Бразилія зажадала від Канади пояснень за шпигунство

mid braz

 
Бразилія сьогодні офіційно зажадала від Канади пояснень у зв'язку з викриттями шпигунської діяльності канадської спецслужби проти міністерства енергетики та гірничорудної промисловості південноамериканської країни.


Міністр закордонних справ республіки Луїс Алберту Фігейреду сьогодні провів бесіду з послом Канади в Бразилії Джамалом Хохаром. Під час зустрічі глава МЗС "висловив обурення бразильського уряду у зв'язку з грубим і неприйнятним порушенням національного суверенітету і прав фізичних та юридичних осіб".

Напередодні бразильська телекомпанія "Глобу" показала репортаж, з якого випливає, що спецслужба Канади - так званий Центр безпеки комунікацій - відстежувала телефонні дзвінки та електронне литсування співробітників ключового бразильського відомства, що визначає федеральну політику у сфері енергетики та видобутку природних копалин. Телесюжет, який спровокував гучний скандал, заснований на документах, переданих журналістам колишнім співробітником спецслужб США Едвардом Сноуденом.

Як випливає з матеріалів, канадський Центр безпеки комунікацій перехоплював інформацію бразильського міністерства за допомогою спеціальної програми "Олімпія" (Olimpia). Звіт про таку шпигунську діяльність канадці представили в червні 2012 року на закритій конференції колегам з розвідувального співтовариства по так званій групі "Файв айз" (П'ять очей). До групи входять фахівці з електронної розвідки із США, Великобританії, Канади, Австралії та Нової Зеландії.

Президент Бразилії Ділма Роуссефф підкреслила сьогодні у своєму мікроблозі в "Твіттері", що електронне шпигунство спецслужб США і Канади "обумовлено стратегічними і економічними причинами". Роуссефф доручила керівництву міністерства енергетики та гірничорудної промисловості вжити додаткових заходів по захисту конфіденційної інформації. "США і їхні союзники повинні негайно і назавжди припинити шпигунство, ми засуджуємо кібернетичні війни", - вказала вона.

Раніше надбанням гласності стали факти про те, що американські спецслужби стежили за електронним листуванням і телефонними розмовами президента Бразилії Ділми Роуссефф, шпигували за бразильськими дипломатами в США та державної нафтовидобувної компанією "Петробраз". Роуссефф з трибуни Генеральної Асамблеї ООН виступила з різким засудженням подібної діяльності. Бразилія висунула ініціативу створити механізми цивільного контролю за Інтернетом з метою забезпечити безпеку його користувачів, не обмежуючи їх права на вільний доступ до ресурсів світової мережі, повідомляє ІТАР-ТАСС.



Коментарі

Коментарі відсутні. Можливо, ваш буде першим?

Додати коментар

Новости от Киноафиша.юа
Загрузка...
Загрузка...

Останні новини

Вчера поздно вечером враг атаковал многострадальный Харьков. Также в 7 часов утра были нанесені ракетные ударі по Одессе и предместью города Сумы

детальніше
Конфлікти і закони © 2008-2024.

Електронна версія всеукраїнського юридичного журналу «Конфлікти і закони». Свідоцтво про держреєстрацію: КВ № 13326-2210Р від 19.11.2007 р. Повний або частковий передрук матеріалів сайту дозволяється лише після письмової згоди редакції. Увага! Починаючи з 21.11.2013 року (дня провалу євроінтеграції з ЄС), редакція журналу «Конфлікти і закони» (всупереч правилам правопису) залишає за собою право публікувати слова «партія регіонів» та «віктор федорович янукович» з малої літери. Також, починаючи з 29.06.2016 року, редакція «КЗ» залишає за собою право назавжди публікувати на своїх сторінках з малої літери слова (і утворені від них абревіатури) та словосполучення «москва», «росія», «російська федерація», «володимир путін», а разом з ними і скорочення «роскомнадзор» (як і всі інші держустанови росії), порушивши таким чином встановлені правила правопису незалежно від мов, на яких ці слова та назви публікуються. Це наша зброя в інформаційній війні з окупантом.