в умовах її значного поширення.

На початку виступу Міністр охорони здоров’я звернувся до кожного українця із закликом до відповідальності і виконання заходів безпеки.

«Ми дійшли точки неповернення і близькі до катастрофи», - наголосив очільник медичної галузі і додав, що така ситуація зараз не тільки в Україні, а й у всьому світі.

Він також підкреслив, що поширення коронавірусу залежить від кожної людини. «Ніхто в світі не здатен самотужки вирішити проблему коронавірусу, Більш того, ніхто ні за кого не вирішить цю проблему. Проскочити не вдасться. Настав час особистої відповідальності кожного», - сказав Максим Степанов.

Він поінформував: «Ситуація швидко перетворюється зі складної на катастрофічну. Епідемія розвивається ураганними темпами по всьому світу. Нам необхідно приготуватися до неминучого - легко пройти другу хвилю не можливо».

Міністр поінформував про заходи, які вживаються протягом останніх семи місяців для мінімізації втрат: створено лабораторні центри, перепрофільовані лікарі, збільшено кількість ліжко-місць у чотири рази.

Він також розповів про збільшення кількості ПЛР тестувань. «Ми виходимо на планове збільшення ПЛР тестувань до 50 тисяч на добу. Зараз їхня кількість становить понад 47 тисяч», - сказав доповідач, зауваживши, що наступна мета - 75 тисяч тестувань щодня. Для цього закуплене необхідне обладнання і виділяються додаткові кошти. Завершились випробування українських тест-систем на визначення методом ІФА антиген до SARS-CoV-2 і запроваджуються в Україні.

Максим Степанов також надав інформацію щодо забезпечення ліжко-місцями хворих на коронавірусну хворобу. Зараз до прийому таких хворих по країні готові майже 52 тисячі ліжок, обладнані киснем майже 18 тисяч ліжок.

На обладнання лікарень виділено 5,3 мільярда гривень, в тому числі, 572 мільйона передано в регіони для обладнання киснем.

«До середини листопада кількість ліжок з киснем ми збільшимо до 26 тисяч, а до кінця місяця - до 40 тисяч ліжок», - пообіцяв Міністр.

Кошти також виділяються на закупівлю апаратів КТ і ангеографів.

Водночас, Максим Степанов наголосив, що «ресурс медичної системи обмежений і становить 52 тисячі ліжок, або 30% від усієї кількості по країні. Інші хвороби не робили канікули у зв’язку з коронавірусом».

Міністерство працює над збільшенням кількості ліжок, однак, є межа, і коли заповненість досягне 100% доведеться активувати протоколи медичного сортування.

Міністр також звернув увагу на необхідність, у першу чергу, забезпечення ліжок медичним персоналом і поінформував про роботу, яка проводиться на цьому напрямку - залучення студентів-медиків і перепрофілювання лікарів.

Максим Степанов також поінформував про ситуацію із здійсненням доплат медичним працівникам, які безпосередньо борються з ковідом, а також усім медичним працівникам. Зокрема, збільшено ставки сімейним лікарям, які зараз зазнають особливого навантаження.

Доповідач наголосив, що «мінімальна заробітна плата лікаря має становити не менше 22 тисяч гривень» і звернувся до народних депутатів із проханням врахувати це у бюджеті на наступний рік.

Міністерством охорони здоров’я створено єдиний цілодобовий контакт-центр для допомоги хворим при COVID-19.

На завершення Максим Степанов звернувся до місцевої влади із проханням дотримуватись правил і вимог, визначених для їх регіону, а також закликав усіх українців дотримуватись правил безпеки.

«Якщо українці будуть і надалі жорстко нехтувати правилами безпеки, ми не уникнемо катастрофи. Найважче - попереду», - підсумував Міністр.

Міністр охорони здоров’я відповів на запитання народних депутатів, які стосувались таких питань: кількості померлих від коронавірусу лікарів і виплат родинам; доплат медикам; низького рівня тестувань у країні, використання українських тестів, платного тестування і засобів захисту; розгортання мобільних шпиталів; забезпечення лікарень киснем; виконання постанови Верховної Ради щодо заходів по боротьбі з COVID-19; використання коштів ковідного фонду; медичної реформи; його можливої відставки тощо.

Головуючий згідно із заявою двох фракцій оголосив перерву у пленарному засіданні.

Після закінчення перерви Голова Верховної Ради України Дмитро Разумков поінформував про нараду з представника усіх депутатських фракцій і груп, під час наради йшлося про підтримку малого і середнього бізнесу. Зокрема, узгоджене рішення про відтермінування строком на один рік до застосування касових апаратів.

