​У Польщі проголосили обвинувальний акт екс-керівникам військової і натівської контррозвідки

Окружна прокуратура у Варшаві склала обвинувальний акт проти генерала Пйотра П., колишнього голови Служби військової контррозвідки Польщі, та Кшиштофа Д., колишнього голови Експертного центру контррозвідки НАТО. Вони підозрюються, зокрема, в діях, що завдають шкоди суспільним інтересам – повідомив телеканал Republika, який також оприлюнив фрагмент обвинувального акта, повідомляє Польське радіо.


У фрагменті на тему генерала П. написано, що від невизначеної дати 2015 року до 18 грудня 2015 року у Варшаві, «будучи функціонером Служби військової контррозвідки, відрядженим виконувати обов’язки в Експертному центрі контррозвідки НАТО на посту голови Керівного комітету, він не виконав своїх обов’язків, чим діяв на шкоду суспільним інтересам».

У жовтні 2016 року військовий відділ прокуратури висунув закид «перевищення службових повноважень» колишнім керівникам Служби військової контррозвідки Янушеві Н. і його наступникові Пйотрові П. та офіцерові Служби військової контррозвідки Кшиштофу Д. Їм загрожує до трьох років позбавлення волі. Як уточнено, йдеться про перевищення влади у зв’язку з функціонуванням Служби військової контррозвідки, в тому числі про відкриття співпраці зі службою іноземної держави без необхідної згоди очільника Ради міністрів.

На початку грудня цього року прокуратура повідомила по зміну закиду на адресу Пйотра П., проте подробиці не розголошуються.

Міністр національної оборони Антоні Мацєревич заявив, що в справі генерала П. ведеться слідство і висуваються закиди в зв’язку з незаконною співпрацею з російською федеральною службою безпеки. За словами адвоката Антоні Кані-Сєнявського, закид стосується контактів з представниками фсб.

2016 року ЗМІ неофіційно повідомляли про закиди в цій справі. Телеканал TVN і видання «Gazeta Wyborcza» інформували, що йдеться про угоду, яку Служба військової контррозвідки уклала з російськими спецслужбами 2010 року, пов’язану з необхідністю виведення польського військового контингенту з Афганістану через територію росії. «Угода дозволяла справне, безпечне виведення наших солдатів та обладнання з Афганістану», – повідомив TVN.

Своєю чергою, видання «Gazeta Polska Codziennie» інформувало, що під прицілом слідчих опинилися, наприклад, візити росіян в осідку Служби військової контррозвідки та відрядження генерала П. до росії. «Угоду між Службою військової контррозвідки та фсб укладено без Дональда Туска (тогочасного прем’єр-міністра – ред.), який тоді був відповідальним за спецлужби. Це давало російським спецслужбам можливість проникнення до польської військової контррозвідки», – повідомлено. «Gazeta Polska Codziennie» також інформувала, що Кшиштоф П. і директор його кабінету Кшиштоф Д. протягом свого правління зустрічалися з В.Й. – резидентом російської розвідки в Польщі. Це було в період, коли директором Оперативного правління Служби військової контррозвідки був П. Одна з таких зустрічей відбулася в селі Улово поблизу кордону з Калінінградською областю.

Фото pixabay.com



Коментарі

Коментарі відсутні. Можливо, ваш буде першим?

Додати коментар

Новости от Киноафиша.юа
Загрузка...
Загрузка...

Останні новини

Враг продолжает атаковать нашу страну с воздуха различными средствами нападения и в прошедшую ночь применил 13 ударных «шахедов»

детальніше
Конфлікти і закони © 2008-2024.

Електронна версія всеукраїнського юридичного журналу «Конфлікти і закони». Свідоцтво про держреєстрацію: КВ № 13326-2210Р від 19.11.2007 р. Повний або частковий передрук матеріалів сайту дозволяється лише після письмової згоди редакції. Увага! Починаючи з 21.11.2013 року (дня провалу євроінтеграції з ЄС), редакція журналу «Конфлікти і закони» (всупереч правилам правопису) залишає за собою право публікувати слова «партія регіонів» та «віктор федорович янукович» з малої літери. Також, починаючи з 29.06.2016 року, редакція «КЗ» залишає за собою право назавжди публікувати на своїх сторінках з малої літери слова (і утворені від них абревіатури) та словосполучення «москва», «росія», «російська федерація», «володимир путін», а разом з ними і скорочення «роскомнадзор» (як і всі інші держустанови росії), порушивши таким чином встановлені правила правопису незалежно від мов, на яких ці слова та назви публікуються. Це наша зброя в інформаційній війні з окупантом.