Суспільству нав’язується думка, що судді на сто відсотків хабарники. Тоді виникає питання: а хто є хабародавцем?!

ukr pravosuddya

 
ВАСУ вважає, що адвокати винні в тому, що судді беруть хабарі... Про це зазначено в ВИСНОВКУ ВАСУ до проекту Закону України «Про внесення змін до Конституції України (щодо правосуддя)» (реєстр. № 3524 від 25.11.2015), який розміщений на офіційному веб-сайті (http://www.vasu.gov.ua/archive/123554/) та був направлений до КСУ.


Підвищення рівня довіри до правосуддя полягає не лише у створенні механізмів, спрямованих на очищення судової влади від проявів корупційних діянь з боку суддів, а й у створенні аналогічного механізму по відношенню до інституту адвокатури, оскільки цей інститут на сьогодні є не менш скомпрометований завдяки діям, які сприяють поширенню негативних явищ задекларованої політиками корумпованості суддівського корпусу України.

Незважаючи на це, законопроектом встановлюються особливі вимоги лише по відношенню до суддівського корпусу та судової влади і жодним чином не згадується про необхідність застосування аналогічних вимог до інституту адвокатури як одного із суб’єктів діяльності у сфері правосуддя.

При цьому суспільству нав’язується думка, що судді на сто відсотків хабарники. Тоді виникає питання: а хто є хабародавцем?!

Тобто вже на початковій стадії проведення судової реформи можна спостерігати явно дискримінаційний підхід щодо судів та суддів, оскільки фактично з тексту законопроекту випливає, що найбільш корумпованими є суди.

Однак варто звернути увагу на те, що не останню роль у підриві довіри суспільства до органів судової влади відіграє інститут адвокатури, який стає свого роду посередником у процесі отримання необхідних судових рішень під час здійснення представницьких функцій у судах та можливого отримання суддями незаконної вигоди за ухвалення відповідних судових рішень.

Тому необхідно передбачити обов’язок декларування адвокатами своїх статків і доходів. Також разом із проведенням переатестації суддівського корпусу варто провести й системну переатестацію інституту адвокатури, що дасть можливість всеохоплюючого очищення системи правосуддя від негативного явища – корупції та сприятиме створенню можливості реального захисту прав та законних інтересів громадян завдяки утвердженню принципів законності і верховенства права у суспільстві не лише як їх простого декларування, а й реального втілення у життя та неодмінного дотримання всіма учасниками судового процесу.

Светлана Нестерчук, facebook.com

Фото ukrinform.ua



Коментарі

Коментарі відсутні. Можливо, ваш буде першим?

Додати коментар

Новости от Киноафиша.юа
Загрузка...
Загрузка...

Этой ночью рашисты провели 10-часовую «шахедную» атаку по Украине - всего 13 «шахедов» было выпущено противником, все 13 БпЛА сбиты силами ПВО

детальніше
Конфлікти і закони © 2008-2024.

Електронна версія всеукраїнського юридичного журналу «Конфлікти і закони». Свідоцтво про держреєстрацію: КВ № 13326-2210Р від 19.11.2007 р. Повний або частковий передрук матеріалів сайту дозволяється лише після письмової згоди редакції. Увага! Починаючи з 21.11.2013 року (дня провалу євроінтеграції з ЄС), редакція журналу «Конфлікти і закони» (всупереч правилам правопису) залишає за собою право публікувати слова «партія регіонів» та «віктор федорович янукович» з малої літери. Також, починаючи з 29.06.2016 року, редакція «КЗ» залишає за собою право назавжди публікувати на своїх сторінках з малої літери слова (і утворені від них абревіатури) та словосполучення «москва», «росія», «російська федерація», «володимир путін», а разом з ними і скорочення «роскомнадзор» (як і всі інші держустанови росії), порушивши таким чином встановлені правила правопису незалежно від мов, на яких ці слова та назви публікуються. Це наша зброя в інформаційній війні з окупантом.