Землю селянам чи олігархам?

zem pai

 
Ще у 2006 році уряд Ю.Тимошенко прийняв рішення щодо безкоштовного оформлення земельних паїв. І хоч процес розподілу земельних паїв йшов дуже повільно, проте – відбувався. При чому це рішення уряду було прийнято не «під вибори», а саме після них. Багато селян тоді встигли таки оформити свої паї безкоштовно й безкоштовно отримати державні акти на землю. Але це продовжувалося не довго. Настав 2010 рік і видача земельних актів на паї «де-юре» залишилася безкоштовною, а «де-факто» влада Януковича поклала цьому процесу край.


Проект «Видача державних актів на право власності на землю в сільській місцевості та розвиток системи кадастру» реалізується в Україні за рахунок позики Міжнародного банку реконструкції та розвитку і коштів державного бюджету. Залучення позики здійснювалося для забезпечення безоплатної видачі державних актів на право власності на землю взамін сертифікатів на земельну частку (пай) і розвитку системи кадастру.

Результати проведеної аудиторами територіального управління Рахункової палати по Одеській, Миколаївській та Херсонській областях перевірки стану виконання проекту «Видача державних актів на право власності на землю в сільській місцевості та розвиток системи кадастру» на території Одеської області засвідчили, що у 2011 році та протягом 9 місяців 2012 року кошти на заміну сертифікатів на державні акти в сільській місцевості регіону в рамках вищезазначеної Угоди не виділялися. При цьому, за інформацією Головного управління Держземагентства в Одеській області станом, на 1 жовтня 2012 року оформлено 370,0 тис. державних актів на право власності на земельну ділянку, що становить 99,3 % від загальної кількості отриманих громадянами сертифікатів на право на земельну частку (пай) та видано 23362 комплекти бланків державних актів на право власності на земельну ділянку. Тобто, зазначену роботу здійснено коштом людей, власників сертифікатів, або за рахунок тих суб'єктів господарювання, які орендують ці земельні ділянки.

Як наслідок, Проект «Видача державних актів на право власності на землю в сільській місцевості та розвиток системи кадастру» в частині безкоштовної видачі державних актів на право власності на земельні ділянки громадянам власникам земельних часток (паїв) на території Одеської області не реалізовувався. Відповідно, економічний зміст реалізації Проекту в регіоні, зокрема, як ефективного фінансового інструменту створення системи державного земельного кадастру та реєстрації прав власності на нерухоме майно в його складі, у тому числі при здійсненні первинної безоплатної приватизації земельних ділянок, фактично втрачено.

А пан Матвійчук Е.Л. продовжує вперто розповідати громадянам про те, як добре все в області, як виконується «Народний бюджет», а з ним значно покращилось життя селян. При цьому забуває про те, що для селянина найважливіше – це земля. Знаю багато прикладів, коли паї селян, як у детективі, опиняються у руках власників, які до них не мають жодного відношення, або коли селяни, щоб все ж таки отримати свій пай, вимушені платити держслужбовцям хабаря, а ті, буцімто «безкоштовно», оформлюють тоді державні акти на землю. Але про це – ні-ні, говорити ніхто не хоче, пан губернатор сказав – «добре все», значить – «добре». І коло замикається…

Ірина ГОЛОБОРОДЬКО, по матеріалах прес-служби Рахункової палати



Коментарі

  +0 #1 крим 18 дек. 2012 г., 14:13:48
СКОРО СЕЛЯНИН БУДЕ СТОЯТИ НА ОДНІЙ НОЗІ БО ПО ДРУГІЙ БАНДА ЖЛОБІВ БУДЕ СТРІЛЯТИ З КАЛАША А ІНШИХ ПОВИВОЗЯТЬ АБО ЗРОБЛЯТЬ 33 РІК І ВИНИЩАТЬ

Додати коментар

Новости от Киноафиша.юа
Загрузка...
Загрузка...

Останні новини

За прошедшие сутки на линии фронта произошло 68 боевых столкновений, враг нанес 2 ракетных и 64 авиационных удара, 75 раз обстрелял из РСЗО

детальніше
Конфлікти і закони © 2008-2024.

Електронна версія всеукраїнського юридичного журналу «Конфлікти і закони». Свідоцтво про держреєстрацію: КВ № 13326-2210Р від 19.11.2007 р. Повний або частковий передрук матеріалів сайту дозволяється лише після письмової згоди редакції. Увага! Починаючи з 21.11.2013 року (дня провалу євроінтеграції з ЄС), редакція журналу «Конфлікти і закони» (всупереч правилам правопису) залишає за собою право публікувати слова «партія регіонів» та «віктор федорович янукович» з малої літери. Також, починаючи з 29.06.2016 року, редакція «КЗ» залишає за собою право назавжди публікувати на своїх сторінках з малої літери слова (і утворені від них абревіатури) та словосполучення «москва», «росія», «російська федерація», «володимир путін», а разом з ними і скорочення «роскомнадзор» (як і всі інші держустанови росії), порушивши таким чином встановлені правила правопису незалежно від мов, на яких ці слова та назви публікуються. Це наша зброя в інформаційній війні з окупантом.