​У Туркменістані загасять газовий кратер «Брама пекла», що горить понад 50 років і є туркменською пам'яткою

У Туркменістані загасять газовий кратер, що горить понад 50 років. Загасити кратер доручив уряду президент Гурбангулі Бердимухамедов. Глава держави зазначив, що «вже багато років у цій місцевості згоряє величезна кількість газу, що негативно позначається на екології та здоров'ї населення району», повідомляє турецьке інформагентство «Анадолу».


Віце-прем'єру Шахиму Абдрахманову, який займається паливно-енергетичним комплексом, дано вказівку залучити вчених, а за необхідності і закордонних фахівців, щоб знайти рішення.

Питання про закриття кратера вперше порушувалося президентом Туркменістану у 2010 році.

Газовий кратер, що горить, у містечку Дарваза, званий у народі «Брама пекла», розташований у центрі пустелі Каракуми, приблизно в 260 кілометрах на північ від Ашхабада, є туркменською визначною пам'яткою, що привертає увагу вчених і туристів.

У 1971 році радянські геологи виявили в цій місцевості скупчення природного газу і, пробуривши свердловину, викликали обвал - верхні шари ґрунту просто обвалилися в підземну печеру, відкривши велику дірку, наповнену газом. Щоб уникнути отруєння газом людей та худоби, геологи вирішили підпалити його, вважаючи, що згодом вогонь вщухне. Але газ, що виривається, продовжують горіти і досі.

Діаметр газової дірки – 60 метрів, глибина – близько 20 метрів.

Фото aa.com.tr



Коментарі

Коментарі відсутні. Можливо, ваш буде першим?

Додати коментар

Новости от Киноафиша.юа
Загрузка...
Загрузка...

Враг продолжает атаковать нашу страну по ночам ракетами, шахедами, а также обстреливать ракетными системами залпового огня

детальніше
Конфлікти і закони © 2008-2024.

Електронна версія всеукраїнського юридичного журналу «Конфлікти і закони». Свідоцтво про держреєстрацію: КВ № 13326-2210Р від 19.11.2007 р. Повний або частковий передрук матеріалів сайту дозволяється лише після письмової згоди редакції. Увага! Починаючи з 21.11.2013 року (дня провалу євроінтеграції з ЄС), редакція журналу «Конфлікти і закони» (всупереч правилам правопису) залишає за собою право публікувати слова «партія регіонів» та «віктор федорович янукович» з малої літери. Також, починаючи з 29.06.2016 року, редакція «КЗ» залишає за собою право назавжди публікувати на своїх сторінках з малої літери слова (і утворені від них абревіатури) та словосполучення «москва», «росія», «російська федерація», «володимир путін», а разом з ними і скорочення «роскомнадзор» (як і всі інші держустанови росії), порушивши таким чином встановлені правила правопису незалежно від мов, на яких ці слова та назви публікуються. Це наша зброя в інформаційній війні з окупантом.