​В ООН звинуватили росію і Сирію у бійні в Ідлібі - від кінця квітня там загинуло близько 450 мирних жителів

Бомбардування і обстріли сирійським режимом та росією призвели до бійні у так званій зоні деескалації у провінції Ідліб. Про це у вівторок заявив заступник генерального секретаря ООН з гуманітарних питань Марк Локок. Від кінця квітня там загинуло щонайменше 450 мирних жителів, повідомляє Польське радіо.


За джерелами ООН, сирійські та російські авіаудари і сухопутні атаки продовжуються, попри те, що Ідліб визнано у 2017 році Іраном, росією і Туреччиною одним із чотирьох «теренів з деескалації».

Локок підкреслив у вівторок на засіданні Ради Безпеки ООН, що від кінця квітня Управління верховного комісара ООН з прав людини (UNHCHR) Мішель Бачелет підтвердило смерть щонайменше 450 цивільних, зокрема понад 100 за попередні два тижні. Сотні людей зазнало поранень, а понад 440 тис. мусило покинути свої домівки.

Локок звернув увагу, що попри заклики ООН, авіанальоти сирійських урядових сил та їх союзників, зокрема росії, надалі націлені на медичні установи, школи та інші об’єкти цивільної інфраструктури. Він визнав малоймовірним те, що всі ці об’єкти атакували випадково.

«Цілеспрямовані атаки на мирних жителів – це воєнні злочини, а ті, хто їх наказав та здійснив, несуть кримінальну відповідальність за свої дії», - говориться у заяві UNHCHR.

Як наголосив Марк Локок, інформацію про нальоти та обстріли підтвердили надійні свідки та супутникові світлини, що вивчили в ООН.

Заступник очільника ООН звинуватив росію у тому, що він безрезультатно чекає на її роз’яснення у справі переданих документів щодо доставки гуманітарної допомоги. Локок розкритикував Раду Безпеки за ігнорування попередніх звинувачень у зв’язку із ситуацією в Сирії.

«Ви знаєте, що відбувається, і ви нічого не зробили протягом 90 днів, а тим часом різанина триває на ваших очах», - наголосив він.

Посол Польщі при ООН Йоанна Вронецька назвала ситуацію в Сирію дуже тривожною. Вона нагадала, що кожну війську операцію потрібно проводити згідно із міжнародним гуманітарним правом та правами людини. «Захист мирних жителів і безперешкодний доступ до гуманітарної допомоги – це не вибір, а юридичний обов’язок усіх учасників конфлікту», - підкреслила вона.

Вронецька наголосила, що ті, хто не дотримується цих засад, мають бути притягнені до відповідальності. Вона додала, що боротьба з терористами не може виправдовувати порушення гуманітарного права.

За ескалацію атаки сирійського режиму Башара аль-Асада та військових операцій росії у північно-західній Сирії звинуватила обидві сторони представниця США з питань управління і реформ ООН Черіт Норман Шале.

«Немає сумнівів, що гуманітарна ситуація у Сирії щодня стає щораз небезпечнішою. Число убитих і поранених мирних жителів зростає. Ціллю режиму та російських сил є гідротехнічні об’єкти, школи та лікарні», - сказала вона. «Це відбувається попри те, що про їхнє розташування ООН попередньо інформує росію», - додала Черіт Норман Шале.

Водночас, за даними неурядової організації Сирійський центр моніторингу за дотриманням прав людини, у понеділок унаслідок бомбардувань російської та сирійської авіації у північно-західній Сирії загинуло щонайменше 14 мирних жителів.

Тиждень тому в авіанальотах російських сил на ярмарок у місті Мааррат-ен-Нуман у південному Ідлібі загинуло щонайменше 37 осіб, зокрема 35 мирних жителів.

За даними організації, від початку наступу в Ідлібі загинуло понад 2 тис. людей, зокрема приблизно 800 мирних жителів.

Бомбардування провінції Ідліб в Сирії. Фото creativecommons.org



Коментарі

Коментарі відсутні. Можливо, ваш буде першим?

Додати коментар

Новости от Киноафиша.юа
Загрузка...
Загрузка...

Останні новини

За прошедшие сутки на линии фронта произошло 68 боевых столкновений, враг нанес 2 ракетных и 64 авиационных удара, 75 раз обстрелял из РСЗО

детальніше
Конфлікти і закони © 2008-2024.

Електронна версія всеукраїнського юридичного журналу «Конфлікти і закони». Свідоцтво про держреєстрацію: КВ № 13326-2210Р від 19.11.2007 р. Повний або частковий передрук матеріалів сайту дозволяється лише після письмової згоди редакції. Увага! Починаючи з 21.11.2013 року (дня провалу євроінтеграції з ЄС), редакція журналу «Конфлікти і закони» (всупереч правилам правопису) залишає за собою право публікувати слова «партія регіонів» та «віктор федорович янукович» з малої літери. Також, починаючи з 29.06.2016 року, редакція «КЗ» залишає за собою право назавжди публікувати на своїх сторінках з малої літери слова (і утворені від них абревіатури) та словосполучення «москва», «росія», «російська федерація», «володимир путін», а разом з ними і скорочення «роскомнадзор» (як і всі інші держустанови росії), порушивши таким чином встановлені правила правопису незалежно від мов, на яких ці слова та назви публікуються. Це наша зброя в інформаційній війні з окупантом.