​У Кабміні намагалися віддати атомний блок 2 Хмельницької АЕС в управління приватних структур

Вчора на засіданні Кабінету міністрів звернув увагу на необхідність зупинки проекту «Енергетичний міст», який передбачає виведення атомного блоку 2 Хмельницької АЕС з енергосистеми України і переведення його роботи у енергосистему Польщі.


У відповідь від міністра Насалика почули два аргументи:

1. «Ніякого наказу про виведення атомного блоку з енергосистеми не підписував, і взагалі минулого тижня був у відпустці».

2. «Це не виведення блоку - це інтеграція з Європою і т.д. і т.п.»

По пунктах:

1. На фото Наказ міністра Насалика щодо реалізації проекту «Енергетичний міст», дата 09 серпня, це п’ятниця минулого тижня, коли міністр нібито був у відпустці. Коментар простий - обманювати, тим більше на засіданні уряду, це погано.

2. Що таке проект «Енергетичний міст» ви можете побачити на сайті Укренерго, звісно, це у розділі «євроінтеграція» https://ua.energy/diyalnist/projects/realizovani-proekty/#1538032249035-96c4bd2a-d9fc506c-4ee.

Простими словами, це запуск лінії електропередач Хмельницький-Жешув (Польща) та віддати атомний блок 2 ХАЕС в управління приватних структур - і продавати цю електроенергію у Польщу.

Це ніяка не євроінтеграція, це робота лінії лише в одну сторону - у Польщу. На сьогодні у нас вже стрімко виросла ціна, сьогодні вже виникають дефіцити електроенергії - на ринку на добу наперед такі дефіцити складають 5%-30%, на внутрідобовому ринку взагалі немає пропозиції е/е. Україна все більше стає імпортувати е/е із Словаччини та Білорусі. Ефект від виведення з ОЕС України атомного блоку потужністю 1000 МВт буде очевидний - ще збільшення дефіциту на внутрішньому ринку і ще додатковий ріст ціни для українських споживачів, оскільки цієї відносно дешевої е/е не стане.

Оскільки приватизація атомних блоків заборонена, то це все оформлено у проект державно-приватного партнерства з гарною назвою «Енергетичний міст Україна-ЄС».

Взагалі, це дуже поширена бізнес-ідея, щоб вивести атомний блок з низькою собівартістю із ОЕС України і продавати таку електроенергію кудись на експорт. Звичайно, продавати через приватні структури. Але з чим тоді Україна залишиться? Тому я закликаю міністра Насалика скасувати свій Наказ, не обманювати урядовців та українців і не ставити вузькі приватні комерційні інтереси вище, аніж державні інтереси.

Підсумовуючи, цього «Енергетичного мосту» не буде. Якщо якийсь бізнес хоче продавати е/е у Європу, то не варто паразитувати на державних об’єктах, а варто спочатку збудувати новий об’єкт генерації, а потім з нього експортувати електроенергію - саме у такій послідовності.

Andriy Gerus, facebook.com

Фото ua.igotoworld.com



Коментарі

Коментарі відсутні. Можливо, ваш буде першим?

Додати коментар

Новости от Киноафиша.юа
Загрузка...
Загрузка...

Останні новини

Враг продолжает атаковать нашу страну с воздуха различными средствами нападения и в прошедшую ночь применил 13 ударных «шахедов»

детальніше
Конфлікти і закони © 2008-2024.

Електронна версія всеукраїнського юридичного журналу «Конфлікти і закони». Свідоцтво про держреєстрацію: КВ № 13326-2210Р від 19.11.2007 р. Повний або частковий передрук матеріалів сайту дозволяється лише після письмової згоди редакції. Увага! Починаючи з 21.11.2013 року (дня провалу євроінтеграції з ЄС), редакція журналу «Конфлікти і закони» (всупереч правилам правопису) залишає за собою право публікувати слова «партія регіонів» та «віктор федорович янукович» з малої літери. Також, починаючи з 29.06.2016 року, редакція «КЗ» залишає за собою право назавжди публікувати на своїх сторінках з малої літери слова (і утворені від них абревіатури) та словосполучення «москва», «росія», «російська федерація», «володимир путін», а разом з ними і скорочення «роскомнадзор» (як і всі інші держустанови росії), порушивши таким чином встановлені правила правопису незалежно від мов, на яких ці слова та назви публікуються. Це наша зброя в інформаційній війні з окупантом.