​НАБУ підозрює членів НКРЕ у змові для затвердження «Роттердам плюс»

Національного антикорупційного бюро (НАБУ) підозрює главу і членів Національної комісії регулювання енергетики в змові з енергогенеруючими компаніями при затвердженні формули по визначенню оптової ціни електроенергії, яка відома як Роттердам +. Про це йдеться у визначеннях Солом'янського районного суду Києва від 10 липня, повідомляє liga.net.


НАБУ направило до суду ряд клопотань, якими просило допустити детективів до банківських документів Центренерго і Дніпроенерго для перевірки обґрунтованості затвердження формули Роттердам +.

«Досудовим розслідуванням встановлено, що голова і члени НКРЕКУ, використовуючи службове становище всупереч інтересам служби та діючи в інтересах генеруючих компаній, навмисне, з метою створення умов отримання ГК ТЕС надприбутків, в січні-березні 2016 року за розробку порядку формування оптової ринкової ціни (Роттердам +) забезпечили включення в нього явно необґрунтованої формули, яка збільшувала вартість вугілля. Таким чином, вони створили всі необхідні умови для зростання ціни продажу електричної енергії в оптовий ринок», - йдеться в ухвалі суду.

Суд відхилив всі клопотання НАБУ.

Бюро проводить досудове розслідування у кримінальному провадженні за фактом зловживання службовим становищем посадовими особами НКРЕКУ, які в 2016 році прийняли постанову № 289 «Про затвердження Порядку формування прогнозної оптової ринкової ціни електричної енергії» (формула Роттердам +).

На думку слідчих, це призвело до економічно необґрунтованого збільшення ціни покупки електроенергії ДП Енергоринок у енергогенеруючих компаній.

НАБУ також вважає, що посадові особи НКРЕКУ, діючи умисно в інтересах генеруючих компаній, на виконання злочинних домовленостей, використовуючи необґрунтовану формулу розрахунку вартості енергетичного вугілля, здійснили розрахунки прогнозованої оптової ринкової ціни електричної енергії за завищеною вартістю енергетичного вугілля на 2-4 квартали 2017 року.

«Це дозволило генеруючим компаніям теплових електростанцій отримати надприбутки з виробництва та подальшого продажу електричної енергії в Оптовий ринок електроенергії, а споживачі е/е безпідставно понесли витрати на її покупку», - йдеться в ухвалі суду.

Як повідомлялося, в березні 2016 року НКРЕКУ затвердила нову методику визначення оптової ринкової ціни на електроенергію. Це ціна, по якій ТЕС продають електроенергію на ринок. У ній, зокрема, враховується ціна на вугілля.

Згідно з цією методикою, вартість вугілля у виробництві вугільно-теплової генерації обчислюється за формулою «вартість вугілля в порту Роттердам + вартість його доставки в Україну».

Голова НКРЕКУ Дмитро Вовк. Фото liga.net



Коментарі

Коментарі відсутні. Можливо, ваш буде першим?

Додати коментар

Новости от Киноафиша.юа
Загрузка...
Загрузка...

Останні новини

В ночь на сегодняшний день противник нанес авиационный удар по Украине с применением 3 крылатых ракет и одной противорадиолокационной ракеты

детальніше
Конфлікти і закони © 2008-2024.

Електронна версія всеукраїнського юридичного журналу «Конфлікти і закони». Свідоцтво про держреєстрацію: КВ № 13326-2210Р від 19.11.2007 р. Повний або частковий передрук матеріалів сайту дозволяється лише після письмової згоди редакції. Увага! Починаючи з 21.11.2013 року (дня провалу євроінтеграції з ЄС), редакція журналу «Конфлікти і закони» (всупереч правилам правопису) залишає за собою право публікувати слова «партія регіонів» та «віктор федорович янукович» з малої літери. Також, починаючи з 29.06.2016 року, редакція «КЗ» залишає за собою право назавжди публікувати на своїх сторінках з малої літери слова (і утворені від них абревіатури) та словосполучення «москва», «росія», «російська федерація», «володимир путін», а разом з ними і скорочення «роскомнадзор» (як і всі інші держустанови росії), порушивши таким чином встановлені правила правопису незалежно від мов, на яких ці слова та назви публікуються. Це наша зброя в інформаційній війні з окупантом.