Народні депутати приступили до розгляду питань порядку денного.

Головуючий поставив на голосування проект Постанови про внесення змін до порядку денного четвертої сесії Верховної Ради України дев'ятого скликання №3050а-7. Проектом пропонується включити до порядку денного четвертої сесії Верховної Ради України дев'ятого скликання, затвердженого Постановою Верховної Ради України від 1 вересня 2020 року № 828-IX, законопроекти згідно з відповідним переліком.

Проект Постанови не був підтриманий («за» - 203).

Представники фракцій, які не підтримали проект, пояснили, з яких причин вони не проголосували.

Наступним голосування проект Постанови прийнято в цілому 241 голосом «за».

307 голосами прийнято в цілому проект Постанови про внесення змін до календарного плану проведення четвертої сесії Верховної Ради України дев’ятого скликання №4202.

Постановою внесено зміни до тексту календарного плану проведення четвертої сесії Верховної Ради України дев’ятого скликання, затвердженого Постановою Верховної Ради України від 15 липня 2020 року №792-IX, щодо роботи Верховної Ради України у листопаді - грудні 2020 року та січні 2021 року, зокрема, замінено слово «пленарні» словом «пленарне».

Народні депутати розглянули проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо впорядкування окремих питань організації та діяльності органів місцевого самоврядування та районних державних адміністрацій №3651-д, підготовлений до повторного першого читання.

Доопрацьований проект доповів голова підкомітету Комітету з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування Віталій Безгін.

Він зазначив, що у доопрацьованому Комітетом законопроекті передбачається внести зміни до законів України «Про місцеве самоврядування в Україні», «Про місцеві державні адміністрації», «Про Кабінет Міністрів України», «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань».

Віталій Безгін повідомив, що Комітет прийняв рішення рекомендувати Верховній Раді за наслідками розгляду в повторному першому читанні прийняти законопроект за основу та в цілому.

У пленарному засіданні оголошено перерву на 30 хвилин.

За результатами голосування законопроект прийнято за основу 280 голосами «за» із скороченням наполовину строків підготовки до другого читання.

Народний депутат Олександр Бакумов озвучив заяву політичних фракцій і груп щодо рішення Конституційного суду України від 27 жовтня 2020 року.

У заяві, зокрема, сказано, що народні депутати, які підписали цей документ, відзначають важливість роботи Конституційного суду України і закликають його вжити всіх необхідних заходів щодо відновлення діяльності свого функціонування з урахуванням обраного Українською Державою європейського і євроатлантичного курсів. Також вони закликають конституційних суддів, які підтримали рішення Конституційного суду від 27 жовтня 2020 року, «скласти з себе повноваження суддів Конституційного суду України за власним бажанням або подати у відставку невідкладно».

Народні депутати розглянули правки до підготовленого до другого читання проект Закону про внесення змін до розділу ІІ "Прикінцеві положення" Закону України "Про внесення змін до Закону України "Про Державний бюджет України на 2020 рік" №3692.

Верховна Рада 295 голосами «за» прийняла законопроект за основу і в цілому.

259 голосами «за» прийнято у другому читанні і в цілому проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо права фізичної особи на зміну по батькові №2450.

Народні депутати розглянули правки до проекту Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо оптимізації мережі та функціонування центрів надання адміністративних послуг та удосконалення доступу до адміністративних послуг, які надаються в електронній формі №2679.

За результатами голосування законопроект 283 голосами «за» прийнято у другому читанні і в цілому.

У першому читанні парламентарії розглянули проект Закону про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо забезпечення збору даних та інформації необхідних для декларування окремих об’єктів оподаткування №4065 та альтернативний до нього проект №4065-1.

За результатами розгляду за основу 263 голосами «за» прийнято за основу законопроект №4065.

Народні депутати включили до порядку денного сесії та почали розгляд проекту Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо удосконалення правового регулювання дистанційної роботи №4051.

Законопроект доповіла Голова Комітету з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів Галина Третьякова. Вона зазначила, що цим проектом передбачається вдосконалити правові відносини у сфері регулювання дистанційної та надомної роботи.

Галина Третьякова також доповіла рішення Комітету, який рекомендує Верховній Раді прийняти законопроект за основу.

Народні депутати під час обговорення загалом підтримали законодавчу ініціативу.

За результатами голосування законопроект 311 голосами прийнято за основу.

Проект Закону про внесення змін до Закону України "Про Державний бюджет України на 2020 рік" щодо державних запозичень №3040а доповів народний депутат Михайло Радуцький.

