​Країни Північної групи заявили про готовність і надалі надавати Україні всебічну підтримку

Країни Північної групи мають намір і надалі надавати Україні довгострокову та всебічну підтримку для досягнення стратегічної мети країни – членства у НАТО та ЄС. Про це йдеться у заяві, поширеній за підсумками зустрічі міністрів оборони країн Північної групи (Естонія, Литва, Латвія, Данія, Фінляндія, ФРН, Ісландія, Нідерланди, Норвегія, Польща, Швеція та Великобританія) у місті Паланга у Литві у четвер, 23 травня.


Як повідомляє прес-служба оборонного відомства Литви, міністри оборони дванадцяти європейських країн та їхні представники обговорили ситуацію з безпекою в регіонах Балтійського моря та Північної Атлантики, тему підтримки України, а також порядок денний саміту НАТО у Вашингтоні.

Учасники зустрічі одноголосно погодилися, що всі країни Північної групи об'єднує «загальна загроза – росія», тож необхідно зміцнювати колективну оборону.

Міністр оборони Литви Лаурінас Кащюнас зазначив, що країни Північної групи зобов'язалися продовжувати докладати зусиль і прагнути того, щоб Україна змогла захистити свій суверенітет і запобігти «російській агресії» в майбутньому.

Глава відомства наголосив на значущості практичної співпраці у сфері кібербезпеки та захисту критичної інфраструктури Балтійського моря.

У спільній заяві за підсумками зустрічі йдеться, що країни Північної групи на майбутньому саміті у Вашингтоні підтвердять зобов'язання зробити свій внесок у колективне стримування та захист Північноатлантичного Альянсу.

«Як Європейські союзники продовжують брати на себе велику відповідальність за безпеку та оборону в Європі та сприяти справедливому розподілу тягаря всередині Північноатлантичного Альянсу. Ми наголошуємо на важливості тісної співпраці НАТО та ЄС», - йдеться в тексті заяви.

У країнах Північної групи усвідомлюють, що забезпечення оборонних планів вимагатиме від них витрат щонайменше 2 відсотків ВВП, зазначено у тексті.

Учасники зустрічі підтвердили готовність швидко усунути критичні недоліки та виступити за швидке виконання вимог, що випливають із планів оборони, щоб забезпечити справедливий розподіл тягаря між союзниками.

Країни Північної групи також мають намір представити на Вашингтонському саміті пакет заходів з комплексної протиповітряної та протиракетної оборони з огляду на її важливу роль у забезпеченні надійного стримування та колективної оборони.

«Визнаємо, що безпека Індо-Тихоокеанського та Євроатлантичного регіонів взаємопов'язана. Віддані розвитку діалогу та співпраці у сфері безпеки з нашими партнерами-однодумцями в Індо-Тихоокеанському регіоні», - наголошено в документі.

Північна група (Group North) – формат під керівництвом Великобританії, створений у 2012 році. У ньому беруть участь 12 країн: Велика Британія, три країни Балтії, п'ять країн Північної Європи, Польща, Нідерланди та Німеччина. Група діє як консультативний форум з питань європейської безпеки, співпраці НАТО-ЄС та інших актуальних для регіону тем.

Учасники Group North. Фото з відкритих джерел



Коментарі

Коментарі відсутні. Можливо, ваш буде першим?

Додати коментар

Новости от Киноафиша.юа
Загрузка...
Загрузка...

Ночь была неспокойная, враг атаковал ракетами и «шахедами» территорию Украины, всего было применено 31 средство воздушного нападения

детальніше

Опитування

Чи вважаєте Ви Зеленського легітимним президентом після завершення терміну перебування на посаді?

Конфлікти і закони © 2008-2024.

Електронна версія всеукраїнського юридичного журналу «Конфлікти і закони». Свідоцтво про держреєстрацію: КВ № 13326-2210Р від 19.11.2007 р. Повний або частковий передрук матеріалів сайту дозволяється лише після письмової згоди редакції. Увага! Починаючи з 21.11.2013 року (дня провалу євроінтеграції з ЄС), редакція журналу «Конфлікти і закони» (всупереч правилам правопису) залишає за собою право публікувати слова «партія регіонів» та «віктор федорович янукович» з малої літери. Також, починаючи з 29.06.2016 року, редакція «КЗ» залишає за собою право назавжди публікувати на своїх сторінках з малої літери слова (і утворені від них абревіатури) та словосполучення «москва», «росія», «російська федерація», «володимир путін», а разом з ними і скорочення «роскомнадзор» (як і всі інші держустанови росії), порушивши таким чином встановлені правила правопису незалежно від мов, на яких ці слова та назви публікуються. Це наша зброя в інформаційній війні з окупантом.