​У справі НАБУ про корупцію в «Укроборонпромі» прокурор САП надав лише одну усну вказівку: видалити з тексту клопотань прізвище «Гладковський»

Керівництво САП публічно наголошує на необхідності активного розслідування розкрадань в сфері оборони, проте їхні реальні дії суттєво відрізняються від озвученого ЗМІ. Фактично, САП саботує розслідування НАБУ, розпочате за матеріалами BIHUS.info, повідомляє прес-служба бюро на своїй сторінці Фейсбук.


Після відкриття справ за фактами, викладеними у розслідуванні журналістів, НАБУ одразу ініціювало витребування в ГПУ кримінального провадження, яке, ймовірно, містить листування, оприлюднене ЗМІ. Проте без погодження з боку САП це зробити неможливо. Натомість САП майже місяць ігнорує цю ініціативу НАБУ, не вдаючись до жодних пояснень.

Отже, хронологія подій:

26 лютого — 5 березня — детективи НАБУ відкривають кримінальні провадження за фактами, викладеними @BIHUS.INFO: листувань, що можуть свідчити про причетність до корупційної схеми екс-першого заступника РНБО та його сина і яких в НАБУ як не було, так і немає досі (детальніше — https://bit.ly/2VDRJUa).

7 березня — детективи проводять понад 20 обушків, в т.ч. за адресою проживання осіб, згаданих в матеріалах @BIHUS.INFO.

12 березня — перший заступник Керівника САП отримує для погодження постанову Директора НАБУ про витребування з Головної військової прокуратури кримінального провадження № 42016110350000102 від 01.04.2016. Того самого, у ході розслідування якого вилучено мобільні телефони Віталія Жукова та Андрія Рогози з листуванням щодо корупції в ДК «Укроборонпром». Досі НАБУ відповіді від САП не отримало.

Водночас детективи офіційно звертаються до Головної військової прокуратури ГПУ про надання можливості ознайомитись з матеріалами кримінального провадження № 42016110350000102. У відповідь процесуальні керівники Військової прокуратури надають доступ детективам, але лише до частини матеріалів справи — на 300 аркушах, які не містять листування між Жуковим, Рогозою та іншими можливими фігурантами кримінального провадження.

20.03.2019 – НАБУ знову звертається до САП, направляючи листа з проханням повідомити результати розгляду постанови про витребування № 42016110350000102. Відповіді немає.

Прокурори САП постійно затягують строки погодження клопотання про виїмку речей та документів, що мають значення для розслідування. У результаті, звернення до суду за відповідними дозволами на проведення процесуальних дій відтерміновуються.

Процесуальними керівниками у кримінальному провадженні, відкритому за публікаціями BIHUS.info, не надано жодної вказівки, окрім однієї і то – в усній формі: не згадувати у клопотаннях детективів, що скеруються до суду, прізвища Гладковського О.В. та інших осіб, які опубліковані в журналістському розслідуванні.

Ситуація, що склалася, не тільки не сприяє всебічному та об’єктивному розслідуванню фактів корупції в оборонному комплексі, а й навпаки унеможливлює її. Натомість її використовують як інструмент політичного тиску на НАБУ, в тому числі з боку Керівника Спеціалізованої антикорупційної прокуратури.

Фото facebook.com/nabu.gov.ua



Коментарі

Коментарі відсутні. Можливо, ваш буде першим?

Додати коментар

Новости от Киноафиша.юа
Загрузка...
Загрузка...

Останні новини

Вчера поздно вечером враг атаковал многострадальный Харьков. Также в 7 часов утра были нанесені ракетные ударі по Одессе и предместью города Сумы

детальніше
Конфлікти і закони © 2008-2024.

Електронна версія всеукраїнського юридичного журналу «Конфлікти і закони». Свідоцтво про держреєстрацію: КВ № 13326-2210Р від 19.11.2007 р. Повний або частковий передрук матеріалів сайту дозволяється лише після письмової згоди редакції. Увага! Починаючи з 21.11.2013 року (дня провалу євроінтеграції з ЄС), редакція журналу «Конфлікти і закони» (всупереч правилам правопису) залишає за собою право публікувати слова «партія регіонів» та «віктор федорович янукович» з малої літери. Також, починаючи з 29.06.2016 року, редакція «КЗ» залишає за собою право назавжди публікувати на своїх сторінках з малої літери слова (і утворені від них абревіатури) та словосполучення «москва», «росія», «російська федерація», «володимир путін», а разом з ними і скорочення «роскомнадзор» (як і всі інші держустанови росії), порушивши таким чином встановлені правила правопису незалежно від мов, на яких ці слова та назви публікуються. Це наша зброя в інформаційній війні з окупантом.