ЦВК сприяє штучному звуженню представництва партій і кандидатів у ДВК

cvk2012

 
Менш ніж за тиждень до початку жеребкування щодо включення кандидатур до складу дільничних виборчих комісій ЦВК кардинально змінила передбачений раніше порядок жеребкування, виклавши свою попередню Постанову від 17 травня 2012 року №88 в новій редакції.


Відповідно до Постанови ЦВК від 13 вересня 2012 року №895 жеребкування проводитиметься окружними виборчими комісіями одноразово і одночасно щодо усього складу дільничних виборчих комісій округу. Натомість, жеребкування щодо окремих кандидатур по кожній ДВК не передбачено. Так, в пункті 12 нової Постанови ЦВК ліквідувала конкретну норму про необхідність проведення жеребкування «щодо кожної дільничної виборчої комісії».

Наслідком застосування аналогічного порядку жеребкування щодо кандидатур до складу ОВК у серпні 2012 року стало те, що з 87 партій – суб’єктів виборчого процесу 63 (що складає близько 72%) не отримали жодного представника у складі 225 окружних виборчих комісій.

Своїм суперечливим тлумаченням вимог частини 5 статті 28 Закону «Про вибори народних депутатів України» ЦВК сприяє штучному звуженню представництва партій і кандидатів, а отже, ліквідовує систему стримувань та противаг у виборчому процесі. Законом визначено спосіб проведення жеребкування як жеребкування щодо включення кандидатур від суб’єктів виборчого процесу до складу ДВК, а не щодо визначення черговості – як встановила ЦВК.

Окрім того, викликає занепокоєння запропонований ЦВК спосіб регулювання окремих етапів жеребкування. Зокрема, третій абзац пункту 14 Порядку №895 розширив коло осіб, яким дозволяється витягувати жеребки, включивши технічний персонал.

Практика попередніх виборів демонструє, що 18 членів ОВК є достатньою кількістю для розподілення всіх необхідних функції щодо проведення жеребкування. Тому незрозумілими є підстави додаткового залучення технічного персоналу до процесу жеребкування. Така норма може призвести до «розпорошення» відповідальності за допущені комісією порушення. Адже притягнути до відповідальності за порушення під час жеребкування осіб, що працюють за цивільно-правовим договором, складніше, ніж членів комісії. Оскільки повноваження членів ОВК обумовлено законом, а техпрацівників – угодою підряду.

Передостаннім абзацом пункту 15 Постанови №895 передбачається, що під час оголошення головуючим прізвищ осіб, які включаються до складу ДВК за жеребкуванням із зазначенням суб’єктів їх подання, члени ОВК продовжують (в той же самий час) опрацювання результатів жеребкування щодо інших дільниць. Тобто дві різні процедури відбуватимуться паралельно, що розсіює увагу спостерігача, кандидата, уповноваженої/довіреної особи і, відповідно, може призвести до розходження між опрацьованими комісією та оголошеними головою ДВК результатами.

Право оглянути жеребки перед жеребкуванням мають лише уповноважені особи політичних партій та кандидати у народні депутати (другий абзац пункту 14 Постанови №895). Тому звертаємо увагу даних суб’єктів виборчого процесу на необхідності обов’язково бути присутніми на відповідному засіданні ОВК з метою належного контролю за його перебігом.

ОПОРА також рекомендує ЦВК офіційно та публічно пояснити логіку змін, внесених від 13 вересня. На даному етапі кампанії такі дії занижують довіру до процесу організації виборів, повідомляє прес-служба ГМ ОПОРА.



Коментарі

Коментарі відсутні. Можливо, ваш буде першим?

Додати коментар

Новости от Киноафиша.юа
Загрузка...
Загрузка...

Останні новини

Этой ночью рашисты провели 10-часовую «шахедную» атаку по Украине - всего 13 «шахедов» было выпущено противником, все 13 БпЛА сбиты силами ПВО

детальніше
Конфлікти і закони © 2008-2024.

Електронна версія всеукраїнського юридичного журналу «Конфлікти і закони». Свідоцтво про держреєстрацію: КВ № 13326-2210Р від 19.11.2007 р. Повний або частковий передрук матеріалів сайту дозволяється лише після письмової згоди редакції. Увага! Починаючи з 21.11.2013 року (дня провалу євроінтеграції з ЄС), редакція журналу «Конфлікти і закони» (всупереч правилам правопису) залишає за собою право публікувати слова «партія регіонів» та «віктор федорович янукович» з малої літери. Також, починаючи з 29.06.2016 року, редакція «КЗ» залишає за собою право назавжди публікувати на своїх сторінках з малої літери слова (і утворені від них абревіатури) та словосполучення «москва», «росія», «російська федерація», «володимир путін», а разом з ними і скорочення «роскомнадзор» (як і всі інші держустанови росії), порушивши таким чином встановлені правила правопису незалежно від мов, на яких ці слова та назви публікуються. Це наша зброя в інформаційній війні з окупантом.