Вибори в проблемних округах: парад двійників і нечуване збіговисько кандидатів

vibory problemni

 
Рекордна кількість кандидатів у 223 (66) та 94 (82) виборчих округах і засилля кандидатів-однофамільців у 4 з 5 округів – особлива ознака виборів у 5 «проблемних» округах. Про це 18 листопада на прес-конференції розповіли активісти Громадянської мережі ОПОРА та оприлюднили проміжний звіт до екватора виборчої кампанії в округах № 94, 132, 194, 197, 223, у яких ОПОРА місяць тому розпочала кампанію спостереження, повідомляють «Конфлікти і закони» з посиланням на прес-службу ГМ ОПОРА.


Виборча кампанія в 5 проблемних округах досягла екватору, за цей час не було зафіксовано значних чи системних зловживань з боку кандидатів, представників органів влади, які можуть вплинути на результати голосування. У 4 з 5 округах жоден кандидат-самовисуванець чи представник партії влади, який на минулих виборах входив до пари основних претендентів на депутатський мандат, не подавав документів до ЦВК.

Станом на 17 листопада ЦВК зареєструвала 189 кандидатів в депутати. Це суттєво перевищує максимальну кількість кандидатів-мажоритарників, яка була зафіксована на чергових парламентських виборах 2012 року у ОВО № 95 (м. Ірпінь, Київська область) і становила 48 осіб. Середня ж кількість кандидатів у межах одного округу в 2012 році складала 14 осіб, проти 38 на цьогорічних повторних виборах. Наслідком цього може стати збільшення попередньо передбачених обсягів державного фінансування передвиборчої агітації.

У ОВО № 223 документи на реєстрацію, окрім кандидата від ВО «Свобода» Юрія Левченка, подали ще два Юрія Левченка. Також в останній відведений законом день документи до ЦВК подали лідер руху «Кияни передусім!» Віктор Пилипишин (шляхом самовисування) та його двійник. У ОВО № 94 зареєстровано два двійника кандидата від ВО «Батьківщина» Віктора Романюка, а також двійники відомих політиків, які розглядалися як потенційні кандидати на повторних виборах 2013 року: два Сергія Власенка і один Остап Семерак.

Через велику кількість кандидатів-«двійників» можуть виникнути складнощі у виборчих комісій, якщо розпочнеться масовий процес відмови від реєстрації кандидатів за їх власним бажанням. Відповідно, необхідно буде проставити штамп «вибув» напроти кожного прізвища у бюлетені, що є додатковим навантаженням на виборчі комісії та може призвести до помилок та псування бюлетенів. Окрім того, виборці можуть бути введенні в оману через непоінформованість про роль «двійників» у виборах. На практиці, в Україні кандидати-однофамільці можуть відбирати у своєї пари до 3 % голосів.

Завдяки застосуванню нової процедури жеребкування, ЦВК вдалося забезпечити значно ширше представництво партій у складі окружних виборчих комісій, ніж це було на чергових парламентських виборах. На повторних виборах 86 % партій (36 з 42), які брали участь у жеребкуванні, отримали право на представництво в ОВК, тоді як в 2012 році лише 19 з 81 партії (що становить 23 %).

Масові ротації серед членів ОВК можуть стати критичною проблемою. Станом на 8 листопада 2013 року партіями-суб’єктами виборів було замінено 45 членів ОВК, що становить 50 % від їх загальної кількості. Склад ОВК № 132 і № 194 оновився на 78 %, ОВК № 94 – на 44 %, ОВК № 223 – на 39 % і лише в ОВК № 197 було змінено 11 % членів. Якщо така тенденція буде зберігатися, то до дня голосування кількість замін перевищить безпрецедентний показник 2012 року – ротації на рівні 60 %. ЦВК вже провела спеціалізоване навчання для членів ОВК, тому наступні заміни знижуватимуть ефективність навчання та негативно вплинуть на якість організації виборчого процесу в округах.

Активісти ОПОРИ акцентують на тому, що на повторних виборах виборці цілком безпідставно позбавлені можливості вільно ознайомитися з податковими деклараціями кандидатів, хоча на чергових виборах 2012 року вони мали таку можливість. Відсутність обов’язку для кандидатів подавати при реєстрації податкові декларації різко контрастує із задекларованим у Законі «Про вибори народних депутатів України» принципом публічності і відкритості виборчого процесу (п. 2, ст. 11).



Коментарі

  +0 #1 свой человек 18 нояб. 2013 г., 18:01:59
Одно слово - двуликие анусы

Додати коментар

Новости от Киноафиша.юа
Загрузка...
Загрузка...

Останні новини

За прошедшие сутки на линии фронта произошло 68 боевых столкновений, враг нанес 2 ракетных и 64 авиационных удара, 75 раз обстрелял из РСЗО

детальніше
Конфлікти і закони © 2008-2024.

Електронна версія всеукраїнського юридичного журналу «Конфлікти і закони». Свідоцтво про держреєстрацію: КВ № 13326-2210Р від 19.11.2007 р. Повний або частковий передрук матеріалів сайту дозволяється лише після письмової згоди редакції. Увага! Починаючи з 21.11.2013 року (дня провалу євроінтеграції з ЄС), редакція журналу «Конфлікти і закони» (всупереч правилам правопису) залишає за собою право публікувати слова «партія регіонів» та «віктор федорович янукович» з малої літери. Також, починаючи з 29.06.2016 року, редакція «КЗ» залишає за собою право назавжди публікувати на своїх сторінках з малої літери слова (і утворені від них абревіатури) та словосполучення «москва», «росія», «російська федерація», «володимир путін», а разом з ними і скорочення «роскомнадзор» (як і всі інші держустанови росії), порушивши таким чином встановлені правила правопису незалежно від мов, на яких ці слова та назви публікуються. Це наша зброя в інформаційній війні з окупантом.