Чи забезпечить новоутворена міжвідомча робоча група Кабміну відкритість виборів?

kmu vibori

 
Громадськість позитивно оцінює будь-які заходи влади щодо забезпечення публічності та відкритості виборів, в тому числі - створення Кабінетом Міністрів України від 16 липня спеціальної міжвідомчої робочої групи (Постанова КМУ №633). Однак, викликає занепокоєння спосіб реалізації задекларованих намірів, зокрема, не конкретно сформульовані завдання групи, повідомляє прес-служба ГМ ОПОРА.


Зокрема, не зрозуміло, який саме зміст вкладають ініціатори Постанови у завдання «сприяння забезпеченню координації дій органів виконавчої влади у забезпеченні ними публічності та відкритості під час проведення виборів». Повноваження групи несумісно широкі з огляду на задекларовані цілі групи та її статус як «тимчасового консультативного органу КМУ». Робоча група може отримувати в установленому порядку від центральних і місцевих органів виконавчої влади, органів місцевого самоврядування, підприємств, установ та організацій інформацію, необхідну для виконання покладених на неї завдань. Крім того, група може залучати до участі у своїй роботі представників центральних і місцевих органів виконавчої влади, органів місцевого самоврядування, підприємств, установ та організацій, а також незалежних експертів.

ОПОРА відзначає, що українське законодавство покладає на Центральну виборчу комісію першочерговий обов’язок забезпечувати публічність і відкритість виборчого процесу. Тому необхідна інформація повинна надходити в розпорядження та оприлюднюватися саме ЦВК. Не зрозуміло, яку додаткову інформацію розраховує отримувати Уряд від місцевих органів влади та органів місцевого самоврядування, підприємств, установ та організацій і з якою метою та в який спосіб відбуватиметься залучення до участі в групі представників цих структур? За відсутності чітко виписаних завдань і повноважень Робочої групи, існує загроза прихованого адміністративного втручання у хід виборчого процесу з боку центральних органів державної влади.

ОПОРА звертає увагу на очевидну невідповідність між офіційними повноваженнями окремих членів робочої групи та формальним завданням, яке на них покладено. Так, очолюватиме групу віце-прем’єр міністр України, Міністр інфраструктури Борис Колесніков. Нагадаємо, що Мінінфраструктури України є головним органом у системі центральних органів виконавчої влади у формуванні та забезпеченні реалізації державної політики у сферах авіаційного, автомобільного, залізничного, морського і річкового, міського електричного транспорту та у сферах використання повітряного простору України, туризму, діяльності курортів, метрополітенів, дорожнього господарства, забезпечення підготовки та реалізації в Україні інфраструктурних проектів. Не зрозуміло, яким чином керівник цього міністерства в межах своїх безпосередніх повноважень може сприяти публічності виборчого процесу.

Теж саме стосується участі в групі іншого віце-прем’єр міністра і Міністра соціального політики Сергія Тігіпка. Очолюваний ним орган є головним у системі центральних органів виконавчої влади з формування та забезпечення реалізації державної політики у сферах зайнятості населення та трудової міграції, трудових відносин, соціального захисту населення, з питань сім'ї та дітей, а також захисту прав депортованих за національною ознакою осіб, які повернулися в Україну. Також залишається незрозумілим, в який саме спосіб голова Державної митної служби України може посприяти відкритості парламентських виборів.



Коментарі

Коментарі відсутні. Можливо, ваш буде першим?

Додати коментар

Новости от Киноафиша.юа
Загрузка...
Загрузка...

Останні новини

В ночь на сегодняшний день противник нанес авиационный удар по Украине с применением 3 крылатых ракет и одной противорадиолокационной ракеты

детальніше
Конфлікти і закони © 2008-2024.

Електронна версія всеукраїнського юридичного журналу «Конфлікти і закони». Свідоцтво про держреєстрацію: КВ № 13326-2210Р від 19.11.2007 р. Повний або частковий передрук матеріалів сайту дозволяється лише після письмової згоди редакції. Увага! Починаючи з 21.11.2013 року (дня провалу євроінтеграції з ЄС), редакція журналу «Конфлікти і закони» (всупереч правилам правопису) залишає за собою право публікувати слова «партія регіонів» та «віктор федорович янукович» з малої літери. Також, починаючи з 29.06.2016 року, редакція «КЗ» залишає за собою право назавжди публікувати на своїх сторінках з малої літери слова (і утворені від них абревіатури) та словосполучення «москва», «росія», «російська федерація», «володимир путін», а разом з ними і скорочення «роскомнадзор» (як і всі інші держустанови росії), порушивши таким чином встановлені правила правопису незалежно від мов, на яких ці слова та назви публікуються. Це наша зброя в інформаційній війні з окупантом.