Голова підкомітету Комітету з питань бюджету Валерій Лунченко доповів рішення Комітету, який рекомендував Верховній Раді прийняти законопроект за основу і в цілому.

Народні депутати взяли участь в обговоренні законопроекті та за результатами голосування 301 голосом підтримали законопроект за основу і 296 голосами - в цілому.

Проект Закону про внесення змін до Податкового кодексу України щодо ставки податку на додану вартість з окремих операцій на період реалізації Договору між Урядом України та Урядом Республіки Польща про надання кредиту на умовах пов'язаної допомоги та інших питань державного боргу №3039а доповів заступник Міністра фінансів Василь Шкураков.

Голова Комітету з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев доповів рішення Комітету, який рекомендує Верховній Раді прийнято законопроект за основу і в цілому.

За результатами голосування законопроект 291 голосом прийнято за основу.

Верховна Рада 279 голосами прийняла у другому читанні проект Закону про внесення змін до Закону України "Про особливості державної політики із забезпечення державного суверенітету України на тимчасово окупованих територіях у Донецькій та Луганській областях" щодо допуску дізнавачів, слідчих та прокурорів до району здійснення заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії російської федерації у Донецькій та Луганській областях №3984.

Народні депутати підтримали пропозицію профільного Комітету про направлення на доопрацювання проекту Закону про обмеження обігу пластикових пакетів на території України №2051-1 («за» - 290 голосів).

У першому читанні парламентарії розглянули проект Закону про внесення змін до Закону України "Про судоустрій і статус суддів" щодо територіальної юрисдикції місцевих судів на території України до прийняття закону щодо зміни системи місцевих судів на території України у зв'язку із утворенням (ліквідацією) районів №3025а.

За результатами голосування законопроект 257 голосами «за» прийнято за основу та 256 голосами - в цілому.

За основу 251 голосом «за» прийнято проект Закону про внесення змін до Закону України "Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення" щодо запобігання поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19) №3890.

Народні депутати розглянули проект Закону про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення №3948.

За результатами голосування законопроект не набрав необхідної кількості голосів для прийняття за основу і 244 голосами був направлений на доопрацювання.

Проект Закону про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо перейменування Фонду соціального захисту інвалідів і приведення термінології у відповідність із законодавством у сфері соціального захисту осіб з інвалідністю №3965 доповів заступник Міністра соціальної політики Віталій Музиченко. Він зазначив, що законопроектом пропонується внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення в частині перейменування Фонду соціального захисту інвалідів: запропоновано змінити назву на Фонд соціального захисту осіб з інвалідністю.

Голова Комітету з питань правоохоронної діяльності Денис Монастирський доповів рішення Комітету, який рекомендує прийняти законопроект прийняти його за основу та в цілому.

Народні депутати підтримали рішення профільного Комітету 295 голосами «за» - за основу і 293 голосами - в цілому.

Народні депутати розглянули і за результатами голосування прийняли за основу і в цілому проект Закону про внесення змін до Закону України "Про публічні закупівлі" у зв'язку з прийняттям Закону України "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо спрощення досудового розслідування окремих категорій кримінальних правопорушень №3375 («за» - 284 голоси).

Головуючий закрив пленарне засідання.

За матеріалами Інформаційного управління ВР України

Фото rada.gov.ua



Коментарі

Коментарі відсутні. Можливо, ваш буде першим?

Додати коментар

Новости от Киноафиша.юа
Загрузка...
Загрузка...

Останні новини

В ночь на сегодняшний день противник нанес авиационный удар по Украине с применением 3 крылатых ракет и одной противорадиолокационной ракеты

детальніше
Конфлікти і закони © 2008-2024.

Електронна версія всеукраїнського юридичного журналу «Конфлікти і закони». Свідоцтво про держреєстрацію: КВ № 13326-2210Р від 19.11.2007 р. Повний або частковий передрук матеріалів сайту дозволяється лише після письмової згоди редакції. Увага! Починаючи з 21.11.2013 року (дня провалу євроінтеграції з ЄС), редакція журналу «Конфлікти і закони» (всупереч правилам правопису) залишає за собою право публікувати слова «партія регіонів» та «віктор федорович янукович» з малої літери. Також, починаючи з 29.06.2016 року, редакція «КЗ» залишає за собою право назавжди публікувати на своїх сторінках з малої літери слова (і утворені від них абревіатури) та словосполучення «москва», «росія», «російська федерація», «володимир путін», а разом з ними і скорочення «роскомнадзор» (як і всі інші держустанови росії), порушивши таким чином встановлені правила правопису незалежно від мов, на яких ці слова та назви публікуються. Це наша зброя в інформаційній війні з окупантом.