​Черговий крок Лондона до ймовірного «жорсткого Брекзиту»

Палата громад британського парламенту з величезною перевагою голосів (494 - за, 122 - проти) ухвалила закон, який уповноважує уряд Терези Мей починати процедуру виходу Великої Британії з Європейського Союзу, повідомляє «Голос Америки».


Оскільки більшість відхилила усі пропоновані поправки, то у Великій Британії щораз гучніше говорять, що уряд готовий іти шляхом так званого «жорсткого Брекзиту» - тобто не лише припинення участі у політичних інституціях ЄС та відмову від європейського законодавства, але й вихід зі спільного ринку, митного союзу тощо.

Президент США Дональд Трамп під час нещодавнього візиту прем’єр-міністра Терези Мей у Вашингтон заявив, що він завжди схвально відгукувався про «Брекзит». Лідер президентської кампанії у Франції Марін Ле Пен, яка очолює антиіммігрантську партію Національний фронт, обіцяє французам також провести референдум про вихід з ЄС і відмовитися від використання спільної європейської валюти.

«Жорсткий Брекзит» турбує багатьох британців, які голосували за вихід з ЄС, але сподівалися, що країна лише поверне собі головні політичні і законодавчі й торговельні повноваження, проте зможе зберегти тісні економічні зв’язки з партнерами на континенті й свободу перетину кордонів.

Перевагу у парламенті забезпечило те, що разом з урядовою Консервативною партією голосувати за закон закликав також лідер опозиційної Лейбористської партії. Понад 50 лейбористів ігнорували вимогу лідера і голосували проти.

З 20 лютого закон почне обговорювати Палата лордів, де опонентів Brexit більше, але верхня палата опинилися під потужним тиском закликів не йти проти волі британських виборців, висловленої на референдумі у червні минулого року.

Британські ЗМІ цитують неназваного представника уряду, який погрожує старовинній інституції розпуском, вказуючи, що члени Палати лордів успадковують свої місця або призначаються: «Якщо лорди не хочуть постати перед масовими закликами громадськості про скасування, то вони повинні зробити роботу, захистити демократію і схвалити законопроект».

У разі схвалення у верхній палаті королева має підписати закон 7 березня і Тереза Мей зможе виконати свої плани - подати заяву про вихід з ЄС до кінця березня.

Стаття 50-та Лісабонського договору ЄС передбачає 2 роки на переговори про умови припинення членства країни в організації.

Колишній посол Великої Британії в ЄС застерігав, що переговори можуть затягнутися на десятиліття.

Фото Reuters



Коментарі

Коментарі відсутні. Можливо, ваш буде першим?

Додати коментар

Новости от Киноафиша.юа
Загрузка...
Загрузка...

Останні новини

За минувшие сутки рашисты ударили Искандером по железной дороге в Смиле - поражена гражданская инфраструктура и логистические сообщения

детальніше
Конфлікти і закони © 2008-2024.

Електронна версія всеукраїнського юридичного журналу «Конфлікти і закони». Свідоцтво про держреєстрацію: КВ № 13326-2210Р від 19.11.2007 р. Повний або частковий передрук матеріалів сайту дозволяється лише після письмової згоди редакції. Увага! Починаючи з 21.11.2013 року (дня провалу євроінтеграції з ЄС), редакція журналу «Конфлікти і закони» (всупереч правилам правопису) залишає за собою право публікувати слова «партія регіонів» та «віктор федорович янукович» з малої літери. Також, починаючи з 29.06.2016 року, редакція «КЗ» залишає за собою право назавжди публікувати на своїх сторінках з малої літери слова (і утворені від них абревіатури) та словосполучення «москва», «росія», «російська федерація», «володимир путін», а разом з ними і скорочення «роскомнадзор» (як і всі інші держустанови росії), порушивши таким чином встановлені правила правопису незалежно від мов, на яких ці слова та назви публікуються. Це наша зброя в інформаційній війні з окупантом.