​У німецькому суді росію названо замовницею вбивства Хангошвілі у Берліні

Німецький суд назвав російську владу відповідальною за вбивство громадянина Грузії Зелімхана Хангошвілі, скоєне два роки тому у Берліні, і засудив виконавця Вадима Красікова до довічного ув’язнення.

Уряд Німеччини ще минулого року за результатами розслідування, попри заперечення москви, звинуватив росію в організації вбивства на німецькій території, повідомляє Голос Америки.


Убивство 40-річного Зелімхана Хангошвілі у серпні 2019 року стало в ряд низки смертей в різних країнах, які названі результатами дій російських спецслужб.

Суд у Берліні 15 грудня підтвердив, що російські спецслужби створили фальшиві документи для 56-річного Вадима Красікова та забезпечили його засобами для здійснення злочину.

Засуджений був затриманий одразу після вбивства з документами на ім’я Вадима Соколова і його адвокати доводили, що йдеться про іншу людину.

Але судді визнали достатніми докази слідства й обвинувачення прокуратури і заявили, що вбивця «несе особливу відповідальність», а тому не буде підпадати під можливість перегляду покарання через 15 років.

Родичі вбитого, які брали участь у процесі як співпозивачі, звинуватили москву у намаганнях залякати опонентів кремля навіть за межами росії.

Зелімхан Хангошвілі просив політичного притулку в Німеччині і користувався тоді документами на ім’я Торніке Кавтарашвілі.

Представники прокуратури розповіли на процесі, що Вадим Красіков прибув до Берліна у серпні 2019 року і вбив Ханґошвілі у парку Тірґартен пострілами у спину і в голову з пістолета з глушником.

Свідки бачили як вбивця викинув у річку свій велосипед, пістолет і перуку поблизу місця злочину.

Поліція швидко затримала його неподалік і згодом у воді були знайдені речові докази.

москва відкидає звинувачення про причетність, але президент росії володимир путін дав зрозуміти, що у москві знали про Хангошвілі і вважали його ворогом.

Російське посольство у Берліні назвало рішення суду «необ’єктивним і політично вмотивованим».

Зелімхан Хангошвілі народився в Грузії в районі Панкіської ущелини, де мешкають етнічні чеченці.

Він воював у другій чеченській війні проти росії у 2001 - 2005 роках і був соратником загиблого чеченського ватажка Аслана Масхадова.

На Хангошвілі 2015 року був вчинений замах у Тбілісі, внаслідок якого він був поранений, але вижив.

2016 року він через Україну прибув до Німеччини, де попросив притулку, стверджуючи, що рятується від неодноразових спроб його вбити.

Німецька влада не надала йому офіційного притулку, але певний час поліція тримала Хангошвілі під особливою увагою як підозрюваного ісламіста.

У Берліні залишаються його дружина і четверо дітей.

Фото AFP



Коментарі

Коментарі відсутні. Можливо, ваш буде першим?

Додати коментар

Новости от Киноафиша.юа
Загрузка...
Загрузка...

Враг продолжает атаковать нашу страну по ночам ракетами, шахедами, а также обстреливать ракетными системами залпового огня

детальніше
Конфлікти і закони © 2008-2024.

Електронна версія всеукраїнського юридичного журналу «Конфлікти і закони». Свідоцтво про держреєстрацію: КВ № 13326-2210Р від 19.11.2007 р. Повний або частковий передрук матеріалів сайту дозволяється лише після письмової згоди редакції. Увага! Починаючи з 21.11.2013 року (дня провалу євроінтеграції з ЄС), редакція журналу «Конфлікти і закони» (всупереч правилам правопису) залишає за собою право публікувати слова «партія регіонів» та «віктор федорович янукович» з малої літери. Також, починаючи з 29.06.2016 року, редакція «КЗ» залишає за собою право назавжди публікувати на своїх сторінках з малої літери слова (і утворені від них абревіатури) та словосполучення «москва», «росія», «російська федерація», «володимир путін», а разом з ними і скорочення «роскомнадзор» (як і всі інші держустанови росії), порушивши таким чином встановлені правила правопису незалежно від мов, на яких ці слова та назви публікуються. Це наша зброя в інформаційній війні з окупантом.