«Політична «джинса» не притаманна Польщі», – Олександр Тарасов.

vibori polska

 
Одночасно з українськими, проходили вибори у Польщі – наші західні сусіди обирали парламентарів. Заступник голови НМПУ, Олександр Тарасов спільно з іншими українськими колегами відвідали вибори у Польщі та стали офіційними спостерігачами від України. Загалом, спостерігати за виборчим процесом у Польщі прибуло 140 спостерігачів з усіх куточків світу: Канади, Великобританії, Швеції, Італії, Чехії, Словаччини, Литви, Білорусі, Іспанії, Казахстану, Туреччини, Німеччини, України, Грузії, Вірменії, Угорщини і Франції.


Серед них були знані в усьому світі фахівці та зірки, зокрема, з Канади прибув Девід Кілгур, який впродовж 26 років працював держсекретарем Канади, а також міс Канади – Анастасія Лім; зі Швеції приїхав Нг Ман-Ян – китайський емігрант і відомий фахівець зі світової економіки; з Вірменії Паруйра Айрікян – дисидент – який був співробітником Володимира Буковського; з України – Олесь Шевченко, український політвязень радянських таборів, який був депутатом першого парламентського скликання України.

Також у спостереженні взяли участь: радник Вітаутас Ландсбергіс Андрус Тучкус і перекладач польської літератури на литовську мову, журналісти з Чехії та України.

Олександр Тарасов, заступник голови НМПУ, старший юрист Юрбюро НМПУ розповідає про особливості виборчого процесу Польщі та ділиться досвідом спостереження за виборами у сусідній країні:

- Олександре, чи є у Польщі таке явище як «джинса» і як з нею боряться у Польщі?

Слід зауважити, що політична «джинса» не притаманна для польських медіа-продуктів, однак польське законодавство не робить різниці між комерційною та політичною прихованою рекламою. Обидва підпадають під дію закону «Про протидію нечесній конкуренції», який ухвалено ще у 2007 році. Контроль над дотриманням конкурентного законодавства тримає Управління охорони конкуренції та споживачів (UOKiK), яке за недобросовісну ринкову практику має право накладати на порушників – власників медіа та видавців – штрафи.

- Які порушення у день виборів Ви спостерігали, і які механізми боротьби з ними застосовують у Польщі?

Ми не зафіксували порушень. Однак, наші колеги з Польщі зафіксували у бюлетенях порушення порядку нумерації партій у списку. Польські експерти вважають, що, при відсутні інших суттєвих порушень, на виборчий процес це не вплинуло. Під час виборчої кампанії розгляд порушень відбувається у формі експрес суддів: суд повинен розглянути скаргу впродовж одного-двох днів. Підкуп виборців карається тюремним ув’язненням, при чому покаранню підлягають обоє учасників злочину, однак більшу відповідальність покладено на тих, хто здійснює підкуп виборця.


- Як ви оцінюєте польське виборче законодавство?

Виборче законодавство Польщі більше спрямовано на захист прав виборців від будь-якого стороннього впливу, у тому числі інформаційного. Тому, у порівнянні з українським законодавством, тут встановлено більше обмежень діяльності журналістів в день голосування та підрахунку голосів. Наприклад, журналіст усередині виборчої дільниці має право робити зйомки лише з дозволу голови виборчої комісії і лише коли немає виборців. Однак, слід зауважити, що більшість голів ДВК дозволяли журналістам фотографувати чи робити стендапи.

Зауважимо, що під час виборів у Польщі представниками НМПУ Олександром Тарасовим та Сергієм Сухобойченком, який представляє НМПУ у Варшаві, було організовано дискусію «Україна – Польща. Вибори 2015». Учасниками дискусії стали: Юрій Луканов, голова НМПУ; Ядвіга Хмельовська, віце-президент «Федерації незалежних ЗМІ», скарбник «Асоціації польських журналістів», один із керівників підпілля Солідарності, яку переслідувала влада з метою арешту з 1981 по 1990 роки; Олесь Шевченко, український дисидент, політв’язень, а також багато інших журналістів та експертів з України та Польщі.

Дискусія «Україна – Польща. Вибори 2015»


Джерело nmpu.org.ua



Коментарі

Коментарі відсутні. Можливо, ваш буде першим?

Додати коментар

Новости от Киноафиша.юа
Загрузка...
Загрузка...

Останні новини

За минувшие сутки рашисты ударили Искандером по железной дороге в Смиле - поражена гражданская инфраструктура и логистические сообщения

детальніше
Конфлікти і закони © 2008-2024.

Електронна версія всеукраїнського юридичного журналу «Конфлікти і закони». Свідоцтво про держреєстрацію: КВ № 13326-2210Р від 19.11.2007 р. Повний або частковий передрук матеріалів сайту дозволяється лише після письмової згоди редакції. Увага! Починаючи з 21.11.2013 року (дня провалу євроінтеграції з ЄС), редакція журналу «Конфлікти і закони» (всупереч правилам правопису) залишає за собою право публікувати слова «партія регіонів» та «віктор федорович янукович» з малої літери. Також, починаючи з 29.06.2016 року, редакція «КЗ» залишає за собою право назавжди публікувати на своїх сторінках з малої літери слова (і утворені від них абревіатури) та словосполучення «москва», «росія», «російська федерація», «володимир путін», а разом з ними і скорочення «роскомнадзор» (як і всі інші держустанови росії), порушивши таким чином встановлені правила правопису незалежно від мов, на яких ці слова та назви публікуються. Це наша зброя в інформаційній війні з окупантом.