​Розвідка США заявляє, що іранські хакери намагалися зламати кампанію Трампа й підставити команду Байдена


Іран намагається перевернути політичну ситуацію у США перед президентськими виборами у листопаді шляхом нападу на кампанію експрезидента Дональда Трампа. Ці зусилля вийшли далеко за рамки стандартної операції зі зламу та витоку інформації.

За словами працівників американської розвідки, Тегеран намагався підставити кампанію тодішнього опонента Трампа, чинного президента США Джо Байдена, повідомляє Голос Америки.

Інформація, оприлюднена днями представниками розвідки США, свідчить про те, що іранські кіберзловмисники не тільки намагалися передати викрадені документи передвиборчої кампанії Трампа медійним організаціям, але й намагалися надати їх представникам виборчої кампанії Байдена, сподіваючись, що команда Байдена спробує їх використати.

«Іранські зловмисники наприкінці червня та на початку липня надіслали непрохані електронні листи особам, які на той час були пов’язані з кампанією президента Байдена, і містили уривок із викраденого непублічного матеріалу з кампанії колишнього президента Трампа як текст в електронних листах», — йдеться в заяві ФБР, Офісу директора Агенції національної розвідки та Агентства з кібербезпеки та безпеки інфраструктури.

«Наразі немає інформації про те, що ці одержувачі відповіли», — додається в заяві, зазначаючи, що іранські хакери продовжують передавати викрадену інформацію американським медіа.

«ФБР стежило за цією діяльністю, контактувало з жертвами та продовжувало розслідувати та збирати інформацію, щоб переслідувати та перешкоджати (зловмисникам), відповідальним за ці загрози», — йдеться у заяві.

Раніше цього місяця представник розвідки США попередив, що Тегеран «докладає більше зусиль, ніж у минулому, щоб вплинути на цьогорічні вибори».

Ці зусилля включали те, що посадовець описав як «багатосторонній підхід до розпалювання внутрішніх розбіжностей і підриву довіри виборців», який включав напади на Трампа, кандидата в президенти від Республіканської партії, а також на віцепрезидентку Камалу Гарріс, яка стала кандидаткою у президенти від демократів після того, як Байден завершив свою кампанію наприкінці липня.

Представництво Ірану в ООН поки не відповіло на запит Голосу Америки про коментар. Раніше воно заперечувало свою причетність до будь-яких спроб втручання у вибори в США.

«Це ще один доказ того, що іранці активно втручаються у вибори, щоб допомогти Камалі Гарріс і Джо Байдену, тому що вони знають, що президент Трамп відновить свої суворі санкції та виступить проти їхнього панування терору», — заявила прессекретарка передвиборчої кампанії Трампа Каролайн Лівітт Голосу Америки.

Кампанія Гарріс повідомила Голосу Америки, що співпрацює з правоохоронними органами, оскільки їм стало відомо про злочинну діяльність Ірану. «Нам невідомо, щоб будь-який матеріал надсилався безпосередньо до кампанії», — сказав речник кампанії Морган Фінкельштейн.

«Особисті електронні листи кількох людей були націлені на те, що було схоже на спам або спробу фішингу, — сказав Фінкельштейн. — Ми рішуче засуджуємо будь-які спроби іноземних діячів втрутитися у вибори в США, включаючи цю небажану та неприйнятну зловмисну діяльність».

Кампанія Трампа вперше оголосила про ймовірний злам минулого місяця, спочатку звинувативши «іноземні джерела, ворожі до Сполучених Штатів». Представники розвідки США виявили причетність Ірану приблизно через тиждень.

Висновок спецслужб США, оприлюднений на початку цього місяця, застеріг: «Іран має у своєму розпорядженні набір інструментів».

«Крім спроб зламу та витоку інформації, Іран проводить таємні операції в соціальних мережах, використовуючи фейкові акаунти та штучний інтелект, щоб допомогти публікувати неавтентичні статті новин», — додали в ньому.

Приватні технологічні компанії також попередили про діяльність Ірану.

У звіті, опублікованому всього за кілька днів до того, як кампанія Трампа заявила, що її зламав Іран, Microsoft заявила, що пов’язані з Тегераном діячі вже працювали в онлайн-просторі для здійснення операцій впливу та потенційних кібератак.

Але президент Microsoft Бред Сміт у середу зазначив, що підготовка Ірану почалася ще раніше.

«Починаючи з травня, ми спостерігаємо дедалі витонченішу діяльність Ірану з проникнення в мережеві облікові записи, — сказав Сміт на кіберсаміті у Вашингтоні. — Це класична прелюдія до операцій зламу та витоку інформації. Якщо ви можете вкрасти електронну пошту в червні, ви можете використовувати її в жовтні».

Фото АР



Коментарі

Коментарі відсутні. Можливо, ваш буде першим?

Додати коментар

Новости от Киноафиша.юа
Загрузка...
Загрузка...

Останні новини

Днями неподалік тимчасово окупованого Маріуполя дрони уразили великий російський склад боєприпасів. Детонація БК тривала 5 годин

детальніше
Конфлікти і закони © 2008-2024.

Електронна версія всеукраїнського юридичного журналу «Конфлікти і закони». Свідоцтво про держреєстрацію: КВ № 13326-2210Р від 19.11.2007 р. Повний або частковий передрук матеріалів сайту дозволяється лише після письмової згоди редакції. Увага! Починаючи з 21.11.2013 року (дня провалу євроінтеграції з ЄС), редакція журналу «Конфлікти і закони» (всупереч правилам правопису) залишає за собою право публікувати слова «партія регіонів» та «віктор федорович янукович» з малої літери. Також, починаючи з 29.06.2016 року, редакція «КЗ» залишає за собою право назавжди публікувати на своїх сторінках з малої літери слова (і утворені від них абревіатури) та словосполучення «москва», «росія», «російська федерація», «володимир путін», а разом з ними і скорочення «роскомнадзор» (як і всі інші держустанови росії), порушивши таким чином встановлені правила правопису незалежно від мов, на яких ці слова та назви публікуються. Це наша зброя в інформаційній війні з окупантом.