Унікальні винаходи Леонардо да Вінчі вже в Києві

ld1

 
Нарешті кияни дочекались відкриття довгоочікуваної та унікальної виставки "Геній да Вінчі", яка вже декілька років подорожує світом та відбулася у понад сорока містах світу, серед яких Ванкувер, Мадрид, Сан-Франциско, Сінгапур, Сан-Паулу, Сантьяго, Москва. Відвідувачам виставки, яка нараховує 200 експонатів, відкриються таємниці безмежної та масштабної творчості генія епохи італійського Ренесансу - Леонардо ді сер ПьєродаВінчи.


«Я образив Господа Бога і людство. Оскільки мої роботи не досягли тієї досконалості, до якої я прагнув». Це — останні слова Леонардо да Вінчі перед смертю. Вмістивши їх на стенді виставки «Геній да Вінчі», якими, власне, розпочинається експозиція, організатори проекту ніби закинули наживку відвідувачам: мовляв, ану пройдіть далі, подивіться на винаходи і твори цього надзвичайно самокритичного скромника, який був не лише видатним художником, як переконані більшість із його нащадків, а й винахідником, філософом, анатомом, архітектором, інженером, музикантом...

Першу частину виставки віддали науково-технічним досягненням Да Вінчі: понад 60 механічних апаратів, створених на основі розшифрованих таємних записів і креслень, дійсно справляють враження. Окремі споруджені у натуральний розмір, а частину з них навіть можна випробувати у дії. Тут і прилад для вимірювання вологи в атмосфері, і прилади, що визначають напрямок i силу вітру, дельтаплан, театральне обладнання, дзеркальна кімната, макет крила, яке могло б бути реквізитом у театрі, кулемет, автомобіль, підводний човен.

До речі, сконструювавши по кресленнях «машини» Леонардо да Вінчі, дослідники довели, що саме йому належать «авторські права» на парашут, вертоліт, акваланг, кулемет, автомобіль і масу інших механізмів, без яких неможливо уявити сучасну цивілізацію. Так, прообразом сучасного танка став розроблений генієм XV століття важкий фургон, обкований бронею і озброєний з усіх боків гарматами.

В окремому просторі представлені факсиміле і репродукції найвідоміших картин Леонардо — «Мадонна в скелях», «Благовіщення», «Дама з горностаєм»... Оригінали цих робіт, що зберігаються у різних музеях всього світу, на виставці «Геній да Вінчі» представлені, як копії хітів світового живопису в оригінальних розмірах та кольорах. Крім того тут експонуються збільшені анатомічні ілюстрації, начерки до «Битви під Ангіарі» і тривимірне інтерактивне виконання «Таємної вечері», «Вітрувіанської людини» та скульптури «Кінь Сфорца». Сучасні технології дозволяють по-новому подивитися на ці шедеври.

Але топ об’єктом цього багатогранного доробку Леонардо да Вінчі є, зрозуміло, бездоганна та дивовижна «Мона Ліза». Найзагадковішій роботі да Вінчі на виставці присвячено одразу декілька залів, бо картину показано в деталях, збільшених у кілька разів. Розділ «Секрети Мони Лізи» є результатом скрупульозної праці французького інженера Паскаля Котте. Впродовж багатьох років він вивчав картину «Мона Ліза» та досліджував методи її консервації. Зрештою, захоплення підштовхнуло пана Паскаля до винаходу 240-мегапіксельної мультиспектральної фотокамери: в основі — інфрачервона технологія та інтенсивне освітлення для сканування картини і віртуального зняття одного за одним шарів нанесеного за століття лаку.

За допомогою цієї фотокамери Котте вдалося розкрити первісний вигляд і оригінальні кольори щойно закінченої «Мони Лізи». І навіть більше — побачити записані елементи, реставрацію і спроби консервації картини — аж до ідентифікації окремих використаних пігментів.

І наостанок, відвідувачі зможуть переглянути чотири короткометражні презентації: 3D–версій картини «Мона Ліза», фрески «Таємна вечеря», ілюстрації «Вітрувіанська людина» та найамбіційнішого проекту Леонардо да Вінчі — скульптури «Кінь Сфорца», оригінал якої так і не дійшов до наших днів.

Виставка «Геній да Вінчі» в Національному комплексі «Олімпійський» працюватиме з 26 квітня до 14 липня.

Юлія ВАЛОВА, «Конфлікти і закони»

ld2

ld3 



Коментарі

Коментарі відсутні. Можливо, ваш буде першим?

Додати коментар

Новости от Киноафиша.юа
Загрузка...
Загрузка...

Останні новини

Враг продолжает атаковать нашу страну с воздуха различными средствами нападения и в прошедшую ночь применил 13 ударных «шахедов»

детальніше
Конфлікти і закони © 2008-2024.

Електронна версія всеукраїнського юридичного журналу «Конфлікти і закони». Свідоцтво про держреєстрацію: КВ № 13326-2210Р від 19.11.2007 р. Повний або частковий передрук матеріалів сайту дозволяється лише після письмової згоди редакції. Увага! Починаючи з 21.11.2013 року (дня провалу євроінтеграції з ЄС), редакція журналу «Конфлікти і закони» (всупереч правилам правопису) залишає за собою право публікувати слова «партія регіонів» та «віктор федорович янукович» з малої літери. Також, починаючи з 29.06.2016 року, редакція «КЗ» залишає за собою право назавжди публікувати на своїх сторінках з малої літери слова (і утворені від них абревіатури) та словосполучення «москва», «росія», «російська федерація», «володимир путін», а разом з ними і скорочення «роскомнадзор» (як і всі інші держустанови росії), порушивши таким чином встановлені правила правопису незалежно від мов, на яких ці слова та назви публікуються. Це наша зброя в інформаційній війні з окупантом.