​Китайсько-російські хакери зламали комп’ютерну мережу найнебезпечнішого ядерного об’єкту Британії

Кібергрупи, тісно пов’язані з росією та Китаєм, здійснили напад на найнебезпечніший ядерний об’єкт Британії «Селлафілд», повідомляє видання The Guardian. Розслідування The Guardian показало, що злам та його потенційні наслідки постійно приховувалися старшим персоналом сховища ядерних відходів та знятого з експлуатації обладнання, пише Голос Америки.


The Guardian виявив, що влада не знає точно, коли ІТ-системи об’єкта були зламані вперше. Але джерела стверджують, що вперше злам виявили ще в 2015 році, коли експерти зрозуміли, що в комп’ютерні мережі «Селлафілд» було вбудовано програмне забезпечення, яке може використовуватися для шпигунства або атаки на систему.

Наразі невідомо, чи вдалося знищити шкідливе програмне забезпечення. Це може означати, що витік міг статися на деяких з найбільш чутливих видів діяльності «Селлафілда», як-от переміщення радіоактивних відходів чи моніторинг витоків небезпечних матеріалів.

Джерела припускають, що, ймовірно, іноземні хакери отримали доступ до конфіденційних матеріалів найвищого рівня. Джерела повідомили, що повний масштаб будь-якої втрати даних і будь-яких поточних ризиків для систем буде важко оцінити через те, що «Селлафілд» протягом кількох років не повідомляв про це ядерних регуляторів.

Викриття стало результатом річного розслідування The Guardian Nuclear Leaks.

Ядерний об'єкт «Селлафілд» розташований на 6 квадратних кілометрах на узбережжі Камбрії та є одним із найнебезпечніших у світі. На об'єкті «Селлафілд» знаходиться найбільше сховище плутонію на планеті, а також звалище ядерних відходів від програм озброєння та десятиліть виробництва атомної енергії. На об'єкті також зберігаються документи щодо планування на випадок надзвичайних ситуацій, які будуть використані, якщо Об'єднане Королівство зазнає іноземного нападу або зіткнеться з катастрофою. Побудований більше 70 років тому і раніше відомий як об'єкт Windscale, там виробляли плутоній для ядерної зброї під час Холодної війни та приймали радіоактивні відходи з інших країн, включаючи Італію та Швецію.

The Guardian також повідомляє, що до «Селлафілда», який налічує понад 11 тисяч співробітників, торік було застосовано низку «спеціальних заходів» за постійні порушення кібербезпеки, згідно з джерелами в Управлінні з ядерного регулювання (ONR) і служб безпеки.

Управляння підтвердило, що «Селлафілд» не відповідає кіберстандартам, але відмовилось коментувати порушення.

У своїй заяві Селлафілд відмовився коментувати, чому не повідомили регулюючі органи про злам.

Фото АР



Коментарі

Коментарі відсутні. Можливо, ваш буде першим?

Додати коментар

Новости от Киноафиша.юа
Загрузка...
Загрузка...

Останні новини

Сложилась очень тяжелая обстановка на линии фронта - мы отошли на трех оперативных направлениях, и эта ночь была у нас довольно горячая

детальніше
Конфлікти і закони © 2008-2024.

Електронна версія всеукраїнського юридичного журналу «Конфлікти і закони». Свідоцтво про держреєстрацію: КВ № 13326-2210Р від 19.11.2007 р. Повний або частковий передрук матеріалів сайту дозволяється лише після письмової згоди редакції. Увага! Починаючи з 21.11.2013 року (дня провалу євроінтеграції з ЄС), редакція журналу «Конфлікти і закони» (всупереч правилам правопису) залишає за собою право публікувати слова «партія регіонів» та «віктор федорович янукович» з малої літери. Також, починаючи з 29.06.2016 року, редакція «КЗ» залишає за собою право назавжди публікувати на своїх сторінках з малої літери слова (і утворені від них абревіатури) та словосполучення «москва», «росія», «російська федерація», «володимир путін», а разом з ними і скорочення «роскомнадзор» (як і всі інші держустанови росії), порушивши таким чином встановлені правила правопису незалежно від мов, на яких ці слова та назви публікуються. Це наша зброя в інформаційній війні з окупантом.