​Крим: чотири роки окупації

Сьогодні виповнюється чотири роки з того часу, як російська федерація, нехтуючи основоположними нормами і принципами міжнародного права, окупувала частину території України - Автономну Республіку Крим та м. Севастополь.


Саме 20 лютого 2014 року згідно Закону «Про внесення змін до деяких законів України щодо визначення дати початку тимчасової окупації» є датою відліку часу тимчасової окупації Автономної Республіки Крим та Севастополя.

За цей час країна-окупант продемонструвала усьому світові як теплий та гостинний Крим став територією страху.

«Обшуки, затримання, арешти - звичайні будні проукраїнські налаштованих кримчан. Кожен з нас є свідком безчинства окупаційної влади. Суди над Володимиром Балухом, Ахтемом Чийгозом, Ільмі Умеровим, Миколою Семеною, так звані справи «диверсантів» і «Хіхб ут-Тахрір», катування Рената Параламова, заборона діяльності Меджлісу кримськотатарського народу та інші приклади порушення окупаційною владою норм міжнародного гуманітарного права продовжують мати місце на окупованій території», - зазначає прокурор АР Крим Гюндуз Мамедов.

За його словами, кожен такий факт розслідується та прокуратурою Автономної Республіки Крим надається правова оцінка усіх, без виключення, протиправних дій.

Він нагадав, що серед визначених пріоритетів роботи прокуратури були притягнення до кримінальної відповідальності осіб за вчинення злочинів проти основ національної безпеки, воєнних злочинів, злочинів проти людяності, за порушення порядку в’їзду на окуповану територію та виїзду з неї.

«Сьогодні до судів скеровано 57 обвинувальних актів за вчинення державної зради колишніми депутатами ВР АРК, 18 - відносно колишніх депутатів Севастопольської міської ради. Повідомлено про підозру ряду осіб, причетних до переслідування заступників голови Меджлісу кримськотатарського народу, українських активістів та журналістів. На початку поточного року затримано колишніх міністра та заступника міністра окупаційного уряду, які наразі знаходяться під вартою», - сказав Гюндуз Мамедов.

Прокурор автономії підкреслив, що завдяки злагодженій роботі з неурядовими правозахисними, громадськими організаціями, Українською Гельсінською спілкою з прав людини та Регіональним центром прав людини до Міжнародного кримінального суду на розгляд прокурора направлено три інформаційних повідомлення за фактами незаконного привласнення майна на тимчасово окупованій території півострову Крим та примусового переміщення і видворення за рішенням судів окупаційної влади громадян України з Криму.

«Окрім тісної співпраці з усіма громадськими організаціями, які опікуються питаннями Криму, ми впровадили нові можливості зв’язку мешканців півострова з прокуратурою. Це онлайн-відеозв’язок через Skype та електронна форма для анонімних повідомлень. Також продовжимо минулорічні виїзні прийоми громадян – переселенців з Криму, в різних областях України. У Херсоні прийом громадян буде здійснюватися на постійній основі», - повідомив він.

Усе це робиться з метою виявлення фактів вчинення з боку окупаційної влади воєнних злочинів та злочинів проти людяності, інших порушень конституційних прав громадян України.

«Що стосується протиправного заходу морських суден в закриті порти на півострові, нами створено реєстр суден-порушників, який систематично оновлюється. Для злагодженої роботи у цьому напряму у 2017 році створено робочу групу, до складу якої входять представники прокуратури АР Крим, Міністерства з питань тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб України, Міністерства інфраструктури України, Державної прикордонної служби України, Державної фіскальної служби України та Державного підприємства «Адміністрація морських портів України». Не поза увагою прокуратури і питання здійснення польотів авіабортами над Кримом», - зазначає прокурор АР Крим.

Також Гюндуз Мамедов нагадав, що після візиту Генерального прокурора України Юрія Луценка до Анкари керівництво палати судноплавства торговельно-промислової палати Туреччини спрямувало всім суб’єктам морських перевезень та портового бізнесу циркулярного листа, у якому чітко вказано на заборону приймати судна, які прибувають з Криму.

Таким чином прокуратура Автономної Республіки Крим вживає заходів правової блокади режиму окупантів.

«Кримчанам, які стали заручниками на своїй землі, необхідна підтримка керівництва країни, українців, представників іноземних держав, міжнародних організацій. У свою чергу, правоохоронні органи зобов'язані довести вину винних, суди – винести вироки, засудити зрадників», - резюмував прокурор АР Крим Гюндуз Мамедов.

Він висловив слова подяки за співпрацю громадським організаціям та партнерам, які спрямовують свої зусилля для деокупації Криму.

«Я вдячний представникам Меджлісу кримськотатарського народу, Кримськотатарського ресурсного центру, Міжнародного фонду «Відродження», Української Гельсінської спілки з прав людини, Регіонального центру прав людини, Крим SOS, Центру інформації про права людини, Кримської правозахисної групи, Медійної ініціативі за права людини, Майдан закордонних справ, Центру журналістських розслідувань за співпрацю, за вашу допомогу мешканцям Криму та переселенцям. Умисно назвав організації для того, щоб люди знали, з ким співпрацює прокуратура Автономної Республіки Крим, хто щоденно працює над поверненням Криму та є підтримкою кримчанам. Великою підтримкою переселенцям є «Кримський дім» та кримські видання «Кримська світлиця» і «Голос Криму»,- сказав Гюндуз Мамедов.

За матеріалами прес-служби прокуратури Автономної Республіки Крим

Фото qha.com.ua



Коментарі

Коментарі відсутні. Можливо, ваш буде першим?

Додати коментар

Новости от Киноафиша.юа
Загрузка...
Загрузка...

Враг продолжает атаковать нашу страну по ночам ракетами, шахедами, а также обстреливать ракетными системами залпового огня

детальніше
Конфлікти і закони © 2008-2024.

Електронна версія всеукраїнського юридичного журналу «Конфлікти і закони». Свідоцтво про держреєстрацію: КВ № 13326-2210Р від 19.11.2007 р. Повний або частковий передрук матеріалів сайту дозволяється лише після письмової згоди редакції. Увага! Починаючи з 21.11.2013 року (дня провалу євроінтеграції з ЄС), редакція журналу «Конфлікти і закони» (всупереч правилам правопису) залишає за собою право публікувати слова «партія регіонів» та «віктор федорович янукович» з малої літери. Також, починаючи з 29.06.2016 року, редакція «КЗ» залишає за собою право назавжди публікувати на своїх сторінках з малої літери слова (і утворені від них абревіатури) та словосполучення «москва», «росія», «російська федерація», «володимир путін», а разом з ними і скорочення «роскомнадзор» (як і всі інші держустанови росії), порушивши таким чином встановлені правила правопису незалежно від мов, на яких ці слова та назви публікуються. Це наша зброя в інформаційній війні з окупантом.